Sunday, July 31, 2011

* dan sebenarnya ...*

Alhamdulillah... jumaat lepas ...
dapat jugak lepaskan rindu pada workstation saya...
walaupun x lama ....hanya separuh hari...jadila kan ...
ambil mood balik sebelum masuk kerja 19/8 nanti insyaAllah

Syukur ...
segala yang saya rancang ...
untuk majlis kesyukuran pada hari jumaat yg lepas jg berjalan lancar...
sekadar meraikan ramadhan bakal yang menjelma ...
disamping mengumpulkan ahli keluarga dr masjid daerah & ayahanda2 naib kadi...



that is cupcakes yang saya sempat tempah dari kak akhirul...
thanks a lot sis ...walaupun tempah last minute akak tak pernah hampakan saya...
segala2nya last minute untuk kenduri kali ni ...
juadah utama utk majlis tu pun...
saya minta bantuan pakcik azhar (satay village) utk masakkan ...
terima kasih banyak2...hajat awal2 tu memang la nak masak sendiri...
tp tak boleh berdiri lama2 lagi...apatah lagi nak memasak dalam jumlah yang banyak...
ape2pun syukur ...everything berjalan lancar...

setengah hari di pejabat yg agak menakutkan ...
usai majlis kesyukuran saya kembali mulakan kerja di dalam bilik...
banyak sesi yg berlaku ...seorang demi seorang masuk ke bilik saya ...
ada yang saya panggil...ada yang saja2 volunteer masuk sekadar nk meluahkan perasaan...
saya sangka k.zah dan kak nana saja yg stress dgn bebanan kerja ...
biasa lah org perempuan emosi mudah terganggu dan kdg2 tak pandai manage masalah...
rupa2nya sangkaan saya itu meleset sama sekali...
dalam ramai2 staff lelaki saya memanggil nizam untuk merujuk
beberapa perubahan dalam urusan kerja unit NCR ...
alhamdulillah awalnya nizam bercerita ttg perkara2 yg baik pd saya...
hampir di penghujung perbualan ada sedikit keluhan yg terbit dr mulutnya ...
' u tak ada sebulan susah sangat nk siapkan kebenaran...
pengantin banyak ambil kebenaran last minit sebelum akad nikah
prosedur mahkamah pun bnyk masalah ...
tak ada org nk manage & bantu ...semuanya jd lambat & susah'
itu rungutan dr mulut seorang pekerja lelaki...

kasihan...sangat ramai yg tertekan di pejabat tu rupanya ...
entahlah...bingung kejap dlm mencari jalan penyelesaian...
rasanya lps hbs MC ni ...sy tak punya pilihan lain ...
melainkan menghadap pihak pengurusan tertinggi untuk lakukan rombakan staff...
masalah besar di pejabat hari ni...
staff yg buat kerja ...tapi melakukan kesilapan teknikal dlm bekerja ....
diaibkan kesalahannya ke seantero pelosok jabatan...
berbeza pulak dengan staff yg curi tulang
*yg tak buat kerja dan tak ada rasa bersalah lansung sbb mkn gaji buta...
diangkat dan dikatakan membawa rahmat dalam organisasi...
dulu waktu saya sihat ...saya la yg tukang membebel pd si pencuri tulang itu...
sampai satu tahap...
saya mengaku saya prnah meninggikan suara sebab dia berani melawan ...

kisah saya meninggikan suara itu juga dah terlepas ke jabatan ...
macam2 versi yg saya dengar...tp alhamdulillah...
rasanya banyak pihak dah jelas kenapa sy bertindak sedemikian
sy tak takut... tindakan saya beserta bukti dan saksi...
untuk berpegang pada kebenaran itu tak mudah kan...
banyak ujian dan halangan yang mendatang....
saya tak mahu menzalimi staff2 lain hanya kerana satu pihak ini mencuri tulang...
org lain terpaksa tanggung beban atas kerja yg dibiarkan begitu saja...
harap saya dapat selesaikan masalah ni secepat mungkin...
sekarang bukan saja tekanan di pihak kwn2...
juga tekanan pd pihak saya sebab bos lepas tangan ...

Ya Allah anugerahkan ku tahap kesabaran yang tinggi ...
untuk ku berhadapan dengan "makhluk istimewa" ini ...

~regards~
adeqya8284

p/s: Salam Ramadhan Al-Mubarak...
mohon maaf atas kesilapan @ kehilafan yg pernah dilakukan ...

Thursday, July 28, 2011

* perkembangan....*

pejam celik...pejam celik dah seminggu berlalu kan....
esok dah masuk hari jumaat ...^^,*
saya yang tak bekerja ni pun dapat rasa kelajuan masa yg berlalu ...hu3

alhamdulillah
selepas checkup yg terakhir haritu...
dan selepas dapat lesen penuh drpd doktor untuk berjalan tanpa tongkat ...
saya mula keluar rumah sambil buat simple exercise...
biasa la ...org lama tak berjalan kan ...agak excited sikit...hi3
cubaan demi cubaan saya buat ...
alhamdulillah ...saya dah boleh kembali pada kehidupan normal...
cuma masih ada satu dua perkara yang terbatas ...

kalau dulu ...saya la kaki shopping ....
org yang rajin kerja luar kesana kesini...tapi sekarang nampaknya tak boleh lagi...
aktiviti2 yang melibatkan pergerakan kaki masih terbatas...
2-3 hari lepas sempat saya dan tini buat survey2 untuk baju raya thn ni...
*xcited kan...puasa pun belom!...hi3...
malangnya selepas 30 minit berdiri...
muka saya terus pucat...rasa mcm darah tak sampai ke kepala...
teringat pesan doktor...
u sahaja yang boleh balancekan diri u...u saja yg tahu kemampuan u untuk berjalan ...
jangan paksa kaki utk menanggung beban yg terlampau ...
lps ingat pesan doktor...terus saya mencari kerusi untuk rest sekejap...
sememangnya saya akui...kekuatan kaki belum pulih 100%...
sekarang saya tahu...kenapa mc saya disambung sebulan lagi ^^,*

takpelah...at least saya dah start exercise kan...
insyaAlllah esok saya akan mula masuk pejabat balik...
dah tak larat nk dengar komen2 client...
biasa la...kena lunaskan dulu kehendak client...
banyak kes yang tertangguh ...
so saya kena selesaikan beberapa perkara dlm tempoh terdekat ni...

hope esok saya boleh buka buku baru di pejabat ...
insyaAllah ...
be a profesional maria! ...chaiyork2...

~adeqya8284~

Wednesday, July 27, 2011

* usah gusar ^^,*

mlm ni sama seperti malam2 sebelumnya...
entah la...sejak2 bercuti panjang ni rasanya saya dah mengidap insomnia
penyakit susah untuk tidur...
saya tak pasti kenapa tapi itulah hakikatnya ...
menjelang jam 5 pagi selalunya baru mata saya boleh lelap...
kalau tak ...bergulinglah macamanapun ...tak akan tido punya...hu3
nak kata saya tido siang tak pulak ...hu3
lepas habis satu kartun ke satu kartun sy tengok...masa bilanya nk tido...hu3
takpe la ...nanti2 pelan2 kena cari jugak ubat untuk insomnia ni...
susah nanti kalau dah masuk kerja balik...
mau pengsan kat ofis kul 5pg br tido ...hu3 ...kalah org yg ada anak kecik...

ok lah berbalik pada tajuk entry ^^,*
semalam saya tak menulis ...
tapi turn saya berjalan2 di blog teman2 ...
nak beri feed back sikit pada satu blog teman ni ...
tak perlu saya nyatakan siapa pemiliknya ...nanti lain pulak ceritanya ...hi3
buat pertama kalinya saya baca blognya ..saja sekadar mengisi masa lapang ...^^,*

blog ibarat diari kan...catatan perjalanan sebuah kehidupan...
cerita suka, duka, tawa, tangis kita ...
sama seperti saya ...teman saya itu juga banyak menitipkan coretan perjalanan hidupnya ...
dalam banyak2 coretan
dia ada yang melakarkan kekesalan ttg perjalanan hidupnya ...
kisah dia dibuang universiti...
kisah lambat bergraduasi ...lambat dalam segala percaturan hidup...^^,*
kalau diselongkar blog saya ni juga pasti banyak cerita-ceritit yg sama dengannya ...

bila membaca blog teman saya itu...
sy rasa dia tak harus kesal dengan perjalanan hidupnya ...
Allah beri dia kesulitan...tapi Allah anugerahkan juga dirinya keluarga yang penyayang ...
natijahnya tetap sama ...akhirnya sebuah kejayaan tetap jadi miliknya..
walaupun lambat ...dia tetap miliki segulung ijazah...

tiba2 terbayang kisah diri sendiri...
kalau dia pernah berpengalaman dibuang universiti dan sbgnya ...
saya jg punya cerita tersendiri...
saya juga mulakan langkah untuk segulung ijazah pada tahap umur yang telah banyak ...
22 tahun ...waktu tu menghitung juga ...
bolehkah nk bertahan sampai umur 26 tahun untuk segulung ijazah...
masuk tahun satu di USM ...diuji pula dgn pelbagai ragam senior ...
hingga ada tahap yg nk masuk 'merisik'
waktu tu cuba bertahan ...
cuba kuatkan semangat utk tak layan perkara2 remeh yg mendatang ...

alhamdulillah ..berkat sabar ...saya masih mampu bertahan....
sokongan dr keluarga & kawan2 yang tak pernah berhenti...
banyak membantu sy untuk grad tepat pada masanya ...
ujian???
terlalu banyak yang saya tempuh...tapi apa yang saya boleh katakan ...
tempoh sepanjang 4 tahun itulah yg mengenalkan sy dengan erti kehidupan...
saya tak pernah kesal ...
dengan keputusan untuk tidak sambung belajar secara sepenuh masa selepas diploma ...
ingat lagi...waktu sem akhir di KUSZA ...
semua kawan2 saya isi borang UPU...
rasanya dalam kelas ...hanya saya seorang saja yg tak mengisi borang tersebut...
sehingga satu tahap...waktu itu ada 2-3 org lecturer yg panggil ...
untuk beri semangat pada saya utk teruskan pengajian ...
waktu tu tekad saya hanya satu...
saya akan hanya sambung belajar...sekiranya saya punya kerja tetap slps grad...
dan alhamdulillah ...selepas 3 bulan sy grad ...sy diterima utk berkhidmat dengan SPP...
walau hanya dengan gaji gred SPM ...alhamdulillah ...
cukup makan, pakai, minum & yuran pengajian saya ...
its miracle right ...ingat lagi...basic awal yg saya terima wktu tu...hanya RM 656.70...
selepas dicampur elaun br mencecah RM8++...
Alhamdulillah walaupun gaji kecil + belajar ...saya selesa dgn gaji tersebut...
boleh bagi duit bulanan pada abah, boleh bayar ansuran kereta ...
kepuasan...hanya saya yang tahu ^^,*

dari bersusah2...
dari gaji hanya RM8++...alhamdulillah ...Allah beri sy nikmat berganda2 hari ni...
saya sendiri macam tak percaya bila saya mula menerima gaji baru utk jwtan kini..
abah sendiri pernah cakap...
sy sepatutnya b'syukur ...kerja tak sampai 5 thn...dah terima gaji 2k+++ sebulan...
abah dulu nak beli motor sebiji pun susah...apatah lagi nk beli kereta ...
bila sesekali difikirkan ada betulnya nasihat org tua kita ...
kita hari ni terlalu mewah ...terlalu mudah dalam segala hal...

so moral of the story ...
jangan disesalkan apa sahaja titipan Allah pd perjalanan hidup kita ...
takdir yang Allah tetapkan itu sebenarnya amat sempurna untuk kita ...
lambat hbs belajar, lambat dpat kerja, lambat dapat jodoh ...(*sy jg berada dlm kategori ini...:)
segalanya telah tertulis...kita sebagai hamba ...perlu terus berusaha ...
untuk terus majukan diri dari segi sahsiah, rohani, jasmani dan spiritual...

moga Allah terus rahmati kita...sayangi kita ...
dan menjadikan kita hambaNya yang sentiasa dalam lindunganNya ...

regards
~adeqya8284~

Monday, July 25, 2011

* segalanya milikmu....*



Alhamdulillah ...
hujung minggu yang menggembirakan buat saya ...
untuk kesekian kalinya saya mula keluar dan menjejak menjenguk dunia luar...
hari sabtu kakak & anak2 buah saya balik...
sempat saya keluar dengan kakak untuk membeli barang2 keperluan rumah...
hari ahad ... saya dan tini menjejak pula ke kedai2 buku yang berdekatan ...
baru teringat...
bulan ni saya belum lagi beli majalah solusi :)...
majalah feveret saya sejak setahun yang lalu...
alhamdulillah masih ada stok untuk edisi bulan julai...
sedang membelek2 majalah terpandang rak2 yang berisi novel di sebelah saya...
dah lama rasanya tak beli novel...
sejak saya bertukar kerja ...jangankan novel...
suratkhabar pun belum tentu sempat saya baca...
sementara masih ada saki baki MC baik saya ambil peluang kan...^^,*

keluar dari kedai buku ...
saya dapat 2 buah majalah dan sebuah novel...
dan novel yg saya pilih..."stanza cinta"...adaptasi novel ni sedang ditayangkan di tv3...
kebetulan semalam adalah waktu tayangannya ...
so tak susah untuk feeling bila baca novel ni...
untuk pertama kalinya ...
airmata saya jatuh selepas baca sebuah novel..
sebelum ni tak pernah rasanya ...
sebab kebanyakan novel yang saya beli happy ending...
tapi berbeza dengan stanza cinta ...

rasanya tak perlu sy kongsikan perjalanan ceritanya ...
nanti tak suspen pulak kan untuk menonton...
cuma ...dalam banyak2 watak dlm stanza cinta ...sy jatuh hati pada irfan ...
warkah terakhir irfan untuk amni buatkan saya menagis jam 3 pagi td...
hijrah Irfan dalam mencari cinta yang tulus terhadap Amni ...
akhirnya mempertemukan irfan dengan cinta yang sejati...
irfan berubah ...seikhlas hatinya ...bukan berubah semata2 kerana cintanya terhadap amni...

watak amni dlm stanza cinta juga menjadi inspirasi buat saya...
pegangan saya sebelum ni...juga menjadi sebahagian drpada watak amni...
teringat saya pada seseorang tika ada khilaf hati yang melanda persahabatan kami...
saya ditanya satu soalan ...
"bagaimana awak boleh kata awak sayangkan sy sedangkan kita x pernah keluar berdua?"
dan jawapan itu ada dalam stanza cinta ...^^,*
tak mudah untuk kita berperang dengan nafsu sendiri...
tak mudah juga untuk kita tidak lalai dengan amukan cinta duniawi...
segalanya pilihan kita.... dan ianya lahir dr hati...

saya titipkan sedikit di sini satu epilog ...
yang benar2 telah menyentuh hati ini...

Epilog Aku Zaujahnya ....

Tuhanku...
Aku berdoa untuk seorang lelaki yang akan menjadi sebahagian daripada hidupku...
Seorang yang sungguh mencintai-Mu lebih daripada segala sesuatu...
Seorang lelaki yang akan meletakkan aku pada posisi keempat dalam hatinya...
Setelah Engkau, Rasul dan Umminya...
Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untuk-Mu

Wajah tampan dan daya tarik fizikal tidaklah penting,
Yang penting adalah sebuah hati yang sungguh mencintai dan dekat dengan-Mu
Dan berusaha menjadikan sifat-sifat-Mu ada pada dirinya...
Dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup sehingga hidupnya tidak sia2...

Seorang yang memiliki hati yang bijak...tidak hanya otak yang cerdas...
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tetapi juga menghormatiku...
Seorang lelaki yg tidak hanya memujaku tetapi jg menasihatiku ketika aku berbuat salah...
Seorang yang mencintaiku bukan kerana kecantikanku tapi kerana hatiku...
Seorang lelaki yang dpt menjadi sahabat terbaikku setiap waktu...
Seorang yang dapat membuatku berasa sebagai wanita ketika aku disisinya...

Tuhanku,
Aku juga meminta ...
Jadikanlah aku wanita yang dapat membuatnya bangga...
Berikan aku hati yang sungguh mencintainya dengan sekadar cintaku...

-SC-


regards
~adeqya8284~

Thursday, July 21, 2011

* sebulan lagi....*

Alhamdulillah...
urusan di hospital td berjalan lancar dan baik...
dr proses x-ray hinggalah waktu rawatan...
saya banyak terima kata2 positif dr doktor ...
seriously...hati saya dah berbunga2 tau...
menjangkakan yang 28hb ni adalah MC saya yang terakhir ...
malangnya sebelum keluar dr bilik doktor saya ditanya beberapa soalan berkaitan kerja ...

saya ceritakan sedikit latar belakang kerja saya dan doktor terdiam sekejap...
tahu apa yang doktor katakan selepas tu?
"ok i will give u another 1 month MC..."
masa tu ...terbeliak mata saya memandang doktor di hadapan saya ...
hu3 ...sebulan??? kalau seminggu tu ok lagi la kan...
disebalik MC sebulan yang diberikan tu...ada juga kelonggaran yang diberikan ...
kata doktor... MC tu diberi sebab saya banyak kerja luar...
mereka bimbang kalau saya banyak berjalan dalam waktu terdekat ...
kaki saya akan cedera balik...
so saya dibenarkan untuk ke pejabat ...tp bukan untuk urusan kerja2 luar...
phewww...lega sikit hati ni...

balik dari hospital...
saya menjejak terus ke pejabat untuk hantar MC sambungan...
tak sampai hati nak khabarkan pada yg lain tentang MC sambungan ni ...
saya tahu kerja di pejabat banyak....hu3
insyaAllah kalau saya larat saya akan datang ke pejabat untuk bantu kerja2 audit ISO...
saya tahu tak mudah untuk menghadap audit nanti ...
banyak perkara kena teliti...saya akan cuba ...tapi hanya kerja2 di pejabat sahaja ...
bukan untuk urusan2 luar atau mesyuarat di jabatan ...

sebahagian drpada bulan puasa saya akan dihabiskan di rumah...
hope Ramadhan ni lebih bermakna dr Ramadhan2 sebelum ni...
thanks Allah ...harap bertemu rahmah & hikmah di sebalik segalanya :)

regards
~adeqya 8284~

Wednesday, July 20, 2011

* anak ... anugerah terindah...*

terlalu besar skop bila kita berbicara tentang anak...
saya masih bujang...belum ada pengalaman melahirkan atau membesarkan anak...
apatah lagi untuk berdepan dengan masalah2 yang melibatkan anak2...
saya menulis atas dasar pemerhatian dan mungkin untuk dijadikan iktibar...
sekiranya saya ada rezeki untuk memiliki anak sendiri...

td sy terima panggilan dr kakak...resah bunyi suaranya ...
dah boleh agak mesti ada masalah disebalik suara itu...
lps senafas dua...kakak mula buka cerita ..katanya geram dgn telatah anak sulungnya...
dah mula pandai memberontak...bijak tak kena tempat...
dalam tiga2 anaknya ...si abang sebagai yg sulung tak tunjuk contoh yg baik pd adik2 ...
kelmarin si abang ni buat perangai pulak...
dia dah mula ambil dalam erti kata lain "mencuri" duit emaknya (kakak saya)
bila kakak saya bertanya dia tak mengaku...bila kakak saya mula tinggikan suara
dia mengugut hendak lari dari rumah ...kakak saya ni orangnya jenis baran...
apa lagi cepat la dia melenting bila terjadi sesuatu...
alhamdulillah ketetapan Allah tu sentiasa betul pada tempatnya kan
walaupun kakak jenisnya agresif ...alhamdulillah abang ipar saya jenis org cool...
kakak minta pendapat saya ...mcmana cara untuk handle anak2 begini...

dalam keadaan begini ...
saya hanya boleh utarakan pendapat dan pengalaman wktu saya kecil2 dahulu...
pendapat saya kalau si abang td ternyata betul2 mencuri atau ambil duit yg dimaksudkan ...
dia perlu dihukum ...sekadar dengan hukuman yg boleh memberi pengajaran ...
sy larang kakak sy untuk menghukum ..sebab saya tahu dia ni jns yg undercontrol...
tak pasal2 nanti jd kes dera pulak...
sy minta dia berbincang dgn abang ipar minta si ayah yg ambil tindakan ..
pada hemat sy anak2 kecil ni wajar diberi pengajaran jika mereka buat kesalahan ...
pengajaran/hukuman yang tidak keterlampauan perlu supaya ia jd ingatan dan pengajaran...
dan satu cara lagi jgn hukum anak2 dihadapan anak2 yg lain...
ini boleh menjatuhkan maruah mereka sekaligus self confident mereka jg akan berkurang...

besarkan cabaran dalam mendidik anak2 sekarang...
sy tak perlu pergi jauh ...contoh terdekat 3 tentera kenit sy ni sudah cukup...
menyelami hati kanak-kanak tak semudah yang kita jangkakan ...
apa yang kita larang tu la yang mereka nak buat...
yang disuruh belum tentu mereka nak ikut...
dalam hal2 begini ...ada juga saya bantu kakak cara psikologi untuk mereka ikut cakap...
contohnya kalau disuruh solat sangat2 la banyak alasan yg keluar...
sekarang sy guna cara psikologi...
saya beli telekung untuk si kakak, saya belikan sejadah yang kecil untuk mereka solat...
berikan mereka motivasi ...utk lakukan solat itu
alhamdulillah nampak mereka dah boleh ikut...
tapi setiap waktu kena ingatkan jg tkt2 mereka lupa...
itu dulu waktu mereka dlm proses belajar peringkat pertama...

sekarang dah masuk fasa bila masing2 pergi ke sekolah
dan mula terpengaruh dgn persekitaran dan kawan2...
setiap anak pasti akan buat kesilapan kan ...sebab mereka masih dlm proses belajar...
mcm kita kecik dulu...kena marah jugak kan ...hi3
bukan setakat kena marah ...
siap kena ligan keliling rumah dgn batang paip lg sbb malas nk mengaji...
bila difikir2kan balik...betullah hidup ni ibarat roda...kdg diatas kdg di bawah...
ye lah...dulu mak & ayah kita yang penat berfikir mcmana cara nk didik anak2 ...
sekarang dah tiba masanya ...
untuk generasi2 kita pulak berfikir mcamana cara untuk mendidik anak

sekadar satu cerita contoh untuk dijadikan renungan ...
tak berniat untuk buka aib sesiapa...
sama2 kita jadikan tauladan ...dan moga ada hikmah di sebalik kejadian...
bagi yang sedang diuji dalam keadaan yang sama dengan kakak saya...
sabar dan berdoalah...sesungguhnya salah satu pintu rahmat untuk anak itu
adalah doa ibu...insyaAllah lambat atau cepat doa ibu pasti akan termakbul jua...

amin ...

regards
~adeqya8284~

*syafakillah....*

petang kelmarin sy terima call dr k.zah...
katanya baru keluar dr emergency room hosp. parit buntar...syafakillah...
terkejut sekejap...takde angin takde ribut tiba2 keluar emergency room...hu3
sian kakak-kakak saya di pejabat...
haritu kak nana sakit ...Dr cakap stress yg terlampau...
ni kak zah pulak sakit...Dr kata badan lemah tak cukup rehat...
ofis sememangnya tak cukup kakitangan...
bila saya pula bercuti panjang ...bertambah2 la tak cukup org di pejabat tu...

ramai yang mengharapkan 29/7 ni saya kembali bekerja...
saya sendiri tak pasti... segalanya bergantung pd keputusan Dr...
insyaAllah esok next appointment harap semuanya berjalan lancar...
seriously saya pun dah penat berehat di rumah...
asyik makan, tido, main game, layan fb...hu3
nak buat mcmana kan yg tu je keje yg saya boleh buat...hu3

kak zah sabar banyak2 tau...
maria tau sakit kena cucuk dgn antibiotik tu...sangat sakit & nyilu...hu3
teringat kenangan dok hospital 2 hari 2 mlm aritu...



kena masuk 4 tiub antibiotik ...sakit tak tau nak cerita ...hu3
setiap 2 jam sekali Dr akan cucuk ubat masukkan dalam tiub di tangan tu...
kdg2 sampai keluar darah...
balik umah pun stilll dapat bekalan ...ratusan biji antibiotik utk dimakan dalam seminggu...
bayangkan sy perlu makan 24 biji antibiotik dalam sehari ...hu3...
dah macam makan nasi je rasanya...

banyak kesan sebenarnya bila banyak ubat masuk dlm badan...
badan jd lemah...kepala asyik pening ...terhoyong hayang...
mata pun tak larat nk buka...pendek kata mmg tak stabil la


harap kak zah cepat sihat ya...
insyaAllah doakan kalau ada rezeki saya masuk kerja 29hb ni...
kalau saya masih sambung MC pun takpe...
nanti kan ada officer baru yg akan masuk...
harap2 kita dapat kawan baru yg sekepala dgn kita ^^,*

suspen ni ...siapa la yg bakal posting ke sps ni...org baru @ org lama ...
jeng...jeng...jeng ...
tungggggguuuuu.....hi3 ^^,*

regards
~adeqya8284~

Monday, July 18, 2011

* ketika cinta bertasbih .............................*

tajuk lagu...tajuk filem...dan tajuk untuk entry saya hari ini ^^,
dah lama kan filem ni ditayangkan di malaysia...
saya tak berapa gemar dengan cerita2 dari seberang kecuali naskah yg betul2 diiktiraf ramai...
ayat2 cinta & ketika cinta bertasbih antara karya seberang yang menonjolkan
cara hidup islam dan kehidupan pelajar di bumi anbiya'...
waktu membaca novel ayat2 cinta sy tidak sukar untuk memahaminya ...
tapi waktu membaca novel ketika cinta bertasbih sy agak keliru kerana watak yang ditampilkan
agak ramai dan jalan ceritanya agak sukar...sebab tu la ada KCB 1 & 2...
sememangnya ia naskah yg agak complicated...

kelmarin tiba2 datang mood nak layan cerita2 indonesia...
baru2 ni kan astro ada perkenalkan 2 channel indonesia ...
sementara masih dalam pakej promosi boleh la layan cerita2 indon ni hi3...

sinopsis KCB 1&2

Mengisahkan Abdullah Khaerul Azzam (Azzam)
seorang mahasiswa di universiti Al-Azhar
menjalani pahit maung kehidupan dalam bergelar mahasiswa dan juga ketua keluarga

selepas kematian ayahnya...
Azzam menyara hidup sebagai penjual tempe dan bakso

bagi menampung pembelajarannya dan keluarga di indonesia...

ketika di kampus Azzam sgt mengagumi seorang wanita Anna Althafunnisa (Anna)...
tanpa mengenalinya ...hanya melalui nama Azzam mula terpikat dgn Anna
Anna yang jg pelajar universiti Al-Azhar
sebenarnya menaruh hati pada Azzam ketika dia diselamatkan sewaktu beg duitnya diragut...
malangnya ketika Azzam pergi melamar Anna melalui bapa saudaranya...
Anna telahpun dipinang oleh Furqon yg jg sahabat sekuliah Azzam...
demi sahabat Azzam redha melepaskan Anna buat sahabatnya
Selepas Anna ...Azzam cuba untuk mencari jodohnya tanpa jemu...
seorang demi seorang wanita dipekenalkan kepadanya ...
namun takdir tidak menyebelahi Azzam utk bertemu jodoh dgn wanita idamannya
Anna dan Furqon pula telah selamat dinikahkan
tetapi rumahtangga yang dibina tidak seperti yang diimpikan
Selepas 6 bulan bernikah Furqon masih tidak menjalankan t/jwbnya sebagai suami kpd Anna
selepas didesak Furqon mengaku dia tlh disahkan menghidap HIV
Anna yg sangat kecewa minta dilepaskan kerana tidak mahu berterusan menanggung derita
walaupun mencintai Anna, Furqon terpaksa melepaskan Anna demi untuk masa depannya ...
selepas gigih mencari Azzam akhirnya bertemu jua dgn gadis idaman hati...
Azzam akhirnya mengikat tali p'tunangan dengan Vivi ...
seorang wanita cantik dan juga bakal seorang doktor ...
malang tak berbau dlm sibuk membuat persiapan perkahwinan Azzam & ibunya kemalangan
Azzam parah dan ibunya meninggal dunia ...
dalam tempoh menjalani rawatan Azzam memberi kebebasan kpd Vivi utk menerima lamaran
lelaki lain sekiranya dia tidak sanggup utk menunggu ...
dan akhirnya Vivi bernikah dgn lelaki lain pilihan keluarganya...
selepas sembuh ...jalan akhir yang dipilih oleh Azzam utk mencari jodoh...
dia meminta bantuan Kiyai Luthfi (bapa Anna) utk mencarikan wanita yg sesuai untuknya...
Kiyai Luthfi dgn rendah hatinya menyatakan hasrat mahu menjodohkan Azzam dan Anna...
Azzam dgn besar hatinya menerima cadangan Kiyai krn Anna sememangnya cinta pertamanya
Anna yg mendengar di sebalik tabir terus melakukan sujud syukur...
tanda gembira dgn keputusan Azzam...
Akhirnya cinta yg berladaskan malu dan iman ini bersatu dengan takdir Allah ...
biarpun masing2 pernah bertemu dgn pernah jatuh hati tanpa menyatakan rasa CINTA
Dia lebih mengetahui...kenapa adanya rasa cinta itu...

saya hanya ceritakan sinopsis di sini...
banyak lagi konflik yg ada dlm filem ni...kalau nk diceritakan 3 hari 3 mlm pun x hbs ...hi3

menonton hingga jam 2 pagi ...
sikit pun tak mengundang mengantuk bg saya...
sarat dengan kata motivasi & keagamaan ia satu naskah yg sangat baik...

bagi sy yg masih mencari makna apa itu CINTA ...
filem ini sangat memberi motivasi...seperti Azzam yang tak pernah putus asa mencari...
tp akhirnya dia redha dengan ketentuannya ...
cinta pertama itu miliknya jua walaupun ia pernah menjadi milik org lain ...
besarNya kuasa Allah dalam mengatur takdir hidup manusia ...
bila sudah berusaha tp masih belum terima ganjarannya ...bersabarlah...
kerana sabar itu kunci bagi setiap kejayaan ^^,

teringat perbualan dengan salah seorang pakcik saya di manjung baru2 ni...
dia utarakan persoalan kenapa saya terlalu memilih dan
kenapa sy masih belum ingin berkahwin...
katanya abah ada bercerita ttg saya...
abah minta tolong pakcik nasihatkan saya utk buka hati kpd lelaki ...
katanya abah takut saya fobia dgn kes2 perceraian yg sy kendalikan...
saya hanya tersenyum sbg tanda respon terhadap kenyataan pakcik itu...
tak terlintas pun untuk fobia dgn kes2 yg sy handle ...
dan saya tahu kenapa abah risau...sebab bila ada yang dtg bertanya ...
sy akan terus diam tanpa jawapan...kenapa saya diam....tak siapa pun yg tahu sebabnya...
ada sebab kenapa saya diam...
bila tak ada chemistry bolehkah sy jadikan mereka teman hidup???
nk pulak bila ada yg meletakkan syarat itu ini untuk dipenuhi...
kalau syarat yg berlandaskan syariat saya tak kisah...
pernikahan dan perkahwinan tu kan satu ibadah ...siapa yang tak mahu beribadah...
siapa yg mampu menolak jodoh kalau ia tiba?
saya akui...persekitaran kerja sekarang lebih mencabar ...lebih sukar...
banyak pertikaian yg timbul dengan jawatan sy sekrang ...
pendaftar nikah cerai dan ruju' dan peg. kaunseling kekeluargaan
saya selalu disoal oleh client
ustzah ni dah kawin ke belum? baby berapa org? husband kerja apa? ...........
boleh bayangkan tak apa jawapan saya disaat2 genting tu....
bukan semua org bujang tak boleh handle masalah org yg dah kahwin...
dan bukan semua org yg dah kahwin boleh handle masalah org yg berkahwin...
status bg sy tak penting ...apa yg penting sy dapat melunaskan kerja2 sy...
t/jawab saya...yg bakal dsoal kelak...

entahlah...pernah hampir putus asa mencari CINTA satu masa dahulu...
sekarang sy kembali kepada fitrahnya ...
redha dengan ketetapannya....

*terlebih membebel la pulak hari ni...
inilah namanya org yg terlebih2 bosan tanpa kerja ...hi3

regards
~adeqya8284~

Saturday, July 16, 2011

* cerita zaman kanak-kanak & tribute to KRU *

malam ni tiba2 je rajin nak menulis...hi3
sebenarnya dah terlintas nk buat entry khas utk KRU ni sejak kelmarin lg...
tapi bila kelam kabut dengan kehadiran surat chenta tu...
terlupa kejap niat asal untuk tribute ni...hi3

bila sebut nama KRU...saya dapat bayangkan zaman kanak2 ribena dulu...
i am a big fan of KRU...
hi3 teringat nina, nija, comel,salmi dan beberapa teman merapu zaman kecik2 dulu...
waktu darjah 4 - 6 sebelum training netball ...
geng2 player kami akan berkumpul dkt tmn permainan seawal jam 4 ptg...
b'hampiran dwn serbaguna sg bakap,
sekarang taman permainan tu dah takde rasanya hi3...
berkumpul je awal gamenya pukul 5 keatas sebab coach kami lelaki ...
so dia akan datang lps dia sembahyang asar ...
dipendekkan cerita waktu2 terluang mcmtu la kami bergosip ttg KRU ni...
dan paling tak lupa...saya dan kawan2 pernah ada koleksi gambar2 encik2 abang KRU ni...
masa tu gilalah sangat! hi3...
rasanya banyak juga buku sekolah yang kami jahanamkan utk projek potong & tampal ni...
dalam ramai2 saya pilih yusry waktu tu...* sbb dlm ramai2 dia paling hensem kan...hi3
waktu2 tu zaman kanak2... enjoy ...happening...mmg tersangat nakallah! hi3

waktu dulu zaman lagu popular KRU
awas, salah siapa, negatif, oh lala, apa saja, jangan lafazkan, girlfriend, & banyak lagi la...
kalau nk sebut rasanya terlalu banyak hasil karya 3 beradik yg kreatif ni...
dr genre rap bertukar menjadi pop rock,
kemudian berkembang juga kepada rock, balada, lagu inggeris ...
dan kini KRU muncul dengan banyak lagu2 yang berunsurkan ketuhanan...
bermula kolaborasi KRU bersama rabbani...saya kira ia ujikaji yang sangat menjadi..
irama nasyid rabbani yang cathchy diterima baik oleh semua golongan peminat ...
tidak kira peringkat umur mahupun jantina...

baru2 ini ...
KRU melebarkan sayap kerjasamanya bersama pihak astro oasis ...
untuk menggilap bakat nyanyian imam-imam muda kita...
kolaborasi yg menarik dan saya sangat menyukainya...
terasa seperti KRU melahirkan karya seiring dengan kematangan saya dalam menempuh
hidup yang sementara ini...

saya akui saya dan muzik tak dapat dipisahkan...
title ustazah bukanlah satu penghalang untuk saya terus berhibur ...
kerana hiburan yg tak melalaikan dibenarkan oleh Islam ...
dan ia salah satu cara untuk kita menenangkan fikiran

karya Edry untuk imam-imam muda siri 1 telah mula ada dalam pasaran ...
seriously...i luv it!...very meaningful...nice music...nice lyrics...
walaupun vokal yang dilontarkan tidak 100% menepati piawaian ...
sy kira ia cukup baik bagi imam2 muda yg tidak memiliki ilmu asas dlm bidang muzik...
let me introduce the song Ujian Hidup by imam muda asyraf, aran,azhar, abe & imam muda nuri

lirik Ujian Hidup by Edry Abd Halim

Ketika hidupku tertekan
Mengaburi pedoman
Kepadanya akan ku pergi
Untuk mencari bimbingan

Ku serah takdir di tangannya
Mengukir perjalanan
Walau ujian hidup melanda
Ku tabah menerima kerana

Walaupun tak dikurnia kemasyhuran
Walaupun tak dilimpah kemewahan
Hatiku tetap akan memuji
Namamu selalu ya Rabbi

Walaupun tak diberi kemakmuran
Akanku memanjangkan kesabaran
Ku tetap syukur pada Ilahi
Kerana mengurniakan nyawa ini

Ku serah takdir di tangannya
Mengukir perjalanan
Walau ujian hidup melanda
Ku tabah menerima kerana

Dia di hati selalu
Memberikan ku petunjuk
Apabila pemandangan samar

Biarpun hidup digoda
Ujian dan pancaroba
Pasti ada hikmah di akhirnya

Walaupun tak dikurnia kemasyhuran
Walaupun tak dilimpah kemewahan
Hatiku tetap akan memuji
Namamu selalu Ya Rabbi

Walaupun tak diberi kemakmuran
Akanku memanjangkan kesabaran
Ku tetap syukur pada Ilahi
Kerana mengurniakan nyawa ini

lagu Ujian Hidup by Imam muda 1 ...
hayati & selami maksud yg tersurat dan tersirat disebaliknya




congrats edry dan tak lupa juga buat norman & yusry...
walaupun perjuangan mereka bukan 100% dalam dunia nasyid & keagamaan ...
i think they try to complete their journey in our music industry ...
keep it up bro...bangga dengan kejayaan anak2 bangsa kita ^^,*

dah melalut la pulak...
sekali baca dan mcm VO untuk promote KRU pulak...
hi3...
enjoy the music

p/s: lagu catchy sebelah ni pun ditulis oleh edry...
song by mawi & akhil hayy feat
imam muda asyraf, aran,azhar, abe & imam muda nuri
nice rite....^^,*

regards
~adeqya8284~

Friday, July 15, 2011

* surat chenta...*

lewat petang td...
abah serahkan sepucuk surat chenta yg sangat2 sy tak jangka...
let see the love letter....
*
*
*
*
*



subhanallah...
agak terkejut, terkesima dan tak terkata apa2...
mcmana nk buat ya...dgn keadaan saya yg baru jalan2 taktih ni...
tak kan nk kena mengadap 5 paper non stop dalam masa sehari...

awalnya abah pujuk juga untuk saya pergi exam tu...

saya punya masalah sikit bila nk pergi exam @ interview ni...
saya sangat cerewet dalam bab pakaian dan penampilan...
banyak protokol yg kena jaga...
dan satu perkara lagi...
abah tak beri kebenaran utk saya b'jalan kaki ke dewan peperiksaan tu...
abah sanggup untuk tolak sy dengan welchair utk masuk exam...
hu3....
sanggup ke nak susahkan abah sampai tahap tu...
fikir punya fikir...
belek punya belek surat tu ...saya terpaksa jg cr jalan...

apa lagi ...saya gunakan talian hayat yang ada la hi3...

terus saja saya hallo org di kepala batas dan kuantan...
kakak dan abang ipar sy kurang menyokong...
katanya jawatan ptd ni kebanyakannya berstatus kontrak...
sedangkan sy kini berada dlm skim lantikan tetap...
tp kalau saya masih ada keinginan utk mencuba mereka tak halang...
bila tanya pendapat adik ...
dia juga kurang menyokong...
alasan yg sama seperti kakak & abang ipar saya ...
katanya kawan2nya yg kini berkhidmat sebagai ptd 2-3 thn masih berstatus kontrak...
hmmm....
fikir atas fikir...
dengan keadaan yg kurang mengizinkan waktu ini...
saya akur...kali mungkin bukan rezeki saya...
bila difikir2kan balik...saya masih belum puas explore dunia kerja sy sekarang...
belum sampai klimaks dlm kerjaya ni...
masih diawal ujian...biarlah sebelum sy mendaki ke puncak yg lebih tinggi...
saya timba dulu pengalaman yang ada di depan mata...
melihatkan jadual ujian2 ni...rasanya saya tak pohon dah jawatan ni...
hi3...mau tergeliat otak saya dibuatnya ...5 paper sehari non stop...
beratus2 soalan pulak tu yg nak kena jawab...hu3
takpe la next time sy akan cuba lgi untuk jawatan lain...
ape pun sy bersyukur...at least sy diberi peluang ...cuma tak ada rezeki utk kali ni...^^,*
alhamdulillah thanks ya Allah...

~regards~
adeqya8284

Thursday, July 14, 2011

* saman!!! *

hu3....pening3....
encik abah dah mula bising...
saya masih belum buat keputusan samaada untuk menyaman @ tidak ...
jabatan yg sepatutnya bertanggungjawab ke atas kecederaan saya ini...
sy konfius sebenarnya...
masih dalam pertimbangan sebenarnya ...
mahu saman @ tidak...
buat masa ni...sy hanya sempat minta nasihat dr 2 org peguam...
seorang peguam yang handle kes xcident abang sy...
dan seorang lagi teman sekolah saya dahulu...k.teh..

awalnya k.teh minta saya berunding dahulu dengan jabatan yg bertanggungjawab...
malangnya respon yang kurang baik diterima ...
selepas k.teh sendiri dengar maklumbalas jabatan berkenaan ...
k.teh minta saya ambil tindakan yg sewajarnya...
saya dalam proses untuk menghubungi teman sy di sprm pula...
saya sedang pening sekarang...
mcm2 pendapat yg ada ...
ada yng minta bukan sahaja buat kes mahkamah ...
tapi teruskan saja untuk siasatan sprm untuk menyiasat kontraktor nyg terlibat...
hu3...
saya susah hati...
tahu kenapa?

saya sendiri bekerja dalam sektor kerajaan negeri...
pergi balik..pasti ada kolaborasi kerja saya dengan jabatan ***
mcmana sy nk mengadap pihak yg berkenaan nanti?

hu3...
melihatkan keputusan abah petang ni...
nampaknya saya terpaksa akur...
esok kena jump peguam semula...untuk buka kes ke mahkamah...
ya Allah...bg saya kekuatan dalam kekusutan ini...

xoxoxo.................................................................................................

adeqya8284

*thanks gurlzzzz ^^,*

alhamdulillah...
hari ni antara hari2 mc yang happy buat saya...
thanks gurlzzz...
ptg td..teman2 wanita di pejabat dtg buat lawatan mengejut ...
hi3... mmg betul3 suprise la...
thanks k.zah, k.nana, k.azma & k.nisa' ...
alhamdulillah ...kedatangan kawan2 kuatkan lg semangat saya untuk melangkah...
faham dengan situasi dan masalah mereka di pejabat...
sempat juga la td ada sesi luahan rasa...
kesian kak nana...nampak agak pucat sikit hr ni...
k.nana moga cepat sembuh ya...
k.nana kena kuat semangat ...ini lah cabaran kita yg keje di pejabat agama...
org lain tak tahu ...
bukan nk percaya 100% ...tp itulah hakikatnya ...
maria tau k.nana boleh lawan sakit tu... go my sista ^^,

bila ada sesi luahan rasa dgn kwn2 td...
saya rasa encik abah dah mula menghidu masalah sy di pejabat...
mlm td lps abah tengok berita ...ada juga satu dua perkara yg abah tanya ...
hmmm mulanya sy cover juga ...
tp sampai bila kan...finalnya terbuka juga sikit2 masalah sy di pejabat ...
masalah dgn 2 makhluk tuhan yg pelik dan byk menyusahkan org lain...
bila saya mula luahkan pd abah td ..rasa sedikit lega ...
mcm saya katakan sebelum ni...
sy rasa pelik...sy kah yg bermasalah ...
yg menyebabkan ada segelintir pihak yg kdg2 seperti sengaja mahu uji kesabaran saya ...
terutamanya staff lelaki...
saya kira dah banyak diplomasi saya dlm pejabat tu...
entahla...mungkin ini cabaran untuk pegawai muda mcm sy ...perempuan pulak tu...
siapa la saya kan...nk berhujah tak banyak ilmu didada...
bila nk buat perubahan sikit semua dikatakan 'lagho' , 'bid'ah'
kalau semua mentaliti umat islam macam tu alamatnya tak kemana la kita...

cukup la...sekadar nk meluah...
mcm saya katakan hr tu...
hati saya meronta2 mahu pergi pejabat...mahu mulakan balik kerja2 yg banyak tertangguh...
tp dalam masa yg sama ada kerisauan ...

wallahualam...
moga ada hikmah di sebalik 'cuti panjang' saya kali ini...

~regards~
adeqya8284

Sunday, July 10, 2011

* kenapa ya??? *

plan asal kononnya malam ni nak tidur awal...
hu3...tp mcm2 bermain di fikiran ni sebenarnya ...entah la...
runsing rasanya bila kita belum jumpa sebab musabab kenapa sesuatu perkara tu terjadi kan...

entah la 2-3 hari ni tiba2 je saya terbayang insiden yg terjadi sebelum sy patah kaki...
masih terpahat dlm ingatan tarikh 2 jun ...
bersamaan tarikh arwah mak pergi meninggalkan sy...
insiden yg berlaku bukan saya pinta tp kesannya sangat mendalam ...
ingat lagi... 1 jun mlm...mlm sebelum kejadian
sy abah dan mama bergegas balik ke kpg kerana opah sebelah abah sdg nazak
sy tahu keesokannya harinya sy ada temujanji dgn client ...
kes yg agak berat...
tp sy yakin kalau sy x dpt balik keesokan hrnya pun ia tidak akan mendatangkan mudarat...
kerana ini kes bersama yg dihandle oleh 2 kaunselor...
dan saya yakin teman sy boleh handle kes itu
sebabnya sy dah bincang beberapa strategi utk selasaikan msalah ini dengannya ...
dan sebab kedua teman sy kaunselor yg lebih berpengalaman dr sy...
mlm 1 hb tu sy sms pd bos beritahu kemungkinan sy cuti kecemasan keesokan harinya...
dia hanya balas "ok"
sy sangka bos sy fhm situasi saya...
keesokan harinya sekitar jam 7 pg saya sms sekali lagi dan beritahu sy bercuti kecemasan...
tiada sms balasan ....
jam 9 pg...
sy terima panggilan telefon dr no peribadi bos...
tanpa salam ......
sy dilemparkan dgn kata2 kesat kerana saya tak dtg ke pejabat utk handle kes kaunseling ...
katanya client mahu saya juga yg selesaikan masalahnya bukan teman sy...
waktu dia bercakap... sy hanya diam dan saya tahu client saya sdg ada bersama dia...
waktu itu hanya Allah yg tahu hati saya...
remuk , hancur, berkecai...saya kesal!!! sangat kesal...
sy bkn tidak hadir kerana pergi bersuka ria...
sy ada masalah keluarga yg melibatkan antara hidup dan mati...
waktu kembali ke pejabat ada pula yg menyampaikan...
"bos kata kat maria hari tu...beria sangat nk balik kpg bknnya org tu mati lg baru nazak"
sekali lg sy jatuh...pelik sgt2 pelik bila ayat tu keluar dr mulut org yg ada 'ilmu'...

tarikh keramat 7 jun saya kembali ke pejabat...
saya tak boleh nk gambarkan keadaan sy waktu itu...
waktu bertemu dgn bos selepas kejadian...
hati saya penuh rasa benci...marah dan sangat kesal...
bos dengan muka tak bersalah boleh kembali menegur saya...
minta saya sediakan beberapa dokumen utk bermesyurat...
sy tak tahu waktu itu dr mana kekuatan saya dtg ...
sblm2 ni saya jarang layan benda2 mengarut sebegini...selalunya sy 'ignore' kan saja
tp kali ni saya perlu beri penjelasan!...
slps mesyuarat saya bersemuka ...jelaskan situasi sy, masalah sy wktu di kpg....
*dgn nada yg agak diluar kawalan
selesai berbicara...saya dituduh sbg org yg terlalu beremosi...
cepat melatah bila sesuatu perkara terjadi...
tak pernah seumur hidup sy melatah sedemikian...
tp bila saya maruah sy dijatuhkan di hadapan client ...siapa boleh sabar kan!

dan takdirnya juga dengan kemarahan yg terbawa2 tu...
wktu tengahri ...sy ditimpa kemalangan dan patah kaki...
sy msh ingat lagi...bila sampai di hospital nurse chek denyutan nadi & jantung saya...
nurse tegur ..."adik kenapa degupan jantung adik kencang...nadi adik laju...adik sakit"
saya pelik waktu kejadian saya tak alami apa2 kesakitan ...
saya ok cuma ada sedikit calar di kaki...
dalam hati sy teringat...mungkin itu kesan amarah pd wktu pg itu...
its miracle right ...dan takdirnya juga Allah yg Maha Mengetahui...
Dia rehatkan saya untuk tempoh 2 bulan ni dari kerja2 di pejabat...
saya takjub dengan kuasa Allah...
walaupun saya dianugerahkan dengan kesakitan ...
banyak hikmah yg menyapa...
masa untuk saya muhasabah diri...belajar untuk menahan amarah selepas ini...
saya terima... sememangnnya saya terlalu ikutkan emosi tika itu...
entahla ...rasanya seperti episod ngeri dalam dalam hidup...
kemana saja sy pergi...pasti ada 'lelaki' yg bermasalah dgn saya...
sekali fikir...sayakah yg bermasalah ...atau merekakah yg bermasalah...

ikut bicara hati ...masih ada kesal yg berbekas dihati...
sy tahu segalanya dah berlalu...opah sy yg nazak itu pun telah kembali ke rahmatullah...
entahlah...sy sedikit risau...bagaimana saya mahu berdepan ...
dengan orang yang selalu menjatuhkan maruah orang di hadapan org lain...
tanpa dia sedar satu hari ...perbuatan jahatnya itu jg akan berbalik kpdnya...
wallahualam...

* hati tenanglah...maafkanlah...hu3

~terlebih2 sudah malam ni~hu3...nanite....

Wednesday, July 6, 2011

* cerita-ceritit hari ni....*

banyak betol cerita hari ni...
hi3 ...kisah di hospital saya dah tutup ye...
another story...
kelmarin berbual dengan teman sepejabat ada satu cerita dikhabarkan ...
berkemungkinan besar tak lama lagi saya bakal terima teman sejawatan di pejabat ^^,
senang cerita ...akan ada seorang lagi penolong pegawai tadbir agama yg bakal melapor diri ...
hmm...cerita yg menarik...sekurang2nya saya boleh menarik nafas lega...

t.a.p.iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii........
hu3...berkemungkinan besar selepas adanya 2 pen. pegawai...
kami akan dibahagikan kepada dua bahagian ...
seorang akan handle bahagian pentadbiran ...
dan seorang lagi akan handle bahagian kaunseling ...
jika diberi pilihan pastilah saya pilih kaunseling...
bidang baru yang betul2 dah menambat hati saya...
banyak perkara yang saya dah belajar...
advanturenya...how to monitor the client...dan yang paling penting kena kuat semangat...^^,
saya tak pasti bakal pen. peg yg bakal melapor diri nanti apa backgroundnya...
kalau backgroundnya kaunseling...hu3...
alamatnya saya kena beralah la untuk bertugas di bahagian admin...
sememangnya sy ada kelulusan dalm bidang pentadbiran...
tapi dan jemu la ...4 tahun pengalaman di PKG...
up sikit setahun ni handle sikit2 projek di pejabat ...
biasa la bidang pentadbiran ...banyak prasyaratnya ...perlu diurus sebaik mungkin...
dokumentasi, kertas kerja, minit mesyuarat, surat, failing ...owh tidak...sy dah jemu!
hu3...

Ya Allah Engkau maha mengetahui segala yang terbaik untukku ...
* satu lagi impian dan mungkin permohonan...hope teman sekerja sy nanti perempuan ...
hu3...belum bersedia untuk deal dengan lelaki...cukuplah dgn adanya bos yg satu tu ...hu3....

**mahu buat sembahyang hajat malam ni...
nak doakan yg terbaik...moga dimakbulkan Allah ...^^,*

Ameennn
~regards~
adeqya8284

* Alhamdulillah debaran itu berakhir jua ^^,*

syukur Alhamdulillah...
hari ni 6/7/2011...saya punya temujanji dengan doktor pakar di HSJ...
aduyai...takut + seriau + nak nangis...kenapa?
tahu tak...saya dah belajar menapak sejak minggu lepas...
dan dengan sengajanya ...
sejak 2 hari lepas saya dah mula berjalan dengan seronoknya tanpa tongkat... hi3

hari ni nak mengadap doktor nak jawab apa?
nanti doktor tanya ...i bg u pakai back slap hari tu? kenapa u buang?
ngeeeeeeee......sangat ngeri...
tuhan je yg tau perasaan ni...
dalam hati waktu menunggu masuk ke bilik doktor td puas saya berselawat...
minta dilembutkan hati doktor yg merawat saya...* itupun kalau dr tu muslim la kan...hu3...

dan bila tiba giliran saya dipanggil ...
pucat lesi muka saya rasanya...
bila masuk bilik doktor...rupanya yg merawat sy hr ni doktor india lelaki....
soalan pertama dia...where's your P.O.P?
wuaargghhh dia tanya P.O.P...saya pakai P.O.P tu 3 hari je doc...
sapa suruh hospital pasang ketat sangat kan...
puas bercerita....here and there...last question ...
why u didnt wear the backslap? hua2....
dengan penuh yakinnya sy menjawab...
my leg was ok doc, no pain and no swelling...hi3...
doktor tersebut tak puas hati dan dia picit2 kaki saya...
sakit tak? no...I tak sakit...puas sy menjawab...hi3...
dgn nada agak kurang puas hati...
ok u pergi x-ray i nak tgk tulang kaki u...
lepas selesai dan dapat filem x-ray doktor tersebut tak puas hati lg....
are u sure this is your right leg? saya jawab...yes very sure ...
bukan kaki kiri U?sy menggeleng...hu3
adoyai...kenapa la dengan doktor ni hari ni...
finally selepas puas mencari bersama 2-3 doktor yg lain ....
doktor tu berjaya juga jumpa satu garisan halus...
your leg still have small cracks...u still need a rest and i will give u another 2 weeks MC...
hua2....seb baik masih dalam lingkungan MC yg sedia ada...
waktu sy keluar wad tempohari lagi...doktor sangat la bermurah hati beri saya MC...
surat MC dah double triple bertindih...aduyai...
next appointment 21/7...harap waktu tu tak ada la ye MC tambahan...
sblm balik...ada juga ayat yg menggembirakan keluar dr mulut Dr tersebut...
"Clinically u dah sihat...perkembangan tulang u cepat ...
but please...u jangan gunakan kaki u yg patah tu 100%"
hi3...surrender...kat umah saya dah jelajah 1 umah tanpa tongkat...
br berhajat nk keluar shopping minggu depan...dah terbantut ...hu3
ikut je la apa yg dinasihatkan ...nanti kalau tulang tu lari dan bermasalah kan lg teruk...

hi3...lega ...doktor tak tanya lebih2
tp saya berterus terang juga...saya berubat cara alternatif...
berubat cara kampung dan tradisional...
doktor tak marah ...cuma dia banyak pesan saya tak boleh berkuat lg...
alhamdulillah...usaha saya dan encik abah berbaloi...
penat lelah kami berulang ke selama 2-3 kali ...
akhirnya berbaloi juga untuk saya tidak memakai P.O.P...

thanks God...^^,* Alhamdulillah ....

regards
~adeqya8284~

Saturday, July 2, 2011

* Tahniah Imam Muda Hassan! *

Alhamdulillah tamatlah sudah penantian rakyat malaysia untuk menyaksikan ...
Imam Muda Unggul kedua negara...
sekalung tahniah buat Imam Muda Hassan ...
yang telah diangkat sebagai juara Imam Muda 2 malam tadi...



terkesima ...takjub ...ini juga sebenarnya motivasi untuk saya terus menimba ilmu...
melihat kepetahan IM Hassan & IM Nazrul ...sy surrender...
banyak lagi perkara yang perlu dipelajari...banyak lagi ilmu yang perlu ditimba...

teringat kata2 IM Hassan dalam sesi tazkirahnya...
bukan mudah untuk menjadi seorang da'ie...
berjuang untuk menegakkan kebenaran...
apatah lagi untuk mengajak orang lain berbuat kebaikan...
walau dalam apa jua keadaan sekalipun...
kita perlu senyum utk hadapi apa sahaja ujian yg mendatang...^^,


rasa takjub dengan pemuda ini...dia permata keluarga...dia pewaris ulama' negara...
alhamdulillah...masih ada generasi muda yang tinggi ilmu pengetahuan dan akhlaknya ...
selalunya anak2 muda yang datang ke pejabat saya ...
membawa seribu satu masalah yang kusut untuk dirungkaikan...
anak2 muda hari ni lebih gemarkan ...
keseronokan dan kegembiraan yg sementara berbanding yg hakiki...
saya juga masih berada dalam kategori generasi muda...
kadangkala risau itu menyapa juga di minda...
takut2 diuji Allah insan yang bercakap ini dibalikkan Allah dgn perkara2 yg lagha...
nauzubillahiminzalik...

Moga Allah jauhkan kita dari perbuatan keji dan mungkar...
Moga Allah kurniakan rahmat dan kasih sayangNya untuk seluruh umat Baginda s.a.w

dah mula melalut...hi3...
nanite

regards
~adeqya8284~