Monday, August 27, 2012

* daya cinta *


bila tertulis takdir begini pasrahkan saja pada, 
cinta yang kekal selama-lamanya, 
walaupun hari bersauhkan cinta berbisik-bisik meminta,
cinta yang kekal selama-lamanya ...

*Akim Ahmad...very nice song ...

Sunday, August 26, 2012

* Allahuakbar....*

Alhamdulillah ...
syukur kerana masih diberi kesempatan untuk menyambut lebaran kali ni ...
pejam celik pejam celik ...
dah masuk hari raya ke lapan hari ni ...
pantas kan masa berjalan ...

Saya sendiri tak terlalu merasai bahang aidilfitri kali ni 
kerana otak masih terpahat pada kes yang terjadi sebelum aidilfitri tempohari ...
sepanjang hari raya ...
saya sentiasa siapkan minda untuk menghadapi perkara2
yang mungkin tak diingini berlaku ...

jelas ada juga sedikit tempias ...
jumaat lepas saya & team terpaksa bersilat utk siapkan report kpd pihak atasan...
pecah peluh juga dibuatnya membelek dokumen2 lama untuk dirujuk...

saya mula bertugas seawal hari rabu ...
khamis saya bercuti utk hadiri kenduri seorang sahabat di alor setar ...
jumaat saya kembali bertugas dalam keadaan yang sangat cacamarba 
apa taknya... sedari khamis mlm jumaat lagi ...
saya dihujani panggilan telefon & mesej bertalu2...
dari satu dua pihak 
yang bertanyakan ttg perkembangan kes yang berlaku sebelum aidilfitri tempohari...

hari jumaat juga agak kelam kabut bila kami diberitakan 
kes yang masih dalam proses ni
telah dipropagandakan oleh pihak yang tak bertanggungjawab
di malaysiakini...
hanya Allah je yang tahu ...bila membaca komen2 dari pihak2 luar di media tersebut
kami dah bersedia sebenarnya bila sehari selepas kejadian berlaku 
terdapat beberapa akhabar bukan berbahasa melayu...
juga cuba mensensasikan berita ini di front page mereka... 
sebelum aidilfitri keadaan masih terkawal dan kurang membimbangkan ...
tapi situasi selepas aidilfitri ni agak menakutkan ...
kerana isu ini boleh menjadi isu perkauman ...
berdasarkan maklumat2 lama yang diperolehi dan juga dokumen2 
kami yang bertugas didaerah berkolaborasi dengan ibu pejabat utk kemukakan 
bukti2 yang kukuh untuk mempertahankan isu ini...
dan kurang 2 jam menyusul satu lagi artikel dari pihak atasan di malaysiakini
(klik malaysiakini utk baca aritkel yang dimaksudkan)

secara peribadi saya serahkan isu ini kepada pihak yang berkuasa ...
sebagai penjawat awam saya telah cuba untuk menjalankan tanggungjawab saya sehabis baik...
biarlah apa yang orang lain nak komen atau katakan ...
apa yang saya tahu ...
saya bekerja kerana Allah ...
mencari rezeki dan menggalas tanggungjawab dan amanah juga kerana Allah 

innaAllahama'na...
Ya Allah permudahkan urusan kami dalam merentasi ujianMu ini ...
sahabat-sahabat ...
Doakan saya & team tabah dalam mengharungi ujian ini ...
Islam itu indah dan tidak pernah membebani umatnya...
Ya Allah titipkan hidayah pada hati insan2 yang berkenaan ...
Engkau berikan kami kekuatan untuk mempertahankan kesucian agamaMu ...

*encik abah & puan mama dah dapat tarikh untuk berlepas ke tanah suci...
how fast time flies ...owh...episod "home alone" bakal bermula tak lama lagi ...sob...sob 

~regards~
adeqya8284

Friday, August 17, 2012

ujian ramadhan

Ramadhan kian melabuh tirainya ...
terlalu pendek rasanya tempoh Ramadhan tahun ni ...
pejam celik pejam celik ...dah 29 hari kita berpuasa ...
Syawal tahun ni ...insyaAllah akan disambut secara sederhana 
memandangkan abah & mama agak sibuk dengan persiapan untuk ke tanah suci 
sebelum zulhijjah nanti...

Ramadhan tahun ni saya kira amat mencabar minda 
dengan beberapa siri ujian yang tak dijangka ...
adakalanya saya hampir rebah tatkala berhadapan dengan situasi yg tak diduga...
entahla ...
nak cerita salah tak bercerita pun salah ...
apa yang boleh saya katakan ...baru kini saya terasa 
beratnya memikul amanah sebagai penolong peg tadbir agama daerah...
bukan hanya sekadar pada nama, jawatan atau gaji semata2...
malah ianya melibatkan amanah & tanggungjawab pd agama bangsa & negara ... 
minggu akhir ramadhan tahun ini kami dikejutkan dengan satu kes yang sgt2 tak dijangka ...
saya tak dapat ceritakan detail tentang kes yang berlaku...
kerana ianya melibatkan banyak pihak ...
apa yang mampu saya kirimkan disini hanyalah sekeping gambar yang mengandungi seribu satu cerita ...
biarlah hanya foto yang berbicara ...


3 hari kami bergelut mencari jalan utk selesaikan kes ini ...
Ya Allah mohon petunjuk dariMu...terasa diri ini kerdil dalam merencana ...
Ampunilah dosa-dosaku ...kerana adakalanya tak mampu untukku tanggung ujian yg tiba...
bantulah kami ya Allah dalam melakarkan hidayah pada mereka yang ter'alpa'
segalanya milikMu ya Allah ...

~regards~
adeqya8284

Saturday, August 11, 2012

incik abah


Alhamdulillah ...
segalanya berjalan lancar dengan kehendakNya ...
kelmarin incik abah menerima rawatan pakar saraf
akibat salah satu daripada urat pinggang ke lututnya yang bertindih dengan tulang ...
doktor pakar beri 2 pilihan
samada operation atau injection ...
antara 2 pilihan ni ...doktor lebih berat ke arah injection disebabkan
ianya lebih mudah...
dan tak mendatangkan kesan yang agak lama kepada pesakit ...

hari selasa abah jumpa pakar ...
hari rabu terus abah set appointment utk buat injection tu...
melompat kejap saya dibuatnya ...
sebab kalau ikut jadual saya ada mesyuarat  hari rabu tu
hati risau & berbelah bahagi sebenarnya sebab doktor maklumkan ...
abah akan diberi ubat tidur sepanjang injection ...
dan kesannya abah tak boleh memandu selepas injection tu
disebabkan hati saya ni tak la sekuat mana  ...
risau tu banyak daripada tenang ...so saya ambil keputusan untuk EL
bukan apa...takut jasad je yang masuk meeting ...
hati ada di hospital ...

Alhamdulillah ...
selepas terima rawatan lebih kurang 10 jam di hospital ...
nampak gayanya kesihatan incik abah dah semakin pulih ...
syukur ...alhamdulillah

ramadhan tahun ni tak banyak update saya di blog ...
banyak sangat keje yang nak dibereskan ...
harap sangat dapat siapkan semua keje semua sebelum raya ...
serius stress...selagi keje tak siap!!!...

Ya Allah permudahkan segala urusanku ...

* selamat menyelusuri 10 malam teakhir ramadhan ...
moga kita dapat bertemu dengan malam yang lebih baik daripada seribu bulan ^^,*

~adeqya8284~