Posts

Showing posts from 2010

*selamat tinggal kenangan...selamat datang harapan *

Image
*wajah-wajah 2010*
penuh suka, duka, tawa dan tangis...

kalau tahun-tahun lepas saya akan tulis pelbagai azam ...
dan harapan sempena tahun baru...
tahun ni cukuplah sekadar...tiga impian ini ...
moga segalanya beransur baik dan dipermudakan segala urusan...
tiga impian 2011...semoga.......

*saya sembuh seperti sediakala...
*saya mampu bernafas untuk terus menjadi hambaNya...
*saya mampu berkhidmat dan berbakti selagi masih dalam kesempatanNya...

yang lain...
biar datang dari Dia...
jodoh ...rezeki...dan ajal itu ...sudah sedia tertulis olehNya...
moga dipermudahkan segala urusan ...
dan moga terus dibawah lindungan rahmat dan kasih-sayangNya ...

Selamat tinggal 2010...kutitip pemergianmu dengan 1001 kenangan...
Selamat datang 2011...kuiringimu dengan sejuta harapan...



regards
~adeqya8284~

* tenang & tabah *

saya baru melepasi fasa kritikal semalam
untuk kali yang ke berapa...saya sendiri tak pasti...
kritikal dengan sakit yang orang lain "tidak nampak"...
alhamdulillah ...
bantuan tiba tepat pada masanya ...
andai saya tanggung sendirian...gusar perkara lain pula yg timbul...
thanks angah...thanks abang...
Ya berhutang nyawa rasanya melepasi waktu2 kritikal semalam...

saya sendiri bingung...
sakit yang saya rasa...
tak berpunca...tak kelihatan...
tapi sakitnya...hanya Allah yang tahu...terlalu sakit...
kali ni tak mampu berahsia lagi...
rahsia yg saya simpan sejak April lepas...
akhirnya sampai jua ke telinga encik abah...
terpaksa sy khabarkan tentang sakit ini kerana ia "peninggalan" keluarga...

pasti ada yang tidak memahami bahasa saya kan...
insyaAllah...bila semuanya selesai ...
dan ada kelapangan ...saya akan cuba ceritakan situasinya...
doakan saya cepat sembuh...kembali tenang...
dan bertemu dangan sinar 2011 yang bakal menjengah tak lama lagi...

tak boleh berlama-lama di sini...

* s.e.n.y.um ^^,*

dah agak lama sy tak membebel di sini...
sejak minggu lepas ...
agak sibuk sikit di pejabat ...
3 hari berulang ke penang...buat saya rasa sangat2 letih...
hari rabu mesyuarat unit rundingcara...
hari khamis mesyuarat sambutan maal hijrah...
hari jumaat mesyuarat HRMIS ...

haaaa....bersusun teratur semua kerja ...
esok dan lusa mesyuarat lagi...
esok mesyurat pengurusan peringkat daerah...
dan lusa hari jumaat... mesyuarat pengurusan peringkat negeri di masjid negeri...

otak rasa padat dgn mcm2 kerja minggu ni ...
ditambah satu dua ombak tsunami yang melanda dlm hidup...
awalnya ...
saya terkesan dgn keadaan stress ni...
alhamdulillah ...
segalanya terubat bila ada teman2 yang membantu ...
thanks my dear liena ...
ina selalu ada untuk maria ...
kita dekat walau jauh...:)
mysisjura ...
thanks a lot untuk kata-kata semangat...
sy masih perlukan insan-insan lain disamping saya...
sebagai penasihat...sebagai petunjuk arah ...
untuk saya terus buka hati menerima apa sahaja yang mendatang...

tak mudah untuk buka ha…

*Alhamdulillah ....^^*

Alhamdulillah selesai satu mesyuarat untuk minggu ni...
mesyuarat pegawai khidmat nasihat & rundingcara bersama ...
...pegawai penyiasat dr Ibupejabat polis negeri & daerah P.Pinang bersama ...
...pen. pengarah dr bahagian sokongan keluarga (BSK) mahkamah syariah...
hehe...banyak pulak pihak dr luar JHEAIPP yg diundang hari ini...

lega rasanya ...
bila diberi penjelasan tentang beberapa isu yg tergantung di minda saya...
mesyuarat yg berlansung selama hampir 3 jam ...
sangat padat dgn input dan maklumat2 yg berguna ...
mesyuarat hr ni agak memeningkan dgn term2 undang2...
perkataan2 yg sy jarang dengar ...digunapakai...
intrim la...expatriate la...IPO la...mcm2 lg la yg keluar...
ape pun sy syukur sgt...
sebab sy kira 2 kes sy hampir selesai ...:)
kes yg bersabit dgn pesakit psiakitrik & kes yg bersabit dgn ah long ...
hampir bertemu ke titik pengakhiran...
alhamdulillah ...
penjelasan dr puan ASP td benar2 membuka mata sy utk membantu client ...
next...masih ada 1 lagi kes yg berstatus KI…

* my princess.......^^*

Image
Puteri kecil yg bersama sy di dalam gambar diatas ...
*Arysha Mazlin*
gambar ni diambil 2 tahun yg lalu...
waktu ni shasha masih tadika lagi... baru 6 tahun...
Arysha @ shasha anak kepada teman baik saya k.atie...

she's like my niece...
sangat manja ...dan kami agak rapat...
petang td sy singgah sebentar di rumah k.atie...
lama tak berborak bertanya khabar...
balik kerja ...lansung lalu ...terus saya singgah...

benar sangat lama saya tak luangkan masa dgn shasha dan adiknya mira
hari ni...rasa sgt indah...
dapat borak2 dgn k.atie...
dapat spend time dgn budak2 kecik ni :) ...so sweet...
sebelum sy balik...
saya sempat hantrkan shasha ke tempat mengajinya ...
ketika dalam perjalanan...shasha banyak berbual bertanyakan itu ini pd saya..
kami bercerita bukan saja hal2 sekolah...
tp soalan2 shasha dah menjangkau sehingga ke alam universiti ...
yes...my princess dah besar...:)...
cepatnya masa berlalu...shasha pun dah 8 tahun...

indahnya dunia bila lihat perkembangan anak2 begini...
walau dia bukan darah da…

* janjiNya P.A.S.T.I....*

Alhamdulillah...selesai beberapa agenda kelmarin...awal pagi ...sy sempat luangkan masa dengan teman2 lama di BTPNPP/PKGAlhamdulillah...happy dpat jumpa dgn semua walaupun hanya sekejap ja...terima kasih semua atas jemputan ^^tengahari...selesai majlis di SK Pokok Sena...saya bergegas balik ke pejabat ...dan terus menuju ke bagan serai...alhamdulillah...saya dan rakan-rakan sempat menziarahi jenazah isteri pengarah JAIPPyg telah meninggal jam 4.20 pagi kelmarin...sayu dan syahdu suasana di rumah tuan pengarah...satu perkara yg benar-benar menyentuh hati saya dan rakan-rakan...ayat yang keluar dari mulut tuan pengarah ...."Dia beri satu...Dia ambil satu dari saya..."ayat yang mendalam maknanya yg ingin disampaikan ...dalam satu tempoh yang singkat... dua perkara yg berbeza berlaku ...tuan pengarah & keluarga baru sahaja terima kelahiran cucu sulungnya ...tp agak syahdu suasananya bila isterinya yg sedang tenat sakit pula pergi buat selama2nya...Maha suci Allah ...benarla…

* azam baru, buku baru ...selamat tinggal kenangan.... *

Alhamdulillah...
dah selesai dua majlis sambutan Maal Hijrah 1432H semalam & hari ni ...(:*
sempat jenguk muka pada kedua2 majlis ...
walaupun tak tunggu sehingga kedua2nya selesai...

semalam di masjid perda...
selesai bacaan yassin & doa awal tahun...
saya, k.zah & k.ayu terus menjejak balik ke rumah...
kami perlu rehat utk seminar pagi ni :)...dan alhamdulillah ...
pagi ni...pagi2 cuti umum...
saya bersama k.zah & k.ayu jugak menjejak ke Bayview hotel...
utk hadiri seminar maal hijrah peringkat negeri...
Alhamdulillah banyak ilmu baru yg saya peroleh hari ni ...
ilmu tentang dunia & akhirat :) ...
wasatiyyah ^^ bersederhana dalam kehidupan...
itu satu keperluan dalam kehidupan kita hari ini...

dan hari ini ...
sempena hari pertama dalam tahun baru jg...
saya mula berazam...
berazam utk menutup diari lama serapat2nya...
mahu lupakan kisah2 lama ...
dan buka diari islam yg baru :)...

1431H melakar pelbagai warna suka & duka dlm hidup saya ...

suka duka dalam cerita kehidupan...
suka …

*my superb weekend (: *

Image
segalanya tak saya rancang...
plan asalnya nak habiskan hujung minggu di rumah saja...
kebetulan adik saya balik dr kuantan...
so memang rancang utk lepak2 di rumah ja...

awal pagi sabtu...
atas kesedaran yg tinggi lepas balik dr pantai kerachut...
sy merajinkan diri utk kembali berjogging & aerobik di dataran merdeka...
sungguh rasa badan mcm dipam2 je...*dah la sedia chubby ...huhu
no exercise...hanya mengadap kerja saja sekarang...
buatkan badan sy rasa mcm x bermaya je...
so i'm back to join aerobik di hujung minggu ...
dgn semangat berkobar2...bangun awal...
tup...tup...
hujan turun renyai2 ...huhu musnah harapan...
sy gagahkan kaki pergi jugak jenguk dataran merdeka...
and finally aerobik dijalankan jugak walau dalam hujan renyai (:...hihi
lepas hbs aerobik sy pusing2 dataran merdeka ...
dan saya terjumpa benda2 chantek ini (:...


lanskap2 mercu tanda negeri perak ada di parit buntar sekarang!
sangat tidak updated...
teruknya la maria ...huhu...

selesai aerobik kakak saya call
"jom kita g…

*bila mulut tersalah bicara*

saya sedang dalam mood tidak gembira :((
ada perkara yang sedikit ter'over' telah saya lakukan hari ni ...huhu
how to start the story...

pagi tadi...
saya hadiri perhimpunan penjawat awam bersama ketua menteri p.pinang di KOMTAR...
keluar awal dgn mood yg ok ...
dan alhamdulillah selamat sampai di KOMTAR jam 8.00 pg...

selesai perhimpunan bersama KM...
saya bergegas pula ke pejabat timb. ketua menteri utk bermesyuarat ...
hari ni sy wakili PTA utk mesy jawatankuasa dakwah peringkat negeri...
perasaan ...tak la neves sgt ...
biasa2 ja...
mesy dipengerusikan oleh pengerusi j/kuasa dakwah negeri ...
ustaz mokhtar shafiee...adun sg bakap...
entah kenapa ya...di luar sedar...
dlm mesy td...saya dah lakukan satu kesilapan...
nampak kecil tp besar impaknya ...
waktu membentangkan aktiviti sepanjang tahun..
alhamdulillah everything ok...
tp bila sy membentang aktiviti yg bakal dijalankan tiba2 sy tersalah cakap...
memberi fakta yg tidak ada dlm mesy j/kuasa daerah...
dan memberi keputusan yang PTA belum p…

*♥* R.I.N.D.U ♥♥♥ ........*♥*

Image
♥ i miss them!!! ♥....huhu...

nov & disember dtg lagi...
rutin saya sejak 4 thn yg lepas ...since 2006 ...
setiap kali masuk bulan nov - december...
saya pasti akan bercuti panjang untuk menghadiri kursus intensif di usm...

itu rutin 4 thn yg lalu...tp thn ni tidak lagi...
sobsob...rindu....rindu dgn teman2 saya...
rindu dgn lecturer2 ...rindu nak bg makan ikan dlm tasik USM...
rindu nk makan soto di desasiswa BAKTI...
owhhh saya rindu semua...
keadaan begini menguatkan lagi semangat sy untuk sambung belajar...
malangnya sy belum dapat penuhi syarat dr encik abah...
~abah said~ pastikan sah jawatan dulu sebelum sambung belajar~...huhu...
bilakah sy akan sah jawatan ?
dan bilakah pulak saya boleh sambung belajar semula??? ...
aduyai....

sejak seminggu yg lepas ...mata saya kembali kepada rutin 4 tahun yg lalu
masuk je pukul 3 ke 4 pagi sure saya akan terjaga dengan sendirinya ...
kalau dulu sesuai la ...
pukul 3-4 tu waktu2 study saya...
waktu2 saya buat peta minda, menghafal teori2...
tp sekarang kala…

*♥* program pemantapan jatidiri JAIPP *♥*

Image
Alhamdulillah...27 Nov 2010 berlalu dgn jayanya ...
saya kira saya akan gagal lagi utk acara jungle tracking kali ni...
tapi alhamdulillah semuanya selamat dan berakhir dgn jayanya :) thanks God ...
dulu masa kursus induksi/BTN 2005 ...
saya tak dibenarkan oleh doc utk jalani acara lasak atas sebab masalah kesihatan...

selepas 5 tahun...
saya cuba ambil risiko untuk sertai acara lasak ini...
asalnya ...encik abah tak bg sebenarnya utk sy sertai prog ini...
huhu...mcm2 perkara yg encik abah bebelkan...
nanti kaki sy yg pernah patah tu sakit la...bengkak la....terseliuh la...dan blablabla lagi...
saya hanya buka telinga dan dengar...
finally ...
encik abah berjaya jg dipujuk...:)
walaupun tak 100% merelakan anakandanya ini pergi ...:)

27 Nov 2010
saya keluar rumah seawal jam 6 pagi ...
sesudah subuh ...utk berkumpul di masjid negeri pada jam 6.45 pg...
alhamdulillah perjalanan pg yg amat mudah...dan menariknya ...
saya menikmati sarapan pagi di sini......



yes...saya bersarapan bersama permandangan yg ind…

*♥* cinta hati saya ... *♥*

Image
alhamdulillah ...selamat sampai ke rumah jam 10 mlm td...
hari ni saya hadiri seminar 1 ummah 1 akidah di dewan millenium kepala batas ...
seminar itu seharian...9 am - 5 pm...

dan hari ni juga sy ada janji dgn cinta2 hati saya :)...
sy dah minta izin dr abg ipar utk bw budak2 kenit sy kuar shopping buku2 mereka...
habis seminar...saya ambil kakak & tentera2 kenit sy ke hasani bookstore sg petani...
habis urusan di hasani ..kami menjejak ke tesco & popular sg petani pulak...
agak letih ...tp alhamdulillah janji dah sy lunaskan...
segala keperluan utk ulangkaji musim cuti sekolah ni saya dah sediakan...

ditambah juga sebakul dua leteran td...
sy warning jugak...
kalau homework / latihan u/kaji tak siap ...
tak leh p tengok wayang dah lps ni...hehe...
kena ugut sikit...kalau tak diaorg main2 je...
school holiday thn ni belum merancang utk bercuti ke mana2 lg...
dgn keadaan cuaca yg tak menentu...
sy tak berani nak merancang...but insyaAllah...
ada angan2 nak p bercuti...nak relaxkan otak...nak …

*♥* mood : sibuk sepanjang minggu....*♥*

huhu....mahu hapdate blog...
tp minggu ni tired sgt...
tiap kali malam menjelang ...
lps isya' terus cari katil dan bantal...* mlm ni je agak b'tahan sikit...huhu
kenapa ya minggu ni terasa pack sangat...dan minda cepat letih :(
nak kata keje banyak di pejabat tu...
banyak la jugak...
banyak kerenah dgn client...
mcm2 permohonan kahwin dtg minggu ni...
mcm2 wajah...mcm2 ceritera...

kalau nak diikutkan...
seboleh mungkin saya cuba untk selesaikan semua kerja2 yg pending ...
tapi rasanya tak terpegang kot...
selesai kerja ncr...datang kes kaunseling...hbs kaunseling datang kerja dakwah...
hbs kerja dakwah...datang kerja admin...aduyai...
sabar lagi selagi mampu...
insyaAllah cuba bertahan dan bertahan lagi...

saya masih mencari2 fokus kerja saya di tpt baru ni...
sedang cuba buat pembahagian tugas...
tapi ada pulak pihak yg berbunyi cakap tak perlu buat pembahagian...
mcmana kerja nak selesai kalau tak fokus pd satu2 kerja kan...

bukan nak tunjuk pandai ...i just want to apply my skill...
penat jer x…

*♥* ceritera penghulu segala hari *♥*

Image
Alhamdulillah...kelmarin penghulu segala hari yg indah...
walau banyak ujian yg datang menerpa...

awal pg kelmarin ...
sebelum menjejak ke office sy siapkan hidangan spagethi untuk teman2 di pejabat...
dah lama berjanji nak masakkan...baru kelmarin ada kelapangan...
dan kebetulan kantin pejabat masih belum buka dan masih beraya...hehe
malang tak berbau...sebahagian sos spagethi tumpah dlm kereta...huhu
kuantiti sos yg saya buat agak banyak...
so maybe bekas sos tu tak balance bila diletakkan dlam kereta...
nasib baik sikit je yg tumpah...huhu
alhamdulillah lepas sesi tazkirah pg kelmarin semua menjamu selera...:)
seronok bila makan ramai2 ni ...yg x best pun boleh jd best kan...
yg mencuit hatinya bila ada yg bertanya...
maria yg masak ke? maria pandai masak ke?
huhu...mahu je saya jawab...
org perempuan kalau tak boleh memasak tu satu kerugian...
setinggi mana belajar pun ke ceruk dapur jugak tempatnya :)

itu cerita pagi hari...
cerita tghari...
saya meneman k.zah pergi menempah kad majlis perkahwinan …

* menghargai erti kehidupan *

alhamdulillah...menyusuri masa yang semakin pantas berlalu...
november bakal ditinggalkan...disember bakal menjelang...
bila kita menyebut ttg disember...pastinya semua manusia akan bersedia...
bersedia untuk menutup buku lama...
dan membuka buku baru dngn azam2 yang lebih membina ...
sebelum menutup buku lama...
pastinya kita akan flashback semula apa yang telah kita lalui dan alami sepanjang tahun ini...
MUHASABAH DIRI...
merenung segala perbuatan lalu...dan cuba untuk memperbaiki diri...

bila merenung kembali tahun 2010...
saya kira ianya adalah salah satu tahun "ujian" buat saya...
suka, duka, tawa& tangis silih berganti...
saya juga HILANG sesuatu dlm diri saya...
hilang kekuatan, hilang CINTA, hilang sebahagian daripada keyakinan diri...

namun Alhamdulillah...
tiap bencana yang tiba pasti akan terselit berita gembira disebaliknya...
dan Alhamdulillah juga...
kini saya semakin kuat untuk berdiri ...dan menerima hakikat...
maksud disebalik 'kebahagiaan dalam perpisahan' itu...

*♥* pantasnya perjalanan waktu... *♥*

sekejap saja kan masa berlalu...
pejam celik pejam celik...
kita dah menghampiri pertengahan november ...
lusa 10 ZulHijjah ...
tarikh sambutan AidilAdha bagi seluruh umat Islam di seluruh dunia ...

rasa mcm baru je habis menyambut AidilFitri...
dah nak sambut raya balik...
AidilAdha kali ni sy kira kurang meriah sikit sambutannya ...
adik saya di Kuantan tak balik...
student2 di kolejnya tgh exam...so lecturernya pun tak boleh bercuti la...
Acu saya sekeluarga masih di UK...
huhu aritu ingatkan raya haji acu dah balik...tiba2 acu extend lagi pengajian...
sayangnya Acu nak tinggalkan Wales ye...huhu...
ape2 pun moga selamat semuanya and acu balik dgn satu gelaran
"Dr. Abd Halim Bin Mohd Naam" :)

sempena AidilAdha ni minda saya dah ada beberapa perancangan prog ...hehe
saya dah tempah sebiji ice-cream cake sempena birthday angah terchenta...hehe
kebetulan pulak birthdaynya jatuh masa hari raya tu...17/11...
so dah order siap2...
thn ni saya tak ambil cuti tambahan...
beraya ala kadar saja...
p…

*owh...penatnya...*

sorry guys...tak sempat nak update blog ni...
hujung minggu haritu ...sibuk mengemas baju2an..
masuk je hari keje ...sampai tak boleh nak angkat kepala jadinya...huhu

minggu ni juruaudio merangkap juruteknik komp saya dh menghilangkan diri...
ke alor setar...
kenape la yg encik ninzam p betapa sampai seminggu...aduyaii...
patah jari jemari saya siapkan kebenaran kahwin minggu ni...
hari ni ...dalam keadaan kelam kelibut key in data untuk client bw ke indonesia...
bos pulak minta khidmat nasihat pasai komp & hrmis...
aduyai...
dah la sistem e-munakahat tu baru je nak serasi dgn sy...
ada pulak gangguan2 luar ...
sabar2...

sekarang jam 8.54 minit malam...
saya masih bersama cik lappy ... siapkan bahan2 ...
untuk program kaunter aduan bergerak bersepadu (KABB)
anjuran biro aduan awam, jabatan perdana menteri...
prog tu hari khamis ni...
dari semalam saya tidur lewat semata2 nak siapkan bahan2 pameran ...

sabar ye wahai badan...
siang td...bertungkus lumus buat kebenaran & makluman kahwin...
malam ..…

*♥* i'm back >_< *♥*

Alhamdulillah sy dah selamat sampai ke rumah tepat jam 7.20pm semalam ...
pertama kali memandu sendiri ke kuala lumpur ...
agak penat + neves jugak la...
thanks cik greenish sebab tak banyak buat hal...
nanti kita g jejalan lagi ye...
rasa mcm mimpi pun ada bila difikir2kan balik...hehe

waktu perjalanan pergi...kesihatan saya agak terganggu...
sakit tekak + period pain ...
tp saya gagahkan jua sebab kereta saya ditumpangi 4 teman2 dr JAIPP...
owhhh ya...sebelum terlupa
a lot of thanks my 2 lil bro...saifullah & jamil from jabatan mufti pulau pinang...:)
thanks sebab jadi pemandu pelancong akak...
nasib baik ada adik2 berdua...
perjalanan & perancangan dipermudahkan...
boleh tahan cerewet adik2 saya ni...
hehe memilih tempat tinggal...sampai kami boleh stuck 2 jam perjalanan...
ape pun dik..thanks...bangi memang best!

exam???
rasa mcm tak yakin...
huhu...saya tak meletakkan harapan yang tinggi ..
andai ada rezeki adalah...
kalau kandas ...saya bersedia untuk reseat lg thn hadapan...
banyak perkara…

*♥*Jodoh:Jangan mencari terlalu sempurna... *♥*

copyright by Irara Dira
Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu... dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.Begitulah juga .........Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu ...dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya ...selagi dia mengingatimu. ...Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya... dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak....
tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang begitu saja....Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya... mungkin ia masih dapat digunakan lagi....Be…

*♥* hati...maafkanlah... *♥*

tak tahu nak mengadu pada siapa ...
menangis...dan menangis lagi...
tapi rasa luka di hati masih belum juga menjejak pergi...
duhai hati...maafkanlah...

kenapa ya kita mudah berkecil hati bila pemberian kita tak dihargai...
pemberian tanda ingatan...bagi sy nilaiannya bukan wang atau harganya...
yang penting ingatan...sebagai tanda kasih sayang...

sekali lagi ...hati maafkanlah...
saya sedang dlm dilema diri...
sedang berkecil hati dgn encik abah & pn mama...
mungkin mereka tak sedar yg sy sdg sedih...
atau saya sedang dlm pms zone yg menjadikan saya "beremosi lebih'

saya dah jumpa kaunselor tetap saya...k.zah...
mahu k.zah memujuk saya...tiba2 k.zah jg sedih bila mendengar cerita saya...
kami sama2 nangis...sama2 alirkan airmata...
org lain??? sy takkan libatkan...
ini urusan keluarga ...urusan peribadi sy...
biar sy yg menanggungnya...
adakala rentak hati tak dapat dijangka...

inilah saya ...kalau terlebih kasih...
dalam sy menasihati org lain...jgn beri kasih @ cinta 100% kpd insan lain..…

*♥* malam yang indah... *♥*

alhamdulillah...dah selesai 1-2 masalah yg melanda....
thanks tikah, liena & mysisjura...
tenang sikit rasanya bila ada chat session dgn kalian mlm ni...

tikah thanks 4 the tips...
alhamdulillah ...
selesai 1 bab...
insyaAllah tak ada gangguan lagi dah kot rasanya lps ni...
selepas hampir seminggu sy simpan dan biarkan call & sms dr insan yg sy x kenali...
mlm ni terurai jua...
face it...berdepan dan selesaikannya..
alhamdulillah done ...:)

missliena...
thanks 4 the sharing ...
great blog...:)...its nice dear...
betul cakap ina...blog tu sgt istimewa...
ada sesuatu di sebalik segalanya :) nanti kita chat lagi yah...
enjoy ur life dear...
perjalanan hidup yg diibaratkan seperti roda ni tak meriah tanpa ujian...
kita sama2 doa...moga kita boleh hadapi segalanya dgn tenang...

mysisjura...
alhamdulillah...:)
terurai jua rahsia yang sy simpan...
moga ada hikmah di sebalik segalanya...
i know u sis..in whatever condition...u can handle it insyaAllah...
thanks a lot dear sis...
untuk doa...untuk semangat...d…

*♥* cik lappy demam!!! *♥*

huhuhu...
bukan sekadar cik lappy saya demam...
dgn tuan2nya sekali dah berjangkit ni...
mlm minggu yg lepas ...
sedang asyik main2 game tiba2 cik lappy shut down sendiri...
bila on je balik ...cik lappy dah tak normal...
ada border kiri kanan...mana datang pun tatau la...

hari ni ...monday fever!
biasa la hari isnin...hari seperti mahu bermalas-malasan ...
malangnya ada meeting pendaftar di jaipp pulak...aduyai
sy yang menurut perintah...
menjejak jg ke pulau walaupun pepagi hari jammed...
meeting yg sgt kecoh dgn pelbagai isu...
poligami+kawin luar negara+resolusi+ blablabla...
habis meeting jam 1.45 tghari...
rasa mcm berpusing2 je pulau pinang hari ni...
ape taknya ...mesy semua cakap pasal enakmen & undang2...
plus dgn migrain yg tiba2 menyerang tgh mlm semalam...
tuhan sj yang tahu...perit & sakitnya sy menanggung...
alhamdulillah nasib baik menjelang tghari sakit semakin hilang & reda...
hbs meeting sy masuk pejabat...

huhu...
cerita lain pulak yg dtg...
exam lagi!!!...kali ni paper III &…

*♥* InsyaAllah by Maher Zain *♥*

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah...Insya Allah...Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah...Insya Allah...Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah...Insya Allah...Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way...showed me the way...
Insya Allah...Insya Allah...Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

fenomena Maher …

*♥* pelik...pelik... *♥*

pelik binti ajaib betul la...
aduyai...
dah takde keje ke sampai boleh buat aktiviti mencari no hp sedondon!
haaaa....nak marah la ni...

alkisah...
sejak habis interview di a.star tempohari...
hp saya mula terima call yg pelik2...
rasanya dah lama saya tak terima call2 yg membuang masa ni...
sangkaannya dah masuk umur 26 ni... dan pulak dah menjejak tahun 2010 ni...
takde la manusia yg suka buang masa & gunakan hp utk perkara yg tak berfaedah...
kelmarin terpaksa berdebat panjang dgn sorang mamat kecik ni ttg no hp sy...
tak pasal2 dikatanya no hp sy ni no kwnnya...puas sy jelaskan ...
tapi masih dia tak puas hati...
akhirnya saya biarkan je panggilan2 masuk tanpa dijawab...
hari ni pulak tetiba jer timbul kembar no hp saya di skrin..
no yang sama bezanya cuma no awalannya 012 manakala no hp sy 017...
adui tension betul melayan panggilan & sms dr makhuk yg tak faham bahasa melayu nih...
penyudahnya saya sorok dan simpan hp dlm almari dgn mood silent
tonite no hp...no sms...no call...
cik son…

*♥* diari hari ini... *♥*

kepenatan...kepenatan...
baru balik dari alor setar...
alhamdulillah...selesai sesi interview di IPD alor setar hari ni...
penat rupanya ye nk jadi polis ni...
huhu...walaupun gaji lumayan tak sanggup rasanya nk pikul amanah yg berat tu...

seperti yg dirancang...sebulan yg lalu...
wani *bakal inspektor to be insyaAllah :) ...minta jasa baik saya & tini ...
utk jadi saksi bagi interviewnya hari ini...
alhamdulillah stage kelmarin wani berjaya terpilih dalam senarai pendek...
hari ni utk tapisan keselamatan ...
saya dan tini perlu menjadi saksi kepada wani utk dipilih ke stage seterusnya...

dipendekkan cerita...mcm2 ujian datang...sepanjang perjalanan ke alor setar...
namun alhamdulillah...segalanya masih berjalan dgn baik & lancar...
terkejut jugak...
selaku saksi sahaja ...saya diinterview selama 45 minit di dalam satu bilik khas...
*wuahaha...ni dah mcm kes saya interview utk diri sendiri ni...
ape pun puas hati sebab dapat tolong wani...
and we hope...u will get it wani!
best tu tgk tangga ga…