Tuesday, October 28, 2008

::9 Siti Yang Menjadi Idola Muslimah::

1)SITI KHADIJAH

Merupakan isteri Rasulullah saw yang melahirkan anak-anak baginda.

Setia dan begitu kuat menyokong Rasulullah S.A.W walaupun ditentang

hebat olah orang-orang kafir dan musyrik,serta sanggup menghantar

makanan kepada baginda ketika beribadat di Gua Hira'.

2)SITI FATIMAH

Puteri Rasulullah saw yang amat tinggi budi pekertinya.Sangat kasih

dan setia kepada suaminya,Saidina Ali Karamallahu wajhah.Walaupun

Ali miskin sehingga tidur berkongsikan satu bantal dan kadang-kadang

berbantalkan lengan Ali,namun Siti Fatimah tidak pernah merungut.

Rasulullah pernah berkata ,"Aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah

sehingga Ali memaafkan kamu."

3)SITI AISYAH

Adalah isteri Rasulullah saw yang paling romantik.Sanggup berkongsikan

bekas makanan dan minuman dengan Rasulullah.Dimana saja baginda minum,

disitulah Siti Aisyah akan minum dengan menggunakanbekas yang sama.

4)SITI HAJAR

Isteri Nabi Ibrahim a.s yang amat patuh kepada suami dan suruhan Allah SWT.

Sanggup ditinggalkan suami atas suruhan Allah SWT demi kebaikkan.Berjuang

mencari air untuk anaknya Nabi Ismail(pengorbanan ibu mithali)

5)SITI MARIAM

Wanita suci yang memang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai

maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah SWT untuk

mengandungkan Nabi Isa,meskipun begitu kuat tohmahan dan fitnah yang diterimanya.

6)SITI ASIAH

Isteri Firaun yang begitu tinggi imannya dan tidak gentar dengan ujian yang

dihadapinya daripada Firaun laknatullah.

7)SITI AMINAH

Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasulullah saw.Mendidik baginda

menjadi insan mulia dan tidak pernah gentar dengan ujian.

8)SITI MUTI'AH

Beliau adalah lambang isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah

SWT syurga untuknya kerana sifat setianya kepada suami yang sanggup

menjaga makan minum.Setiap hari dia menyediakan tongkat untuk dipukul

suami jika layananya tidak memuaskan.Berhias dengan cantik dan kemas

hanya untuk tatapan suami sahaja.

9)SITI ZUBAIDAH

Wanita kaya lagi dermawan menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid.

Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan bagi

kegunaan orang ramai dengan niat hanya kerana Allah SWT.


Wahai teman2 muslimah...renung2kan semoga kita berada di bawah lindungan kasih sayangNya


regards ::adeqya8284::

Monday, October 27, 2008

::Happy Birthday Fatin::28102008::


Special dedication..Happy Birthday Fatin Nadzirah Binti Che Rosslim...siapa sangka kan...perkenalan seawal umur kita 7 tahun....kekal smpai hari ni....thanks a lot...thanks 4 being my friend...terima kasih atas perhatian, nasihat,moral support....Thanks 4 special spaghetti tadi...kenyang bangat!!! hehe...last but not least...semoga terus success...terus bahagia bersama si dia...^_^...n Friendship 4 eva.....~luv U my friend~

To K.muni, thanks a lot.. kerana sudi menchantekkan lagi blog ni...dah banyak kali try utk pic header tu tp still tak berjaya..nanti saya kena berguru ya..hehe...dah mcm jadi hobi laks..everyday mesti kena jengah blog ni...hmm something like digital diary la kan..ye la kdg2 online tak sama masa..so utk kwn2 boleh teruskan menghantar komen or idea2 utk menchantekkan lagi blog ni...
i miss my time......sob...sob...i need a rest.....

~adeqya8284~

Saturday, October 25, 2008

::TeamBuilding at MPC Kepala Batas::


cikgu vern:fahmi:maria:k.su:k.muni:aidi:en jat:faizal:cikgu ghafar


21-22 Okt 2008, Teambuilding at MPC Kepala Batas..mula2 tu bunyi cam tak best jer...ye la kursus dekat jer kan...hehe lps kenal kami punya fasi..En Maskor Bajuri, rasa best lak kursus ni..nasib kami amat baek..sebab ujan tak berhenti2 sepanjang 2 hari kursus...so semua aktiviti indoor je la...alhamdulillah semua aktiviti amat best..mencabar minda dan fizikal...hehe sampai injured la...seronok bermain sampai tak sedar kakiku cedera..igtkan sikit je..bila balik rumah n chek..nmpak mcm teruk..pi klinik n chek ngan Dr...rupanya betul cedera....arteri darah kat kaki pecah..huhu..dapat la mc sehari...pengajaran...lps ni jangan sesuka hati main sampai tak tgk diri..hehe...ape pun thanks BTPN...4 this course..thanks to my Group...Group PKG Sempoi....hehe...K.Muni::K.Su::Aidi::Fahmi::and ketua kami yang terlebih sempoi Cikgu Vern ^_^

adeqya8284::25102008

Saturday, October 18, 2008

::Saturday at Pulau Aman::


me::fatin at Pulau Aman

Alhamdulillah apa yang dirancang dlm minggu ni berjalan dgn lancar dan dpermudahkan Tuhan. Sabtu, 18 Okt 08...hehe menjejakkan kaki ke Pulau Aman..teman Fatin n kawannya buat survey utk program skolah dia nanti...release la jugak..dah lama x naik bot perahu ..hehe dalam ketaq2 tu ok jer...happy ..sbb dpt relaxkan otak..dari keje and study...sepatutnya ada kelas dgn Dr Issham hari ni..tetiba je cancel....alhamdulillah...(sebenarnya ada niat nk ponteng pun) hehe..ape pun hari minggu ni best, and relax sikit..next week..ada kursus team building, hope everything will be fine...and i hope i will enjoy it.......

adeqya8284::18102008

Tuesday, October 14, 2008

:: War Zone:: keba... boommmmmm!!!!!!!!!

hmmm...istilah ni pakcik yg kasi..ape tak perangnya..perang dgn mental n fizikal....minta maaf banyak2 pada kengkawan yang jemput g open house....dalam zon perang ni tak dapat nk memenuhi jemputan, dalam 1 hari dapat tido 2 jam je...masa yg lainnya banyak dgn assingment yang kena siapkan sebelum intensif ni..kebetulan ..keje pun tgh pack..tgh siapkan perkara2 penting..expecially kewangan..so...hope org keliling faham...alhamdulillah semalam dah submit 1 lg ass..hubungan antarabangsa...hope Dr Norraihan puas hati dgn kerje last minute tu..huhu..esok sampai jumaat..work @ BTPNPP..esok n lusa kena transfer data utk thumbprint n jumaat ada meeting..so hrp hujung minggu ni free untuk langsaikan ass Dr Issham lak...Hmm kdg2 terdetik rasa letih utk teruskan perjuangan ni...but maria life must go on....ape sahaja yg dtg ambil sbg cabaran...Ya Allah moga dpermudahkan segala urusanku...amin....
adeqya::8284

Wednesday, October 8, 2008

.............. ^_^.......................


Bila kau memandang segalanya dari Tuhanmu yang mencipta segalanya, Yang menimpakan ujian, Yang menjadikan sakit hatimu, Yang membuatkan keiginanmu terhalang & menyusahkan hidupmu, Pasti akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia, Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu, Tapi mungkin itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak & mudah untuk lebih dekat & akrab deganNya........
Thanks atas ingatan ....my dear friend
adeqya84::09102008




Friday, October 3, 2008

*Syawal Ini.........*

Enter Fleedy


Fleedy.com Komen Melayu

Alhamdulillah...syawal disambut lagi dgn riangnya...syukur sebab masih dberi peluang untuk merayakan aidilfitri kali ni walaupun berada dalam kesakitan, kesayuan dan kesedihan..diuji dengan keracunan makanan 3 hari sebelum raya ditambah pulak dengan alergik antibiotik yg amat menyakitkan...tuhan je yg tahu sakitnya ..alhamdulillah sekarang keadaan dah makin pulih.... ujian yg dberi bukan pelemah semangat dlm menempuh saat gembira bg semua umat islam diseluruh dunia...Cuma satu kerisauan yg timbul masa sakit hari tu..hehe takut beraya dalam wad lagi...mcm lps spm aritu..huhu..ngeri..tak mau la..bukan ngeri nk dok dlm spital tu..tp ngeri tgk mangsa kemalangan jalanraya di hari raya..huhu...hari ni raya ke3 dah start keje..hehe takpe la bertemankan kuih raya yg di bawa sendiri kira aci la raya kat ofis..dkesempatan yang ada nk mohon maaf zahir dan batin kalau ada terkasar bahasa, tersilap bicara, termarah yang tak kena, tertanya tak tentu hala, terkutuk tak sengaja..hehe...
*::Salam Lebaran Minal AidilWalfaizin::MariatulShimaCheEmbi@adeqya84::*

::Salam Lebaran Minal AidilWalfaizin::


Get Hari Raya Graphics Here