Posts

Showing posts from July, 2011

* dan sebenarnya ...*

Image
Alhamdulillah... jumaat lepas ...
dapat jugak lepaskan rindu pada workstation saya...
walaupun x lama ....hanya separuh hari...jadila kan ...
ambil mood balik sebelum masuk kerja 19/8 nanti insyaAllah

Syukur ...
segala yang saya rancang ...
untuk majlis kesyukuran pada hari jumaat yg lepas jg berjalan lancar...
sekadar meraikan ramadhan bakal yang menjelma ...
disamping mengumpulkan ahli keluarga dr masjid daerah & ayahanda2 naib kadi...



that is cupcakes yang saya sempat tempah dari kak akhirul...
thanks a lot sis ...walaupun tempah last minute akak tak pernah hampakan saya...
segala2nya last minute untuk kenduri kali ni ...
juadah utama utk majlis tu pun...
saya minta bantuan pakcik azhar (satay village) utk masakkan ...
terima kasih banyak2...hajat awal2 tu memang la nak masak sendiri...
tp tak boleh berdiri lama2 lagi...apatah lagi nak memasak dalam jumlah yang banyak...
ape2pun syukur ...everything berjalan lancar...

setengah hari di pejabat yg agak menakutkan ...
usai majlis kesyukuran saya ke…

* perkembangan....*

pejam celik...pejam celik dah seminggu berlalu kan....
esok dah masuk hari jumaat ...^^,*
saya yang tak bekerja ni pun dapat rasa kelajuan masa yg berlalu ...hu3

alhamdulillah
selepas checkup yg terakhir haritu...
dan selepas dapat lesen penuh drpd doktor untuk berjalan tanpa tongkat ...
saya mula keluar rumah sambil buat simple exercise...
biasa la ...org lama tak berjalan kan ...agak excited sikit...hi3
cubaan demi cubaan saya buat ...
alhamdulillah ...saya dah boleh kembali pada kehidupan normal...
cuma masih ada satu dua perkara yang terbatas ...

kalau dulu ...saya la kaki shopping ....
org yang rajin kerja luar kesana kesini...tapi sekarang nampaknya tak boleh lagi...
aktiviti2 yang melibatkan pergerakan kaki masih terbatas...
2-3 hari lepas sempat saya dan tini buat survey2 untuk baju raya thn ni...
*xcited kan...puasa pun belom!...hi3...
malangnya selepas 30 minit berdiri...
muka saya terus pucat...rasa mcm darah tak sampai ke kepala...
teringat pesan doktor...
u sahaja yang boleh balancekan dir…

* usah gusar ^^,*

mlm ni sama seperti malam2 sebelumnya...
entah la...sejak2 bercuti panjang ni rasanya saya dah mengidap insomnia
penyakit susah untuk tidur...
saya tak pasti kenapa tapi itulah hakikatnya ...
menjelang jam 5 pagi selalunya baru mata saya boleh lelap...
kalau tak ...bergulinglah macamanapun ...tak akan tido punya...hu3
nak kata saya tido siang tak pulak ...hu3
lepas habis satu kartun ke satu kartun sy tengok...masa bilanya nk tido...hu3
takpe la ...nanti2 pelan2 kena cari jugak ubat untuk insomnia ni...
susah nanti kalau dah masuk kerja balik...
mau pengsan kat ofis kul 5pg br tido ...hu3 ...kalah org yg ada anak kecik...

ok lah berbalik pada tajuk entry ^^,*
semalam saya tak menulis ...
tapi turn saya berjalan2 di blog teman2 ...
nak beri feed back sikit pada satu blog teman ni ...
tak perlu saya nyatakan siapa pemiliknya ...nanti lain pulak ceritanya ...hi3
buat pertama kalinya saya baca blognya ..saja sekadar mengisi masa lapang ...^^,*

blog ibarat diari kan...catatan perjalanan sebuah kehidupan…

* segalanya milikmu....*

Image
Alhamdulillah ...
hujung minggu yang menggembirakan buat saya ...
untuk kesekian kalinya saya mula keluar dan menjejak menjenguk dunia luar...
hari sabtu kakak & anak2 buah saya balik...
sempat saya keluar dengan kakak untuk membeli barang2 keperluan rumah...
hari ahad ... saya dan tini menjejak pula ke kedai2 buku yang berdekatan ...
baru teringat...
bulan ni saya belum lagi beli majalah solusi :)...
majalah feveret saya sejak setahun yang lalu...
alhamdulillah masih ada stok untuk edisi bulan julai...
sedang membelek2 majalah terpandang rak2 yang berisi novel di sebelah saya...
dah lama rasanya tak beli novel...
sejak saya bertukar kerja ...jangankan novel...
suratkhabar pun belum tentu sempat saya baca...
sementara masih ada saki baki MC baik saya ambil peluang kan...^^,*

keluar dari kedai buku ...
saya dapat 2 buah majalah dan sebuah novel...
dan novel yg saya pilih..."stanza cinta"...adaptasi novel ni sedang ditayangkan di tv3...
kebetulan semalam adalah waktu tayangannya ...
so tak…

* sebulan lagi....*

Alhamdulillah...
urusan di hospital td berjalan lancar dan baik...
dr proses x-ray hinggalah waktu rawatan...
saya banyak terima kata2 positif dr doktor ...
seriously...hati saya dah berbunga2 tau...
menjangkakan yang 28hb ni adalah MC saya yang terakhir ...
malangnya sebelum keluar dr bilik doktor saya ditanya beberapa soalan berkaitan kerja ...

saya ceritakan sedikit latar belakang kerja saya dan doktor terdiam sekejap...
tahu apa yang doktor katakan selepas tu?
"ok i will give u another 1 month MC..."
masa tu ...terbeliak mata saya memandang doktor di hadapan saya ...
hu3 ...sebulan??? kalau seminggu tu ok lagi la kan...
disebalik MC sebulan yang diberikan tu...ada juga kelonggaran yang diberikan ...
kata doktor... MC tu diberi sebab saya banyak kerja luar...
mereka bimbang kalau saya banyak berjalan dalam waktu terdekat ...
kaki saya akan cedera balik...
so saya dibenarkan untuk ke pejabat ...tp bukan untuk urusan kerja2 luar...
phewww...lega sikit hati ni...

balik dari hospital...
saya me…

* anak ... anugerah terindah...*

terlalu besar skop bila kita berbicara tentang anak...
saya masih bujang...belum ada pengalaman melahirkan atau membesarkan anak...
apatah lagi untuk berdepan dengan masalah2 yang melibatkan anak2...
saya menulis atas dasar pemerhatian dan mungkin untuk dijadikan iktibar...
sekiranya saya ada rezeki untuk memiliki anak sendiri...

td sy terima panggilan dr kakak...resah bunyi suaranya ...
dah boleh agak mesti ada masalah disebalik suara itu...
lps senafas dua...kakak mula buka cerita ..katanya geram dgn telatah anak sulungnya...
dah mula pandai memberontak...bijak tak kena tempat...
dalam tiga2 anaknya ...si abang sebagai yg sulung tak tunjuk contoh yg baik pd adik2 ...
kelmarin si abang ni buat perangai pulak...
dia dah mula ambil dalam erti kata lain "mencuri" duit emaknya (kakak saya)
bila kakak saya bertanya dia tak mengaku...bila kakak saya mula tinggikan suara
dia mengugut hendak lari dari rumah ...kakak saya ni orangnya jenis baran...
apa lagi cepat la dia melenting bila terjadi se…

*syafakillah....*

Image
petang kelmarin sy terima call dr k.zah...
katanya baru keluar dr emergency room hosp. parit buntar...syafakillah...
terkejut sekejap...takde angin takde ribut tiba2 keluar emergency room...hu3
sian kakak-kakak saya di pejabat...
haritu kak nana sakit ...Dr cakap stress yg terlampau...
ni kak zah pulak sakit...Dr kata badan lemah tak cukup rehat...
ofis sememangnya tak cukup kakitangan...
bila saya pula bercuti panjang ...bertambah2 la tak cukup org di pejabat tu...

ramai yang mengharapkan 29/7 ni saya kembali bekerja...
saya sendiri tak pasti... segalanya bergantung pd keputusan Dr...
insyaAllah esok next appointment harap semuanya berjalan lancar...
seriously saya pun dah penat berehat di rumah...
asyik makan, tido, main game, layan fb...hu3
nak buat mcmana kan yg tu je keje yg saya boleh buat...hu3

kak zah sabar banyak2 tau...
maria tau sakit kena cucuk dgn antibiotik tu...sangat sakit & nyilu...hu3
teringat kenangan dok hospital 2 hari 2 mlm aritu...



kena masuk 4 tiub antibiotik ...sakit tak t…

* ketika cinta bertasbih .............................*

tajuk lagu...tajuk filem...dan tajuk untuk entry saya hari ini ^^,
dah lama kan filem ni ditayangkan di malaysia...
saya tak berapa gemar dengan cerita2 dari seberang kecuali naskah yg betul2 diiktiraf ramai...
ayat2 cinta & ketika cinta bertasbih antara karya seberang yang menonjolkan
cara hidup islam dan kehidupan pelajar di bumi anbiya'...
waktu membaca novel ayat2 cinta sy tidak sukar untuk memahaminya ...
tapi waktu membaca novel ketika cinta bertasbih sy agak keliru kerana watak yang ditampilkan
agak ramai dan jalan ceritanya agak sukar...sebab tu la ada KCB 1 & 2...
sememangnya ia naskah yg agak complicated...

kelmarin tiba2 datang mood nak layan cerita2 indonesia...
baru2 ni kan astro ada perkenalkan 2 channel indonesia ...
sementara masih dalam pakej promosi boleh la layan cerita2 indon ni hi3...

sinopsis KCB 1&2

Mengisahkan Abdullah Khaerul Azzam (Azzam)
seorang mahasiswa di universiti Al-Azhar
menjalani pahit maung kehidupan dalam bergelar mahasiswa dan juga ketua keluarga

* cerita zaman kanak-kanak & tribute to KRU *

Image
malam ni tiba2 je rajin nak menulis...hi3
sebenarnya dah terlintas nk buat entry khas utk KRU ni sejak kelmarin lg...
tapi bila kelam kabut dengan kehadiran surat chenta tu...
terlupa kejap niat asal untuk tribute ni...hi3

bila sebut nama KRU...saya dapat bayangkan zaman kanak2 ribena dulu...
i am a big fan of KRU...
hi3 teringat nina, nija, comel,salmi dan beberapa teman merapu zaman kecik2 dulu...
waktu darjah 4 - 6 sebelum training netball ...
geng2 player kami akan berkumpul dkt tmn permainan seawal jam 4 ptg...
b'hampiran dwn serbaguna sg bakap,
sekarang taman permainan tu dah takde rasanya hi3...
berkumpul je awal gamenya pukul 5 keatas sebab coach kami lelaki ...
so dia akan datang lps dia sembahyang asar ...
dipendekkan cerita waktu2 terluang mcmtu la kami bergosip ttg KRU ni...
dan paling tak lupa...saya dan kawan2 pernah ada koleksi gambar2 encik2 abang KRU ni...
masa tu gilalah sangat! hi3...
rasanya banyak juga buku sekolah yang kami jahanamkan utk projek potong & tampal ni...
dal…

* surat chenta...*

Image
lewat petang td...
abah serahkan sepucuk surat chenta yg sangat2 sy tak jangka...
let see the love letter....
*
*
*
*
*



subhanallah...
agak terkejut, terkesima dan tak terkata apa2...
mcmana nk buat ya...dgn keadaan saya yg baru jalan2 taktih ni...
tak kan nk kena mengadap 5 paper non stop dalam masa sehari...

awalnya abah pujuk juga untuk saya pergi exam tu...

saya punya masalah sikit bila nk pergi exam @ interview ni...
saya sangat cerewet dalam bab pakaian dan penampilan...
banyak protokol yg kena jaga...
dan satu perkara lagi...
abah tak beri kebenaran utk saya b'jalan kaki ke dewan peperiksaan tu...
abah sanggup untuk tolak sy dengan welchair utk masuk exam...
hu3....
sanggup ke nak susahkan abah sampai tahap tu...
fikir punya fikir...
belek punya belek surat tu ...saya terpaksa jg cr jalan...

apa lagi ...saya gunakan talian hayat yang ada la hi3...
terus saja saya hallo org di kepala batas dan kuantan...
kakak dan abang ipar sy kurang menyokong...
katanya jawatan ptd ni kebanyakannya berstatus kontra…

* saman!!! *

hu3....pening3....
encik abah dah mula bising...
saya masih belum buat keputusan samaada untuk menyaman @ tidak ...
jabatan yg sepatutnya bertanggungjawab ke atas kecederaan saya ini...
sy konfius sebenarnya...
masih dalam pertimbangan sebenarnya ...
mahu saman @ tidak...
buat masa ni...sy hanya sempat minta nasihat dr 2 org peguam...
seorang peguam yang handle kes xcident abang sy...
dan seorang lagi teman sekolah saya dahulu...k.teh..

awalnya k.teh minta saya berunding dahulu dengan jabatan yg bertanggungjawab...
malangnya respon yang kurang baik diterima ...
selepas k.teh sendiri dengar maklumbalas jabatan berkenaan ...
k.teh minta saya ambil tindakan yg sewajarnya...
saya dalam proses untuk menghubungi teman sy di sprm pula...
saya sedang pening sekarang...
mcm2 pendapat yg ada ...
ada yng minta bukan sahaja buat kes mahkamah ...
tapi teruskan saja untuk siasatan sprm untuk menyiasat kontraktor nyg terlibat...
hu3...
saya susah hati...
tahu kenapa?

saya sendiri bekerja dalam sektor kerajaan negeri...
pe…

*thanks gurlzzzz ^^,*

alhamdulillah...
hari ni antara hari2 mc yang happy buat saya...
thanks gurlzzz...
ptg td..teman2 wanita di pejabat dtg buat lawatan mengejut ...
hi3... mmg betul3 suprise la...
thanks k.zah, k.nana, k.azma & k.nisa' ...
alhamdulillah ...kedatangan kawan2 kuatkan lg semangat saya untuk melangkah...
faham dengan situasi dan masalah mereka di pejabat...
sempat juga la td ada sesi luahan rasa...
kesian kak nana...nampak agak pucat sikit hr ni...
k.nana moga cepat sembuh ya...
k.nana kena kuat semangat ...ini lah cabaran kita yg keje di pejabat agama...
org lain tak tahu ...
bukan nk percaya 100% ...tp itulah hakikatnya ...
maria tau k.nana boleh lawan sakit tu... go my sista ^^,

bila ada sesi luahan rasa dgn kwn2 td...
saya rasa encik abah dah mula menghidu masalah sy di pejabat...
mlm td lps abah tengok berita ...ada juga satu dua perkara yg abah tanya ...
hmmm mulanya sy cover juga ...
tp sampai bila kan...finalnya terbuka juga sikit2 masalah sy di pejabat ...
masalah dgn 2 makhluk tuhan yg pelik …

* kenapa ya??? *

plan asal kononnya malam ni nak tidur awal...
hu3...tp mcm2 bermain di fikiran ni sebenarnya ...entah la...
runsing rasanya bila kita belum jumpa sebab musabab kenapa sesuatu perkara tu terjadi kan...

entah la 2-3 hari ni tiba2 je saya terbayang insiden yg terjadi sebelum sy patah kaki...
masih terpahat dlm ingatan tarikh 2 jun ...
bersamaan tarikh arwah mak pergi meninggalkan sy...
insiden yg berlaku bukan saya pinta tp kesannya sangat mendalam ...
ingat lagi... 1 jun mlm...mlm sebelum kejadian
sy abah dan mama bergegas balik ke kpg kerana opah sebelah abah sdg nazak
sy tahu keesokannya harinya sy ada temujanji dgn client ...
kes yg agak berat...
tp sy yakin kalau sy x dpt balik keesokan hrnya pun ia tidak akan mendatangkan mudarat...
kerana ini kes bersama yg dihandle oleh 2 kaunselor...
dan saya yakin teman sy boleh handle kes itu
sebabnya sy dah bincang beberapa strategi utk selasaikan msalah ini dengannya ...
dan sebab kedua teman sy kaunselor yg lebih berpengalaman dr sy...
mlm 1 hb tu sy sms …

* cerita-ceritit hari ni....*

banyak betol cerita hari ni...
hi3 ...kisah di hospital saya dah tutup ye...
another story...
kelmarin berbual dengan teman sepejabat ada satu cerita dikhabarkan ...
berkemungkinan besar tak lama lagi saya bakal terima teman sejawatan di pejabat ^^,
senang cerita ...akan ada seorang lagi penolong pegawai tadbir agama yg bakal melapor diri ...
hmm...cerita yg menarik...sekurang2nya saya boleh menarik nafas lega...

t.a.p.iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii........
hu3...berkemungkinan besar selepas adanya 2 pen. pegawai...
kami akan dibahagikan kepada dua bahagian ...
seorang akan handle bahagian pentadbiran ...
dan seorang lagi akan handle bahagian kaunseling ...
jika diberi pilihan pastilah saya pilih kaunseling...
bidang baru yang betul2 dah menambat hati saya...
banyak perkara yang saya dah belajar...
advanturenya...how to monitor the client...dan yang paling penting kena kuat semangat...^^,
saya tak pasti bakal pen. peg yg bakal melapor diri nanti apa backgroundnya...
kalau backgroundnya ka…

* Alhamdulillah debaran itu berakhir jua ^^,*

syukur Alhamdulillah...
hari ni 6/7/2011...saya punya temujanji dengan doktor pakar di HSJ...
aduyai...takut + seriau + nak nangis...kenapa?
tahu tak...saya dah belajar menapak sejak minggu lepas...
dan dengan sengajanya ...
sejak 2 hari lepas saya dah mula berjalan dengan seronoknya tanpa tongkat... hi3

hari ni nak mengadap doktor nak jawab apa?
nanti doktor tanya ...i bg u pakai back slap hari tu? kenapa u buang?
ngeeeeeeee......sangat ngeri...
tuhan je yg tau perasaan ni...
dalam hati waktu menunggu masuk ke bilik doktor td puas saya berselawat...
minta dilembutkan hati doktor yg merawat saya...* itupun kalau dr tu muslim la kan...hu3...

dan bila tiba giliran saya dipanggil ...
pucat lesi muka saya rasanya...
bila masuk bilik doktor...rupanya yg merawat sy hr ni doktor india lelaki....
soalan pertama dia...where's your P.O.P?
wuaargghhh dia tanya P.O.P...saya pakai P.O.P tu 3 hari je doc...
sapa suruh hospital pasang ketat sangat kan...
puas bercerita....here and there...last question ...
why u d…

* Tahniah Imam Muda Hassan! *

Image
Alhamdulillah tamatlah sudah penantian rakyat malaysia untuk menyaksikan ...
Imam Muda Unggul kedua negara...
sekalung tahniah buat Imam Muda Hassan ...
yang telah diangkat sebagai juara Imam Muda 2 malam tadi...



terkesima ...takjub ...ini juga sebenarnya motivasi untuk saya terus menimba ilmu...
melihat kepetahan IM Hassan & IM Nazrul ...sy surrender...
banyak lagi perkara yang perlu dipelajari...banyak lagi ilmu yang perlu ditimba...

teringat kata2 IM Hassan dalam sesi tazkirahnya...
bukan mudah untuk menjadi seorang da'ie...
berjuang untuk menegakkan kebenaran...
apatah lagi untuk mengajak orang lain berbuat kebaikan...
walau dalam apa jua keadaan sekalipun...
kita perlu senyum utk hadapi apa sahaja ujian yg mendatang...^^,

rasa takjub dengan pemuda ini...dia permata keluarga...dia pewaris ulama' negara...
alhamdulillah...masih ada generasi muda yang tinggi ilmu pengetahuan dan akhlaknya ...
selalunya anak2 muda yang datang ke pejabat saya ...
membawa seribu satu masalah yang kusut unt…