Tuesday, December 27, 2011

tirai yang semakin berlabuh...

pejam celik pejam celik ...
rupa2nya ...2-3 hari je lagi kan 2011 bakal melabuhkan tirai...
saya dalam mood bercuti ni ...
sbbnya dah apply cuti rehat sejak awal disember lalu ...

malangnya disebabkan beberapa perkara yg x dpt dielakkan...
cuti saya ditarik balik...hu3 sangat sedey...
ni semua gara2 sbpa & penilaian prestasi yg perlu disegerakan...
tuhan je yg maha mengetahui...
betapa letihnya diri ni ...
sejak minggu lepas sy balik keje 7 mlm...
terpaksa sebab line hrmis ...sangat superslow...

baik skt atau prestasi...sama je gayanya ...
hari ni pnat mengarang ayat untuk markah prestasi staff...
entahla ...rasa dah beri markah sehabis baik...
insyaAllah bg yg layak ...anda tak perlu risau ...
anda pasti akan dapat ...ganjaran yg selayaknya... dgn kerja yg dihasilkan ...

2011...menggamit pelbagai memori dalam hidup saya...
bermula tragedi 2 januari yg menimpa abang ...
disusuli dgn kes mahkamah yg terbongkar selepas kemalangan...

dipertengahnnya saya pula ditimpa malang yang tak dijangka ...
'patah' untuk kali kedua yg menyakitkan ...
tuhan saja yang tahu ...sakit yang menimpa ...

alhamdulillah di penghujung 2011 ini...
selepas kemelut yg panjang...
Allah berikan saya kekuatan untuk
menyemai kembali bunga-bunga yg selayaknya menghiasi taman hati...
syukur ya Allah ...atas kurniaanMu...

sedang cr kekuatan untuk bina kembali
cinta yang telah lama mati di dalam hati...
andai benar ia takdirMu Ilahi...
kau temukan kami dlm keredhaanMu rabbi...

~regards~
adeqya8284

Tuesday, December 20, 2011

*macam-macam cerita*

hujung tahun yang agak pack bg saya...
ya Allah ...
bukan mahu mengeluh ...
tp terkesan sekejap dengan beberapa kes2 yang pelik sejak akhir-akhir ini

minggu lepas sy terima aduan kaunseling dr seorang hamba Allah ...
agak istimewa kerana kebiasaannya saya hanya handle kes poligami 2 isteri...
kali ni dah mcm cerita Allahyarham Tan Sri P.Ramlee pulak ...
dari satu ditambah kpd dua...dan dari dua ditambah kepada tiga...
masalah timbul bila poligami tanpa kebenaran ...
saya perlu bertemu 8 mata...dan 4 insan yang berbeza...
ya Allah beri saya kekuatan kerana mereka ini bukan calang-calang orang ...
golongan profesional yang lebih hebat drpada saya ...
harap dipermudahkan urusan untuk selesaikan kekusutan yg melanda...

kelmarin ...
saya didatangi oleh sepasang suami isteri...
pasangan yang dah agak berumur ..mohon untuk perceraian persetujuan bersama ...
puas saya pujuk ...puas saya ajak berunding ...
nampak gaya ...pasangan ini tidak mampu lagi untuk bertahan ...
bayangkan mahligai yang dibina atas dasar suka sama suka dan atas dasar cinta ...
musnah begitu sahaja selepas 33 tahun bersama ...
sebak seketika bila tak dapat menyelamatkan keadaan ...
selalunya pasangan yg nk bercerai tu yg menangis...
kelmarin ...saya pulak yg sebak lepas sesi berlansung...

ya Alllah kuatkan hati ini ya Allah ...
tak mampu rasanya untuk berhadapan dengan situasi2 yang rumit ini ...
saya pujuk hati...
ujian itu tanda Allah sayang ...
walau adakalanya saya rasa saya tak mampu untuk memikulnya ..

maaf ya bukan berniat untuk mengaibkan sesiapa...
sekadar untuk berkongsi meluahkan kekusutan yang ada di minda...
saya tak ada sesiapa untuk berkongsi cerita ...
assistant saya dah mula bercuti hingga hujung tahun...
tinggal la saya sendiri dalam mengurus pejabat yang agak kelam kabut ini ...

~regards~
adeqya8284

saya sendiri ...hu3

Tuesday, December 13, 2011

* moga selamat semuanya ...*

fuh!!!
kalau la saya boleh menghela nafas kuat2 untuk lepaskan lelah ni ...
*wahhh ayat x boleh blah kan
sabar maria sabar ...
hujung tahun yang sangat2 pack...


tak jangka akan jadi sesibuk ini...
banyak perkara yg perlu diuruskan sebelum masuk tahun 2012...
~pemindahan kubur di kaw. sg setar
~kaunseling saudara baru & warga indonesia
~program keluarga bahagia komuniti pulau aman

segalanya punya step dan bidang yg berbeza...
hari ni ...terkujat jugak bila sampai di pejabat td...
ramai sangat yg bercuti...aduyai...
bila ramai yg bercuti jd sy jugak la yg susah hati...
hari ni saja terpaksa handle 3 kes baru NCR ...
tak termasuk perkara2 yg disebut di atas tu lagi...
harap ada kekuatan untuk selesaikan segala kerja minggu ni...

bermula dr minggu lepas ...
saya rasa ... masa bekerja sy dah mula jd caca marba...
banyak meeting yg timbul last minute akibat bos belum bersedia untuk attend mesy2 penting ...
dan minggu lps juga ...
sy dapat pengalaman baru

untuk pertama kali nya saya membantu pihak mainpp
dalam pembentangan kertas kerja utk pemindahan tapak kubur dlm mesy j/kuasa fatwa ...
only God knows... when i am the only women member's in the meeting...

mula2 sy pun x perasan...
tp selepas selesai sesi p'bentangan kertas kerja baru saya sedar ...
sy satu2nya ahli mesy perempuan ...janggal jugak la...tp alhamdulillah
nsb baik dato' sangat care dgn anak buah gegerl dia yg sorang ni...:D
salute dgn keterbukaan dato' dan ahli mesy yang lain ketika kendalikan mesy tu...
hampir 10 minit diasak dgn pelbagai soalan ...alhamdulillah
kolaborasi sy & en. kamal dr mainpp sangat2 memuaskan hati semua ahli mesy...
hari ini timbul lg satu isu yg berkaitan hukum di pejabat td...
nampak gayanya sy perlu trs berkolaborasi dgn kem. kesihatan & pihak jabatan mufti untuk
selesaikan masalah sediaada...
ya Allah harap saya punya kekuatan untuk teruskan perjalanan daieMu ini Rabbi ...

mengantuks sudah! >_<

regards
~adeqya8284~

Thursday, December 8, 2011

*moga mereka tenang disana ...*

satu masa dahulu ...tanggal 22 jun 2009 ...
saya pernah coretkan tentang pemergian salah seorang teman sekuliah waktu di KUSZA...
maisarah masruro atau arwah lebih senang disapa dgn nama sara ...
saya link kan kembali entry 2 thn lalu pada entry ini ....klik sini

tanggal 4 disember 2011...penghulu segala hari yang mulia...
menggamit satu lagi memori duka buat saya ...dan teman2 PERINTIS, KUSZA batch 02-05
bila kami menerima berita pemergian sahabat baik arwah sara ....
ruzana abd rahman atau lebih dikenali dengan nama ezan ...

saya terkejut sebenarnya waktu terima berita pemergian ezan...
pagi jumaat 4 disember itu ...saya ditugaskan ke hospital bersama team unit ukhwah...
untuk menuntut mayat seorang saudara baru mualaf cina ...yang memiliki nama islam ...
separuh hari saya & kwn2 di bilik mayat ...mencari bukti2 untuk kami putuskan samaada
mayat itu harus diselesaikan dgn cara islam @ buddha ...
memandangkan arwah miliki 2 nama tanpa status agama...
kami buntu ...hampir2 kami menyerah kalah ...namun syukur di penghujung waktu ...
walau kami diasak oleh pihak keluarga simati...
alhamdulillah kami berjaya kuatkan hujah dan dengan sokongan jab. mufti...
akhirnya jenazah tersebut disempurnakan dengan cara islam ...
selesai sesi dialog bersama keluarga simati saya balik ke pejabat utk berehat ...

jam 3.30 petang saya terima panggilan dari has...teman baik sekuliah dulu ...
macam mimpi je rasanya bila has sebut ...
" maria, ezan dah takde ...dia kena denggi berdarah "
ya Allah ...mcm baru je rasanya saya terima panggilan ttg pemergian sara ...
seperti tak percaya ....menyusul pula teman baiknya ezan ....
Ya Allah tempatkan mereka bersama para solehin ...
sesungguhnya mereka teman2 yang baik ...rahmati mereka ya Allah ...



arwah ezan adalah rakan sejawatan saya ...
bezanya ezan ditempatkan di penjara wanita kajang ...
dan saya ditempatkan di pentadbiran agama daerah
dari segi bidang tugas ...kami punya persamaan ...
ezan mengetui team kaunseling penjara...dan saya juga mengetuai team kaunseling daerah ...
saya dan ezan banyak berkongsi suka-duka perjalanan karier kami ...
jika mahu dinilai ezan lebih menonjol ...:) saya bangga sebenarnya bila ezan diketengahkan
di dalam sebuah rancangan di tv-alhijrah ....
ezan yg sy kenali masih seperti dulu ...tidak banyak berubah ...
yang berubah ...kematangan arwah selepas bergelar ibu kepada sepasang cahayamata...
wafa & wafi ... semoga kalian tabah sayang ...
doakan ibumu bahagia di sana ...

moga Allah menyayangi mereka sahabat2 ku ...
seperti mana kami menyayangi antara satu sama lain ...ketika di duniamu ni Rabbi...

* masih teringat keletah 2 sahabat ini...ketika di dalam kelas
tiap kali menjelang aidilfitri @ aidiladha ...2 sahabat ini tak akan pernah lupa
untuk titipkan kami ...nota2 comel sbg ingatan ...
hari ini ...nota itu akan terus menjadi teman kami ...dan akan terus terpahat ...sebagai memori

Al-Fatihah buat sahabat2ku ...
maisarah & ruzana ....

regards
~adeqya8284~

Thursday, December 1, 2011

* thanks ayahanda! *

Alhamdulillah ...hari ni genap 6 hari kita melangkah ke tahun baru 1433H
dalam payah kita melangkah ...terus ke depan menongkah arah...
alhamdulillah dgn izin Allah sy masih dalam arena dakwah yang penuh dengan rencah...:)

dalam kekalutan saya menunggu utk ust hashim kembali bertugas ...
alhamdulillah...tiba2 saya tersedar ...
syukur ya Allah kerana sy dikurniakan ayahanda2 yang sangat penyabar dan sporting...
terima kasih yang tak terhingga buat semua ayahanda2 saya...
ustaz humaidi, ustaz mohd nor, ustaz zul & tak ketinggalan ustaz hashim sendiri ...
mereka tok guru saya...mereka juga tempat rujukan saya...mereka jugalah teman2 saya ...
bila ada diantara salah seorang daripada kita ditimpa musibah...alhamdulillah
kita berganding bahu untuk sama2 backup diantara satu sama lain...
inilah keluarga unit undang2 keluarga islam pej agama daerah sps...
terharu dengan komitmen semua ...terharu dengan keprihatinan semua ...
saya akui...sejak ustaz hashim terpaksa "bercuti" seketika....jadual kerja saya semakin pack...
kerja saya juga menjadi 2 kali ganda sibuknya ...
kerana terpaksa menyusun semula semua jadual akad nikah utk daerah...
alhamdulillah ...dengan bantuan semua ayahanda2 ...
waima dengan komitmen ust hashim sendiri...
sy dpt rasakan perkara yg rumit ...sangat ringan utk dipikul bersama ...
sy baru sedar...keakraban antara kami anak2 beranak itu ada...
terima kasih ya Allah...
dalam payah Engkau selitkan bunga yang sangat indah untukKu...:)
syukur ya Allah ...Engkau permudahkan urusan kami ...
untuk kami permudahkan urusan2 insan2 lain yang ingin membina masjid dan
ingin menyempurnakan sebahagian dari sunnah RasulMu ya Allah ....

p/s: Alhamdulillah jadual sehingga 11/12 telah siap diatur ...
esok masanya untuk sy kembali ke pulau aman
untuk setup program keluarga bahagia di sana ...

Pulau Aman here we come!

~regards~
adeqya8284