Posts

Showing posts from September, 2009

::Kisah Shahib::

Image
Hari Jumaat lepas...
selesai kerja.. sy & family bertolak ke rumah kakak di kepala batas...
ada 2 sebab kami pergi ke sana...
sebab pertama.. kakak sy buat open house..
sebab yg kedua sbb kami nk tgk mangsa mercun buatan sendiri...
hehe...siapa mangsanya...kita sama2 lihat....

ini adalah mangsa mercun buatan sendiri
























muka tak bersalah, tp penuh dengan ketakutan ...hehe

kalau ikut cerita kakak...
tangan shahib melecur lps dia bakar belerang atas kertas...
main dgn kwn2 sebaya...mcm2 la dia explore...

lps tangan melecur...tahu pulak dia malu nk jumpa dgn kwn2..
kakak sy kata dah 2 hari tak keluar rumah sbb tgn berbalut..
hehe ada hikmah...kalau tak ..pantang celik sure hilangnyer...

sy ada usik dia...
jari tu nanti kena potong ...sebab kesan kena belerang tu menghitamkan jari dia..
hehe..apa lg...hero menanges la....

pengajaran pd yg lain...
jgn sesekali tonjolkan kreativiti anda pada mercun@belerang atau seangkatan dgnnya..
buruk padahnya...

::R.a.Y.a K.e.L.i.M.a::

Image
mcm2 kisah yg berlaku.......

1) kisah sedih dalam suasana syawal....

Al-Fatihah buat Cikgu Ishak Hamli....
yg telah kembali ke rahmatullah semalam akibat sakit jantung...
arwah.. kaunselor sy waktu di SMKA dulu..
seorang yg sgt friendly dan sangat pemurah dengan senyuman...
mula2 masa terima berita pemergian cikgu smlm sy mcm tak percaya je...
tp bila sy letakkan hakikat...
"setiap yang hidup pastikan mati"...hati saya redha terima berita pemergiannya...

walaupun bekerja harini...
sy & kwn2 masih sempat menziarah jenazah td...
sy sempat melihat wajah cikgu buat kali terakhir...
tenangnya...seolah2 org yg sedang tidur dgn nyenyaknya...

doa sy ...
semoga cikgu ditempatkan bersama org2 yang beriman..dan beramal soleh...amin...

2) kisah lawak campur geram...haha...

dah 2-3 hari kereta sy dipenuhi dgn semut2 yg dibawa balik dr kampung...
huhu ini keje abg sy la...
sesuka hati je dia parking kereta sy di bwh pokok rambutan..waktu dkampung tempohari..
ape lagi...semut2 jugak sgt seronok untuk m…

::F.e.E.l.'.i.N S.a.D::

Image
hmmm....feel'in very sad today...
hari ni ada pihak yang mengguris hati sy dan adik...
kasihan adik...tiba2 je dia jd mangsa bila ada pihak yg tak berpuas hati dgn family kami...
adik mcm sedih je lps insiden kecil ni berlaku...
sy cuba pujuk dia...dan sebagai kakak sy bertanggungjwb utk redakan kekusutan yg ada...
hati sy sendiri sedih dan mendidih menahan amarah...
tp alhamdulillah Allah kurniakan sy perasaan sabar dan sy masih mampu mengawalnya..

sy betul2 kesal & sedih...
hari baik bulan baik...tiba2 ada je pihak yg 'spoilkan' mood raya sy...
kalau ikutkan nafsu amarah...dah lama jd 'perang'
tp sy taknak jd manusia bodoh yg ikutkan nafsu semata...
biarlah sy redha dgn ujian Allah ni...
tak bermakna sy senyap ..sy kalah
hanya Allah yg mengetahui dan mampu membalas segala perbuatannya...
satu je yg sy nk luahkan...
golongan manusia ni...
kdg2 tua tak semestinya perlu dihormati...kalau tak ada sifat penyayang dalam diri...
naknye kalau dah tersemat perasaan iri hati...jgn sa…

::My Hari Raya::

Image
Alhamdulillah....
selepas sebulan menjalani ibadah puasa...
tiba hari kemenangan kita semua pada Syawal yang menjelma...*bunyi ayat skema jerk...
Hari ni dah masuk hari kedua umat Islam berhari Raya...
Saya masih di kampung...menghabiskan saki baki cuti yang ada..

mcm2 perkara yg berlaku sejak kelmarin...
adatla kan dah nama pun hari raya...
tapi raya thn ni lain sikit dr tahun2 yang lain...
hehehe...kebiasaannya saya akan solat berjemaah di masjid...
tapi kali ni sy & makyang terlewat bersiap...ape lagi kami ditinggalkan la dirumah...
kena tinggal tak bermakna tak boleh solat sunat aidilfitri kan..
so makyang pujuk sy untuk jd imam ..utk kami berjemaah di rumah..
mula2 sy menolak..sebab dah lama sangat sy tak jd imam..
dulu pernah la jd imam waktu di sekolah tapi utk solat2 biasa je....
finally sy ikutkan jugak la permintaan makyang...
hehe cipta rekod jd imam sembahyang raya thn ni...

hari pertama beraya biasa la...
melayan tetamu dan menerima kehadiran saudara mara yg dah lama tak jumpa...
thn …

::Salam Lebaran....Maaf Zahir & Batin::

Image
Lamanya tak update blog….
Dalam tak sedar ya…Ramadhan hampir melabuhkan tirainya…Memang tak sedar …cepat sgt masa berjalan..Walaupun puasa, aktiviti-aktiviti lain terpaksa juga diteruskan…Sy tak dapat lari dari komitmen kerja dan belajar …Mcm2 perkara yg ada dalam fikiran saya skrg…Kerja+pemantauan ISO+assignment+oral test+persiapan raya dan mcm2 lagi…
Oh ya sebelum terlupa…Saya nak mohon ribuan ampun dan maaf pada beberapa org teman …Sy terpaksa tolak beberapa undangan berbuka puasa yg dah diatur…(Sorry K.finas, Farid, Hasnul & Lia, Shuhada, & Nor)masa sy terlalu pack …dan sy akui sy tak mampu mengurusnya dgn baikSy dalam proses siapkan 3 tugasan yg perlu dihantar oktober nantiDalam masa yg sama sy juga perlu bersedia untuk oral test lps raya nanti...
Komitmen2 sedia ada buat sy hilang arah sekejap….Rehat dan tidur dah mula sy lupakan…Sampai 1 tahap sy kena marah teruk dengan abah…Apa taknya hari2 bila abah bangun sahur sy masih berjaga ..kdg2 sy terlelap depan laptop sampai wak…

::My Diary Ramadhan 5::

Image
Alhamdulillah...
Sy dah kembali ke rumah dan kembali berblog :)
Seronok berbuka dikampung sebab tradisi kampung masih belum berubah...
Tahu tradisi ape?
Tradisi bertukar2 juadah sebelum berbuka...
Tuhan je yg tahu bila tiba2 juadah yang ada 3-4 jenis lauk pauk..
bertukar jadi lebih dari sepuluh jenis lauk-pauk...
sy tak sempat snap gambar untuk bukti..
sebabnya keje sy jadi tukang hidang dan pening untuk atur lauk-pauk yang ada hehe...
tentera2 kecik sy pun teruja bila tgk mcm2 hidangan depan mata...hehe

lepas berbuka budak2 kecik sy mula bising nak main bunga api yg sy beli..*rujuk entry sblm ini
sy bg syarat..kalau tak solat tak boleh main..
mula la msg2 solat ekspress..dah namanya pun budak2..
lps masg2 solat ini la suasananya......


::Syura & Shahib::

::Shahazim::


















::meriah!!!!::

Mcmtu la ragam budak2....
nanti balik paksu diaorg..lagi la menjadik..tak cukup korum tu..hehe

Oh ya..
On the way nak balik ke kampung sy singgah di bazar ramadhan Kamunting, Taiping
dalam banyak2 juadah...ada 1 juadah yg s…

::My Diary Ramadhan 4::

Image
Balik kampung!!!!

Seronoknya..nak balik berbuka di kampung...
Tahun ni sy ambil peluang untuk balik pd pertengahan Ramadhan
kebetulan pulak hari isnin ni cuti umum sempena nuzul Al-Quran
so sy dan kakak ambil peluang untuk balik mengemas rumah opah di kampung..
pastinya tentera2 kecik sy happy sgt bila dgr nak balik rumah moyang dikampung...
subuh2 td waktu bersahur diaorg dah call..
bunyi excited jer bdk2 tu...kakak sy kata sampai taknak tido dah lps bersahur...

so untuk mengisi masa lapang bdk2 kecik tu ..
pastinya sy ada agenda sy sendiri...hehe
yang pasti melibatkan ini.....


dan sempena dan nak raya tak lama lagi...istimewa sy sediakan ini utk tentera2 kecik sy....:)

hehe..jangan risau..semua tu bunga api jer..
saya tahu budak2 tu tak boleh main mercun ..so setakat bunga api ape salahnya kan..
mcm makcik diaorg lak yg excited..hehe

satu perkara yang sy rindu & pasti sy cr waktu di kampung nanti adalah ini...


ikan sepat pekasam!!! ...yummy....hehe...
uikss.. makruh ckp pasal makanan puasa2 ni .…

::My Diary Ramadhan 3::

Image
Dalam tak sedar ye...
kita dah 15 hari berpuasa ...
cepatnya masa berjalan...

Pagi tadi ...waktu makan sahur dgn abah & ma...
abah khabarkan ttg pemergian Tok Midun..*panggilan kami.. nama penuhnya hamidun
rasanya mcm baru je abah g ziarah Tok Midun hari tu...
dah tertulis...pemergiannya dalam bulan yg penuh rahmat ni..
Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org yg beriman..

Sy igt lagi...Tok Midun antara org kuat yang menyatukan abah & mama dulu
*for abah second marriage...
Terbayang lagi masa diaorg datang memujuk sy dirumah...
alahai...nostalgia tu...
pastinya abah terasa kehilangan ...walaupun sekadar ayah angkat...
sy rasa Tok Midun dah jadi sebahagian daripada ahli keluarga sy..
Tiap2 tahun bila Ramadhan menjelma ..
abah pasti akan luangkan masa untuk berbuka dengan Tok Midun..
tapi tahun ni tak sempat...

Dalam masa yang sama ..
sy teringatkan arwah mak...
dr awal Ramadhan lagi...*tiba2 rasa rindu sgt pada arwah
lepas sepuluh tahun beraya tanpa mak...sy dah hil…

::Candid picture !!!::

Image
Entry ni sambungan dari entry yang lepas...
Tini br bg gambar petang kelmarin...
banyak sgt gambar2 yg diambil..
cukuplah 5 keping yg best je sy post disini...
check it out...!!!

::Ini la pemenangnya...Norhafiz Nordin @ Apit....*adik Tini::

::Apit kena interview dgn Anne & Ikhwan::

::Turn Anne & Ikhwan lak kena interview dgn press::




















::Candid!!! Me... before & after Game ::

*done....selepas sesi pemilihan ni je yg dapat dikongsi bersama...
banyak sgt gambar yg tuan rumah bg....hehe

::Regards::