Posts

Showing posts from December, 2011

tirai yang semakin berlabuh...

pejam celik pejam celik ...
rupa2nya ...2-3 hari je lagi kan 2011 bakal melabuhkan tirai...
saya dalam mood bercuti ni ...
sbbnya dah apply cuti rehat sejak awal disember lalu ...

malangnya disebabkan beberapa perkara yg x dpt dielakkan...
cuti saya ditarik balik...hu3 sangat sedey...
ni semua gara2 sbpa & penilaian prestasi yg perlu disegerakan...
tuhan je yg maha mengetahui...
betapa letihnya diri ni ...
sejak minggu lepas sy balik keje 7 mlm...
terpaksa sebab line hrmis ...sangat superslow...

baik skt atau prestasi...sama je gayanya ...
hari ni pnat mengarang ayat untuk markah prestasi staff...
entahla ...rasa dah beri markah sehabis baik...
insyaAllah bg yg layak ...anda tak perlu risau ...
anda pasti akan dapat ...ganjaran yg selayaknya... dgn kerja yg dihasilkan ...

2011...menggamit pelbagai memori dalam hidup saya...
bermula tragedi 2 januari yg menimpa abang ...
disusuli dgn kes mahkamah yg terbongkar selepas kemalangan...

dipertengahnnya saya pula ditimpa malang yang tak dijangka ...
'pa…

*macam-macam cerita*

hujung tahun yang agak pack bg saya...
ya Allah ...
bukan mahu mengeluh ...
tp terkesan sekejap dengan beberapa kes2 yang pelik sejak akhir-akhir ini

minggu lepas sy terima aduan kaunseling dr seorang hamba Allah ...
agak istimewa kerana kebiasaannya saya hanya handle kes poligami 2 isteri...
kali ni dah mcm cerita Allahyarham Tan Sri P.Ramlee pulak ...
dari satu ditambah kpd dua...dan dari dua ditambah kepada tiga...
masalah timbul bila poligami tanpa kebenaran ...
saya perlu bertemu 8 mata...dan 4 insan yang berbeza...
ya Allah beri saya kekuatan kerana mereka ini bukan calang-calang orang ...
golongan profesional yang lebih hebat drpada saya ...
harap dipermudahkan urusan untuk selesaikan kekusutan yg melanda...

kelmarin ...
saya didatangi oleh sepasang suami isteri...
pasangan yang dah agak berumur ..mohon untuk perceraian persetujuan bersama ...
puas saya pujuk ...puas saya ajak berunding ...
nampak gaya ...pasangan ini tidak mampu lagi untuk bertahan ...
bayangkan mahligai yang dibina atas dasar …

* moga selamat semuanya ...*

fuh!!!
kalau la saya boleh menghela nafas kuat2 untuk lepaskan lelah ni ...
*wahhh ayat x boleh blah kan
sabar maria sabar ...
hujung tahun yang sangat2 pack...

tak jangka akan jadi sesibuk ini...
banyak perkara yg perlu diuruskan sebelum masuk tahun 2012...
~pemindahan kubur di kaw. sg setar
~kaunseling saudara baru & warga indonesia
~program keluarga bahagia komuniti pulau aman

segalanya punya step dan bidang yg berbeza...
hari ni ...terkujat jugak bila sampai di pejabat td...
ramai sangat yg bercuti...aduyai...
bila ramai yg bercuti jd sy jugak la yg susah hati...
hari ni saja terpaksa handle 3 kes baru NCR ...
tak termasuk perkara2 yg disebut di atas tu lagi...
harap ada kekuatan untuk selesaikan segala kerja minggu ni...

bermula dr minggu lepas ...
saya rasa ... masa bekerja sy dah mula jd caca marba...
banyak meeting yg timbul last minute akibat bos belum bersedia untuk attend mesy2 penting ...
dan minggu lps juga ...
sy dapat pengalaman baru
untuk pertama kali nya saya membantu pihak mainpp

*moga mereka tenang disana ...*

Image
satu masa dahulu ...tanggal 22 jun 2009 ...
saya pernah coretkan tentang pemergian salah seorang teman sekuliah waktu di KUSZA...
maisarah masruro atau arwah lebih senang disapa dgn nama sara ...
saya link kan kembali entry 2 thn lalu pada entry ini ....klik sini

tanggal 4 disember 2011...penghulu segala hari yang mulia...
menggamit satu lagi memori duka buat saya ...dan teman2 PERINTIS, KUSZA batch 02-05
bila kami menerima berita pemergian sahabat baik arwah sara ....
ruzana abd rahman atau lebih dikenali dengan nama ezan ...

saya terkejut sebenarnya waktu terima berita pemergian ezan...
pagi jumaat 4 disember itu ...saya ditugaskan ke hospital bersama team unit ukhwah...
untuk menuntut mayat seorang saudara baru mualaf cina ...yang memiliki nama islam ...
separuh hari saya & kwn2 di bilik mayat ...mencari bukti2 untuk kami putuskan samaada
mayat itu harus diselesaikan dgn cara islam @ buddha ...
memandangkan arwah miliki 2 nama tanpa status agama...
kami buntu ...hampir2 kami menyerah kalah .…

* thanks ayahanda! *

Alhamdulillah ...hari ni genap 6 hari kita melangkah ke tahun baru 1433H
dalam payah kita melangkah ...terus ke depan menongkah arah...
alhamdulillah dgn izin Allah sy masih dalam arena dakwah yang penuh dengan rencah...:)

dalam kekalutan saya menunggu utk ust hashim kembali bertugas ...
alhamdulillah...tiba2 saya tersedar ...
syukur ya Allah kerana sy dikurniakan ayahanda2 yang sangat penyabar dan sporting...
terima kasih yang tak terhingga buat semua ayahanda2 saya...
ustaz humaidi, ustaz mohd nor, ustaz zul & tak ketinggalan ustaz hashim sendiri ...
mereka tok guru saya...mereka juga tempat rujukan saya...mereka jugalah teman2 saya ...
bila ada diantara salah seorang daripada kita ditimpa musibah...alhamdulillah
kita berganding bahu untuk sama2 backup diantara satu sama lain...
inilah keluarga unit undang2 keluarga islam pej agama daerah sps...
terharu dengan komitmen semua ...terharu dengan keprihatinan semua ...
saya akui...sejak ustaz hashim terpaksa "bercuti" seketika....ja…