Wednesday, March 31, 2010

.:Ketenangan itu:.

Alhamdulillah....
ketenangan itu hadir walaupun tika kekusutan melanda...
Ya Allah...
sesungguhnya hanya engkau yang Maha Mengetahui...
tiap ujian yang diturunkan di muka bumi ini telah tersurat sejak azali...

Syukur Ya Allah....
Ujian ini jadikan saya lebih matang...
Ujian ini tanda saya disayang ...
tak terbiar lalai dan alpa dalam urusan dunia...
moga saya terus disayang...
moga saya terus dilindung di bawah kebenaran...

Ya Allah...
tiap kali terimbas kenangan itu, pasti ada titisan mutiara yang gugur menjadi teman...
saya akur...saya redha...kerana ini ketetapannya...
Tuhan...syukur atas ujian ini...
*redha*

::adeqya8284::

Friday, March 26, 2010

.:....................................................:.

Tak mampu mengungkapkan perasaan tika ini....
Sejak di ofis petang td...
Saya menangis...menangis...dan menangis...
Rasa kecewa utk kesekalian kalinya ....

Kenapa perasaan ini dtg lagi...

Dahulu...
kemeriahan syawal saya diragut...
kesyahduan aidiladha sy direntap...

Kini ...
tinggal 2 minggu lagi utk sy berjuang di medan peperiksaan akhir...
hati saya dirobek lagi...
kali ni...hancur...
remuk rendam...

Tuhan ...sy lemah dalam soal hati ...
saya kecewa lagi...
Tuhan ....berikan saya kekuatan...
untuk terus hidup kali ini...
tak pernah saya rasa sakit sebegini...


sy tidak mampu ...
walau hanya untuk menjadi temannya lagi...
wahai hati...tenanglah...
pasrah*redha
tuhan berikan yang terbaik untuk dia...

dan bahagiakan diriku ...seadanya untuk terus kutitipkan syukurku buatMu


*berehat dari alam maya utk kesekian kalinya...
seminggu, sebulan, setahun atau selamanya...

Wednesday, March 24, 2010

.:kisah encik abah:.

tersebutlah al-kisah tentang encik abah >_<
dah 2-3 hr encik abah mengadu tentang sakit telinganya...
sy jangkakan lps encik abah ambil ubat keadaan jd semakin baik...
malangnya sakit encik abah jadi semakin teruk ...
dan encik abah semakin tak selesa...

tak sanggup rasanya nk melihat encik abah gelisah dan terus sakit...
so mlm semalam ...bertemankan mama, angah & family ...
kami bw encik abah ke kulim untuk jumpa pakar ENT ...
nk dijadikan cerita lawak...
klinik pakar ENT yang dimaksudkan telah bertukar menjadi..

"KLINIK PAKAR KANAK-KANAK
"

encik abah yg sakit pun boleh tergelak...bila tgk signboard tu..hehe...
bila dirisik2 balik..
rupanya Dr pakar ENT di klinik tersebut dh b'tukar ke sebuah hospital swasta...
dan klinik tersebut tlh diambil alih oleh Dr lain...
lps berbincang dgn angah...
kami decide utk buat appoitnment utk abah keesokan paginya ...
tanpa pengetahuan encik abah...*kami mmg budak noty...haha

pagi tadi sy ambil kptusan ambil time off utk bw abh buat checkup...
sy tak dapat ambil cuti sebab cuti2 rehat sy dah reserve utk final exam nnti...
agenda angah sy lebih best rupanya...dia ambil cuti semata2 nk g temankan abah..
hehe..dia selalu memberi alasan untuk ingin bermalas-malasan...
tepat jam 8.30 pg..angah call...
"ok boleh datang sekarang...appointment kul 9.30"...
sy yg menurut perintah menelefon encik abah di rumah.....
encik abah mula mahu mengelat...huhu katanya sakit telinganya dah kurang....
cuma tak berapa dengar je...
adeh...terpaksa la melakukan sesi pemujukan...
finally abah setuju jg utk pergi buat checkup...

hampir 1 jam juga menunggu utk dapatkan rawatan...
sy br tahu..rupa2nya encik abah selama ini mendengar m'gunakan telinga kanan shj...
eardrum telinga kiri encik abah mmg dah rosak sejak dr kecil lg...
so bila telinga kanan encik abah sakit...encik abah mmg tak dpt mendengar dgn jelas...
lps dpt rawatan alhamdulillah...encik abah kata dia dah dpt dgr dgn jelas...
dan timbul pulak satu cerita lawak...hehehehe...
encik abah dah jd terlebih mendengar...hikhik...adehhhh
waktu dlm perjalanan balik dr hospital encik abah bertanya pd saya...
"enjin kereta ni mmg bunyi kuat mcm ni ke?kenapa sblm ni abah x dgr mcmni pun"
huahuaaa....nk jg sy gelak guling2 kali ni....dgn senyuman smpai ke telinga sy menjawab...
"abah, kereta abah ni mmg dr dulu bunyik cmni"
heheee...."selama ni abah tak dgr la...isk...isk"


*cerita sampingan....
masa d hospital, waktu menunggu giliran utk ambil ubat...
abah t'jmpa jiran lama kami waktu tgl di jalan b.panchor dulu...
wktu sy bersalam dgn makcik jiran lama kami tu...sy t'dgr...
"anak perempuan yg ni sama mcm muka arwah ya"
sambil memandang sy dr atas ke bawah...
dlm HATI sy menjawab..."ye makcik mesti la sama...sebab sy anak mak...^_^"
sy tahu perkara itu...sebab lps arwah meninggal dulu semua kwn2 arwah ckp mcm tu...
takpela ...sekurang2 nya sy jd pengubat rindu diaorg pd arwah mak kan?....
"mak... i'm proud to be your daughter..." "miss mak, love mak"

*banyak lg perkara2 yg jd wktu d hospital...
nk bercerita...3 hr 3 mlm pon x akan hbs...hikhik

::regards::
adeqya8284

Tuesday, March 23, 2010

.:Menu & Resepi Hujung Minggu:.

I'm back!!!...hehe

lama tak merapu di blog ni...
dan dah lama juga teringin nk berkongsi resepi dgn kwn2 & penziarah2 blog ni...^_^
tp br berkesempatan utk buat semua ni...
kali ni nak share resepi meatball spagetti rekaan sendiri...hehe
sy tak suka mkn sos spagetti yang sedia ada di pasaran...
huhu tak kena dengan tekak saya kot...
resepi rekaan sendiri ni lebih bercitarasa tempatan kot ...
hehe walaupun masakan itali...

first time masak spagetti gunakan meatball,
sebelum2 ni sy suka gunakan udang & ayam...lbh senang & cepat...
tp memandangkan abah tak boleh makan seafood & ayam ...
so terpaksa bertukar la...hehe...

owh ya...terlupa nk tunjukkan cara2 buat meatball tu...
senang je...
ambil daging kisar...*dibasuh dulu dgn tepung...
kemudian lepas di tos ...
gaulkan semula daging tersebut dengan tepung dan sedikit lada hitam yang ditumbuk halus ...
uli daging kisar tersebut bulat2...mcm bentuk fishball...
agak renyah dan membuang masa...*sekali sekala tu ok la kan...
lps diuli bulat2...meatball tu boleh digoreng atau direbus*ikut citarasa masing2...

ok langkah seterusnya...boleh rujuk pada gambar yang tertera di bawah...
hehe...penat rupanya memasak sambil menangkap gambar ni...
resepi yang 1 jam dah bertukar jadi 2 jam setengah...hehehe
tapi untuk perkongsian kali ni sy tak kisah...
so selamat mencuba....^_^

::regards::
adeqya8284











Posted by Picasa

Wednesday, March 17, 2010

~Sejujur Hatimu~



Siapakah diriku~Yang benar buatmu~Seikhlas hatimu~
Apa kau rasakan~Diwajah curiga~
Berbicara~Hatiku bukan mainanmu~Ucaplah sejujur hatimu



come back???...coming soon....

::adeqya8284::