Posts

Showing posts from November, 2011

* manusia ...fitrahnya sukar diduga *

Image
bukan mahu mengeluh...bukan mahu iri hati...
tapi saya pelik & hairan dengan sikap2 manusia hari ni ...
perkara yang sepatutnya di "care" atas sebab kemanusiaan dibiarkan begitu saja...
perkara yang remeh ...yang tak sepatutnya diambil berat ...
dijaga rapi atas sebab2 kepentingan peribadi ...

2 kisah yang terjadi dalam tempoh 3 minggu yg terdekat...

kisah pertama...membabitkan staff biasa...
yg mempunyai seorang anak kecil berusia 5 bln...
yg diserang sawan krn berlaku pendarahan di kepala ...
2 minggu anak tersebut ditahan di wad ICU ...
dan kini anak tersebut terus ditahan selama seminggu lagi di wad biasa ...
untuk rawatan lanjut oleh pihak doktor ...
selama 3 minggu anak kecil tersebut ditahan di sebuah hospital di utara tanah air...
tak siapa pun yang kisah akan kebajikan anak kecil tersebut ...
sy tunggu permohonan dr pihak staff2 lain untuk adakan lawatan kebajikan...
kerana 3 minggu kebelakangan ini ...
jadual saya agak padat dengan aktiviti kaunseling kelompok bersama organi…

* gerak remaja 2011 @ pulau aman *

Image
Alhamdulillah...
selesai sudah 2 aktiviti sy utk minggu ni...
satu program di pulau aman dan satu lagi exam yg saya nanti2kan hari ni...
alhamdulillah enjoy dgn prog yg dirancang ...
walaupun sgt2 letih...tp alhamdulillah happy dgn kawan2 dan peserta2 yg hadir ...

satu prog yang saya rasakan sangat bagus untuk adik2 remaja masa kini
dalam membantu mereka mencari arah tuju hidup sekaligus dpt membimbing mereka
utk mencari nur kebahagiaan yg diimpi ...
syukur walaupun saya hanya sempat bersama adik2 selama 2 hari...
saya kira saya sempat luangkan masa ...pinjamkan bahu sy ...
untuk adik2 berkongsi cerita, masalah, dan segala kekusutan yg ada di dalam minda mereka ...
terima kasih kpd pihak urusetia kerana beri kepercayaan kpd saya untuk jalankan
sesi kaunseling kelompok kpd adik2 ini ...
sedikit momen indah sepanjang prog sy tinggalkan di blog ini utk tatapan semua ...



* nama kumpulan bimbingan saya - pilihan adik2 tersayang :) *


* sesi santai bersama urusetia prog*
~tn saifullah & ust hafiz yg …

* pelangi takkan muncul tanpa hadirnya hujan *

Alhamdulillah ...
syukur kita masih lagi diberi peluang untuk menyambut aidiladha 1432H :) ...
ada kelainan sedikit pada sambutan kali ni ...
saya tak menyambutnya dengan abah & mama kerana mereka ada di seberang ...
walaupun tanpa abah & mama ..aidiladha masih meriah dgn kehadiran adik beradik yg lain
yg pasti 3 hari saya jd suri rumah untuk set semua juadah yg bakal dihidangkan di pagi raya ..
penat ropenyer jadi org rumah ni ye ...tp best! he3...
hilang stress2 bila saat rendang hasil air tangan sendiri siap dimasak he3 ...:)

hmmm itu sedikit cerita ceritit aidiladha ...
takde kena mengenanya dgn pelangi atau hujan kan...:)
sebelum ni ms saya patah kaki dulu ...
saya dipanggil untuk hadiri peperiksaana pegawai tadbir diplomatik ...
malangnya sy tak dpt hadir atas sbb2 kesihatan ...
jangkaan saya ...nama saya mungkin telah masuk senarai yg berwarna "hitam" itu...
rupa2nya jangkaan itu meleset sama sekali ...
alhamdulillah ...
baru2 ni sy terima sms dr pihak SPA yg menjemput sy
unt…