Posts

Showing posts from February, 2009

.:Gemuk:vs:Montel:vs:Chubby:.

Special topic today....gemuk:montel:chubby....berbeza dari segi ejaan...tp maksudnya lebih kurang sama kan.....sy terpanggil untuk bicara tentang topik ini lps chat dgn eena semalam....

Dalam dunia ni, Allah ciptakan macam-macam bentuk dan rupa manusia...
pada pandangan manusia pastinya ada yang cantik, ada yang x cantik, ada yang 'sedang2' saja...
biasa la kan.....takrifan manusia pastinya tak sama..
One thing ...yang selalu bermain di dalam fikiran saya...
saya tak blh dan tak mampu untuk paksa org lain suka atau senang berkawan dengan saya...
kalau org yang berkawan dgn saya menilai dari fizikal pastinya ...
saya akan terkeluar drpada list mereka
ye la..tak cantik, montel sejak dr kecil...*haha alasan untuk malas jaga badan..
saya sedar perkara ni sejak dari dulu lagi....tp saya pegang pada janji Allah
setiap ciptaanNya punya kelebihan masing2....
kelebihan dan kekurangan yang tak nampak dgn mata kasar manusia

Sy sendiri sejak dari kecil menjadi bahan ketawa dan usikan di dalam keluarg…

* Lecturer ku.........*

Dr. Norraihan Zakaria [04:07 PM]: Waalaikumusalam warahmatullah. Terima kasih kerana bertanyakan khabar saya. Selepas batuk 3 minggu, Allah uji saya dengan sakit di kelenjar mata & tekak. Saya tidak boleh melihat dengan lama di depan monitor pc, penglihatan saya menjadi kabur dan sakit. Banyak kerja-kerja saya telah tergendala termasuklah penyelenggaraan portal. Terima kasih kerana mendoakan saya. Doa yang sama jua saya panjatkan untuk anda dan keluarga. salam. Diatas adalah keratan mesej balasan dr lecturer sy kelmarin...alahai Dr amat sayu sekali bila mengenangkan keadaan Dr..saya masih bayangkan keceriaan Dr dalam kelas waktu intensif tempohari..Saya dan rakan-rakan sentiasa doakan agar kesihatan Dr kembali pulih..Semangat Dr kami perlukan untuk terus berjuang dalam final exam nanti...Saya dan rakan-rakan berjanji akn berikan yang terbaik utk JKP212 nanti..thats my hope..saya amat risau dengan kepadatan jadual yg telah dikeluarkan...tp sy juga sentiasa harapkan saya masih punya …

::Wajah Baru:::

I'm back!! sehari dua ni tak post apa2 pun dalam blog ni...banyak sgt perkara yang tak dijangka berlaku....kdg2 lain perancangan kita ..lain pulak yg jadi...adat la kan..kita hamba hanya mampu merancang....sebaik2 perancang adalah Dia...yang Maha Mengetahui lagi Maha Pengasih...
Pasti ada sebab perkara2 yang tak diingini itu berlaku kan..mungkin ianya sebagai peringatan buat saya untuk tak terus lalai dan alpa dengan keseronokan dunia....

Wajah baru!!saya nk keluar dari kepompong kegelapan....gabungan pink dan purple yang amat saya suka...;) pink warna kegemaran Rasulullah...lambang kasih sayang....tanda kelembutan dan kesucian hati....Purple..feveret kaler saya..;) warna ceria...gambaran diri saya *walau kadangkala ada juga waktu2 sedihnya...;(...

Jadual waktu final exam saya dah keluar... hampir menangis sy dbuatnya....mengenangkan jadual yang amat pack April ni...pertembungan jadual subjek semester 3 dan 4 buat saya hilang sedikit keyakinan untuk score thn ni...waktu-waktu mcmni b…

::My 1st Tag::

Image
Tag from Kak Dina
Go to your photos folder in your computer.Go to the 6th folder of photos.Go to the 6th picture in that folder.Put the picture on your blog and description of it.Invite six friends to join the challenge.Link them in your blog and let them know they have been challenged.
Hehe..1st time kena tag..sblm ni pernah la tgk dlm blog kengkawan lain...kali ni giliran sy lak kena jawab..tag dr k.dina..sebelum jawab tag k.dina tu saya gelak dulu bila tgk gambar ini...ini lah gambar yg dimaksudkan......




Hehehe......sure org2 lain igt sy ni peminat doraemon kan....
Lokasi dalam pic ni adalah di QuenssbayMall, Penang...
masa ni ada sambutan hari krismas...seminggu doraemon n geng (nobita,sizuka,giant&sinyu) buat persembahan di Quenssbay...
enjoy dgn persembahan diaorg....ni gambar sebelum persembahan..time persembahan saya rakam dalam bentuk video..best jugak la tgk si doraemon tu jalan terkedek-kedek...
amat comel sekali..hehe
sebenarnya tak rancang pun untuk pergi tgk show doraemon ni…

::Bulan Kasih Sayang::

Kenapa Februari digelar bulan kasih sayang?adakah sebab jatuhnnya valentines day dalam bulan Februari?hmmm...saya sendiri tak pasti....secara peribadi saya yang lahir dalam bulan februari pun tak pandai untuk menzahirkan kasih sayang itu sendiri....tak kira la..dalam family ke, berkawan ke...sy sendiri mengaku..bab2 ni sy fail...apa yang saya tahu...kalau saya sayang seseorang tu....tak kira la family atau kawan, pasti saya selitkan insan-insan ini dalam doa saya....buat pertama kalinya dalam hidup....i try to show my love here......simple dedication for;

arwah bonda tersayang,
Mum........i misssss u so much.........
takkan ada pengganti....satu2nya bidadari dalam hati,

abah,
lelaki yang paling saya sayang dalam dunia....
tak ada yang lain....u r my hero ....

mama,
thanks 4 being a part of my life....

abang, angah & adik,
kalian sahabat dan teman gaduh sy....
i luv y'all

3 insan kecil kesayangan saya
ShahibHamdi::SyuraHanis::ShahazimHamdi
3 tentera nakal saya....buah hati ...madu dan racun…

.::C.i.N.t.A::.

" cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia.
ia laksana setitis embun yang turun dari langit, bersih dan suci.
cuma tanahnyalah yang lain-lain menerimanya.


jika ia jatuh ke tanah yang tandus tumbuhlah ia dengan sifat-sifat kedurjanaan, kedustaan, penipuan, langkah serong dan lain-lain perangai yang tercela...
tetapi jika ia jatuh ke tanah yang subur, di sana akan tumbuh kesucian hati, keikhlasan, setia, budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji..." - HAMKA

*cinta itu anugerah Allah, suburkan ia dengan iman dan sematkan ia dalam hati... pastinya hidup akan tenang tanpa rasa sunyi....insyaAllah..

::adeqya8284::

::Penawar Bagi Hati Yang Luka::

Kadang-kadang bilamana kita dilanda pelbagai ujian & dugaan hati ini selalu sahaja merintih & pelbagai persoalan yg timbul dibenak hati sanubari kita....
KENAPA AKU DIUJI??

"Apakah manusia itu mengira bahawa dibiarkan (saja) mengatakan; "Kami telah beriman," sedang mrk tidak diuji lagi? & sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka seseungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? ?

"...Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, & boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui sedang kamu tidak megetahui." Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorg melainkan sesuai dgn kesanggupnya. " Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA KECEWA??

"Janganlah kamu bersikap lemah & janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang t…

::This Week::

Selepas lama bercuti...mcm2 boleh jadi...
minggu ni internet down dekat ofis...so boring tahap gaban melanda.....
i cant describe it....betul2 bosan...buat kerja serba tak kena....
sampai satu tahap boleh menyental toilet ofis sampai bersih *memang betul2 bosan................
Maaf buat teman2 di ym...minggu ni kalian takkan nmpak maria senyum ;)

Dalam bosan2 ni ada jugak perkara yg tak diingini berlaku dpejabat...
Nak cerita di sini...rasanya tak manis...
Mendedahkan rahsia organisasi..haha..*tapi ini hakikat sebenar...
makin lama dalam organisasi ni...makin banyak ujian dan dugaan....
alhamdulillah..Allah sentiasa beri ilham untuk lindungi diri...
"Katakan yang benar walaupun hakikatnya pahit untuk dtelan..."
Biar dbenci manusia, asalkan kita tahu kita masih dpihak yg benar,

Moga Allah sentiasa bersama saya dalam apa jua keadaan....
Alhamdulillah didikan dan asuhan dr emak dan abah tak mengajar saya untuk bercakap bohong,
biarla dikatakan "lurus" asal saya tahu siapa diri say…

.:9 February 2009:.

Image
.: Just want to publish one special card from my friend last year::i love this card:.


::Cute cupcake from tinie::


I have another suprise from tinie.....My God.....
Tuhan je yg mampu balas kebaikan kawan2ku ini....
she bring me one cute cupcake..hehe...
see..very cute..
itu pun kami boleh potong 4 lg..hehe.....
Tinie thanks 4 the book too ..;)

Thanks to all my friends.....
May God Bless u all....

.:with luv::adeqya8284:.

.:8 February 2009:.

Image
Before watching Sifu & Tongga
Green+Pink
.:Fatin*Maria:.
Suprise!!tanpa drancang..cik fatin telah pergi mendapatkan sebiji kek yg best ni...
specialnya tulisan nama MARIA tu warna purple...*my feveret kaler...
gembira + terharu= sampai tak terlafaz dgn kata2...


Guess what???
my wish...only God knows...
25 tahun dalam suka dan duka
Moga 2009 membawa satu sinar baru...dalam kerjaya dan kehidupan

Thanks 4 coming Ada!!!
lama bangat tak jumpa kamu..

Alhamdulillah..8 February datang lagi......
bertambah lagi umurku...
Terima kasih atas semua ucapan dan doa...
Tak ternilai rasanya..setiap ucapan tu...terlalu "ISTIMEWA"
Thanks a lot...

My special day with fatin and ada...
thanks sebab sudi luangkan masa untuk hari yang bersejarah ini ...
sambutan jubli perak kata fatin..haha..dah 25 tahun...

Dalam meniti usia anugerah tuhan..
Hati ni selalu terdetik..apa bekalan untuk masa hadapan?
hanya Dia yang tahu....
Moga2 Allah beri peluang padaku untuk melengkapkan diri ini sebagai seorang muslimah
Terima kasih …

.:Change My Music Collection:.

There's a hero if you look inside your heart.
You don't have to be afraid of what you are.
There's an answer if you reach into your soul
and the sorrow that you know will melt away.
And then a hero comes along
with the strength to carry on
and you cast your fears aside
and you know you can survive.
So, when you feel like hope is gone
look inside you and be strong
and you'll finally see the truth
that a hero lies in you.
It's a long road when you face the world alone.
No one reaches out a hand for you to hold.
You can find love if you search within yourself
and the emptiness you felt will disappear.
And then a hero comes along
with the strength to carry on
and you cast your fears aside
and you know you can survive.
So, when you feel like hope is gone
look inside you and be strong
and you'll finally see the truth
that a hero lies in you.
Lord knows dreams are hard to follow,
But don't let anyone tear them away.
Hold on, there will be tommorow.
In time you'll find the way.
And then a…

.:Cerita Hati:.

Khas Buat Si Dia...
Rabbi.......

Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya.. Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya.. Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa.. Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa.. Tolong nasihati si dia, jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa.. Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya.. Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga.. Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya.. Tolong ingatkan si dia, Aku terpikat kerana imannya bukan rupa.. Tolong ingatkan si dia, Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta.. Tolong ingatkan si dia, aku kasihinya kerana santunnya.. Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia.. Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya.. Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya.. Tolong sedarkan si dia, Aku milik Yang Ma…

::My February::

Calendar by Crazyprofile.com

Welcome February!!...im back ;)......thanks God...4 this great xperience..great life...... ;)

tak terungkap rasa syukur ni....
terlalu banyak anugerah dalam hidup.....
25 tahun...hidup sebagai seorang anak, kakak, cucu, sahabat, pelajar dan pekerja....moga ada sekelumit amalan yang membawaku ke jannahMu Rabbi...

To all my family and friends, Thanks 4 being a part of my life...... Thanks 4 love, sharing and caring.......... ::Love U All::


*regards::adeqya8284*