Sunday, September 27, 2009

::Kisah Shahib::

Hari Jumaat lepas...
selesai kerja.. sy & family bertolak ke rumah kakak di kepala batas...
ada 2 sebab kami pergi ke sana...
sebab pertama.. kakak sy buat open house..
sebab yg kedua sbb kami nk tgk mangsa mercun buatan sendiri...
hehe...siapa mangsanya...kita sama2 lihat....

ini adalah mangsa mercun buatan sendiri
























muka tak bersalah, tp penuh dengan ketakutan ...hehe

kalau ikut cerita kakak...
tangan shahib melecur lps dia bakar belerang atas kertas...
main dgn kwn2 sebaya...mcm2 la dia explore...

lps tangan melecur...tahu pulak dia malu nk jumpa dgn kwn2..
kakak sy kata dah 2 hari tak keluar rumah sbb tgn berbalut..
hehe ada hikmah...kalau tak ..pantang celik sure hilangnyer...

sy ada usik dia...
jari tu nanti kena potong ...sebab kesan kena belerang tu menghitamkan jari dia..
hehe..apa lg...hero menanges la....

pengajaran pd yg lain...
jgn sesekali tonjolkan kreativiti anda pada mercun@belerang atau seangkatan dgnnya..
buruk padahnya...

Thursday, September 24, 2009

::R.a.Y.a K.e.L.i.M.a::

mcm2 kisah yg berlaku.......

1) kisah sedih dalam suasana syawal....

Al-Fatihah buat Cikgu Ishak Hamli....
yg telah kembali ke rahmatullah semalam akibat sakit jantung...
arwah.. kaunselor sy waktu di SMKA dulu..
seorang yg sgt friendly dan sangat pemurah dengan senyuman...

mula2 masa terima berita pemergian cikgu smlm sy mcm tak percaya je...
tp bila sy letakkan hakikat...
"setiap yang hidup pastikan mati"...hati saya redha terima berita pemergiannya...

walaupun bekerja harini...
sy & kwn2 masih sempat menziarah jenazah td...
sy sempat melihat wajah cikgu buat kali terakhir...
tenangnya...seolah2 org yg sedang tidur dgn nyenyaknya...

doa sy ...
semoga cikgu ditempatkan bersama org2 yang beriman..dan beramal soleh...amin...

2) kisah lawak campur geram...haha...

dah 2-3 hari kereta sy dipenuhi dgn semut2 yg dibawa balik dr kampung...
huhu ini keje abg sy la...
sesuka hati je dia parking kereta sy di bwh pokok rambutan..waktu dkampung tempohari..

ape lagi...semut2 jugak sgt seronok untuk mencari rumah baru yg lebih best...
kereta sy la mangsanya..huhu
seingat sy dah 2-3 hari sy buang semut2 tu dr keta tp tak juga hilang2 ....

mlm ni sy nekad...
pukul 8 td sy ambil vacum ..dan mulakan operasi utk mengusir semut2 tersebut dr kereta...
dgn semangat waja satu kereta sy vacum dgn selamatnya..hehe
dah mcm ghostbusters la pulak rasanya..hehe
bezanya kali ni team ghostbusters pakai baju tido & pakai tudung...hehehe

tak cukup dgn vacum
sy sembur dgn air & basuh pulak kereta lps tu...
huhu tensionnyer...harap2 semut2 tu hilang la lps ni
abah sy dah berleter berbakul2...
sy ignore je...sbb bukan salah sy...kalau sy menjawab pun tak guna kan...
last2 abah diam sendiri ..hehe

wahai cik semut....
kembalilah kamu ke pangkuan pokok....
amat menyusahkan saya....huhu

huhu...mcm2 alkisah raya.....

Tuesday, September 22, 2009

::F.e.E.l.'.i.N S.a.D::

hmmm....feel'in very sad today...
hari ni ada pihak yang mengguris hati sy dan adik...
kasihan adik...tiba2 je dia jd mangsa bila ada pihak yg tak berpuas hati dgn family kami...
adik mcm sedih je lps insiden kecil ni berlaku...
sy cuba pujuk dia...dan sebagai kakak sy bertanggungjwb utk redakan kekusutan yg ada...
hati sy sendiri sedih dan mendidih menahan amarah...
tp alhamdulillah Allah kurniakan sy perasaan sabar dan sy masih mampu mengawalnya..

sy betul2 kesal & sedih...
hari baik bulan baik...tiba2 ada je pihak yg 'spoilkan' mood raya sy...
kalau ikutkan nafsu amarah...dah lama jd 'perang'
tp sy taknak jd manusia bodoh yg ikutkan nafsu semata...
biarlah sy redha dgn ujian Allah ni...
tak bermakna sy senyap ..sy kalah
hanya Allah yg mengetahui dan mampu membalas segala perbuatannya...
satu je yg sy nk luahkan...
golongan manusia ni...
kdg2 tua tak semestinya perlu dihormati...kalau tak ada sifat penyayang dalam diri...
naknye kalau dah tersemat perasaan iri hati...jgn sampai sifat mazmumah memakan diri...

tak guna bermaafan ...kalau tak ada niat utk berubah dan bersihkan hati dr sifat2 dengki...
Ya Allah kau jauhkan ku dari perasaan hasad dengki mahupun riak di hati...
hambaMu ini hanya insan lemah...dan sentiasa memerlukan petunjuk dan hidayahMu...
bimbinglah hati ini utk terus bersabar dalam menghadapi kerenah2 manusia yang sebegini...

*kita kena beringat..setiap perbuatan kita Allah janjikan balasannya...
baik perbuatan kita maka baiklah balasannya...
kalau jahat perbuatan kita maka buruklah balasannya...
sebelum kita menganiaya insan lain...ingatlah...
sesungghnya doa org2 teraniaya dimakbulkan Allah dan tak ada hijabnya...renung2kan....


Monday, September 21, 2009

::My Hari Raya::

Alhamdulillah....
selepas sebulan menjalani ibadah puasa...
tiba hari kemenangan kita semua pada Syawal yang menjelma...*bunyi ayat skema jerk...
Hari ni dah masuk hari kedua umat Islam berhari Raya...
Saya masih di kampung...menghabiskan saki baki cuti yang ada..

mcm2 perkara yg berlaku sejak kelmarin...
adatla kan dah nama pun hari raya...
tapi raya thn ni lain sikit dr tahun2 yang lain...
hehehe...kebiasaannya saya akan solat berjemaah di masjid...
tapi kali ni sy & makyang terlewat bersiap...ape lagi kami ditinggalkan la dirumah...
kena tinggal tak bermakna tak boleh solat sunat aidilfitri kan..
so makyang pujuk sy untuk jd imam ..utk kami berjemaah di rumah..
mula2 sy menolak..sebab dah lama sangat sy tak jd imam..
dulu pernah la jd imam waktu di sekolah tapi utk solat2 biasa je....
finally sy ikutkan jugak la permintaan makyang...
hehe cipta rekod jd imam sembahyang raya thn ni...

hari pertama beraya biasa la...
melayan tetamu dan menerima kehadiran saudara mara yg dah lama tak jumpa...
thn ni meriah...sebab dapat jumpa saudara mara sebelah abah, family opah dari Buntong...
dah lama tak jumpa family pakcik Mail&makcik Rosnah...pakcik Nasir&makcik Nafisah..
memang gamat giler bila semua berkumpul...
yang sedia ada jangan cakapla...memang nak runtuh rumah jadinya..
thn ni adik2 abah yang balik beraya cuma family paklang nuar & acu man je
yang lain tu ade jugak..tapi sekadar singgah balik hari je..
1st day raya selalunya pasti gamat bila anak beranak arwah paklong berkumpul...
happening sgt...

thn ni sy hanya boleh menziarah saudara mara yang dekat2 saja...
memandangkan kaki sy belum pulih sepenuhnya..
sy tak boleh berkuat utk memandu jauh...dan disebabkan kaki jugak sy kena berpantang...
huhu jgn tak tahu sy sebenarnya tak boleh mkn pulut....
so adik beradik & seangkatan dengannya pun tak boleh mkn la..termasuk *ketupat, lemang etc..
rugi kan...abah dah siap bg warning awal2 ..
boleh makan tapi jgn over2....hehe...
so utk lengkapkan syarat beraya... sy hanya makan 3 potong lemang dan 1/2 biji ketupat je..
rugi kan..huhu..tapi yg specialnya thn ni...sy ada makan "LEMANG PERIUK KERA"
ha....itula istimewanya bila raya kt kpg ni..mcm2 ada..
sy pun 1st time jumpa lemang yang dimasak dlm periuk kera ni..
bentuknya comel sgt..
sy nak ambil gambar sebelum makan.. takut org kata jakun pulak..hehe
abang ipar sy siap buat lawak lagi...
"kesian kera... raya ni tak boleh masak...periuk dia abes kena curi.. org buat lemang"...hehehe

hari ni hari kedua kami berempat beradik menziarah saudara mara sebelah mak pulak...
tak bermakna bila mak tak ada kita tak boleh eratkan silaturrahim kan...
menziarah saudara mara sekitar Kpg Ngor & Jenalik...happening sgt...
hari ni jugak kami dpt dgr sesi live pengalaman opah puteh kena ragut...*sblm ni bc dlm blog cu syikin je
semangat opah bercerita...hehe..
add on dgn cerita ceritit pakngah fuad & pakcik amir ...boleh gelak guling-guling jdnya...hehe


opss sy dah mula melalut...
esok sy akan balik ke parit buntar..
dan on the way tu kami akan singgah beraya di rumah opah Kg. Dew...
mesti korang pening kan...berapa banyak opah la yg sy ada...hehe
opah Kg. Dew ni opah sebelah mama...
so total opah yg saya ada 3....
opah abah (msh ada), opah emak (dah meninggal dunia), opah mama (msh ada)...
hehe tak termasuk opah2 saudara yg rapat dgn sy....

ramai sgt... tak tercerita sy...hehe

oh ya...semalam dapat online dengan acu di UK....
alhamdulillah dapat lepas rindu pada acu&family dkt sana...
seronok tgk aksi2 mardhiyyah, munawwarah & ahmad ridha...
jadi la...ubat melepaskan rindu walaupun hanya boleh view webcam je....
yang beriya2 anak buah sy shahib la...mula2 malu..
last2 dia sorang je yg concure laptop ...
asyik sgt bersembang dgn maklong mardhiyyah & makngah munawwarah kat sana..hehe
thn ni thn akhir acu di UK..
i.Allah ada rezeki.. pjg umur thn depan kami akan beraya sama2 di sini...


end dulu....dah ngantuks...salam aidilfitri..........:)

Tuesday, September 15, 2009

::Salam Lebaran....Maaf Zahir & Batin::

Lamanya tak update blog….


Dalam tak sedar ya…Ramadhan hampir melabuhkan tirainya…

Memang tak sedar …cepat sgt masa berjalan..

Walaupun puasa, aktiviti-aktiviti lain terpaksa juga diteruskan…

Sy tak dapat lari dari komitmen kerja dan belajar …

Mcm2 perkara yg ada dalam fikiran saya skrg…

Kerja+pemantauan ISO+assignment+oral test+persiapan raya dan mcm2 lagi…


Oh ya sebelum terlupa…

Saya nak mohon ribuan ampun dan maaf pada beberapa org teman …

Sy terpaksa tolak beberapa undangan berbuka puasa yg dah diatur…

(Sorry K.finas, Farid, Hasnul & Lia, Shuhada, & Nor)

masa sy terlalu pack …dan sy akui sy tak mampu mengurusnya dgn baik

Sy dalam proses siapkan 3 tugasan yg perlu dihantar oktober nanti

Dalam masa yg sama sy juga perlu bersedia untuk oral test lps raya nanti...


Komitmen2 sedia ada buat sy hilang arah sekejap….

Rehat dan tidur dah mula sy lupakan…

Sampai 1 tahap sy kena marah teruk dengan abah…

Apa taknya hari2 bila abah bangun sahur sy masih berjaga ..

kdg2 sy terlelap depan laptop sampai waktu sahur..

Banyak kesan buruk bila rehat dan tidur diabaikan…

Sy akui sebab sy sedang mengalaminya…

Sy kerap hilang fokus sekarang…

Kalau setakat melibatkan perkara2 remeh sy tak kisah…

Tapi keadaan ni berlarutan bila sy memandu…

Sekarang sy mula ada rasa fobia bila memandu jauh seorang diri...

everything is undercontrol….dan amat bahaya…

thanks utk tini sebab selalu temani sy...

Mula2 sy igtkan perkara ni biasa dan tak mendatangkan kesan besar..

Tapi bila ada teman yg sedar perubahan diri sy .. mereka mula menegur…

Ramai yg cdgkan sy untuk ambil multivitamin untuk tenaga tambahan…

Sy terpaksa surrender bab ni …

Badan sy dah tak mampu untuk terima supplement lagi..

Naknya bulan puasa mcmni…

Sy cuba untuk kawal selagi mampu…

dan sy harap sy diberi kekuatan untuk menempuh semua ni…


Saya tahu ramai yg marah dan berkecil hati…

Tapi sy tak mampu kali ni…

Betul2 tak mampu untuk memuaskan hati semua pihak…

So di kesempatan yg ada sy nak mohon ampun dan maaf..

Andai ada tindakan sy yg mendatangkan kesukaran pada pihak lain…


Saya nak sambut aidilfitri kali ni mcm thn2 yg lepas…

Sy nk bersama dgn family & teman2 …

i.Allah... selagi ada kudrat dan tenaga…

sy akan cuba luangkan masa untuk kalian…


Sy rasa ini entry terakhir sy sebelum aidilfitri menjelang…

So dikesempatan yg ada sy menyusun 10 jari..mohon ampun dan maaf..

Pastinya..sy sebagai manusia tak pernah lari daripada melakukan kesilapan…

Sy mengharapkan secebis kemaafan pd setiap kesilapan …

mahupun keterlanjuran kata samada yg sengaja atau yg tak sy sengajakan…

Dan sempena aidilfitri ini juga…

sy sentiasa doakan kebahagiaan insan2 dsekeliling sy…

Keluarga & teman2 yg sering ada pd waktu senang dan susah sy….

Salam aidilfitri 1430H…..Maaf Zahir dan Batin…


::regards::


Monday, September 7, 2009

::My Diary Ramadhan 5::

Alhamdulillah...
Sy dah kembali ke rumah dan kembali berblog :)
Seronok berbuka dikampung sebab tradisi kampung masih belum berubah...
Tahu tradisi ape?
Tradisi bertukar2 juadah sebelum berbuka...
Tuhan je yg tahu bila tiba2 juadah yang ada 3-4 jenis lauk pauk..
bertukar jadi lebih dari sepuluh jenis lauk-pauk...
sy tak sempat snap gambar untuk bukti..
sebabnya keje sy jadi tukang hidang dan pening untuk atur lauk-pauk yang ada hehe...
tentera2 kecik sy pun teruja bila tgk mcm2 hidangan depan mata...hehe

lepas berbuka budak2 kecik sy mula bising nak main bunga api yg sy beli..*rujuk entry sblm ini
sy bg syarat..kalau tak solat tak boleh main..
mula la msg2 solat ekspress..dah namanya pun budak2..
lps masg2 solat ini la suasananya......



::Shahazim::


















::meriah!!!!::

Mcmtu la ragam budak2....
nanti balik paksu diaorg..lagi la menjadik..tak cukup korum tu..hehe

Oh ya..
On the way nak balik ke kampung sy singgah di bazar ramadhan Kamunting, Taiping
dalam banyak2 juadah...ada 1 juadah yg sy tak pernah jmpa dtempat lain...
*sy yang belum pernah jumpa tp mungkin bg org lain juadah ni biasa je..hehe
juadah itu adalah.......


puding buah2han berskrin...*sy yg bg nama ni hehe
menarik kan ..sebab ada slice buah2han dlm puding tu...very nice..
anak2 buah sy smpai berebut2 minta puding tu dpotong 4 ...ye la..
semua nak rasa setiap perisa yg ada...
4 me its nice....puding tu manis2 buah je...

uiksss...dah melalut sy bercerita..hehe...da.....

Sunday, September 6, 2009

::My Diary Ramadhan 4::

Balik kampung!!!!

Seronoknya..nak balik berbuka di kampung...
Tahun ni sy ambil peluang untuk balik pd pertengahan Ramadhan
kebetulan pulak hari isnin ni cuti umum sempena nuzul Al-Quran
so sy dan kakak ambil peluang untuk balik mengemas rumah opah di kampung..
pastinya tentera2 kecik sy happy sgt bila dgr nak balik rumah moyang dikampung...
subuh2 td waktu bersahur diaorg dah call..
bunyi excited jer bdk2 tu...kakak sy kata sampai taknak tido dah lps bersahur...

so untuk mengisi masa lapang bdk2 kecik tu ..
pastinya sy ada agenda sy sendiri...hehe
yang pasti melibatkan ini.....


dan sempena dan nak raya tak lama lagi...istimewa sy sediakan ini utk tentera2 kecik sy....:)

hehe..jangan risau..semua tu bunga api jer..
saya tahu budak2 tu tak boleh main mercun ..so setakat bunga api ape salahnya kan..
mcm makcik diaorg lak yg excited..hehe

satu perkara yang sy rindu & pasti sy cr waktu di kampung nanti adalah ini...


ikan sepat pekasam!!! ...yummy....hehe...
uikss.. makruh ckp pasal makanan puasa2 ni ...
jumpa lg lps sy balik dr kampung...da....

::regards::


Saturday, September 5, 2009

::My Diary Ramadhan 3::

Dalam tak sedar ye...
kita dah 15 hari berpuasa ...
cepatnya masa berjalan...

Pagi tadi ...waktu makan sahur dgn abah & ma...
abah khabarkan ttg pemergian Tok Midun..*panggilan kami.. nama penuhnya hamidun
rasanya mcm baru je abah g ziarah Tok Midun hari tu...
dah tertulis...pemergiannya dalam bulan yg penuh rahmat ni..
Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org yg beriman..

Sy igt lagi...Tok Midun antara org kuat yang menyatukan abah & mama dulu
*for abah second marriage...
Terbayang lagi masa diaorg datang memujuk sy dirumah...
alahai...nostalgia tu...
pastinya abah terasa kehilangan ...walaupun sekadar ayah angkat...
sy rasa Tok Midun dah jadi sebahagian daripada ahli keluarga sy..
Tiap2 tahun bila Ramadhan menjelma ..
abah pasti akan luangkan masa untuk berbuka dengan Tok Midun..
tapi tahun ni tak sempat...

Dalam masa yang sama ..
sy teringatkan arwah mak...
dr awal Ramadhan lagi...*tiba2 rasa rindu sgt pada arwah
lepas sepuluh tahun beraya tanpa mak...sy dah hilang semangat utk beraya...
rasa mcm hilang seri ...
pada teman2 yang masih punya emak dan ayah...
ambil peluang sebaik mungkin untuk gembirakan org tua dipagi raya...
abah sy pun dah ada keluarga baru...
so sy akan beraya dgn adik-beradik mcm thn2 yg lepas jg...
thn ni pun sy tak ambil cuti panjang..
cukup hanya sehari ...*sampai raya keempat sj
lepas raya ni sy akan sibuk dengan majlis bacaan yassin di PKG
dan beberapa urusan untuk pemantauan ISO Oktober nanti...

Mcm dah melalut je entry ni...
tp betul...1 perasaan saya sekarang....
i miss my mum......a lot...a lot....

::regards::


Tuesday, September 1, 2009

::Candid picture !!!::


Entry ni sambungan dari entry yang lepas...
Tini br bg gambar petang kelmarin...
banyak sgt gambar2 yg diambil..

cukuplah 5 keping yg best je sy post disini...
check it out...!!!

::Ini la pemenangnya...Norhafiz Nordin @ Apit....*adik Tini::

::Apit kena interview dgn Anne & Ikhwan::

::Turn Anne & Ikhwan lak kena interview dgn press::




















::Candid!!! Me... before & after Game ::

*done....selepas sesi pemilihan ni je yg dapat dikongsi bersama...
banyak sgt gambar yg tuan rumah bg....hehe

::Regards::