Posts

Showing posts from 2013

#Finale episod LYMA....

Image
Gonna miss u encik arrogant!!!
Ha3... dah jadi mcm wabak pulak kan drama LYMA ni...
sebelum ni musim Cinta Jannah...
habis je Cinta Jannah terjebak pulak dengan LYMA...
lepas ni ape pulak??? 
adoyai...
saya akui jam 7-8 pm tu bukanlah waktu yang sesuai untuk dijadikan tayangan prima 
ditambah pulak dengan waktu solat maghrib yang singkat
tapi kita kan yang mengurus waktu kita sendiri :)
solat didahulukan drama sambung kemudian ...betul tak?
lagipun maghrib awal kan sekarang :)

selesai sudah episod cinta zara amirah & zafriel irham kelmarin...
phewww....
best!!! saya suka scene akhir kelmarin...
very beautiful ...and i admire it! ha3 melampau hokey....
sebenarnya saya dah khatam pun novel tu awal2 lagi...
(means saya tahu kesudahan cerita kelmarin awal-awal lagi)
tapi still menunggu juga babak akhir dgn penuh suspen ...hi3
apa2 pun itu sekadar hiburan...
tak lebih dr tu pun  



 pic ni diambil masa saya dalam train  satu arah perjalanan ke melaka membolehkan saya khatam sebuah novel ini...hi3

congrats…

*Engkau pemilik cinta

Image

#stress???

Image
hmmm...
dah lama kan tak menulis tentang kehidupan disini...
terpanggil nak berbelog minggu ni walaupun saya hanya ada 3 hari masa di pejabat...
masa yang pack bukan alasan untuk berkongsi sesuatu yang penting dgn insan2 lain...

STRESS???

"Life is too short to stress yourself, with people who don't even deserve to be an issue in your life"
I like that quote 
terpanggil nak menulis tentang stress selepas satu kejadian yang berlaku kelmarin...
awal minggu kelmarin berlaku lambakan kes...
4 orang PKN terpaksa bertungkus lumus menyelesaikan masalah2 client 
macam2 ragam ada 
saya juga tak terlepas untuk sesi kelmarin sebab semua PKN ada temujanji 
dan semua bilik rundingcara penuh...
so saya ambil keputusan untuk ambil satu kes dr client yang baru datang 

awal sesi keadaan tenang...
walaupun client bercerita tentang masalah keluarganya dengan linangan airmata ...
client saya hilang kekuatan diri apabila suami & anak2 tidak lagi mempercayainya...
pelbagai fitnah terpaksa ditempuhi sendiria…

#MerdekaRaya!!!

Image
wahhhhh... berzaman kot tak menulis entry di sini... ampun... kesibukan melanda since masuk bulan puasa ... membawa ke raya ... melarat la sampai merdeka...
Ramadhan lepas saya sibuk audit dalam sayalah  auditor... saya jugalah auditi... saya bagi 3 NCR pada daerah lain  saya terima balik 3 NCR untuk pejabat saya... saya bagi 3 OFI kat daerah &  ibu pejabat  saya terima balik 16 OFI untuk pejabat saya... wuaaaa... amekkaw hilang kaki & dan tangan den jadinyo...
selesai kes audit dalam ... kena buat audit susulan lak selesai audit susulan... kena buat preparation sambutan merdeka pulak... dan dari kelmarin sampai esok... hadap la SIRIM lak datang buat audit pemantauan untuk tahun 2013
badan masih letih... tapi still dalam mood beraya... hoyeehhh



 pic sambutan hari kemerdekaan kali ke 56  kami kontinjen JHEAIPP dengan baju yang dipilih oleh Dato' pengarah
tq en. hidzir for coming en hidzir ni dah naik pangkat ke Bah. Perumahan  tp disebabkan rasa tanggungjawab yg masih m…

~xoxo~

Image
no words to say ...
Alhamdulillah 
segalanya berjalan lancar ...
dari karnival masjid ...
membawa ke kursus pemahaman & pemantapan audit dalam ISO di hydro hotel
dan paling latest ihtifal sanawi peringkat negeri pulau pinang 
yang telah diadakan di sek men addiniah, sungai rambai sps...

ingatkan lepas ihtifal boleh rehat sat...
rupanya tidak!!!!!!
next week jadual kerja saya legi mencabar jiwa dan minda 
27-28 jun saya akan ke MAIWP...
Rumah Perlindungan Dar Saadah atas tiket lawatan kerja 
bersama dua orang penolong pengarah dari JHEAIPP

based on keputusan encik abah 
asalnya abah minta saya stay terus di KL 
sebab sy akan duduki peperiksaan pada 1-4 julai di UPM 
gap masa diantara lawatan kerja & exam hanya 2 hari
yang tak bestnya kalau terus stay di KL sampai 4 julai 
saya tak akan ada dalam majlis pertunangan BFF sy sabtu tu
lps difikir2kan balik saya buat keputusan 
28 jun tu lps lawatan kerja terus balik ke penang 
29 jun tu sama2 raikan majlis miss liena kita 
then 30 jun tu i will heading …

#Karnival Cintai Masjid 2013

Image
No words to say... sehari dua ni kakitangan bergerak non stop mcm robot... kena struggle untuk acara tahunan nan satu ni ... okies... jom jemput ramai-ramai untuk sama-sama memeriahkan Karnival Cintai Masjid 2013 bermula 24 - 26 mei 2013 pelbagai acara kami sediakan untuk pengunjung-pengunjung karnival masjid kali ni... tak lupa cabutan bertuah menanti pengunjung2  pada hari kedua dan pada mlm penutup karnival  jumpa di sana ya ...InsyaAllah :)










# M.I.S.T.I.K???!!!

hmmmm...
nak cerita ke tidak...
tapi perkara ni membelenggu minda dan hati sy sejak awal minggu lps lagi...

sebelum kemalangan terjadi mlm jumaat lps...
saya ada lalui satu perkara aneh masa balik dari airport selasa lepas...
hari selasa tu saya dgn kak zah ke airport untuk urusan tiket flight ust don...
peel saya mmg begitu...
kalau bab2 tiket flight ni saya tak suka beli online lebih suka beli di kaunter & chek in terus...
alhamdulillah haritu walaupun sy tak sempat check price tiket terlebih dulu
saya dapat beli tiket ust dengan harga yg agak rendah untuk 2 hala...
save dekat RM300 jugak haritu drpd bajet sebenar...

ok berbalik kepada perkara aneh yg jadi pd sy & kak zah...
selesai urusan di kaunter kami terus gerak balik ke pejabat..
masa dlm kereta saya dan kak zah biasa la kan...
dok melawak gelak sana sini...hi3 coverline sbb diri letih kan kesana sini
dalam saya dgn kak zah dok gelak2 melawak dalam kereta tu...
tiba2 ada satu suara perempuan sambung gelak mengilai dari seat belakang s…

#ujianNya... Allahuakbar!

Image
kisah malam jumaat yang lepas berlaku satu musibah yang tak disangka ... Allahuakbar ... sekelip mata kereta saya dirempuh oleh sebuah motorsikal kejadian beraku tak jauh dari rumah saya... hanya beberapa km saja dr rumah... itu la namanya takdir kan... dan keadaan kereta saya...
#saya masih lagi trauma
Alhamdulillah dah selesai urusan dengan polis dan pihak insurans terasa mudah menguruskannya kemarin tq encik abah atas segala pertolongan... saya susah hati sekejap bila 'patah kaki' kali ni... minggu depan saya perlu siapkan kerja-kerja karnival dan masuk saja bulan jun..sy perlu siapkan kerja2 ihtifal sanawi & audit dalam ya Allah permudahkan segala urusanku
rasa takut masih menyapa... Allahuakbar....
~adeqya8284~

* TQ cintasayang!!! *

Image
Alhamdulillah done 3 days course @ cintasayang resort sungai petani... tq cintasayang for the nice place...  serius tempatnya cantik & sangat nyaman ... dikelilingi padang golf yang indah ...  hari2 indah yang menyegarkan
terima kasih juga pada CSQ Training & Consultancy... tq for the great team building course... bayangkan satu kursus team building yang dihadiri oleh warga2 veteran... hi3 very nice walaupun semua slot melibatkan aktiviti fizikal  aktivitinya masih berlandaskan syariat dan tak terlalu extreme
bak kata ayahanda2 saya  sebelum2 ni kita pi kursus baca kitab ja... kali ni kursusnya lain sikit... ada outdoor game, indoor game... alhamdulillah semua ayahanda2 sangat sporting
habis kursus ptg kelmarin saya singgah pejabat sat... selesaikan kebenaran2 kahwin yang masuk sehari dua ni... then terus balik rumah ... seriously very tired! nak sambung rehat dihujung minggu... hik3 ...enjoy our moment there...

#aktiviti pagi kami ... senaman di tepi swimming pool!! yeayyy

#game pagi kedua ... 7up! …

*phew...

Alhamdulillah 
selesai segalanya dengan aman...

sana sini riuh tentang PRU yang ke 13...
sometimes orang yang duduk bercakap di kedai kopi tu
lebih lantang suaranya dari penganalisis politik Malaysia ...
apa2 pun keputusan dah pun dibuat...
Malaysia telah pun memilih...
sebagai anak jati kelahiran pulau pinang ada sedikit rasa sedih yang menyapa di hati 
no words to say ...
kasihan pada anak cucu saya nanti takut dah takde tanah nak tumpang berteduh ...

close it!...
biarkan penganalisa politik terus bangun perjuangkan politik malaysia 
dan biarkan mereka yang telah diberi amanah untuk jalankan tanggungjawab mereka...

kita sebagai penjawat awam...
jalankan tugas secara neutral atas tiket untuk kepentingan bersama :)

owh tak boleh nak meronggeng lama2 di sini 
hari ni je saya masuk pejabat untuk minggu ni...
esok sampai jumaat saya akan berkursus di Cinta Sayang Resort & Carnival Sungai Petani
chill ya!!! ...kena kursus dengan ayahanda2 penolong pendaftar...
tinggal kami 5-6 orang je la pendaftar pere…

*rindu itu masih bertamu ...

Image
April 2013 hampir melabuhkan tirainya...
3 tahun yang lalu...
detik2 ini amat berharga dalam perjalanan hidup saya...

3 tahun lalu...
waktu2 begini saya sedang bergelut 
menghadapi final exam semester akhir di USM
ia adalah antara momen yang saya tak akan lupakan sepanjang hayat
dalam tempoh masa yang sama...
sy ditakdirkan juga untuk berhijrah ke sebuah organisasi baru
selepas hampir 5 tahun saya bersama keluarga BTPN & PKG Pulau Pinang

Alhamdulillah...
ia rencana yang amat indah dalam hidup saya...
dalam masa yang sama...
perasaan sedih & sayu itu tetap menyapa 
apabila saya terpaksa tinggalkan teman2 seperjuangan di organisasi lama...

dan selepas 3 tahun...
saya akui...
rindu itu masih bertamu di kalbu ini...
teman...
kalian sentiasa ada di hati ini...
terima kasih atas kenangan...
terima kasih atas persahabatan...
terima kasih atas kasih sayang...

hati ni makin meronta-ronta teringatkan teman-teman lama 
bila saya hadiri kursus audit ISO sejak kelmarin...
teringat kisah lama...
jerit perih belajar …

* kenduri vs holiday *

Image
Alhamdulillah segalanya selesai dengan lancarnya 
hujung minggu yang pack dengan aktiviti family...
Alhamdulillah sedikit sebanyak terbayar jg masa saya untuk mereka :)
Selamat pengantin baru my lil cousin 
Fatin Musyrifah & Megat Iskandar Zulkarnain 
selamat bercinta hingga ke syurga sis ...
they are very young ...
fatin 18 thn & zul 23 tahun ...
jodoh diaorang awal kan ...
alhamdulillah ...


mini gathering adik beradik abah merangkap bapa-bapa saudara pengantin *fitri wakil arwah paklong*  ayahnyah (abah saya), paklang, pakcik ani, acik nam, & acu man (bapa pengantin) satu2nya ladies di situ kakak sepupu saya  kak baiyah membesar dengan arwah opah & atuk  so dia anggap semua anak2 opah & atuk mcm abang2nya juga...

pic pengantin dengan mak2 saudara  semua ada  *maklong, maknyah (mama saya),maklang,acik pidah,acik munah&maksu(emak pengantin) happening kan???
lepas kenduri saya dan family teruskan perjalanan ke cameron highland  tak jauh dah dr rumah paksu ... alhamdulillah  semuanya be…

* maaf dari mulut seorang ayah...

berakhir sudah kisah Rindu Bertamu di Abu Dhabi...
rasa macam sekejap je drama ni di TV... saya yakin... episod akhir harini banyak mengundang airmata penonton...
dalam episod harini ... ada scene yang benar2 meruntun hati saya... babak haji ilham memohon maaf pada firdaus ... sangat2 menyentuh hati ... mendengar lafaz maaf dari seorang ayah kepada seorang anak... mengingatkan saya pada satu kisah silam...
terkenang kisah 13 tahun yang lalu ... bilamana saya dengan abah sedang berkonflik  ketika abah mengambil keputusan untuk berkahwin lagi ...  saya dengan ego seorang anak... abah dengan ego seorang bapa  yang mahu menegakkan haknya untuk mencari mencari pengganti arwah mak...
dalam kekalutan Allah izinkan jua abah & mama bersatu 
darah muda kan masa tu....suka sgt nak memberontak... waktu itu saya lebih suka habiskan masa di asrama ... lakukan aktiviti ko-kurikulum di sekolah untuk lupakan kekalutan di rumah... konon2nya bawa hati yg duka lara la kan waktu tu saya buntu .... hati saya tak mampu untuk…

* biar waktu berbicara *

phewwww...

Alhamdulillah 
finally selesai juga Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Zon III semalam
dalam kepayahan & keperitan ...
finally we did it!
secara peribadi 
saya berpuas hati dengan komitmen seluruh ahli keluarga PADSPS
thanks a lot guys...
from A to Z ...saya bangga dengan komitmen kerja kalian ...

selesai prog penutup bulan mac...
alhamdulillah ...alhamdulillah... alhamdulillah
next week andai tak ada aral
saya & kakak ada merancang satu percutian singkat utk family...
harap segalanya berjalan lancar ...

apa yang dah berlaku 
biarkan berlaku...
ambil pengajaran dari segala kesilapan yang terjadi ...
dan...
maafkan insan2 sekeliling kita...
Ya Allah anugerahkan ketenangan & kebahagiaan itu 
buat insan2 yang Engkau uji tahap kesabaran mereka...

amin...

regards
~adeqya8284~

# 30 minit yang bermakna ...

oppsss ...
maaf saya tak sempat update condition saya lps sampai di bangi tempohari 
kalau mengikut jadual  saya & rakan2 perlu berkursus di ILIM selama 3 hari
alhamdulillah... sesi kursus asas kaunseling syarie untuk hari pertama... berjaya kami lalui dgn jayanya ...
19hb mac 2013 ... lbh kurang jam 7.30 mlm  kami mendapat berita tentang kematian KPP Bah. Pendidikan JHEAIPP
Ustaz Redzuan Bin Abd Wahab ...
dari teman2 yang berada di P.Pinang... terkesima sekejap...rasanya baru lagi saya bergurau senda dengan arwah...
waktu majlis hafazan peringkat kebangsaan yg lalu...
Al-Fatihah...moga rohnya ditempatkan bersama para solehin...
saya tak pernah bekerja direct dengan arwah ... sekadar menegur sapa & berbual kosong saja... arwah seorang yg happy go lucky dan sangat disenangi oleh ramai pihak ... Allah sayangkan insan2 yang baik ...
saya percaya... pemergian beliau memberi kesan yang agak besar pada seluruh warga JHEAIPP
berbalik pada keadaan kami di bangi... ada seorang dua dikalangan kami yang mula …

#alhamdulillah safely arrived ...

penat dowh ...
perjalanan ke bangi yg mengambil masa 4 jam 
tetiba bertukar jadi 9 jam hari ni
gara2 ada sesi "shopping" di jlnn TAR ptg td
wua3 ...

ape2 je la kan 
saya tak kisah janji selamat tiba ke destinasi....

Alhamdulillah demam saya dah makin ok 
dan insyaAllah akan berkampung di ILIM, Bangi 
untuk sesi 4 hari 3 malam 
Kursus Kaunseling Syarie bermula hari ni sampai la 21hb insyaAllah 

permudahkan urusan kami Ya Allah :)

tired & nantok ...

tata ^^,*

regards
adeqya8284

* senggang yang panjang *

agak lama tak mencoret disini ...
sy cuba mencari senggang waktu yang bersisa sebenarnya,,,
tapi hakikatnya ia masih tidak mampu utk saya miliki 
kerana kepadatan jadual seminggu dua ni ...

saya selalu merenung diri 
sibuk sangatkah saya?
rasanya saya bukan sesiapa pun 
hanya penjawat awam biasa 
tapi kerapkali saya kekurangan masa 
untuk keluarga & rakan2 yg sentiasa mengingati saya...

untuk family & teman2 maafkan saya ...
kesibukan ini bukan satu pilihan ...
tp ianya tanggungjawab yg harus dipikul dan harus sy galas ...

kalau diberi pilihan 
saya mahu kembali ke jabatan lama, kerjaya yang lama 
rileks ...
tak banyak tekanan ...
apakan daya ...bila sekali saya memilih untuk melangkah ke hadapan 
sudah pasti saya tak akan menoleh ke belakang lagi ...

minggu lepas ...
bermula 3 mac (ahad)
saya bertugas untuk 2 kerja serentak dalam satu masa 
bermula ahad saya menghadiri mesy agung qaryah waktu pg
usai mesy agung saya terus bergegas ke kompleks tabung haji bayan lepas 
utk sesi taklimat sebagai LO 
bag…

#tired

no words to say 
t.i.r.e.d
really t.i.r.e.d...

no holidays for this week

Ya Allah permudahkan segala urusanku minggu ni...

insyaAllah 27 feb ni tilawah Al-Quran peringkat saringan akan berlansung
rabbi yassir wala tuassir...

moga dipermudahkan segala urusan 

amin...

regards
~adeqya8284~

#pity abah...

Image
alahai ... perasaan bercampur baur mlm ni insiden 'cemas' berlaku lagi ...
tadi... untuk kali keduanya urat kaki abah pecah lg ... 2 minggu lepas ... urat kaki abah injured & bleeding waktu abah tgh solat jumaat... td ... penuh darah dekat meja makan sebab  kaki abah terhantuk pada kayu meja ... alahai kesian abah ...
saya nak bawa ke hospital abah tak nak ... penyudahnya  nasib baik saya ada krim luka antiseptic ... sapukan krim ubat tu je la...
Alhamdulillah  cepat juga darah abah kering kali ni ... bila nampak darah dah tak banyak ... abah minta plaster dari saya ...
huahuahua...
ampun abah ... rasa bersalah la pulak ... mmg ada bekalan plaster dlm emergency beg sy... malangnya plaster yg ada tu???? tgk sendiri la....

tak pasal2 je abah kena pakai plaster sesame street mlm ni apakan daya ...
plaster ni je yg ada dlm simpanan saya...
sorry ye abah...
esok ya akan beli plain plaster untuk abah...

#mood #bercampur baur ...
#rasa bersalah ada, 
#kasihan ada, 
#nak senyum pun ada ...

alahai maria!

regards
~ade…