Tuesday, November 27, 2012

*no words*

monday fever again!!!
kelmarin masa menaip entry di blog ni...
hari saya masih lagi tenang ...
membawa ke petang, boleh demam kot dengan mcm2 cerita...

kelmarin saya terima satu kertas siasatan berkenaan kes rogol...
again collaboration with police...
seumur hidup tak pernah saya baca laporan pengesahan DNA 
wua3...sebiji perkataan pun takde bahasa ibunda...
laporan DNA tu in english totally...
merangkak juga kejap sementelah nak faham cerita ceritit kes tu...
lepas menilik dan memahami segala isi kandungan kertas tersebut ...
mengucap sekejap...
rasa mcm nk pitam pun ada ...
kes tersebut dibuka oleh bapa mangsa
bagi mengenalpasti bapa kepada bayi yang dikandung oleh anak perempuannya ...
dalam sisatan ...
9 orang lelaki diambil sampel DNA...
dan ternyata ...
salah seorang daripada 9 orang lelaki tersebut adalah bapa kepada bayi yang telah dilahirkan ...
astagfirullahalazim ...

termenung saya seketika ...
ke mana arah remaja melayu harini???...
dispesifikkan lagi di mana letaknya remaja Islam kita akan datang???
Allahuakbar ...
terdetik rasa risau di hati bila mengenangkan perkara ini...
saya juga punya young generation...
walaupun bukan anak-anak saya sendiri...
my niece... they are still my young generation... 

bayangkan kalau masalah maksiat&sosial ini semakin berleluasa...
di mana letaknya pemimpin negara kita akan datang ...
setiap hari ...
dalam saya menjalankan tugas ...
sempat jg saya meneliti latarbelakang client-client yg berurusan di pejabat ni...
maaf kalau saya katakan ...
70% dari kalangan client yang bermasalah 
adalah terdiri daripada golongan yang berpendapatan rendah
dan kurang didikan agamanya ...

di sini saya bukan mahu merendahkan golongan2 tertentu ...
tapi saya kira orang Melayu terutamanya orang Islam kita 
boleh maju sekiranya kita rajin dan mahu menimba ilmu ...
cuba kita lihat 
keletah anak-anak muda di sekolah mahupun di shopping complex sekarang ...
terlalu besar jurang diantara remaja melayu dan remaja yang bukan melayu...
entahlah risau...sangat-sangat risau...

dalam saya cuba memahami laporan DNA kelmarin ...
saya cuba bayangkan gadis belasan tahun 
telah mengadakan hubungan dengan 9 orang lelaki...
sehingga beliau terpaksa menjalani ujian DNA bagi mengenalpasti 
bapa kepada bayi beliau ...nauzubillah ...
apa hikmahnya seks selepas perkahwinan???
kenapa Islam menggalakkan perkahwinan di usia muda???
inilah sebabnya ...
disebabkan berajakan nafsu...
bukan sahaja maruah diri tergadai 
banyak lagi pihak yang menjadi mangsa keadaan ...
yang saya kasihan adalah pada anak tidak sah taraf yang dilahirkan...
dia tak bersalah ...
tapi dia 'mengusung' kesalahan ibubapanya hingga akhir hayatnya
anak-anak muda remaja...
fikir-fikirkanlah... kemana jua kau pergi, apa jua yang kau lakukan...
peganglah pada 'bin@binti' yang dibawa...

*Ya Allah lindungi hati ini daripada berajakan nafsu
lindungi anak-anak muslim hari ini...
termasuk semua generasi-generasi ku hari ini dan akan datang...
pelihara kami ya Allah...
sesungguhnya kami sering alpa dengan nikmat pemberianMu

*mood sugul untuk siapkan laporan kes ni :((

regards 
~adeqya8284~



Monday, November 26, 2012

*moga dipermudahkan segala urusan ....*

alahai mood ...
datanglah balik ...
kemana la hilangnya mood saya seminggu dua ni ...
serius ada perasaan tak best yang menyelinap di hati...

saya tahu saya tak sepatutnya bertindak sedemikian...
(hanya saya yang tahu apa perkaranya)
tapi saya terpaksa...
rasa seperti maruah ini dipermainkan ja walaupun 
perkara tu rasanya kecil saja...
Ya Allah permudahkan urusanku ...
moga kekalutan ini kembali tenang ...
saya hormati dia seperti tuan guru...
dan saya harap saya akan hormati dia selamanya sebegitu ...

ok tutup cerita yang tak best tu ...
minggu ni ramai konco-konco saya bercuti ...
kak zah bercuti ke Krabi ...esok balik la ...hi3 
adik saya si daud sambung cuti konvo + interview sampai hari rabu ...
(ntah-ntah tak lama dah daud di PADSPS ni ...sbb dgr2 panggilan guru j-qaf hujung bulan ni)
takpelah untuk kebaikan dia, 
sbg kakak sy doakan semoga dia terus berjaya kelak  :)

minggu depan turn saya pulak ye on cuti seminggu :) 
insyaAllah moga dipermudahkan segala urusan...
1-3 disember saya, abah, mama dan budak kenit kenot akan ke seremban 
untuk majlis kenduri azam, anak pakngah ...
3 hb balik dr seremban abah akan drop saya di bangi 
untuk join pulak acu ke Kenyir ...
kali kedua ke pantai timur tahun ni...
hopefully dapatlah mencari ketenangan di sana...
saya rindukan desiran air yang punya seribu satu keunikan ...
asalnya plan nak ke langkawi...
tapi bila fikir2kan balik kerap sangat ke langkawi ...
dah la langkawi tu tempat lagenda dulu-dulu kala
baik la cuba lupakan kejap desiran ombak laut langkawi ...
nak beralih arah ke deruan air tasik buatan manusia pulak ...
moga dipermudahkan urusan kami di sana nanti ...
4-7 disember... kenyir i'm coming....
amekkaw....cuti la sepuasnya ...
(yang saya tak puas hati time saya cuti, bos pun apply cuti jugak...hadoiiiii!)
ape-ape jelah asalkan masing-masing bahagia :) 


*harapnyabukanlahindahgambardarirupa*
kenyir i'm coming

regards 
~adeqya8284~

Sunday, November 18, 2012

congrats bro!

bila bermula ja musim cuti skoolah ...
maknanya bermula juga musim kenduri kendara 
untuk meraikan majlis perkahwinan ...
kereta saya sekarang dah mcm kedai hadiah bergerak...
actually..
saya suka untuk belikan hadiah  
sebaik saja saya terima jemputan perkahwinan 
dari kawan2 atau saudara mara....
dah beli awal...mana la tak penuh bonet kereta kan ...:)

bukan apa ...
takut last minute lupa ...
kalut kot jadinya >_<...
so untuk keselesaan baik saya shopping awal2 :) 

congrats lukman! 
adik saya paling sempoi dan rajin...
kami satu jawatan tapi lukman bertugas ibu pejabat 
di bahagian undang-undang keluarga islam ...
sejak sebulan lepas lagi dah dia warning...
tarikh saya kenduri sila kosongkan dari apa2 aktiviti...
tak datang siap! ...hi3 
alhamdulillah selesai dengan meriah & tenang majlis kelmarin ...
lepas ni hilang la lagi sorang adik yang suka tolong & menyakat saya...
dengar2 perancangan lukman nak berhijrah ke kl lepas kahwin ni ...
semoga kekal ke akhir hayat 
dan selamat bercinta hingga ke syurga ya dik :) ... 



*lukman harisafandi & shazlina yang diraikan*

Saturday, November 17, 2012

* coretan tahun baru *


Allhamdulillah ...
masih berkesempatan untuk menjejakkan kaki ke tahun baru 1434H
setahun demi setahun berlalu ...
dan dimana 'hijrah' kita hari ini?
masa berlalu tak menunggu kita walau sedetik ...
Allahuakbar ...pantasnya masa meninggalkan kita...

tahun ini...
bertambah lagi setahun usia kita kan ...
syukur ya Allah atas nikmat umur dan kehidupan yang terindah ini...
menginjak setahun lagi usia ...
mendekatkan lagi diri saya 
kepada usia yang bermula dengan angka '3'
tahun ini genap 29 tahun saya menikmati kehidupan di muka bumi ini ...
masih banyak perkara yang saya belum lakukan dan terokai...

sehari ke sehari melewati kehidupan anugerah Ilahi ...
menjadikan saya bersyukur 
kerana dilahirkan sebagai umat Islam ...
yang dianugerahkan Iman dan punya satu pegangan....
yang berpaksikan kepada Islam...
Allahuakbar ...
Ya Allah segala puji hanya buatMu ...
Tuhan Sekalian Alam ...

terima kasih Ya Allah atas setiap anugerah nikmat & ujianMu ...
menerima segala ketetapan sebagai qada dan qadar tuhan...
adakalanya ia menjadikan kehidupan saya lebih tenang ...
dan belajar untuk menerima sesuatu kekurangan ...

masih panjang liku yang perlu saya lalui ...
masih banyak ranjau yang perlu saya tempuhi ...
andai ia diizinkan Dia yang Maha Esa ...

Ya Allah semoga tahun ni memberi satu sinar baru 
di dalam kehidupanku ... 
Engkau ampuni segala dosa dan kesilapanku ...
dan Engkau rahmati perjalanan serta perjuanganku 
dalam mempertahankan agamamu di muka bumi ini ...

PadaMu Ya Allah aku bersujud ...
memohon keampunan dan kerahmatan ...
untuk ku lalui perjalanan hidup dengan lebih bahagia dan tenang 
disamping keluarga dan insan-insan yang kusayang ...

Berdoa untuk sesuatu yang lebih baik...
mahu berazam untuk melengkapkan fasa kehidupan ...
andai rezeki & ketetapanNya benar untukku ...
Ya Allah bukakan pintu rezekiku, jodoh yang terbaik untukku ...
dan Engkau lindungilah aku dari pintu2 fitnah yang membelenggu ...
amin Ya Rabbal alamin...



regards ~adeqya8284~


Sunday, November 11, 2012

* sabar...sabar ...*

rasanya tak ada ungkapan lain yang mampu sy ungkapkan sekarang
selain drpd s.a.b.a.r ...
Allahuakbar ...
risau rasanya ...
takut2 tak mampu nak kawal api kemarahan ni ...

entahlah masih dibelenggu rasa marah bila privacy saya diceroboh ...

saya bukan saja suka2 nak dengar masalah orang ...
saya bekerja untuk mendengar masalah orang ...
dan membantu mengikut dasar undang2 yang digubal
dan hukum yang telah ditetapkan oleh Allah sejak azali lagi...

masalahnya sekarang ...


bila ada sebelah pihak tak berpuas hati 

dengan keputusan yg tlh ditetapkan undang2 
mereka cuba pula untuk menjatuhkan privacy org lain 
yang tak ada kena mengena lansung dengan masalah mereka 

senang cerita ...

yang bermasalah adalah mereka' 
tapi dikaitkan pulak dengan keadaan sy 
yang masih berstatus 'bujang' 
aduyai ...

saya terima satu mesej daripada seorang client ...

katanya bekas isterinya 
tak mahu berbincang dengan saya tentang hak penjagaan anak
atas alasan saya belum berkahwin 

rasanya bekas isteri client saya tu 

dah terlupa sejarah hidupnya setahun yang lalu 
waktu dia memberontak 
mahu failkan permohonan perceraian di mahkamah ...
manusia yang seorang ni la berjam-jam 
mendengar cerita airmatanya ...
saya masih ingat lagi mereka bergaduh berjam-jam di dalam bilik saya 
dari jam 11 pg hingga jam 2 petang ...
rasanya berkilo2 kot masalah mereka yang saya tanggung ...
Allahuakbar ini la yang dikatakan manusia ...

sememangnya saya masih bujang ...


tapi itu bukan satu masalah yang sepatutnya mereka fikirkan ...

saya bercakap soal hukum 
dan saya bercakap atas dasar peruntukan undang-undang ...
pelikkan ...
diri sendiri yang bermasalah ...
tiba2 nak dikaitkan pulak dengan kehidupan orang lain...
saya 'bujang' bukannya saya menimbulkan masalah pada org lain...
saya sara diri saya sendiri ...saya ada kehidupan saya sendiri ...
dan saya tak ganggu mana2 individu lain pun ...

rasa mcm bekas isteri client saya tu mcm ortodoks je... 

setahu saya di Malaysia ni ada dikalangan kaunselor keluarga 
yang terdiri daripada golongan ibu tunggal...
jadi tak mustahillah satu hari nanti 
ada kaunselor keluarga yang masih bujang 
untuk handle masalah-masalah kekeluargaan ...

Ya Allah beri saya kekuatan untuk menempuh minggu baru esok ...

risau rasanya ...
takut2 saya tak mampu untuk kawal amarah
yang dah mula terbit ...
inilah namanya cabaran kan ...
Ya Allah tabahkan hati ini untuk menerima ujian kecilmu ini ...

Amin ...


tabah...tabah...tabah!!!


regards

~adeqya8284~



Tuesday, November 6, 2012

* they are safely arrived! *

Alhamdulillah they are safely arrived!


04November2012 : KLIA : 0945pm 

syukur alhamdulillah...
Allah  permudahkan perjalanan pergi & balik kami ...
thanks paklang & maklang yang sudi turun dari JB 
thanks juga untuk acu & maksu  
sbb tumpangkan kami sementara menunggu abah & mama di KLIA 
and thanks for the great nasi arab >_< 
thanks kepada semua yang sentiasa ada bersama kami...
syukur alhamdulillah semuanya berjalan lancar ...

just want to drop a short notes saja sebenarnya 
saya sendiri masih pening2 lalat walaupun dah berehat seharian kelmarin
nama je cuti ...tp phone still tak cuti kan ...:s hu3 ...
selepas bercuti sehari kelmarin...
pagi ni setengah hari berbengkel pulak di JHEAIPP 
then balik semula ke pejabat untuk teruskan saki-baki kerja 

lepas balik keje td 
sempat belek2 kamera yang saya bekalkan pada mama & abah 
nak berkongsi satu dua pic yang amat indah di pandangan saya ...




nice rite?


subhanallah ...amazing ...
Ya Allah sampaikan kami ke tanah suci ini 
satu hari nanti insyaallah ... :)

regards 
~adeqya8284~