Tuesday, January 22, 2013

* j.u.l.i.n.g *

22 jan 2013...
hari ni due date untuk penilaian prestasi jabatan saya ...
Allahuakbar...
terasa azabnya menempuh harini...
bukan azab ape...
naik juling mata sy sehari dua ni mengadap hrmis...
tabah!!! 
mengadap sistem yang kejap ok kejap ko...
harus banyak sabar & bertenang
nasib baik skt saya sendiri dah lama selesai...

bukan satu perkara yang mudah bg saya untuk sesi penilaian ini...
mengadap 8 skt dari 5 unit yg berbeza ...
berpeluh juga kot sementara nak completekan semua...

realitinya ...
orang lain nampak saya struggle untuk siapkan prestasi ni sejak minggu lepas ...
tapi hakikatnya...
saya dah mula pening untuk menilai sejak tahun lepas lagi ...

dari proses penilaian melalui kertas...
membawa kepada proses key in markah ke dalam hrmis ...
dan finalnya hari ni.... 
sesi melengkapkan komentar yang menguji kepantasan masa untuk mengarang
*ada masanya 'bebal' tu datang juga bila saya dah completekan komen 
tapi proses tersebut tak berjaya disimpan atau gagal dihantar... 
stress kot :(

ya Allah ...
moga penilaian dari insan kerdil ini adil buat semua...
saya bimbang, takut dan risau...
tapi saya tahu ...
saya dah cuba beri yang terbaik ...
dan insyaAllah ianya bebas daripada sebarang pengaruh emosi...

selesai sesi penilaian bertulis ...
next week akan bermula sesi bersua muka ... 
penjelasan & perbincangan perlu diadakan dengan pyd
dan saya harap proses ini juga akan berjalan lancar ...



bye...bye hrmis... jumpa lg thn depan k :)

petang td lepas selesai urusan prestasi 
saya sempat 'lari' sekejap ke mpsp bandar perda 
untuk urusan permohonan peggantungan banner seminar minggu depan 
habis kerja di mpsp sempat lepak di popular jusco ...
hi3 mula la edisi menghabiskan bonus ... punggah!!!
wua3...sempat grab 2 buku menarik ni...


buku lain yg saya cari ...buku lain pulak yang saya dapat ...
ape2 jelah kan ...
asalkan bahagia ... :)

ok...
what's next???
kena struggle untuk next 2 function pulak 
seminar bahaya syiah & islam liberal 
yang bakal diadakan di dewan serbaguna jawi pada 31 jan ni 
dan 
tilawah Al-Quran peringkat saringan 21 feb ni ...
moga semua perancangan berjalan lancar ... amin 

regards 
~adeqya8284~

Saturday, January 19, 2013

* pre maulid yg indah!!! *

minggu yang agak pack & menguji kesabaran...
letih dan sangat menguji minda...

Alhamdulillah dalam kekalutan 
selesai juga 2 mesyuarat penting yg dirancangkan...
mesyuarat pelan struktur masjid bandar tasek mutiara dan 
mesyuarat perancangan pembinaan masjid & maahad tahfiz di jawi golf garden ...
2 mesyuarat yang betul2 tough...
kedua2 pelan pembangunan ini adalah hasil sumbangan persendirian...
membantu menguruskan peruntukan yg besar ini agak menakutkan sy...
segalanya perlu proper & perlukan kerja yg teliti ...
alhamdulillah so far dato' pengarah berpuas hati dengan progress sedia ada...
diharapkan kedua-dua projek ini berjaya hingga ke akhrinya ...

17 januari yg lalu ...
telah diadakan satu majlis bacaan yassin & tahlil 
sempena sambutan maulidurrasul peringkat negeri
di masjid negeri pulau pinang ...

awalnya berat hati sy utk sertai majlis tersebut 
risau tak sempat sampai ke lokasi tersebut 
sebab hari yang sama saya perlu handle 2 sesi mesy...
faham walmaklum aje lah kan penang ni ...
kalau tak menempuh jammed tu tak sah...
alhamdulillah 
dalam kekalutan Allah izinkan jua sy untuk berada dalam majlis yg indah itu ...

nak dijadikan cerita....
waktu selesai meeting di pejabat lg ...
migrain saya dah menjelma ...
awalnya saya risau juga ...
sebab perlu drive sendiri waktu mlm & perlu rushing untuk ke pulau 
dah pegang ubat utk makan...
namun saya tangguhkan sehingga lepas solat maghrib 
disebabkan rushing nak merebut peluang utk berjemaah 
alhamdulillah ...
maghrib yang benar2 indah bg sy mlm itu...
dah lama saya tak bersolat jemaah di masjid negeri ...
saya tahu ada kehadiran imam baru di masjid negeri sejak penghujung thn lepas...
namun ini kali pertama 
saya bersolat jemaah dalam satu majlis rasmi 
yg diimamkan oleh imam baru tersebut...
subhanallah ...
indahnya bait2 lagu yg dialunkan ...
terasa bagai alunan ayat suci Al-Quran yg dibacakan dalam solat malam tersebut 
seperti lontaran cerita yang sangat indah disampaikan di telinga ini...
indah!!! sangat2 indah ...tak dapat untuk saya ceritakan keindahannya ...

percaya atau tidak ...
migrain saya terus hilang selepas solat maghrib tersebut ...
Allahuakbar ...maha suci Allah yang sukakan keindahan ...speechless!

usai solat maghrib berjemaah ...
majlis bacaan yassin & tahlil dimulakan 
saya kira malam tersebut memang malam yg betul2 indah buat saya...
dalam ramai2 jemaah wanita...
saya terpandang seorang ibu muda bersama bayinya
(yg berusia lbh kurang 3 bulan)
berada bersama kami di dalam majlis tersebut...
saya lihat sepanjang majlis bacaan yassin & tahlil
ibu muda tersebut memeluk erat bayinya di dalam dakapan...
dan bayinya tidur nyenyak seperti didodoi 
dengan alunan surah yassin & tahlil yang dibacakan secara beramai2 ...
sekali lagi speechless!!!
bayi tersebut tak terjaga walau sekejap pun...
si ibunya pun memeluk erat anaknya 
dalam keadaan selesa tanpa meletakkannya walaupun seminit...
Allahuakbar ... indahnya situasi itu...
apa yg membuatkan saya kagum ...
ibu muda itu nampaknya seperti org biasa ...
dia datang ke masjid dlm keadaan santai 
dengan memakai seluar slack & t-shirt muslimah saja
namun pendekatannya dalam mendidik rohani bayi kecilnya 
sangat2 bagus & berhikmah...

apa yg saya ingin ketengahkan di sini ...
saya sering diberi seribu satu alasan oleh staff2 yang punya anak kecil 
untuk ke majlis2 sebegini...
mereka kerap menolak dan beralasankan 
"susah nak pi...kami ada anak kecil"
namun apa yang Allah tunjukkan pada saya malam itu membuktikan 
anak kecil bukan halangan untuk kaum ibu
untuk bersama2 ke majlis ilmu dan mengimarahkan rumah Allah

percaya atau tidak...
selesai solat isya' sekali lagi saya bertembung dengan ibu dan baby tersebut
rupanya baby tersebut dah terjaga dari tidurnya ... 
waktu ibunya selesai menunaikan solat isya' 

indah.... sangat2 indah .... ^^,* 
Allah bersama orang2 yang ikhlas ingin bertemu denganNya ...
dipermudahkanNya segala urusan ...
dan saya yang melihat situasi tersebut dari awal hingga ke akhirnya ...
tak mampu nak mengungkapkan keindahan tersebut dengan kata2...

Allahuakbar ...Allahuakbar... Allahuakbar ...

#moga baby tersebut jadi permata yang soleh buat kedua ayahbondanya :)

regards
~adeqya8284~

Thursday, January 10, 2013

* ada NUR di wajahnya *

hari ni saya & team PADSPS berziarah lagi ke hospital...
kali ni bukan kes single parents ...
tapi menziarahi seorang saudara baru
yang telah dibuang keluarga selepas dia memeluk agama Islam...

tenang melangkah masuk ke wad 3...
saya, kak zah & kak ayu tercari2 empunya nama uncle ali (bukan nama sebenar)...
uncle ali berusia sekitar 50-an
dan telah dirawat di hospital berkenaan sejak ogos 2012...

sesampainya kami di wad tersebut
kami bertemu dengan ketua jururawat terlebih dahulu
usai mendapatkan serba sedikit maklumat
kami mendekati uncle ali
bersama sedikit buah tangan yang sempat dibeli tghari tadi

ada cahaya tenang di wajahnya ...
dirinya bersih walaupun baru pulih daripada penyakit stroke yang menyerang
tutur katanya sangat menyenangkan ...
berbual2 dengan uncle ali
menjadikan saya sebak seketika...

di mulutnya tak lekang perkataan Alhamdulillah
dan dipertengahan perbualan kami
selepas beliau menceritakan tentang dirinya yg dibuang keluarga
dia mengungkapkan ...
"kemana pun saya pergi...saya tak akan cakap kosong dengan orang lain
dalam hati saya hanya ada Allah "
"Allahuakbar ..."
hidayah terindah yang saya pernah temui ...

indahnya takdirMu ya Allah
Hidayah itu milikmu
dan Engkau berhak meletakkannya kepada sesiapa yang Engkau kehendaki

secara peribadinya saya malu dengan diri sendiri
malu bila mengenangkan diri ini yang mudah  kecewa
dan mudah berputus harap bila ujian menyapa...
kuatnya uncle ali dalam mengharungi ujian ...
walaupun beliau seorang saudara baru..
bukan seorang yang lahirnya sedia muslim...
beliau lebih kuat dan lebih tabah
dalam mengharungi skrip kehidupan yang telah ditetapkan

hati saya lebih sebak dan tersentuh bila pakcik ali menunjukkan
pamplet solat bagi orang yang sakit yang disimpannya...
"uncle belajar solat ini...dah lupa sikit-sikit nak baca
tapi Al-Fatihah uncle ingat... Qul huallah uncle ingat
subhanallah ...alhamdulillah pun uncle ingat sikit-sikit"

uncle ali ...
moga syurga tempat uncle di pengakhiran nanti ...
saya sentiasa doakan kesejahteraan & kebahagiaan uncle
saya juga berdoa moga uncle dapat jumpa anak perempuan uncle
satu hari nanti...
uncle ada cerita tadi ...
anak uncle pandai mengaji Al-Quran
dia selalu menang dalam pertandingan AlQuran yang dia sertai
dari mata uncle saya tahu
uncle rindu anak gadis uncle ...
dan saya dapat rasakan ...
doa anak uncle sentiasa ada mengiringi kehidupan & kesejahteraan uncle ...

moga hati uncle terus berada di bawah lindungan cintaNya

*esok team ukhwah & team darul hanan akan turun menziarahi uncle ali
saya akan berusaha sedaya upaya untuk sediakan perlindungan terbaik
untuk uncle ...

Ya Allah permudahkan urusan kami ...

amin ...
Ya Rabbal Alamin ....

Sunday, January 6, 2013

* surat chenta ??? *

kejap je masa berjalan...
dah nak masuk seminggu kita dalam tahun 2013 
pejam celik pejam celik ...hows fast time flies ...

minggu pertama 2013 yang agak tak best ...
awal2 lagi dah dapat surat chenta untuk tahun ni ...


ha3 ...terbang melayang bonus gue ...
adoyai ...
ini gara-gara terburu-buru nak siapkan kerja la ni
last2 kena speedtrap dekat atas penang bridge ...
redha je la...
sebahagian bonus melayang untuk dikembalikan kepada bapak polisi :p
apo nak dikato laie dah kan ...

tabah!!!

regards
~adeqya8284~