Tuesday, December 27, 2011

tirai yang semakin berlabuh...

pejam celik pejam celik ...
rupa2nya ...2-3 hari je lagi kan 2011 bakal melabuhkan tirai...
saya dalam mood bercuti ni ...
sbbnya dah apply cuti rehat sejak awal disember lalu ...

malangnya disebabkan beberapa perkara yg x dpt dielakkan...
cuti saya ditarik balik...hu3 sangat sedey...
ni semua gara2 sbpa & penilaian prestasi yg perlu disegerakan...
tuhan je yg maha mengetahui...
betapa letihnya diri ni ...
sejak minggu lepas sy balik keje 7 mlm...
terpaksa sebab line hrmis ...sangat superslow...

baik skt atau prestasi...sama je gayanya ...
hari ni pnat mengarang ayat untuk markah prestasi staff...
entahla ...rasa dah beri markah sehabis baik...
insyaAllah bg yg layak ...anda tak perlu risau ...
anda pasti akan dapat ...ganjaran yg selayaknya... dgn kerja yg dihasilkan ...

2011...menggamit pelbagai memori dalam hidup saya...
bermula tragedi 2 januari yg menimpa abang ...
disusuli dgn kes mahkamah yg terbongkar selepas kemalangan...

dipertengahnnya saya pula ditimpa malang yang tak dijangka ...
'patah' untuk kali kedua yg menyakitkan ...
tuhan saja yang tahu ...sakit yang menimpa ...

alhamdulillah di penghujung 2011 ini...
selepas kemelut yg panjang...
Allah berikan saya kekuatan untuk
menyemai kembali bunga-bunga yg selayaknya menghiasi taman hati...
syukur ya Allah ...atas kurniaanMu...

sedang cr kekuatan untuk bina kembali
cinta yang telah lama mati di dalam hati...
andai benar ia takdirMu Ilahi...
kau temukan kami dlm keredhaanMu rabbi...

~regards~
adeqya8284

Tuesday, December 20, 2011

*macam-macam cerita*

hujung tahun yang agak pack bg saya...
ya Allah ...
bukan mahu mengeluh ...
tp terkesan sekejap dengan beberapa kes2 yang pelik sejak akhir-akhir ini

minggu lepas sy terima aduan kaunseling dr seorang hamba Allah ...
agak istimewa kerana kebiasaannya saya hanya handle kes poligami 2 isteri...
kali ni dah mcm cerita Allahyarham Tan Sri P.Ramlee pulak ...
dari satu ditambah kpd dua...dan dari dua ditambah kepada tiga...
masalah timbul bila poligami tanpa kebenaran ...
saya perlu bertemu 8 mata...dan 4 insan yang berbeza...
ya Allah beri saya kekuatan kerana mereka ini bukan calang-calang orang ...
golongan profesional yang lebih hebat drpada saya ...
harap dipermudahkan urusan untuk selesaikan kekusutan yg melanda...

kelmarin ...
saya didatangi oleh sepasang suami isteri...
pasangan yang dah agak berumur ..mohon untuk perceraian persetujuan bersama ...
puas saya pujuk ...puas saya ajak berunding ...
nampak gaya ...pasangan ini tidak mampu lagi untuk bertahan ...
bayangkan mahligai yang dibina atas dasar suka sama suka dan atas dasar cinta ...
musnah begitu sahaja selepas 33 tahun bersama ...
sebak seketika bila tak dapat menyelamatkan keadaan ...
selalunya pasangan yg nk bercerai tu yg menangis...
kelmarin ...saya pulak yg sebak lepas sesi berlansung...

ya Alllah kuatkan hati ini ya Allah ...
tak mampu rasanya untuk berhadapan dengan situasi2 yang rumit ini ...
saya pujuk hati...
ujian itu tanda Allah sayang ...
walau adakalanya saya rasa saya tak mampu untuk memikulnya ..

maaf ya bukan berniat untuk mengaibkan sesiapa...
sekadar untuk berkongsi meluahkan kekusutan yang ada di minda...
saya tak ada sesiapa untuk berkongsi cerita ...
assistant saya dah mula bercuti hingga hujung tahun...
tinggal la saya sendiri dalam mengurus pejabat yang agak kelam kabut ini ...

~regards~
adeqya8284

saya sendiri ...hu3

Tuesday, December 13, 2011

* moga selamat semuanya ...*

fuh!!!
kalau la saya boleh menghela nafas kuat2 untuk lepaskan lelah ni ...
*wahhh ayat x boleh blah kan
sabar maria sabar ...
hujung tahun yang sangat2 pack...


tak jangka akan jadi sesibuk ini...
banyak perkara yg perlu diuruskan sebelum masuk tahun 2012...
~pemindahan kubur di kaw. sg setar
~kaunseling saudara baru & warga indonesia
~program keluarga bahagia komuniti pulau aman

segalanya punya step dan bidang yg berbeza...
hari ni ...terkujat jugak bila sampai di pejabat td...
ramai sangat yg bercuti...aduyai...
bila ramai yg bercuti jd sy jugak la yg susah hati...
hari ni saja terpaksa handle 3 kes baru NCR ...
tak termasuk perkara2 yg disebut di atas tu lagi...
harap ada kekuatan untuk selesaikan segala kerja minggu ni...

bermula dr minggu lepas ...
saya rasa ... masa bekerja sy dah mula jd caca marba...
banyak meeting yg timbul last minute akibat bos belum bersedia untuk attend mesy2 penting ...
dan minggu lps juga ...
sy dapat pengalaman baru

untuk pertama kali nya saya membantu pihak mainpp
dalam pembentangan kertas kerja utk pemindahan tapak kubur dlm mesy j/kuasa fatwa ...
only God knows... when i am the only women member's in the meeting...

mula2 sy pun x perasan...
tp selepas selesai sesi p'bentangan kertas kerja baru saya sedar ...
sy satu2nya ahli mesy perempuan ...janggal jugak la...tp alhamdulillah
nsb baik dato' sangat care dgn anak buah gegerl dia yg sorang ni...:D
salute dgn keterbukaan dato' dan ahli mesy yang lain ketika kendalikan mesy tu...
hampir 10 minit diasak dgn pelbagai soalan ...alhamdulillah
kolaborasi sy & en. kamal dr mainpp sangat2 memuaskan hati semua ahli mesy...
hari ini timbul lg satu isu yg berkaitan hukum di pejabat td...
nampak gayanya sy perlu trs berkolaborasi dgn kem. kesihatan & pihak jabatan mufti untuk
selesaikan masalah sediaada...
ya Allah harap saya punya kekuatan untuk teruskan perjalanan daieMu ini Rabbi ...

mengantuks sudah! >_<

regards
~adeqya8284~

Thursday, December 8, 2011

*moga mereka tenang disana ...*

satu masa dahulu ...tanggal 22 jun 2009 ...
saya pernah coretkan tentang pemergian salah seorang teman sekuliah waktu di KUSZA...
maisarah masruro atau arwah lebih senang disapa dgn nama sara ...
saya link kan kembali entry 2 thn lalu pada entry ini ....klik sini

tanggal 4 disember 2011...penghulu segala hari yang mulia...
menggamit satu lagi memori duka buat saya ...dan teman2 PERINTIS, KUSZA batch 02-05
bila kami menerima berita pemergian sahabat baik arwah sara ....
ruzana abd rahman atau lebih dikenali dengan nama ezan ...

saya terkejut sebenarnya waktu terima berita pemergian ezan...
pagi jumaat 4 disember itu ...saya ditugaskan ke hospital bersama team unit ukhwah...
untuk menuntut mayat seorang saudara baru mualaf cina ...yang memiliki nama islam ...
separuh hari saya & kwn2 di bilik mayat ...mencari bukti2 untuk kami putuskan samaada
mayat itu harus diselesaikan dgn cara islam @ buddha ...
memandangkan arwah miliki 2 nama tanpa status agama...
kami buntu ...hampir2 kami menyerah kalah ...namun syukur di penghujung waktu ...
walau kami diasak oleh pihak keluarga simati...
alhamdulillah kami berjaya kuatkan hujah dan dengan sokongan jab. mufti...
akhirnya jenazah tersebut disempurnakan dengan cara islam ...
selesai sesi dialog bersama keluarga simati saya balik ke pejabat utk berehat ...

jam 3.30 petang saya terima panggilan dari has...teman baik sekuliah dulu ...
macam mimpi je rasanya bila has sebut ...
" maria, ezan dah takde ...dia kena denggi berdarah "
ya Allah ...mcm baru je rasanya saya terima panggilan ttg pemergian sara ...
seperti tak percaya ....menyusul pula teman baiknya ezan ....
Ya Allah tempatkan mereka bersama para solehin ...
sesungguhnya mereka teman2 yang baik ...rahmati mereka ya Allah ...



arwah ezan adalah rakan sejawatan saya ...
bezanya ezan ditempatkan di penjara wanita kajang ...
dan saya ditempatkan di pentadbiran agama daerah
dari segi bidang tugas ...kami punya persamaan ...
ezan mengetui team kaunseling penjara...dan saya juga mengetuai team kaunseling daerah ...
saya dan ezan banyak berkongsi suka-duka perjalanan karier kami ...
jika mahu dinilai ezan lebih menonjol ...:) saya bangga sebenarnya bila ezan diketengahkan
di dalam sebuah rancangan di tv-alhijrah ....
ezan yg sy kenali masih seperti dulu ...tidak banyak berubah ...
yang berubah ...kematangan arwah selepas bergelar ibu kepada sepasang cahayamata...
wafa & wafi ... semoga kalian tabah sayang ...
doakan ibumu bahagia di sana ...

moga Allah menyayangi mereka sahabat2 ku ...
seperti mana kami menyayangi antara satu sama lain ...ketika di duniamu ni Rabbi...

* masih teringat keletah 2 sahabat ini...ketika di dalam kelas
tiap kali menjelang aidilfitri @ aidiladha ...2 sahabat ini tak akan pernah lupa
untuk titipkan kami ...nota2 comel sbg ingatan ...
hari ini ...nota itu akan terus menjadi teman kami ...dan akan terus terpahat ...sebagai memori

Al-Fatihah buat sahabat2ku ...
maisarah & ruzana ....

regards
~adeqya8284~

Thursday, December 1, 2011

* thanks ayahanda! *

Alhamdulillah ...hari ni genap 6 hari kita melangkah ke tahun baru 1433H
dalam payah kita melangkah ...terus ke depan menongkah arah...
alhamdulillah dgn izin Allah sy masih dalam arena dakwah yang penuh dengan rencah...:)

dalam kekalutan saya menunggu utk ust hashim kembali bertugas ...
alhamdulillah...tiba2 saya tersedar ...
syukur ya Allah kerana sy dikurniakan ayahanda2 yang sangat penyabar dan sporting...
terima kasih yang tak terhingga buat semua ayahanda2 saya...
ustaz humaidi, ustaz mohd nor, ustaz zul & tak ketinggalan ustaz hashim sendiri ...
mereka tok guru saya...mereka juga tempat rujukan saya...mereka jugalah teman2 saya ...
bila ada diantara salah seorang daripada kita ditimpa musibah...alhamdulillah
kita berganding bahu untuk sama2 backup diantara satu sama lain...
inilah keluarga unit undang2 keluarga islam pej agama daerah sps...
terharu dengan komitmen semua ...terharu dengan keprihatinan semua ...
saya akui...sejak ustaz hashim terpaksa "bercuti" seketika....jadual kerja saya semakin pack...
kerja saya juga menjadi 2 kali ganda sibuknya ...
kerana terpaksa menyusun semula semua jadual akad nikah utk daerah...
alhamdulillah ...dengan bantuan semua ayahanda2 ...
waima dengan komitmen ust hashim sendiri...
sy dpt rasakan perkara yg rumit ...sangat ringan utk dipikul bersama ...
sy baru sedar...keakraban antara kami anak2 beranak itu ada...
terima kasih ya Allah...
dalam payah Engkau selitkan bunga yang sangat indah untukKu...:)
syukur ya Allah ...Engkau permudahkan urusan kami ...
untuk kami permudahkan urusan2 insan2 lain yang ingin membina masjid dan
ingin menyempurnakan sebahagian dari sunnah RasulMu ya Allah ....

p/s: Alhamdulillah jadual sehingga 11/12 telah siap diatur ...
esok masanya untuk sy kembali ke pulau aman
untuk setup program keluarga bahagia di sana ...

Pulau Aman here we come!

~regards~
adeqya8284

Saturday, November 26, 2011

* manusia ...fitrahnya sukar diduga *

bukan mahu mengeluh...bukan mahu iri hati...
tapi saya pelik & hairan dengan sikap2 manusia hari ni ...
perkara yang sepatutnya di "care" atas sebab kemanusiaan dibiarkan begitu saja...
perkara yang remeh ...yang tak sepatutnya diambil berat ...
dijaga rapi atas sebab2 kepentingan peribadi ...

2 kisah yang terjadi dalam tempoh 3 minggu yg terdekat...

kisah pertama...membabitkan staff biasa...
yg mempunyai seorang anak kecil berusia 5 bln...
yg diserang sawan krn berlaku pendarahan di kepala ...
2 minggu anak tersebut ditahan di wad ICU ...
dan kini anak tersebut terus ditahan selama seminggu lagi di wad biasa ...
untuk rawatan lanjut oleh pihak doktor ...
selama 3 minggu anak kecil tersebut ditahan di sebuah hospital di utara tanah air...
tak siapa pun yang kisah akan kebajikan anak kecil tersebut ...
sy tunggu permohonan dr pihak staff2 lain untuk adakan lawatan kebajikan...
kerana 3 minggu kebelakangan ini ...
jadual saya agak padat dengan aktiviti kaunseling kelompok bersama organisasi luar ...
penantian saya sia-sia ...
krn dlm tempoh 3 minggu tersebut ...
tak siapa pun yg volunteer utk adakan lawatan kebajikan atas alasan "jauh"...
minggu ini ...
selepas selesai beberapa kes2 yang agak berat...
sy & k.zah cuba luangkan masa utk anak kecil yg sedang berjuang melawan penyakitnya
di hospital sultanah bahiyah a.setar ...
luluh rasa hati...melihat perjuangan si kecil Affaf ...
rasa kesal terbit di hati ini ...
kerana tak sempat luangkan masa utk anak kecil ini pd waktu2 kritikalnya...
sy igt lagi perbualan sy dengan ustaz hashim waktu mula2 sy dikhabarkan ttg sakit Affaf...
"takpa maria sy faham kalau maria x dpt dtg...
cukup sekadar maria & kawan2 kirimkan doa dari jauh utk anak sy" tenang dan redha ...
itu nada suara si ayah yg kuat mengiringi perjuangan puteri kecilnya...
melihat sendiri perjuangan Affaf...tak sedar ada airmata yg mengalir membasahi pipi sy...
bayangkan bayi montel...putih gebu yang bermata bulat...(she's very pretty)
merengek2 menangis ...dengan tiub makanan di hidung dan tiub ubat di kaki...
kedua tangan Affaf penuh dengan kesan lebam akibat suntikan ubat melalui jarum...
serius ...hati saya kalah...luluh dengan perjuangan puteri kecil ini...

kisah kedua ...
cerita yg sangat2 membuatkan saya kesal dgn sikap segelintir manusia ...
kepulangan seorang "bos" ke tanah air slps musim haji meniti di mulut semua staff...
sy tak kisah untuk mereka pergi berziarah asalkan tidak mengganggu waktu pejabat ...
atau pergi pd waktu pej secara bergilir-gilir kerana jarak rumah bos agak jauh dgn pejabat...
malangnya ...ada pulak segelintir insan yang sengaja mahu uji kesabaran sy...
keluar pada waktu pejabat ke rumah bos tanpa izin pegawai yg ada di pejabat ...
sedangkan mereka tahu pada hari yang sama ...ramai staff yang MC & bercuti ...
apa yang ada pada ziarah org yang sihat?
bezanya dia adalah"bos" yang boleh diangkat atas beberapa kepentingan peribadi....

saya sangat kesal dengan apa yg terjadi pada 2 situasi ini...
benar kata kak zah & min...
org bawahan ...yg x ada pangkat...sesetengahnya mereka ditimpa kesusahan...
akan terus ditindas... tanpa ada rasa belas dr insan2 lain...
org atasan...biar seburuk mana pun mereka ...akan tetap diangkat akan ttp diagung2kan ...
atas dasar mereka "bos"
ingatlah ...pangkat...harta dunia ...tak menjamin kita di akhirat sana....

fikir2kan...
Ya Allah jauhkan ku dr sifat2 mazmumahMu...pelihara hati ini Ya Allah ...
semoga kasih sayangMu terus melimpah dalam hati hambaMu yg kerdil ini...

amin....


* Hosp. Sulatanah Bahiyah...yang meninggalkan seribu satu kisah untuk baby Affaf...
moga cepat sembuh ya sayang... *

~mood muhasabah diri~

Friday, November 18, 2011

* gerak remaja 2011 @ pulau aman *

Alhamdulillah...
selesai sudah 2 aktiviti sy utk minggu ni...
satu program di pulau aman dan satu lagi exam yg saya nanti2kan hari ni...
alhamdulillah enjoy dgn prog yg dirancang ...
walaupun sgt2 letih...tp alhamdulillah happy dgn kawan2 dan peserta2 yg hadir ...

satu prog yang saya rasakan sangat bagus untuk adik2 remaja masa kini
dalam membantu mereka mencari arah tuju hidup sekaligus dpt membimbing mereka
utk mencari nur kebahagiaan yg diimpi ...
syukur walaupun saya hanya sempat bersama adik2 selama 2 hari...
saya kira saya sempat luangkan masa ...pinjamkan bahu sy ...
untuk adik2 berkongsi cerita, masalah, dan segala kekusutan yg ada di dalam minda mereka ...
terima kasih kpd pihak urusetia kerana beri kepercayaan kpd saya untuk jalankan
sesi kaunseling kelompok kpd adik2 ini ...
sedikit momen indah sepanjang prog sy tinggalkan di blog ini utk tatapan semua ...



* nama kumpulan bimbingan saya - pilihan adik2 tersayang :) *


* sesi santai bersama urusetia prog*
~tn saifullah & ust hafiz yg excited melawat tapak jambatan p.pinang kedua :p~


* kakak-kakak fasi yang sempat curi tulang masa adik2 join outdoor game :p ...he3 *

sedikit cerita-ceritit ttg prog yg tlh dijalankan sepanjang minggu ni...
ttg exam ...sy kira saya tak mampu untuk komen...
sy serahkan pada takdir ...andai rezeki itu tercatat utk saya ...saya terima ...
namun seandainya gagal utk cubaan kali pertama saya juga redha dgn ketentuannya ...

~regards~
adeqya8284

Monday, November 7, 2011

* pelangi takkan muncul tanpa hadirnya hujan *

Alhamdulillah ...
syukur kita masih lagi diberi peluang untuk menyambut aidiladha 1432H :) ...
ada kelainan sedikit pada sambutan kali ni ...
saya tak menyambutnya dengan abah & mama kerana mereka ada di seberang ...
walaupun tanpa abah & mama ..aidiladha masih meriah dgn kehadiran adik beradik yg lain
yg pasti 3 hari saya jd suri rumah untuk set semua juadah yg bakal dihidangkan di pagi raya ..
penat ropenyer jadi org rumah ni ye ...tp best! he3...
hilang stress2 bila saat rendang hasil air tangan sendiri siap dimasak he3 ...:)

hmmm itu sedikit cerita ceritit aidiladha ...
takde kena mengenanya dgn pelangi atau hujan kan...:)
sebelum ni ms saya patah kaki dulu ...
saya dipanggil untuk hadiri peperiksaana pegawai tadbir diplomatik ...
malangnya sy tak dpt hadir atas sbb2 kesihatan ...
jangkaan saya ...nama saya mungkin telah masuk senarai yg berwarna "hitam" itu...
rupa2nya jangkaan itu meleset sama sekali ...
alhamdulillah ...
baru2 ni sy terima sms dr pihak SPA yg menjemput sy
untuk menghadiri satu lagi peperiksaan bg jawatan pegawai antidadah S41

selepas check di laman web ...alhamdulillah benar ada satu slip dikeluarkan atas nama sy ...
untuk hadiri peperiksaan tersebut pada 17/11 ni di hotel grand continental, penang ...
sy confius sebenarnya ...sebab tarikh 15-17 nov tu sy terlibat dgn satu prog kaunseling
bersama pihak pengutkuasa & jabatan pelajaran p.pinang di pulau aman ...
selepas adakan sedikit perbincangan dgn pen. pengarah ...
alhamdulillah sy diberi pelepasan utk tarikh 17/11 tu...
asalnya saya ingin tarik diri saja dr prog tersebut ....
bukan apa takut menyusahkan pihak lain utk atur perjalanan balik saya pd 16/11 tu
malangnya sy x dibenarkan utk tarik diri sebab kekurangan fasi perempuan ..
insyaAllah saya akan cuba berikan sepenuh komitmen utk prog tu...
walaupun ms yg saya ada agak pack..hu3

saya tahu peperiksaan ini ...
adalah fasa awal untuk saya meneruskan langkah ke satu jawatan yg lebih baik...
apa yg saya boleh katakan ...sy sukakan kerja yg sy miliki sekarang...
banyak siasatan ...terbuka hubungan dengan dunia luar...
dan banyak ilmu yg saya pelajari sepanjang melaksanakan tugas ...
zahirnya sy kira sy belum bersedia untuk berhijrah dr kerja yg saya ada sekrang ...
tp bila memikirkan environment ...keselamatan ..dan keadaan semasa sy...
sy pasrah andai takdirnya rezeki sy di tpt lain...
sy tahu ...ada pihak yg akan berbahagia andai saya menjejakkan kaki keluar dr pejabat itu...
entahlah ...nasihat demi nasihat...dan pesanan demi pesanan sy terima setiap hari...
alhamdulillah itu maknanya masih ramai insan yg sayangkan saya dan berpesan ...
untuk berhati2 dengan perasaan iri hati & dendam seorang insan ini...
bukan hanya sekadar mendengar...tp saya akui...saya kerap di "provoke"
sehingga ada 2-3 aduan yg dah dibuat ke peringkat jabatan...
alhamdulillah syukur rasanya ...
bila aduan2 yg sampai di jabatan itu ditapis dan disiasat dgn telusnya ...
sy akui tekanan itu ada...tp biarlah ...
yang Haq itu Maha Mengetahui ...walaupun perit ...dan sakit untuk terima situasi ini ...
saya redha ...
Ya Allah ...
andai ini ujianMu untuk jalan daieku...
redha itu kutitipkan demi memperjuangkan agamaMu ...
moga rahmat & kasih sayangMu mengiringi perjuangan kerdil ini ...
amin...

p/s: teman2 ...doakan saya tenang dan dipermudahkan segala urusan untuk ujian kecil ini....amin

regards
~adeqya8284~

Sunday, October 30, 2011

* alhamdulillah ...syukur padamu ya Allah *

Alhamdulillah ...alhamdulillah...alhamdulillah...
rasanya x ada perkataan lain yg mampu saya ungkapkan tika ini...
apa yg mahu saya kongsikan...saya semakin pulih hr ni insyaAllah...
terima kasih kpd kak zah & ustaz khursaini yg bersusah payah setiap kali sy lemah di pejabat
terima kasih kpd kalian berdua krn sanggup melalui berbagai ujian bg pihak 'sakit' sy
terima kasih atas budi ustaz yg telah menerangkan dgn panjang lebar ...
tentang 'sakit' sy di pejabat kepada keluarga ...

tak mampu untuk saya balas budi kalian rasanya ...
kalian selalu ada waktu sy melawan 'sakit' yg datang tanpa sebarang tanda...
pengalaman berubat kali terakhir mgu lps ...
adalah antara pengalaman 'ngeri' yg saya tak akan lupakan seumur hidup ...
bayangkan ...keadaan anda yg sihat dan masih hidup...
dimandikan seperti mayat dgn kapur barus ...
dikafankan dari hujung rambut ke hujung kaki...dan ditalkinkan seperti org yg telah tiada...
alhamdulillah selepas sesi rawatan ...sy kembali pulih sedikit demi sedikit ...
syukur ke hadrat Ilahi ...
dgn izinNya juga sy tak lalui lg mimpi2 ngeri yg sering menghantui sy saban mlm...

syukur ya Allah ...
moga diri ini terus kuat untuk lalui ujian2 yang mendatang...
pesan ustaz...
"maria kena lbh kuat...ujian2 mendatang mungkin lebih dasyat drpad apa yg berlaku hr ni"
ya Allah hanya Engkau yang Maha Mengetahui ..
segala yg terbaik untuk diriku ini...
alhamdulillah ...

p/s: doakan saya sembuh seperti sediakala...fizikalnya mungkin x terlihat ....
tp batinnya hanya Allah yang Maha Mengetahui dan Maha Mengerti...

~regards~
adeqya8284

Tuesday, October 18, 2011

* Dunia Baru *

Dah lama sangat saya tak menulis ...
blog ni bukan dipinggirkan ... cuma tak berkesempatan nak luangkan masa ...
alhamdulillah ...
segalanya berjalan lancar ...
sambutan aidilfitri kali ni sederhana meriah ...kerana kaki sy belum sembuh sepenuhnya ...
selepas aidilfitri saya sibuk uruskan projek naik taraf PADSPS...
selesai 2 minggu berhari raya ...
saya berulang alik pula ke USM untuk kursus induksi selama 10 hari...
selepas induksi ...
saya menerima pula perkhabaran tentang keberangkatan bos ke tanah suci mekah ...
fuhhh....

segalanya terlalu pantas ...dan segalanya tak saya jangka ...
saya hanya ada 2 tangan, 2 kaki, 1 akal ...
untuk control tubuh saya untuk menjalankan t/jawab yg diamanahkan ...
alhamdulillah walaupun terpaksa menggalas tanggungjawab yg ditinggalkan oleh tuan PTA ...
sy terima dan saya tahu ada hikmah di sebalik segalanya ...
dalam saya dan teman2 sepejabat sibuk uruskan urusan pentadbiran pejabat tanpa "bos"
kami dikejutkan pula dengan Audit ISO dan audit persijilan syariah oleh pihak jabatan ...
keputusan audit yang sedia ada yang ditinggalkan oleh tuan PTA ialah ...
4 NCR...dan 6 OFI ...
dan untuk kesekian kalinya saya berkampung di pejabat sehingga jam 12 tgh malam ...
untuk melangsaikan kerja-kerja yg tertunggak...
tuhan sahaja yang tahu bila saya terpaksa menggalas tanggungjawab sebagai auditi kali ni...
syukur saya punya pengalaman di jabatan lama dahulu...
kalau dahulu kami bekerja dalam pasukan ...
tp kali ni saya hanya punya k.zah yg memahami apa itu ISO dan audit ...

alhamdulillah ...
syukur ...
audit kali ni saya telah berjaya menutup 4 fail NCR dan 6 fail OFI yg ditinggalkan ...
yang tinggal hanyalah teguran lisan dan ianya hanyalah teguran kecil utk pihak pentadbiran ...

sekali fikir saya tak pernah pun sangka yg saya mampu lakukan semua ini...
alhamdulillah walaupun masih ada sisa2 konflik di dalam pejabat ...
saya kira saya masih mampu mengawalnya ...
terima kasih kepada ayah angkat kami ...
tuan PTA daerah seberang perai tengah yang sanggup menanggung kerja PTA daerah sps
buat sementara waktu ...
banyak perkara yg saya belajar dalam tempoh ketiadaan bos kali ni ...
i know ...it's a special gift from God...which is called EXPERIENCE ...
thanks Allah ...thanks for everything that U gave to me ...

semoga hari2 mendatang lebih baik dan lebih sempurna buat saya ...
thanks Allah =)

regards
~adeqya8284~

Sunday, August 21, 2011

* menyusuri sepuluh malam terakhir *

cepatkan masa berlalu ...pejam celik pejam celik harini hari ke-21 kita berpuasa ...
sekejap sangat rasanya persinggahan ramadhan thn ni...
alhamdulillah seperti yang direncanakan ...
saya dah mula bertugas 19hb ogos yang lepas ...
syukur ...dapat kembali menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan ...

segalanya mungkin telah tertulis secara kebetulan ...
sy dimaklumkan ..
projek pembangunan / penyelenggaraan pejabat akan dimulakan selepas hari raya aidilfitri...
alhamdulillah hari jumaat yg lepas ...
kebetulan hari pertama sy masuk kerja selepas berehat panjang ...
saya telah didatangi pihak kontraktor dan juruteknik ...
yang bertanggungjawab keatas kerja2 penyelenggaraan tersebut...
insyaAllah ...
projek pembangunan tersebut akan dimulakan lebih awal drpada tarikh yg ditetapkan
syukur rasanya
sebab saya dapat bertemu dgn kontraktor yg bakal menyelenggara baik pulih tersebut ...
kalau kerja dah dimulakan ..mesti agak susah untuk berkomunikasi kan =)
terima kasih kak ros ...harap kita dapat bekerjasama dgn baik ...
1st time jumpa kontraktor wanita yg berwibawa ^^,* ...

hari ni hari ahad...saya dah mula belajar2 memandu semula...
mula2 pegang stereng tadi ada jugak rasa gemuruh yg menerpa...
alhamdulillah pelan2 perasaan takut tu dah berjaya dibuang...
sejak minggu lepas saya dah minta izin dr encik abah untuk memandu...
mula2 encik abah tak izinkan juga...
tp bila saya dah mula terima surat2 arahan untuk mesyuarat2 dan bengkel2 ...
abah tak ada pilihan...cuma saya diminta untuk pakai pakai bandage waktu memandu ...
baik encik abah! saya akan menurut perintah ...hi3...
saya akui lepas memandu td ada sedikit komplikasi...
harap2 itu komplikasi biasa lepas beberapa lama kaki tak lakukan aktiviti2 lasak...

tinggal seminggu je lagi kita akan berada dalam bulan ramadhan ni kan...
saya belum buat apa2 persiapan...
belum ada baju raya, kasut raya, handbag raya...hi3 ...
thn ni tak terasa sangat kemeriahan ...entahlah...mungkin sebab thn ni belum ada arah tuju
untuk hari raya nanti agaknya...
nak balik kpg...opah2 dah tak ada...
hanya akan balik ziarah pusara2 insan2 tersayang saja...
thn ni jg saya tak ambil cuti tambahan ...
insyaAllah akan tetap bertugas pada hari isnin & jumaat minggu raya nanti ...
hope aidilfitri kali ni akan tetap meriah walaupun dgn persiapan yg ala kadar sahaja =)

selamat menempuh 10 malam terakhir...
semoga kita bertemu dengan penghulu segala malam ...lailatul qadar ^^,*

~adeqya8284~



Monday, August 15, 2011

* nisfu ramadhan *

Alhamdulillah ...
hari ni ...genap 15 hari seluruh umat Islam menunaikan ibadah puasa ...
alhamdulillah saya kira ramai yg dah berjaya menempuh sebahagian fasa bulan rahmat ini ...
syukur ke hadrat Ilahi dengan peluang yang diberikan kali ini ...
peluang yang lebih baik...Ramadhan yang lebih baik ...
jika dahulu saya sering khuatir dengan serangan gastrik yang tak menentu ...
tahun ini alhamdulillah keadaan saya dah pulih sepenuhnya ...

untuk 15 hari pertama bulan Ramadhan kali ini...
alhamdulillah saya tenang melalui fasa kehidupan....
walaupun adakalanya saya dikejutkan dengan beberapa perkara yg tak diduga...
setakat ini syukur...saya masih diberi kudrat untuk menempuhnya ...
insyaAllah andai diizinkan Allah jika tidak ada sebarang komplikasi pada tulang & kaki ...
saya akan kembali bertugas 19hb ogos ini...
segalanya bergantung pada keputusan medical checkup 18hb ogos ini ...
seandainya positif alhamdulillah ...seandainya doktor masih mahu saya berehat ...
saya turutkan...sebab saya tahu kaki saya masih belum pulih 100%
doakan segalanya berjalan lancar 18hb ogos ini ...
saya jg nervous utk dengar keputusan doktor kali ni ...

dalam entry2 saya sebelum ni saya sering ceritakan tentang kehebatan KCB kan ...
kali ni saya tampilkan barisan teraju utama KCB ...



ganteng2 kan ^^,* hi3
dari kiri ...
abdullah khaerul azam, anna althafunnisa, ayatul husna & furqan *feveret saya nih ^^,*
itu nama2 mereka dalam watak KCB bukan nama sebenar mereka ...
terpikat dengan gambar di dalam laman sosial Andi Arsyil Rahman Putra (nama sebenar fuqan)
saya creditkan gambar itu di dalam blog ni...
selepas follow fb mereka baru saya tahu ...
rupa2nya si anna (oki) dan furqan (arsyil) adalah penulis buku motivasi di indonesia ...^^,*
bagus kan ...
mereka menjadi artis yang ada banyak kelebihan untuk dimanfaatkan kpd masyarakat ...

bukan sahaja berpewatakkan bersih ...
malah mereka mampu menyumbang sesuatu kepada pembangunan sosial masyarakat ..

good job oki & arsyil...moga kalian terus sukses dalam apa jua bidang yg diceburi...
ha3 ...tetiba dah keluar slanga indon....
ok lah nk stop dulu ...

selamat meneruskan ibadat puasa ...dan semoga terus diberkatiNya ^^,*

regards
~adeqya8284~

Sunday, August 7, 2011

* fitnah wanita *

dah agak lama saya tak membebel di sini kan :) ...
jadual bulan ramadhan yang agak padat ...hi3 ...padat dengan aktiviti2 menonton sinetron ...
entah la ...semenjak dua menjak ni ...saya tak akan lepaskan peluang untuk menonton
sinetron (drama bersiri) ketika cinta bertasbih ...
ia kesinambungan filem ketika cinta bertasbih 1 & 2...
sambungan dan adaptasi novel yang sangat menarik dan islamik...
banyak yang saya pelajari tentang cara hidup islam dalam sinetron ini...
sekali sekala terfikir ...mahu saja saya langgan pakej indo pack ini...
tp nanti bila dah masuk kerja semula sempatkah saya untuk menonton sebegini? hu3...

dah tersasar jauh dr tajuk entry ...hi3 melalut pula ...
pagi ni ... usai mengisi perut selepas sesi bersahur ...
terlintas nk menulis tentang beberapa perkara berkaitan 'fitnah wanita'
satu tajuk yang pernah saya bincangkan dengan beberapa mahasiswi dr timur tengah
sewaktu kami sama2 meninggalkan komen pd status salah seorang imam muda musim ke2...
timbul isu ini bila ramai yg menolak & cuba membuat bantahan
untuk program ustazah pilihan yg bakal ditayangkan di astro oasis, oktober ini..
selaku salah seorang 'ustazah' di malaysia ini sy kira rancangan itu tiada salahnya ...
jika konsepnya menyerupai @ lebih kurang sama dgn program imam muda...
saya pasti ianya akan memberi manfaat dan pengalaman yg cukup berharga buat peserta2nya ...

buat masa ini...
program itu belum ditayangkan lagi dan konsep penuh juga belum dihebahkan

jadi tak perlu kita meletakkan bantahan atau melatah pada sesuatu ...
yang kita belum tahu hujung pangkalnya kan
antara perkara yang disentuh dlm perbincangan di laman sosial tersebut ...
adalah perkara yg berkait tentang 'fitnah wanita' ...

topik utama yg diketengahkan adalah berkaitan aurat wanita
dimana berkemungkinan besar program ustazah pilihan itu bakal mendedahkan kaum hawa

kepada kaum2 adam di luar sana...


bila disebut tentang aurat wanita sememangnya umum maklum tentang batasannya...
tetapi dalam dunia hari ini...peranan wanita di dalam organisasi
sama penting dengan peranan lelaki dalam menggerakkan pentadbiran & pengurusan pejabat...
perkara ini jelas ...apabila banyak jawatan2 penting hari ini dipegang oleh kaum hawa
bila berbicara tentang konsep ustazah pilihan...saya kira
pastinya program realiti itu nanti bakal mencungkil bakat wanita2 di luar sana
untuk menjadi seorang pendakwah yang disegani ...
ilmu dan kebolehan seseorang pendakwah itu perlu dicungkil dan diasah
bagi melahirkan ustazah yang berilmu dan berkualiti ...

pada pandangan saya ...ustzah2 hari ini juga perlukan ilmu2 setanding ustaz2 diluar sana
walaupun kami punya keterbatasan dalam melakukan beberapa perkara...
namun ruang lingkup dalam menuntut ilmu tak pernah ada batasannya dalam syariat islam....

saya sendiri yang bertugas dalam satu daerah yang kecil ...
dan baru sahaja bertugas dalam tempoh setahun lebih ...
telah melalui pelbagai pengalaman getir ketika menjalankan tugas
....
dalam memikul tanggungjawab sebagai daie kecil kpd masyarakat...
banyak perkara yang perlu dipelajari & diteliti ...
supaya kita dapat memberi manfaat kepada masyarakat...


saya sendiri mengaku yg saya naif
dalam beberapa perkara ...
pengalaman banyak mengajar saya erti sabar dalam menyelesaikan sesuatu masalah...
pengalaman itu guru terbaik kepada kita ...

sepertimana yang kita lihat dalam task2 di dalam rancangan imam muda...
itulah juga yang kami lalui diluarnya secara realiti...
tak mudah untuk menjadi seorang pejuang agama ...
biarpun kami hanyalah kaum wanita yang lemah ...
sekurang2nya berilah peluang utk kami jg menabur bakti ...
dalam memartabatkan agama Islam di mata dunia...

Rasulullah S.A.W sendiri pernah bersabda:
Berhati-hatilah dengan godaan dunia dan waspadailah rayuan wanita,
sebab fitnah yang pertama kali menimpa Bani Israil adalah fitnah wanita.

(Hadis Riwayat Muslim)
dalam konteks ini bukan sahaja ustazah yang perlu menjaga adab2 dalam kehidupan...
malah ustaz2 di luar sana kini pun perlu pandai memilih jalan yg sepatutnya
dalam memperjuangkan agama...
saya akui ...ujian & dugaan dalam memperjuangkan agama ini bukan sesuatu yg mudah...
moga kita semua terpelihara daripada fitnah duniawi...
agar ...kesucian agama Islam itu dapat dikekalkan ...sekaligus ia mampu meletakkan kita
sebagai sebahagian daripada mujahid dan mujahidah islam ...
selamat berjuang untuk team imam muda siri kedua ...^^,*
terima kasih atas perkongsian ilmu dan semoga terus success dalam menjadi pelapis
ulama-ulama islam negara ...
bitaufiq ...wannajah :)

regards
~adeqya 8284~

Sunday, July 31, 2011

* dan sebenarnya ...*

Alhamdulillah... jumaat lepas ...
dapat jugak lepaskan rindu pada workstation saya...
walaupun x lama ....hanya separuh hari...jadila kan ...
ambil mood balik sebelum masuk kerja 19/8 nanti insyaAllah

Syukur ...
segala yang saya rancang ...
untuk majlis kesyukuran pada hari jumaat yg lepas jg berjalan lancar...
sekadar meraikan ramadhan bakal yang menjelma ...
disamping mengumpulkan ahli keluarga dr masjid daerah & ayahanda2 naib kadi...



that is cupcakes yang saya sempat tempah dari kak akhirul...
thanks a lot sis ...walaupun tempah last minute akak tak pernah hampakan saya...
segala2nya last minute untuk kenduri kali ni ...
juadah utama utk majlis tu pun...
saya minta bantuan pakcik azhar (satay village) utk masakkan ...
terima kasih banyak2...hajat awal2 tu memang la nak masak sendiri...
tp tak boleh berdiri lama2 lagi...apatah lagi nak memasak dalam jumlah yang banyak...
ape2pun syukur ...everything berjalan lancar...

setengah hari di pejabat yg agak menakutkan ...
usai majlis kesyukuran saya kembali mulakan kerja di dalam bilik...
banyak sesi yg berlaku ...seorang demi seorang masuk ke bilik saya ...
ada yang saya panggil...ada yang saja2 volunteer masuk sekadar nk meluahkan perasaan...
saya sangka k.zah dan kak nana saja yg stress dgn bebanan kerja ...
biasa lah org perempuan emosi mudah terganggu dan kdg2 tak pandai manage masalah...
rupa2nya sangkaan saya itu meleset sama sekali...
dalam ramai2 staff lelaki saya memanggil nizam untuk merujuk
beberapa perubahan dalam urusan kerja unit NCR ...
alhamdulillah awalnya nizam bercerita ttg perkara2 yg baik pd saya...
hampir di penghujung perbualan ada sedikit keluhan yg terbit dr mulutnya ...
' u tak ada sebulan susah sangat nk siapkan kebenaran...
pengantin banyak ambil kebenaran last minit sebelum akad nikah
prosedur mahkamah pun bnyk masalah ...
tak ada org nk manage & bantu ...semuanya jd lambat & susah'
itu rungutan dr mulut seorang pekerja lelaki...

kasihan...sangat ramai yg tertekan di pejabat tu rupanya ...
entahlah...bingung kejap dlm mencari jalan penyelesaian...
rasanya lps hbs MC ni ...sy tak punya pilihan lain ...
melainkan menghadap pihak pengurusan tertinggi untuk lakukan rombakan staff...
masalah besar di pejabat hari ni...
staff yg buat kerja ...tapi melakukan kesilapan teknikal dlm bekerja ....
diaibkan kesalahannya ke seantero pelosok jabatan...
berbeza pulak dengan staff yg curi tulang
*yg tak buat kerja dan tak ada rasa bersalah lansung sbb mkn gaji buta...
diangkat dan dikatakan membawa rahmat dalam organisasi...
dulu waktu saya sihat ...saya la yg tukang membebel pd si pencuri tulang itu...
sampai satu tahap...
saya mengaku saya prnah meninggikan suara sebab dia berani melawan ...

kisah saya meninggikan suara itu juga dah terlepas ke jabatan ...
macam2 versi yg saya dengar...tp alhamdulillah...
rasanya banyak pihak dah jelas kenapa sy bertindak sedemikian
sy tak takut... tindakan saya beserta bukti dan saksi...
untuk berpegang pada kebenaran itu tak mudah kan...
banyak ujian dan halangan yang mendatang....
saya tak mahu menzalimi staff2 lain hanya kerana satu pihak ini mencuri tulang...
org lain terpaksa tanggung beban atas kerja yg dibiarkan begitu saja...
harap saya dapat selesaikan masalah ni secepat mungkin...
sekarang bukan saja tekanan di pihak kwn2...
juga tekanan pd pihak saya sebab bos lepas tangan ...

Ya Allah anugerahkan ku tahap kesabaran yang tinggi ...
untuk ku berhadapan dengan "makhluk istimewa" ini ...

~regards~
adeqya8284

p/s: Salam Ramadhan Al-Mubarak...
mohon maaf atas kesilapan @ kehilafan yg pernah dilakukan ...

Thursday, July 28, 2011

* perkembangan....*

pejam celik...pejam celik dah seminggu berlalu kan....
esok dah masuk hari jumaat ...^^,*
saya yang tak bekerja ni pun dapat rasa kelajuan masa yg berlalu ...hu3

alhamdulillah
selepas checkup yg terakhir haritu...
dan selepas dapat lesen penuh drpd doktor untuk berjalan tanpa tongkat ...
saya mula keluar rumah sambil buat simple exercise...
biasa la ...org lama tak berjalan kan ...agak excited sikit...hi3
cubaan demi cubaan saya buat ...
alhamdulillah ...saya dah boleh kembali pada kehidupan normal...
cuma masih ada satu dua perkara yang terbatas ...

kalau dulu ...saya la kaki shopping ....
org yang rajin kerja luar kesana kesini...tapi sekarang nampaknya tak boleh lagi...
aktiviti2 yang melibatkan pergerakan kaki masih terbatas...
2-3 hari lepas sempat saya dan tini buat survey2 untuk baju raya thn ni...
*xcited kan...puasa pun belom!...hi3...
malangnya selepas 30 minit berdiri...
muka saya terus pucat...rasa mcm darah tak sampai ke kepala...
teringat pesan doktor...
u sahaja yang boleh balancekan diri u...u saja yg tahu kemampuan u untuk berjalan ...
jangan paksa kaki utk menanggung beban yg terlampau ...
lps ingat pesan doktor...terus saya mencari kerusi untuk rest sekejap...
sememangnya saya akui...kekuatan kaki belum pulih 100%...
sekarang saya tahu...kenapa mc saya disambung sebulan lagi ^^,*

takpelah...at least saya dah start exercise kan...
insyaAlllah esok saya akan mula masuk pejabat balik...
dah tak larat nk dengar komen2 client...
biasa la...kena lunaskan dulu kehendak client...
banyak kes yang tertangguh ...
so saya kena selesaikan beberapa perkara dlm tempoh terdekat ni...

hope esok saya boleh buka buku baru di pejabat ...
insyaAllah ...
be a profesional maria! ...chaiyork2...

~adeqya8284~

Wednesday, July 27, 2011

* usah gusar ^^,*

mlm ni sama seperti malam2 sebelumnya...
entah la...sejak2 bercuti panjang ni rasanya saya dah mengidap insomnia
penyakit susah untuk tidur...
saya tak pasti kenapa tapi itulah hakikatnya ...
menjelang jam 5 pagi selalunya baru mata saya boleh lelap...
kalau tak ...bergulinglah macamanapun ...tak akan tido punya...hu3
nak kata saya tido siang tak pulak ...hu3
lepas habis satu kartun ke satu kartun sy tengok...masa bilanya nk tido...hu3
takpe la ...nanti2 pelan2 kena cari jugak ubat untuk insomnia ni...
susah nanti kalau dah masuk kerja balik...
mau pengsan kat ofis kul 5pg br tido ...hu3 ...kalah org yg ada anak kecik...

ok lah berbalik pada tajuk entry ^^,*
semalam saya tak menulis ...
tapi turn saya berjalan2 di blog teman2 ...
nak beri feed back sikit pada satu blog teman ni ...
tak perlu saya nyatakan siapa pemiliknya ...nanti lain pulak ceritanya ...hi3
buat pertama kalinya saya baca blognya ..saja sekadar mengisi masa lapang ...^^,*

blog ibarat diari kan...catatan perjalanan sebuah kehidupan...
cerita suka, duka, tawa, tangis kita ...
sama seperti saya ...teman saya itu juga banyak menitipkan coretan perjalanan hidupnya ...
dalam banyak2 coretan
dia ada yang melakarkan kekesalan ttg perjalanan hidupnya ...
kisah dia dibuang universiti...
kisah lambat bergraduasi ...lambat dalam segala percaturan hidup...^^,*
kalau diselongkar blog saya ni juga pasti banyak cerita-ceritit yg sama dengannya ...

bila membaca blog teman saya itu...
sy rasa dia tak harus kesal dengan perjalanan hidupnya ...
Allah beri dia kesulitan...tapi Allah anugerahkan juga dirinya keluarga yang penyayang ...
natijahnya tetap sama ...akhirnya sebuah kejayaan tetap jadi miliknya..
walaupun lambat ...dia tetap miliki segulung ijazah...

tiba2 terbayang kisah diri sendiri...
kalau dia pernah berpengalaman dibuang universiti dan sbgnya ...
saya jg punya cerita tersendiri...
saya juga mulakan langkah untuk segulung ijazah pada tahap umur yang telah banyak ...
22 tahun ...waktu tu menghitung juga ...
bolehkah nk bertahan sampai umur 26 tahun untuk segulung ijazah...
masuk tahun satu di USM ...diuji pula dgn pelbagai ragam senior ...
hingga ada tahap yg nk masuk 'merisik'
waktu tu cuba bertahan ...
cuba kuatkan semangat utk tak layan perkara2 remeh yg mendatang ...

alhamdulillah ..berkat sabar ...saya masih mampu bertahan....
sokongan dr keluarga & kawan2 yang tak pernah berhenti...
banyak membantu sy untuk grad tepat pada masanya ...
ujian???
terlalu banyak yang saya tempuh...tapi apa yang saya boleh katakan ...
tempoh sepanjang 4 tahun itulah yg mengenalkan sy dengan erti kehidupan...
saya tak pernah kesal ...
dengan keputusan untuk tidak sambung belajar secara sepenuh masa selepas diploma ...
ingat lagi...waktu sem akhir di KUSZA ...
semua kawan2 saya isi borang UPU...
rasanya dalam kelas ...hanya saya seorang saja yg tak mengisi borang tersebut...
sehingga satu tahap...waktu itu ada 2-3 org lecturer yg panggil ...
untuk beri semangat pada saya utk teruskan pengajian ...
waktu tu tekad saya hanya satu...
saya akan hanya sambung belajar...sekiranya saya punya kerja tetap slps grad...
dan alhamdulillah ...selepas 3 bulan sy grad ...sy diterima utk berkhidmat dengan SPP...
walau hanya dengan gaji gred SPM ...alhamdulillah ...
cukup makan, pakai, minum & yuran pengajian saya ...
its miracle right ...ingat lagi...basic awal yg saya terima wktu tu...hanya RM 656.70...
selepas dicampur elaun br mencecah RM8++...
Alhamdulillah walaupun gaji kecil + belajar ...saya selesa dgn gaji tersebut...
boleh bagi duit bulanan pada abah, boleh bayar ansuran kereta ...
kepuasan...hanya saya yang tahu ^^,*

dari bersusah2...
dari gaji hanya RM8++...alhamdulillah ...Allah beri sy nikmat berganda2 hari ni...
saya sendiri macam tak percaya bila saya mula menerima gaji baru utk jwtan kini..
abah sendiri pernah cakap...
sy sepatutnya b'syukur ...kerja tak sampai 5 thn...dah terima gaji 2k+++ sebulan...
abah dulu nak beli motor sebiji pun susah...apatah lagi nk beli kereta ...
bila sesekali difikirkan ada betulnya nasihat org tua kita ...
kita hari ni terlalu mewah ...terlalu mudah dalam segala hal...

so moral of the story ...
jangan disesalkan apa sahaja titipan Allah pd perjalanan hidup kita ...
takdir yang Allah tetapkan itu sebenarnya amat sempurna untuk kita ...
lambat hbs belajar, lambat dpat kerja, lambat dapat jodoh ...(*sy jg berada dlm kategori ini...:)
segalanya telah tertulis...kita sebagai hamba ...perlu terus berusaha ...
untuk terus majukan diri dari segi sahsiah, rohani, jasmani dan spiritual...

moga Allah terus rahmati kita...sayangi kita ...
dan menjadikan kita hambaNya yang sentiasa dalam lindunganNya ...

regards
~adeqya8284~

Monday, July 25, 2011

* segalanya milikmu....*



Alhamdulillah ...
hujung minggu yang menggembirakan buat saya ...
untuk kesekian kalinya saya mula keluar dan menjejak menjenguk dunia luar...
hari sabtu kakak & anak2 buah saya balik...
sempat saya keluar dengan kakak untuk membeli barang2 keperluan rumah...
hari ahad ... saya dan tini menjejak pula ke kedai2 buku yang berdekatan ...
baru teringat...
bulan ni saya belum lagi beli majalah solusi :)...
majalah feveret saya sejak setahun yang lalu...
alhamdulillah masih ada stok untuk edisi bulan julai...
sedang membelek2 majalah terpandang rak2 yang berisi novel di sebelah saya...
dah lama rasanya tak beli novel...
sejak saya bertukar kerja ...jangankan novel...
suratkhabar pun belum tentu sempat saya baca...
sementara masih ada saki baki MC baik saya ambil peluang kan...^^,*

keluar dari kedai buku ...
saya dapat 2 buah majalah dan sebuah novel...
dan novel yg saya pilih..."stanza cinta"...adaptasi novel ni sedang ditayangkan di tv3...
kebetulan semalam adalah waktu tayangannya ...
so tak susah untuk feeling bila baca novel ni...
untuk pertama kalinya ...
airmata saya jatuh selepas baca sebuah novel..
sebelum ni tak pernah rasanya ...
sebab kebanyakan novel yang saya beli happy ending...
tapi berbeza dengan stanza cinta ...

rasanya tak perlu sy kongsikan perjalanan ceritanya ...
nanti tak suspen pulak kan untuk menonton...
cuma ...dalam banyak2 watak dlm stanza cinta ...sy jatuh hati pada irfan ...
warkah terakhir irfan untuk amni buatkan saya menagis jam 3 pagi td...
hijrah Irfan dalam mencari cinta yang tulus terhadap Amni ...
akhirnya mempertemukan irfan dengan cinta yang sejati...
irfan berubah ...seikhlas hatinya ...bukan berubah semata2 kerana cintanya terhadap amni...

watak amni dlm stanza cinta juga menjadi inspirasi buat saya...
pegangan saya sebelum ni...juga menjadi sebahagian drpada watak amni...
teringat saya pada seseorang tika ada khilaf hati yang melanda persahabatan kami...
saya ditanya satu soalan ...
"bagaimana awak boleh kata awak sayangkan sy sedangkan kita x pernah keluar berdua?"
dan jawapan itu ada dalam stanza cinta ...^^,*
tak mudah untuk kita berperang dengan nafsu sendiri...
tak mudah juga untuk kita tidak lalai dengan amukan cinta duniawi...
segalanya pilihan kita.... dan ianya lahir dr hati...

saya titipkan sedikit di sini satu epilog ...
yang benar2 telah menyentuh hati ini...

Epilog Aku Zaujahnya ....

Tuhanku...
Aku berdoa untuk seorang lelaki yang akan menjadi sebahagian daripada hidupku...
Seorang yang sungguh mencintai-Mu lebih daripada segala sesuatu...
Seorang lelaki yang akan meletakkan aku pada posisi keempat dalam hatinya...
Setelah Engkau, Rasul dan Umminya...
Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untuk-Mu

Wajah tampan dan daya tarik fizikal tidaklah penting,
Yang penting adalah sebuah hati yang sungguh mencintai dan dekat dengan-Mu
Dan berusaha menjadikan sifat-sifat-Mu ada pada dirinya...
Dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup sehingga hidupnya tidak sia2...

Seorang yang memiliki hati yang bijak...tidak hanya otak yang cerdas...
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tetapi juga menghormatiku...
Seorang lelaki yg tidak hanya memujaku tetapi jg menasihatiku ketika aku berbuat salah...
Seorang yang mencintaiku bukan kerana kecantikanku tapi kerana hatiku...
Seorang lelaki yang dpt menjadi sahabat terbaikku setiap waktu...
Seorang yang dapat membuatku berasa sebagai wanita ketika aku disisinya...

Tuhanku,
Aku juga meminta ...
Jadikanlah aku wanita yang dapat membuatnya bangga...
Berikan aku hati yang sungguh mencintainya dengan sekadar cintaku...

-SC-


regards
~adeqya8284~

Thursday, July 21, 2011

* sebulan lagi....*

Alhamdulillah...
urusan di hospital td berjalan lancar dan baik...
dr proses x-ray hinggalah waktu rawatan...
saya banyak terima kata2 positif dr doktor ...
seriously...hati saya dah berbunga2 tau...
menjangkakan yang 28hb ni adalah MC saya yang terakhir ...
malangnya sebelum keluar dr bilik doktor saya ditanya beberapa soalan berkaitan kerja ...

saya ceritakan sedikit latar belakang kerja saya dan doktor terdiam sekejap...
tahu apa yang doktor katakan selepas tu?
"ok i will give u another 1 month MC..."
masa tu ...terbeliak mata saya memandang doktor di hadapan saya ...
hu3 ...sebulan??? kalau seminggu tu ok lagi la kan...
disebalik MC sebulan yang diberikan tu...ada juga kelonggaran yang diberikan ...
kata doktor... MC tu diberi sebab saya banyak kerja luar...
mereka bimbang kalau saya banyak berjalan dalam waktu terdekat ...
kaki saya akan cedera balik...
so saya dibenarkan untuk ke pejabat ...tp bukan untuk urusan kerja2 luar...
phewww...lega sikit hati ni...

balik dari hospital...
saya menjejak terus ke pejabat untuk hantar MC sambungan...
tak sampai hati nak khabarkan pada yg lain tentang MC sambungan ni ...
saya tahu kerja di pejabat banyak....hu3
insyaAllah kalau saya larat saya akan datang ke pejabat untuk bantu kerja2 audit ISO...
saya tahu tak mudah untuk menghadap audit nanti ...
banyak perkara kena teliti...saya akan cuba ...tapi hanya kerja2 di pejabat sahaja ...
bukan untuk urusan2 luar atau mesyuarat di jabatan ...

sebahagian drpada bulan puasa saya akan dihabiskan di rumah...
hope Ramadhan ni lebih bermakna dr Ramadhan2 sebelum ni...
thanks Allah ...harap bertemu rahmah & hikmah di sebalik segalanya :)

regards
~adeqya 8284~

Wednesday, July 20, 2011

* anak ... anugerah terindah...*

terlalu besar skop bila kita berbicara tentang anak...
saya masih bujang...belum ada pengalaman melahirkan atau membesarkan anak...
apatah lagi untuk berdepan dengan masalah2 yang melibatkan anak2...
saya menulis atas dasar pemerhatian dan mungkin untuk dijadikan iktibar...
sekiranya saya ada rezeki untuk memiliki anak sendiri...

td sy terima panggilan dr kakak...resah bunyi suaranya ...
dah boleh agak mesti ada masalah disebalik suara itu...
lps senafas dua...kakak mula buka cerita ..katanya geram dgn telatah anak sulungnya...
dah mula pandai memberontak...bijak tak kena tempat...
dalam tiga2 anaknya ...si abang sebagai yg sulung tak tunjuk contoh yg baik pd adik2 ...
kelmarin si abang ni buat perangai pulak...
dia dah mula ambil dalam erti kata lain "mencuri" duit emaknya (kakak saya)
bila kakak saya bertanya dia tak mengaku...bila kakak saya mula tinggikan suara
dia mengugut hendak lari dari rumah ...kakak saya ni orangnya jenis baran...
apa lagi cepat la dia melenting bila terjadi sesuatu...
alhamdulillah ketetapan Allah tu sentiasa betul pada tempatnya kan
walaupun kakak jenisnya agresif ...alhamdulillah abang ipar saya jenis org cool...
kakak minta pendapat saya ...mcmana cara untuk handle anak2 begini...

dalam keadaan begini ...
saya hanya boleh utarakan pendapat dan pengalaman wktu saya kecil2 dahulu...
pendapat saya kalau si abang td ternyata betul2 mencuri atau ambil duit yg dimaksudkan ...
dia perlu dihukum ...sekadar dengan hukuman yg boleh memberi pengajaran ...
sy larang kakak sy untuk menghukum ..sebab saya tahu dia ni jns yg undercontrol...
tak pasal2 nanti jd kes dera pulak...
sy minta dia berbincang dgn abang ipar minta si ayah yg ambil tindakan ..
pada hemat sy anak2 kecil ni wajar diberi pengajaran jika mereka buat kesalahan ...
pengajaran/hukuman yang tidak keterlampauan perlu supaya ia jd ingatan dan pengajaran...
dan satu cara lagi jgn hukum anak2 dihadapan anak2 yg lain...
ini boleh menjatuhkan maruah mereka sekaligus self confident mereka jg akan berkurang...

besarkan cabaran dalam mendidik anak2 sekarang...
sy tak perlu pergi jauh ...contoh terdekat 3 tentera kenit sy ni sudah cukup...
menyelami hati kanak-kanak tak semudah yang kita jangkakan ...
apa yang kita larang tu la yang mereka nak buat...
yang disuruh belum tentu mereka nak ikut...
dalam hal2 begini ...ada juga saya bantu kakak cara psikologi untuk mereka ikut cakap...
contohnya kalau disuruh solat sangat2 la banyak alasan yg keluar...
sekarang sy guna cara psikologi...
saya beli telekung untuk si kakak, saya belikan sejadah yang kecil untuk mereka solat...
berikan mereka motivasi ...utk lakukan solat itu
alhamdulillah nampak mereka dah boleh ikut...
tapi setiap waktu kena ingatkan jg tkt2 mereka lupa...
itu dulu waktu mereka dlm proses belajar peringkat pertama...

sekarang dah masuk fasa bila masing2 pergi ke sekolah
dan mula terpengaruh dgn persekitaran dan kawan2...
setiap anak pasti akan buat kesilapan kan ...sebab mereka masih dlm proses belajar...
mcm kita kecik dulu...kena marah jugak kan ...hi3
bukan setakat kena marah ...
siap kena ligan keliling rumah dgn batang paip lg sbb malas nk mengaji...
bila difikir2kan balik...betullah hidup ni ibarat roda...kdg diatas kdg di bawah...
ye lah...dulu mak & ayah kita yang penat berfikir mcmana cara nk didik anak2 ...
sekarang dah tiba masanya ...
untuk generasi2 kita pulak berfikir mcamana cara untuk mendidik anak

sekadar satu cerita contoh untuk dijadikan renungan ...
tak berniat untuk buka aib sesiapa...
sama2 kita jadikan tauladan ...dan moga ada hikmah di sebalik kejadian...
bagi yang sedang diuji dalam keadaan yang sama dengan kakak saya...
sabar dan berdoalah...sesungguhnya salah satu pintu rahmat untuk anak itu
adalah doa ibu...insyaAllah lambat atau cepat doa ibu pasti akan termakbul jua...

amin ...

regards
~adeqya8284~