Posts

Showing posts from 2011

tirai yang semakin berlabuh...

pejam celik pejam celik ...
rupa2nya ...2-3 hari je lagi kan 2011 bakal melabuhkan tirai...
saya dalam mood bercuti ni ...
sbbnya dah apply cuti rehat sejak awal disember lalu ...

malangnya disebabkan beberapa perkara yg x dpt dielakkan...
cuti saya ditarik balik...hu3 sangat sedey...
ni semua gara2 sbpa & penilaian prestasi yg perlu disegerakan...
tuhan je yg maha mengetahui...
betapa letihnya diri ni ...
sejak minggu lepas sy balik keje 7 mlm...
terpaksa sebab line hrmis ...sangat superslow...

baik skt atau prestasi...sama je gayanya ...
hari ni pnat mengarang ayat untuk markah prestasi staff...
entahla ...rasa dah beri markah sehabis baik...
insyaAllah bg yg layak ...anda tak perlu risau ...
anda pasti akan dapat ...ganjaran yg selayaknya... dgn kerja yg dihasilkan ...

2011...menggamit pelbagai memori dalam hidup saya...
bermula tragedi 2 januari yg menimpa abang ...
disusuli dgn kes mahkamah yg terbongkar selepas kemalangan...

dipertengahnnya saya pula ditimpa malang yang tak dijangka ...
'pa…

*macam-macam cerita*

hujung tahun yang agak pack bg saya...
ya Allah ...
bukan mahu mengeluh ...
tp terkesan sekejap dengan beberapa kes2 yang pelik sejak akhir-akhir ini

minggu lepas sy terima aduan kaunseling dr seorang hamba Allah ...
agak istimewa kerana kebiasaannya saya hanya handle kes poligami 2 isteri...
kali ni dah mcm cerita Allahyarham Tan Sri P.Ramlee pulak ...
dari satu ditambah kpd dua...dan dari dua ditambah kepada tiga...
masalah timbul bila poligami tanpa kebenaran ...
saya perlu bertemu 8 mata...dan 4 insan yang berbeza...
ya Allah beri saya kekuatan kerana mereka ini bukan calang-calang orang ...
golongan profesional yang lebih hebat drpada saya ...
harap dipermudahkan urusan untuk selesaikan kekusutan yg melanda...

kelmarin ...
saya didatangi oleh sepasang suami isteri...
pasangan yang dah agak berumur ..mohon untuk perceraian persetujuan bersama ...
puas saya pujuk ...puas saya ajak berunding ...
nampak gaya ...pasangan ini tidak mampu lagi untuk bertahan ...
bayangkan mahligai yang dibina atas dasar …

* moga selamat semuanya ...*

fuh!!!
kalau la saya boleh menghela nafas kuat2 untuk lepaskan lelah ni ...
*wahhh ayat x boleh blah kan
sabar maria sabar ...
hujung tahun yang sangat2 pack...

tak jangka akan jadi sesibuk ini...
banyak perkara yg perlu diuruskan sebelum masuk tahun 2012...
~pemindahan kubur di kaw. sg setar
~kaunseling saudara baru & warga indonesia
~program keluarga bahagia komuniti pulau aman

segalanya punya step dan bidang yg berbeza...
hari ni ...terkujat jugak bila sampai di pejabat td...
ramai sangat yg bercuti...aduyai...
bila ramai yg bercuti jd sy jugak la yg susah hati...
hari ni saja terpaksa handle 3 kes baru NCR ...
tak termasuk perkara2 yg disebut di atas tu lagi...
harap ada kekuatan untuk selesaikan segala kerja minggu ni...

bermula dr minggu lepas ...
saya rasa ... masa bekerja sy dah mula jd caca marba...
banyak meeting yg timbul last minute akibat bos belum bersedia untuk attend mesy2 penting ...
dan minggu lps juga ...
sy dapat pengalaman baru
untuk pertama kali nya saya membantu pihak mainpp

*moga mereka tenang disana ...*

Image
satu masa dahulu ...tanggal 22 jun 2009 ...
saya pernah coretkan tentang pemergian salah seorang teman sekuliah waktu di KUSZA...
maisarah masruro atau arwah lebih senang disapa dgn nama sara ...
saya link kan kembali entry 2 thn lalu pada entry ini ....klik sini

tanggal 4 disember 2011...penghulu segala hari yang mulia...
menggamit satu lagi memori duka buat saya ...dan teman2 PERINTIS, KUSZA batch 02-05
bila kami menerima berita pemergian sahabat baik arwah sara ....
ruzana abd rahman atau lebih dikenali dengan nama ezan ...

saya terkejut sebenarnya waktu terima berita pemergian ezan...
pagi jumaat 4 disember itu ...saya ditugaskan ke hospital bersama team unit ukhwah...
untuk menuntut mayat seorang saudara baru mualaf cina ...yang memiliki nama islam ...
separuh hari saya & kwn2 di bilik mayat ...mencari bukti2 untuk kami putuskan samaada
mayat itu harus diselesaikan dgn cara islam @ buddha ...
memandangkan arwah miliki 2 nama tanpa status agama...
kami buntu ...hampir2 kami menyerah kalah .…

* thanks ayahanda! *

Alhamdulillah ...hari ni genap 6 hari kita melangkah ke tahun baru 1433H
dalam payah kita melangkah ...terus ke depan menongkah arah...
alhamdulillah dgn izin Allah sy masih dalam arena dakwah yang penuh dengan rencah...:)

dalam kekalutan saya menunggu utk ust hashim kembali bertugas ...
alhamdulillah...tiba2 saya tersedar ...
syukur ya Allah kerana sy dikurniakan ayahanda2 yang sangat penyabar dan sporting...
terima kasih yang tak terhingga buat semua ayahanda2 saya...
ustaz humaidi, ustaz mohd nor, ustaz zul & tak ketinggalan ustaz hashim sendiri ...
mereka tok guru saya...mereka juga tempat rujukan saya...mereka jugalah teman2 saya ...
bila ada diantara salah seorang daripada kita ditimpa musibah...alhamdulillah
kita berganding bahu untuk sama2 backup diantara satu sama lain...
inilah keluarga unit undang2 keluarga islam pej agama daerah sps...
terharu dengan komitmen semua ...terharu dengan keprihatinan semua ...
saya akui...sejak ustaz hashim terpaksa "bercuti" seketika....ja…

* manusia ...fitrahnya sukar diduga *

Image
bukan mahu mengeluh...bukan mahu iri hati...
tapi saya pelik & hairan dengan sikap2 manusia hari ni ...
perkara yang sepatutnya di "care" atas sebab kemanusiaan dibiarkan begitu saja...
perkara yang remeh ...yang tak sepatutnya diambil berat ...
dijaga rapi atas sebab2 kepentingan peribadi ...

2 kisah yang terjadi dalam tempoh 3 minggu yg terdekat...

kisah pertama...membabitkan staff biasa...
yg mempunyai seorang anak kecil berusia 5 bln...
yg diserang sawan krn berlaku pendarahan di kepala ...
2 minggu anak tersebut ditahan di wad ICU ...
dan kini anak tersebut terus ditahan selama seminggu lagi di wad biasa ...
untuk rawatan lanjut oleh pihak doktor ...
selama 3 minggu anak kecil tersebut ditahan di sebuah hospital di utara tanah air...
tak siapa pun yang kisah akan kebajikan anak kecil tersebut ...
sy tunggu permohonan dr pihak staff2 lain untuk adakan lawatan kebajikan...
kerana 3 minggu kebelakangan ini ...
jadual saya agak padat dengan aktiviti kaunseling kelompok bersama organi…

* gerak remaja 2011 @ pulau aman *

Image
Alhamdulillah...
selesai sudah 2 aktiviti sy utk minggu ni...
satu program di pulau aman dan satu lagi exam yg saya nanti2kan hari ni...
alhamdulillah enjoy dgn prog yg dirancang ...
walaupun sgt2 letih...tp alhamdulillah happy dgn kawan2 dan peserta2 yg hadir ...

satu prog yang saya rasakan sangat bagus untuk adik2 remaja masa kini
dalam membantu mereka mencari arah tuju hidup sekaligus dpt membimbing mereka
utk mencari nur kebahagiaan yg diimpi ...
syukur walaupun saya hanya sempat bersama adik2 selama 2 hari...
saya kira saya sempat luangkan masa ...pinjamkan bahu sy ...
untuk adik2 berkongsi cerita, masalah, dan segala kekusutan yg ada di dalam minda mereka ...
terima kasih kpd pihak urusetia kerana beri kepercayaan kpd saya untuk jalankan
sesi kaunseling kelompok kpd adik2 ini ...
sedikit momen indah sepanjang prog sy tinggalkan di blog ini utk tatapan semua ...



* nama kumpulan bimbingan saya - pilihan adik2 tersayang :) *


* sesi santai bersama urusetia prog*
~tn saifullah & ust hafiz yg …

* pelangi takkan muncul tanpa hadirnya hujan *

Alhamdulillah ...
syukur kita masih lagi diberi peluang untuk menyambut aidiladha 1432H :) ...
ada kelainan sedikit pada sambutan kali ni ...
saya tak menyambutnya dengan abah & mama kerana mereka ada di seberang ...
walaupun tanpa abah & mama ..aidiladha masih meriah dgn kehadiran adik beradik yg lain
yg pasti 3 hari saya jd suri rumah untuk set semua juadah yg bakal dihidangkan di pagi raya ..
penat ropenyer jadi org rumah ni ye ...tp best! he3...
hilang stress2 bila saat rendang hasil air tangan sendiri siap dimasak he3 ...:)

hmmm itu sedikit cerita ceritit aidiladha ...
takde kena mengenanya dgn pelangi atau hujan kan...:)
sebelum ni ms saya patah kaki dulu ...
saya dipanggil untuk hadiri peperiksaana pegawai tadbir diplomatik ...
malangnya sy tak dpt hadir atas sbb2 kesihatan ...
jangkaan saya ...nama saya mungkin telah masuk senarai yg berwarna "hitam" itu...
rupa2nya jangkaan itu meleset sama sekali ...
alhamdulillah ...
baru2 ni sy terima sms dr pihak SPA yg menjemput sy
unt…

* alhamdulillah ...syukur padamu ya Allah *

Alhamdulillah ...alhamdulillah...alhamdulillah...
rasanya x ada perkataan lain yg mampu saya ungkapkan tika ini...
apa yg mahu saya kongsikan...saya semakin pulih hr ni insyaAllah...
terima kasih kpd kak zah & ustaz khursaini yg bersusah payah setiap kali sy lemah di pejabat
terima kasih kpd kalian berdua krn sanggup melalui berbagai ujian bg pihak 'sakit' sy
terima kasih atas budi ustaz yg telah menerangkan dgn panjang lebar ...
tentang 'sakit' sy di pejabat kepada keluarga ...

tak mampu untuk saya balas budi kalian rasanya ...
kalian selalu ada waktu sy melawan 'sakit' yg datang tanpa sebarang tanda...
pengalaman berubat kali terakhir mgu lps ...
adalah antara pengalaman 'ngeri' yg saya tak akan lupakan seumur hidup ...
bayangkan ...keadaan anda yg sihat dan masih hidup...
dimandikan seperti mayat dgn kapur barus ...
dikafankan dari hujung rambut ke hujung kaki...dan ditalkinkan seperti org yg telah tiada...
alhamdulillah selepas sesi rawatan ...sy kembali puli…

* Dunia Baru *

Dah lama sangat saya tak menulis ...
blog ni bukan dipinggirkan ... cuma tak berkesempatan nak luangkan masa ...
alhamdulillah ...
segalanya berjalan lancar ...
sambutan aidilfitri kali ni sederhana meriah ...kerana kaki sy belum sembuh sepenuhnya ...
selepas aidilfitri saya sibuk uruskan projek naik taraf PADSPS...
selesai 2 minggu berhari raya ...
saya berulang alik pula ke USM untuk kursus induksi selama 10 hari...
selepas induksi ...
saya menerima pula perkhabaran tentang keberangkatan bos ke tanah suci mekah ...
fuhhh....

segalanya terlalu pantas ...dan segalanya tak saya jangka ...
saya hanya ada 2 tangan, 2 kaki, 1 akal ...
untuk control tubuh saya untuk menjalankan t/jawab yg diamanahkan ...
alhamdulillah walaupun terpaksa menggalas tanggungjawab yg ditinggalkan oleh tuan PTA ...
sy terima dan saya tahu ada hikmah di sebalik segalanya ...
dalam saya dan teman2 sepejabat sibuk uruskan urusan pentadbiran pejabat tanpa "bos"
kami dikejutkan pula dengan Audit ISO dan audit persijilan sya…

* menyusuri sepuluh malam terakhir *

cepatkan masa berlalu ...pejam celik pejam celik harini hari ke-21 kita berpuasa ...
sekejap sangat rasanya persinggahan ramadhan thn ni...
alhamdulillah seperti yang direncanakan ...
saya dah mula bertugas 19hb ogos yang lepas ...
syukur ...dapat kembali menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan ...

segalanya mungkin telah tertulis secara kebetulan ...
sy dimaklumkan ..
projek pembangunan / penyelenggaraan pejabat akan dimulakan selepas hari raya aidilfitri...
alhamdulillah hari jumaat yg lepas ...
kebetulan hari pertama sy masuk kerja selepas berehat panjang ...
saya telah didatangi pihak kontraktor dan juruteknik ...
yang bertanggungjawab keatas kerja2 penyelenggaraan tersebut...
insyaAllah ...
projek pembangunan tersebut akan dimulakan lebih awal drpada tarikh yg ditetapkan
syukur rasanya
sebab saya dapat bertemu dgn kontraktor yg bakal menyelenggara baik pulih tersebut ...
kalau kerja dah dimulakan ..mesti agak susah untuk berkomunikasi kan =)
terima kasih kak ros ...harap kita dapat beke…

* nisfu ramadhan *

Image
Alhamdulillah ...
hari ni ...genap 15 hari seluruh umat Islam menunaikan ibadah puasa ...
alhamdulillah saya kira ramai yg dah berjaya menempuh sebahagian fasa bulan rahmat ini ...
syukur ke hadrat Ilahi dengan peluang yang diberikan kali ini ...
peluang yang lebih baik...Ramadhan yang lebih baik ...
jika dahulu saya sering khuatir dengan serangan gastrik yang tak menentu ...
tahun ini alhamdulillah keadaan saya dah pulih sepenuhnya ...

untuk 15 hari pertama bulan Ramadhan kali ini...
alhamdulillah saya tenang melalui fasa kehidupan....
walaupun adakalanya saya dikejutkan dengan beberapa perkara yg tak diduga...
setakat ini syukur...saya masih diberi kudrat untuk menempuhnya ...
insyaAllah andai diizinkan Allah jika tidak ada sebarang komplikasi pada tulang & kaki ...
saya akan kembali bertugas 19hb ogos ini...
segalanya bergantung pada keputusan medical checkup 18hb ogos ini ...
seandainya positif alhamdulillah ...seandainya doktor masih mahu saya berehat ...
saya turutkan...sebab saya tahu kak…

* fitnah wanita *

dah agak lama saya tak membebel di sini kan :) ...
jadual bulan ramadhan yang agak padat ...hi3 ...padat dengan aktiviti2 menonton sinetron ...
entah la ...semenjak dua menjak ni ...saya tak akan lepaskan peluang untuk menonton
sinetron (drama bersiri) ketika cinta bertasbih ...
ia kesinambungan filem ketika cinta bertasbih 1 & 2...
sambungan dan adaptasi novel yang sangat menarik dan islamik...
banyak yang saya pelajari tentang cara hidup islam dalam sinetron ini...
sekali sekala terfikir ...mahu saja saya langgan pakej indo pack ini...
tp nanti bila dah masuk kerja semula sempatkah saya untuk menonton sebegini? hu3...

dah tersasar jauh dr tajuk entry ...hi3 melalut pula ...
pagi ni ... usai mengisi perut selepas sesi bersahur ...
terlintas nk menulis tentang beberapa perkara berkaitan 'fitnah wanita'
satu tajuk yang pernah saya bincangkan dengan beberapa mahasiswi dr timur tengah
sewaktu kami sama2 meninggalkan komen pd status salah seorang imam muda musim ke2...
timbul isu ini bila…

* dan sebenarnya ...*

Image
Alhamdulillah... jumaat lepas ...
dapat jugak lepaskan rindu pada workstation saya...
walaupun x lama ....hanya separuh hari...jadila kan ...
ambil mood balik sebelum masuk kerja 19/8 nanti insyaAllah

Syukur ...
segala yang saya rancang ...
untuk majlis kesyukuran pada hari jumaat yg lepas jg berjalan lancar...
sekadar meraikan ramadhan bakal yang menjelma ...
disamping mengumpulkan ahli keluarga dr masjid daerah & ayahanda2 naib kadi...



that is cupcakes yang saya sempat tempah dari kak akhirul...
thanks a lot sis ...walaupun tempah last minute akak tak pernah hampakan saya...
segala2nya last minute untuk kenduri kali ni ...
juadah utama utk majlis tu pun...
saya minta bantuan pakcik azhar (satay village) utk masakkan ...
terima kasih banyak2...hajat awal2 tu memang la nak masak sendiri...
tp tak boleh berdiri lama2 lagi...apatah lagi nak memasak dalam jumlah yang banyak...
ape2pun syukur ...everything berjalan lancar...

setengah hari di pejabat yg agak menakutkan ...
usai majlis kesyukuran saya ke…

* perkembangan....*

pejam celik...pejam celik dah seminggu berlalu kan....
esok dah masuk hari jumaat ...^^,*
saya yang tak bekerja ni pun dapat rasa kelajuan masa yg berlalu ...hu3

alhamdulillah
selepas checkup yg terakhir haritu...
dan selepas dapat lesen penuh drpd doktor untuk berjalan tanpa tongkat ...
saya mula keluar rumah sambil buat simple exercise...
biasa la ...org lama tak berjalan kan ...agak excited sikit...hi3
cubaan demi cubaan saya buat ...
alhamdulillah ...saya dah boleh kembali pada kehidupan normal...
cuma masih ada satu dua perkara yang terbatas ...

kalau dulu ...saya la kaki shopping ....
org yang rajin kerja luar kesana kesini...tapi sekarang nampaknya tak boleh lagi...
aktiviti2 yang melibatkan pergerakan kaki masih terbatas...
2-3 hari lepas sempat saya dan tini buat survey2 untuk baju raya thn ni...
*xcited kan...puasa pun belom!...hi3...
malangnya selepas 30 minit berdiri...
muka saya terus pucat...rasa mcm darah tak sampai ke kepala...
teringat pesan doktor...
u sahaja yang boleh balancekan dir…

* usah gusar ^^,*

mlm ni sama seperti malam2 sebelumnya...
entah la...sejak2 bercuti panjang ni rasanya saya dah mengidap insomnia
penyakit susah untuk tidur...
saya tak pasti kenapa tapi itulah hakikatnya ...
menjelang jam 5 pagi selalunya baru mata saya boleh lelap...
kalau tak ...bergulinglah macamanapun ...tak akan tido punya...hu3
nak kata saya tido siang tak pulak ...hu3
lepas habis satu kartun ke satu kartun sy tengok...masa bilanya nk tido...hu3
takpe la ...nanti2 pelan2 kena cari jugak ubat untuk insomnia ni...
susah nanti kalau dah masuk kerja balik...
mau pengsan kat ofis kul 5pg br tido ...hu3 ...kalah org yg ada anak kecik...

ok lah berbalik pada tajuk entry ^^,*
semalam saya tak menulis ...
tapi turn saya berjalan2 di blog teman2 ...
nak beri feed back sikit pada satu blog teman ni ...
tak perlu saya nyatakan siapa pemiliknya ...nanti lain pulak ceritanya ...hi3
buat pertama kalinya saya baca blognya ..saja sekadar mengisi masa lapang ...^^,*

blog ibarat diari kan...catatan perjalanan sebuah kehidupan…

* segalanya milikmu....*

Image
Alhamdulillah ...
hujung minggu yang menggembirakan buat saya ...
untuk kesekian kalinya saya mula keluar dan menjejak menjenguk dunia luar...
hari sabtu kakak & anak2 buah saya balik...
sempat saya keluar dengan kakak untuk membeli barang2 keperluan rumah...
hari ahad ... saya dan tini menjejak pula ke kedai2 buku yang berdekatan ...
baru teringat...
bulan ni saya belum lagi beli majalah solusi :)...
majalah feveret saya sejak setahun yang lalu...
alhamdulillah masih ada stok untuk edisi bulan julai...
sedang membelek2 majalah terpandang rak2 yang berisi novel di sebelah saya...
dah lama rasanya tak beli novel...
sejak saya bertukar kerja ...jangankan novel...
suratkhabar pun belum tentu sempat saya baca...
sementara masih ada saki baki MC baik saya ambil peluang kan...^^,*

keluar dari kedai buku ...
saya dapat 2 buah majalah dan sebuah novel...
dan novel yg saya pilih..."stanza cinta"...adaptasi novel ni sedang ditayangkan di tv3...
kebetulan semalam adalah waktu tayangannya ...
so tak…

* sebulan lagi....*

Alhamdulillah...
urusan di hospital td berjalan lancar dan baik...
dr proses x-ray hinggalah waktu rawatan...
saya banyak terima kata2 positif dr doktor ...
seriously...hati saya dah berbunga2 tau...
menjangkakan yang 28hb ni adalah MC saya yang terakhir ...
malangnya sebelum keluar dr bilik doktor saya ditanya beberapa soalan berkaitan kerja ...

saya ceritakan sedikit latar belakang kerja saya dan doktor terdiam sekejap...
tahu apa yang doktor katakan selepas tu?
"ok i will give u another 1 month MC..."
masa tu ...terbeliak mata saya memandang doktor di hadapan saya ...
hu3 ...sebulan??? kalau seminggu tu ok lagi la kan...
disebalik MC sebulan yang diberikan tu...ada juga kelonggaran yang diberikan ...
kata doktor... MC tu diberi sebab saya banyak kerja luar...
mereka bimbang kalau saya banyak berjalan dalam waktu terdekat ...
kaki saya akan cedera balik...
so saya dibenarkan untuk ke pejabat ...tp bukan untuk urusan kerja2 luar...
phewww...lega sikit hati ni...

balik dari hospital...
saya me…

* anak ... anugerah terindah...*

terlalu besar skop bila kita berbicara tentang anak...
saya masih bujang...belum ada pengalaman melahirkan atau membesarkan anak...
apatah lagi untuk berdepan dengan masalah2 yang melibatkan anak2...
saya menulis atas dasar pemerhatian dan mungkin untuk dijadikan iktibar...
sekiranya saya ada rezeki untuk memiliki anak sendiri...

td sy terima panggilan dr kakak...resah bunyi suaranya ...
dah boleh agak mesti ada masalah disebalik suara itu...
lps senafas dua...kakak mula buka cerita ..katanya geram dgn telatah anak sulungnya...
dah mula pandai memberontak...bijak tak kena tempat...
dalam tiga2 anaknya ...si abang sebagai yg sulung tak tunjuk contoh yg baik pd adik2 ...
kelmarin si abang ni buat perangai pulak...
dia dah mula ambil dalam erti kata lain "mencuri" duit emaknya (kakak saya)
bila kakak saya bertanya dia tak mengaku...bila kakak saya mula tinggikan suara
dia mengugut hendak lari dari rumah ...kakak saya ni orangnya jenis baran...
apa lagi cepat la dia melenting bila terjadi se…