Thursday, March 31, 2011

* cerita ceritit *

selamat pagi ...
salam satu malaysia :))
wahhh!!!...terlajak happy pulak pagi2 hari ni... hi3...

sebenarnya nak masukkan semula cerita2 lepas yg tak sempat dicoretkan di sini...
2-3 hari lepas ...blog ni ting tong kejap...
tak tahu la kenapa... hu3
isnin baru2 ni.. PKJAP *persatuan kebajikan JHEAIPP
ada menganjurkan bowling persahabatan bersama jabatan2 lain :)
mula2 tak berminat pun untuk join game ni...
tiba2 rakan sejawatan k.annur... call & pujuk untuk join sama dalam game ni ... hi3
...sekadar untuk lepaskan tension baling2 bola tu ok la kan ...
so finally ... mcm ni la ropenye manusia yg dah lama tak main bowling ...







ini la k.annur & yg berbaju merah tu yati ... junior waktu sy di SMKANT dulu...
kecik kan dunia...pi mai...pi mai jumpa balik akhirnya :p hi3....

owh ya...
jumaat minggu lepas sempena jom heboh di pulau pinang ...
sy sempat turun padang ...
untuk beri sokongan kepada tuan imam masjid daerah sps ...
yg terpilih sebagai ahli panel Al -Kuliyyah yag bersiaran lansung di TV3...
bangga sekejap bila ahli keluarga MDSPS & PADSPS keudara di ruang media lagi...
sebelum ni hanya Ustaz Roslan Che Rus sahaja yg terkenal di ruang media...
alhamdulillah ...
kini tambah seorang lagi insan yg berbakat dlm kelompok keluarga kecil ini...
all the best ustaz zaki! ...
semoga terus berjaya mengembangkan dakwah ke pelusuk negara :)




*selepas habis siaran lansung Al-Kuliyyah*
~bersama ahli panel & perantara Al-Kuliyyah Ust. Fauzi ~
okies... nak berhenti merepak kejap... hi3...nak sambung keje dulu....
nanti cerita lagi ya ^^,

regards
~adeqya8284~

Thursday, March 24, 2011

stresssss..........

cerita kelmarin yg penuh dengan warna warni ...
entahla...
saya kira ...saya kuat untuk hadapi segalanya ...
tapi akhirnya rebah jua...

penat...terlalu penat untuk menanggung segalanya ...
pg kelmarin...sy ambil kes kaunseling...
sedang saya jalankan kes...
tiba2 sy terima panggilan dr tuan hakim mahkamah berhampiran...
selepas adakan sedikit perbincangan ...saya sambung kembali sesi kaunseling ...
agak berat kes yg diterima...
kes isteri lari mengikut warga asing...
sekali lagi sy perlu berkolaborasi dengan polis...

sesi petang ...
sy jangkakan tenang...
tiba2...muncul kembali indidvidu yg ingin murtad satu masa dahulu...
sy takut...
bila lihat individu terbabit ...tangan saya terus menggeletar...
saya tak boleh handle kes ni ..kalau sy handle...
saya pasti akan sakit...

balik ke rumah...
sy mula gelisah ...tak henti menangis ...
perasaan kacau bilau...mcm2 menghantui diri...
ya Allah ...
sampai satu tahap...
saya tarik beg untuk keluar dr rumah...
sy sendiri separuh sedar dengan apa yg saya lakukan
perkara yg tak berkait ...saya ungkitkan...
bingung ...keliru...

tekanan demi tekanan saya terima ...
sempit minda ni rasanya ...
Ya Allah ...
bersihkan hati ini Ya Allah ...
berikan ketenangan dan berikanku ruang untuk terus berjuang ...
ma, abah maafkan Ya ...

regards
~adeqya8284~

Sunday, March 20, 2011

* sibuk sekejap! *

lamanya tak masukkan entry dlm pena maya maria ni ...
sibuk sikit ke hulu kehilir ...hi3...

khamis saya sibuk semak fail dan ke mahkamah utk selesaikan masalah client...
ada special kes yg membawa saya untuk bersemuka dengan tuan hakim...hu3
jumaat saya ada kelas tafaquh dengan dato' mufti ...
sabtu...saya balik kampung ...adik sepupu kahwin ...
dan hari ni hari ahad ...:)
hari mencuci2 sedunia ...
jenuh jugak mengemas ...selalunya hujung minggu ...
hari mencuci tandas, basuh & lipat kain baju je...
hari ni ..kerja bertambah sikit ...
mengemas lambakan buku2...sebab nk make over bilik ...:)
alhamdulillah ...berjaya mengemas ...dah susun semuanya dalam kotak...
tunggu rak buku & tilam baru masuk je...
tak sabar nk tunggu minggu baru...hi3...

lepas keluar masuk kedai perabot ...
akhirnya berjaya jugak beli 2 barang nih...
sesambil meneman tini beli set bilik tidurnya ...tumpang sekaki la ye :p...
hi3 ...jenuh menjawab ...
org beli perabot nih time nak kawen je ke?
adoyai....
mcm2 soalan kena jawab ...dari satu kedai ke satu kedai...
mcm2 soalan dok ada...hu3...

next week insyaallah projek make over bilik siap :p
hi3...seronok rasanya ...
projek make over ni sebenarnya dah plan lama ...
sejak lps hbs belajar lg...tp disebabkan asyik kena keje luar je...
so asyik bertangguh je la...saya beli rak buku yg ada 12 box...
sebab buku terlalu banyak...hu3...nk buang sayang sangat ...
harga satu3 buku tu mencecah ratusan ringgit pun ada ...
disebabkan sayang so belikan rak untuk nampak semuanya kemas dan cantik...
nasib la kan ...walaupun bilik kecik tapi kalau pandai adjust takde masalah kan?

hu3...minta diri dulu....
esok pagi saya ada meeting di pejabat agama daerah butterworth...
nak siapkan mental & fizikal untuk perbincangan esok ...
minggu ni jugak saya ada satu program dakwah bil hal di hospital sungai bakap...
kalau tak salah 24hb nanti....:)
wait n see aktiviti yg akan dijalankan nanti...
hope kolaborasi unit dakwah JHEAIPP & PADSPS ...
sedikit sebanyak akan membantu pesakit2 yg dalam kesakitan ...

opssss dah terlajak membebel ....:P
nanite...

regards
~adeqya8284~

Wednesday, March 16, 2011

* macam-macam rencah! ...*

aduyai...
minggu tenang yg agak pack...
sy cuba atur jadual dgn baik untuk bulan ni...
tp ada jugak yg sangkut di sana sini...

hr ni sangattttttttttttttttttttttttttttttttttt sibuk...hu3...
sampaikan perut ni hanya menjamah dua keping roti waktu sarapan pagi ...
dan menjamah nasi hanya selepas pukul 8.30 mlm td...hu3

alkisahnya ...
pagi td sy terlibat dgn perhimpunan bersama ketua menteri ...
utk majlis angkat sumpah SUKPP yg baru...
usai majlis sy terus balik ke ofis dan uruskan hal2 pentadbiran & NCR...

waktu rehat... sempat rancang ops membeli belah dgn geng2 perempuan ofis...
terlanjur ada masa ...ajak k.nana, k.zah & k.azma p cari langsir untuk surau pejabat...

dah lama k.nana berhajat nk carikan langsir tu...
selesai je urusan membeli langsir ...terus balik ofis...
hi3 takut bos mare balik lmbat...
sampai je di ofis ...tak sempat duduk ...
client dah tunggu depan bilik ...hu3....
alkisahnye.....sambung sesi kaunseling terus... hu3

satu rekod dah berjaya dipecahkan hari ni...
satu sesi kaunseling berlansung selama 2 jam 15 minit ...
dari jam 2.45 pm sampai 5.00 pm ...non stop! ...hu3

saya bercakap sampai hampir kehabisan suara ...
balik ke rumah td sampai kena makan strepsil la... apakan daya dah tugas kan ...

kena la beri komitmen sepenuhnya...hu3


awalnya client saya ni hanya call shj...
bukan utk arrange temujanji ...
dia call sekadar untuk borak2 & sembang2 kosong ...
mukadimahnya ...dia banyak bertanya tentang hal peribadi sy...
ada satu soalan dia yg memerangkap sy...
soalan cepucemas " maria dah kahwin ke? "
mula2 saya jawab spontan je...jawapan klise ...

" akak agak2 maria dah kahwin ke belum? "
jawabnya " dah kahwin kot..." *dgn nada ragu2 ...
" iye la tu kot " jwb sy dgn penuh slumber....igtkan dah lepas satu azab ...
tup2 dia tanya lg...." owhh ye ke ...dah ada berapa org baby? "
GULP!!! kali ni sy terperangkap...
aduihhh...sy mmg tak pandai nk menipu...hu3...
sekali kantoi la pulak...
sy pulak yg tersipu2 disebalik hp sendiri...
" akak ni org gurau je la....sy single lagi "

ambik ...nk tau sgt kan status sy ...hu3...
sekali dia pertikaikan pulak...
" maria pun single ...mcmana maria nk handle kes rumahtangga org lain? "
pulak dah...penyudahnya sy pulak yg dikaunselingnya ...
malas nk bertikam lidah...sy katakan sy hanya jalankan tugas yg diamanahkan...

so apa juga kes yg datang sy terima dgn hati terbuka...

lps sy beritahu status sy...ingatkan akak tu dah tak nak terima khidmat nasihat dr saya lg ...
tup3 ...tiba2 je muncul depan pintu bilik saya ...hu3...
dlm tempoh 1 jam 15 minit sesi yg pertama...

sy hanya mendengar dan melihat gelagatnya ...
sampai satu tahap...saya rasa diri saya dihenyak ke bawah sedalam2nya ...
dia sgt agresif ...bercakap...non stop....
alhamdulillah 1 jam yg seterusnya...
sy bangkit ...dan saya cuba rungkai masalah sebenar yg menghantui client sy ni ...

alhamdulillah ...
egonya berjaya sy leraikan...
dr manusia yg agresif dan banyak bercakap...
dia terdiam ...

nampak seperti dia berfikir bila mendengar sy bercakap...
matanya nampak merah menakung air mata...
tangannya yg tdnya aktif dihayun kekiri dan kekanan ...
akhirnya ...terpaku dan terletak diatas meja mengampu wajahnya ...

dia termenung ...sambil pandang wajah sy...

alhamdulillah ...
saya jumpa keistimewaan dalam dirinya...
dia agresif hanya untuk memberontak...
hidupnya penuh dendam, benci pada lelaki...
bila dia terikat dengan perkahwinan dia rasa dikongkong ...
apa yg diimpikan semuanya hancur...
perkataan yg keluar dr mulutnya sblm hbs sesi
" ingatkan masuk alam perkahwinan boleh tempah tiket masuk syurga ...
tp lain pulak jdnya... macam nk tempah tiket ke neraka je "

saya cuba bangunkan semula semangatnya ...
beri dia harapan ...beri dia ruang untuk dia nampak nilai kasih sayang dalam dunia ni...
perempuan...sekeras2 kerak nasi...
kalau disimbah air ...pasti akan lembut akhirnya ...
malangnya lelaki hr ni berbeza...
kalau dilihatnya wanita tu kerak nasi...
buka dilembutkannya dengan air...
diambilnya pisau untuk mencungkilnya lg ada la ...

aduyai...
lelaki ...tolonglah buka mata ...gunakan akal dan minda anda sewajarnya...
prihatin ...dan sayangi wanita2 di sekeliling anda ...SELAYAKnya ...
tolonglah bezakan...

wanita mana layak untuk dicintai, disayangi dan yg patut ditolak ketepi!
sy tahu bukan semua lelaki buta hati...
nilailah sebagai seorang juri yg bakal mengimami & mengemudi sebuah pelayaran sepi...
jadilah teman yg sejati...yg bakal menemani sebuah pelayaran hingga ke alam abadi...

~mood separa ok~
*moral of the story...

walaupun saya belum berkahwin ...tak semestinya saya tak tahu rencah alam rumahtangga...
saya belajar dr pengalaman org lain yg berada disekeliling sy...
melihat...merenung ...dan mentafsir ...
ilham akan datang ...kalau kita punya niat untuk membantu ...
alhamdulillah...
terima kasih Allah ...nikmatMu ku hargai...^^,
syukur...alhamdulillah

regards
~adeqya8284~

Tuesday, March 15, 2011

* alhamdulillah...hari yang indah ^_^ *

kelmarin balik dr kerja ...
saya tak melengahkan lg niat untuk pergi ziarah hero jazi & fatin...
sorry sayang...aunty lambat pergi tgk qari...
dah seminggu balik umah tok mama br aunty dpt dtg...

biasa la kan hujung2 minggu penuh dgn jadual kenduri...
so bila ada lapang je...tak kira la hari keje pun aunty redah je...:)
hero fatin & jazi
* jauzi abqari bin jazi imran *

sorry ye mama atin...
aunty maria cilok sat pic dr fb mama...
kelmarin nak jugak snap 1@2 gambar si hero kenit ni...
tp qari tidur je...sheksi pulak tu...hi3...bedung pun ditolak ketepi ...hi3
sukanya bau baby ...serius...
dah lama tak main dgn baby yg kecik2 ni...
nanti aunty dtg lg ye...mama cuti 3 bulan kan :)

pergi ziarah si hero kenit ni rupanya aunty pun dpt suprise jugak...
ingatkan aunty je nk suprisekan qari ...hi3
sebelum balik...mama atin kirimkan gift yg special ni...
satu untuk konvokesyen yg lepas ...dan satu lagi untuk birthday yg ke 27 yg lps jugak...

kenapa saya katakan ianya istimewa...
*sila lihat ukiran dibawah*
terharu ...thanks my dear friend ...cantik sangat!!!
dlm sibuk2 dgn dunia baru pun masih ingat sahabat yg jauh ini...:)
its very special...
set pen ni warna kegemaran saya ...ditambah pula dgn ukiran nama tu ...
subhanallah ...terkesima sekejap ...sgt touching ...
mama atin ...
thanks 4 this frienship...
20 years ...satu perjalanan yg panjang untuk sebuah persahabatan ...
harap angka ni tak ada limitnya ...hingga akhir hayat insyaAllah ...
mama atin & ayah jazi...
semoga terus bahagia hingga ke syurga ...
and special untuk lil mujahid jauzi abqari...
moga sayang jadi anak yang soleh ...diberkati dunia & akhirat ...
alhamdulillah hari yg indah!
~regards~
adeqya8284

Monday, March 14, 2011

* marah *

rutin harian...
awal2 pagi sebelum pergi kerja sy mesti dengar celoteh team MHI di TV3...
pagi ni ...perantara yg bertugas fedtri & juga wardina...
sy memang minat dengan kedua-duanya ...:)

topik yg diketengahkan hr ni juga agk menarik ...
mengawal marah...

marah
sifat manusia yg dipengaruhi oleh unsur lain seperti ketidakpuasan hati mahupun hasad dengki...
dah namanya pun sifat manusia kan ...

sbg manusia ...
sy akui ...sy sendiri tak terlepas dr sifat amarah ni ...
cuma sy rasa sy bersyukur kerana sifat amarah dlm diri sy masih boleh dikawal ...
boleh kawal ke? hi3...
kalau org lain mungkin akan marah dengan kata-kata kesat @ maki hamun ...
insyaAllah saya tidak ...
kalau berada pada tahap marah keterlampauan sekalipun ...
hanya air mata yg akan jadi peneman ...
insyaAllah ...bukan makian @ cacian ...

sy sendiri pelik dgn perubahan diri ni sejak menginjak umur 20-an ...
simptom ni rasanya bukan sejak azali ...
sebab waktu mengemudi kepimpinan sekolah dulu ...
sememangnya sy agak agresif dan garang ...
pengalaman setahun sebagai pen. ketua disiplin ...
setahun sebagai ketua aspuri dan juga pen. ketua pengawas di sekolah ...
buatkan sy benci dengan sifat amarah tu ...
kalau dahulu "terpaksa" marah org ...
letih rasanya ...mengundang kebencian org pulak tu ...hu3...
tp demi tugas...terpaksa la jugak jalankan amanah yg dipikul kan...

sekarang rasanya sy dah berubah secara totallnya...
dah jelak dengan mcm2 peel manusia ...
alhamdulillah ...
Allah beri saya kelebihan untuk tidak ada sifat caci maki manusia lain...
kalau sehabis marah pun...sy hanya akan diamkan diri sahaja ...
mungkin cr ini akan menjadikan sebelah pihak tidak berpuas hati...
tp bg sy ...itu jalan terbaik ...
untuk sy kawal amarah sy dan amarah sebelah pihak lg...
sy juga manusia biasa...punya perasaan ...manakan bisa tak ada perasaan amarah tu kan...

pesan fedtri pg td...
untuk kelihatan awet muda ...hindarkan sifat marah itu :)
insyaAllah ...
saya akan cuba kawal walaupun tugas sy hari ini berdepan dengan pelbagai kemungkinan ...
setakat ini ...
sy hanya berpengalaman berdepan dgn pasangan yg bertikam lidah dan histeria sahaja ...
belum ada client yg dtg "berparang" dan berbekalkan senjata tajam lagi...
gerun juga bila dengar pengalaman teman2 di daerah2 lain ....
harapnya saya tak lalui pengalaman yg menakutkan tu ...

uiksss dah melalut ceritanya ...
entry kali cuma nak sampaikan ...
kawallah amarah ...
kalau amarah tak dikawal ...
syaitan akn bertepuk tangan ...kita juga yg akan terima padahnya ...
sakit jantunglah...darah tinggilah ...mcm2 penyakit ada ...

senyumlah untuk dunia ...:)
walau seribu satu masalah melanda ...
walau seperit mana ujian yg menimpa...
kebenaran akan tersuluh jua jika sabar jd tunjangnya :)))

regards
~adeqya8284~

Sunday, March 13, 2011

* mampukah??? *

seminggu dua ni ...
berat rasa minda memikirkan bermacam2 cerita yg singgah di minda...

alhamdulillah ...
cerita-cerita sedih yg menyapa diri dah berlalu pergi...
tak mahu toleh ke belakang lg...
rasanya dah mampu senyum untuk bahagiakan org2 di sekeliling dan diri sendiri...

mac & april yg pack!
dan mungkin berlanjutan hingga ke mei dan jun ...hu3 TIDAK!!!

mac saya agak padat dgn mesyuarat2 untuk pelaksanaan program2 sepanjang tahun...
rasanya dalam seminggu hanya 2@3 hari sahaja sy sempat menjenguk pejabat ...hu3
mac juga menemukan sy dengan aktiviti baru unit dakwah JHEAIPP...
iaitu aktiviti dakwah bil hal yg akan diadakan di hosp. sg bakap dan rumah raudatus sakinah...

april...
saya menjadi sebahagian drpd ahli j/kuasa majlis tilawah peringkat daerah & zon...
dan april juga mungkin membawa sy kembali ke pantai timur :)
andai ada rezeki dan permohonan untuk induksi umum sy diterima ...
insyaAllah ...
sy akan ke INTIM, terengganu selama 2 minggu untuk berkursus...
tinggal syarat ini sahaja yg belum dipenuhi utk pengesahan jawatan...
alhamdulillah...
sblm ni sy dah hadiri kursus induksi khusus...
dan syukur...
sy dah lulus keempat2 kertas peperiksaan utk PPHEI S27...:)
2 kertas bersama JPA ...dan 2 lg bersama JAKIM...lulus dgn jayanya
kesemuanya rezeki Allah...alhamdulillah dipermudahkan urusan dlm peperiksaan...:)

mei & jun sy juga telah di booking ...
hu3...
2 hr lepas sy menerima perlantikan sbg ahli j/kuasa ISO peringkat daerah...
so sebagai AJK...sy diminta bersiap sedia ...
untuk meluangkan masa bg sesi bengkel & latihan ISO ...
yg mungkin dijalankan di luar negeri p.pinang...
NGERI!!!
masih terbayang lagi...
proses ISO ketika di BTPN dulu...
3 hari 2 mlm berkampung di pejabat sehelai sepinggang...hu3
harap2 pengalaman lama tak berulang lagi...
dan semoga unit sy...unit undang2 keluarga islam JHEAIPP...
akan mencapai target yg ditetapkan...

cukuplah dgn plan 1/2 thn 2011 dahulu...
bakinya ...sy tak mahu tulis lagi...
walaupun sebahagiannya telah tercatat dlm planner sy ...hu3....

regards
~adeqya8284~

Tuesday, March 8, 2011

* duhai h.a.t.i senyumlah kembali....:) *

Kebaikan yg t'sembunyi disebalik sesuatu yg anda benci...
kdg2 lbh byk drpd yg ada dlm sesuatu yg anda sukai...
kerana anda tidak mengetahui akibat yg akn t'jadi.
Betapa byk kenikmatan yg t'smbunyi dlm kesusahan...
dan betapa byk kebaikan yg t'sembunyi disebalik keburukan ...
* Dr. 'Aid Bin Abdullah Al-Qarni *

Saya dalam proses mendidik hati...
hati...tenanglah ...
buang segala amarah...buanglah segala dendam yang terbuku ...
jangan biar ia lebur jadi debu...

Tak mudah untuk pulihkan semula hati yang kian retak ...
tapi saya yakin ...
fitrah dan takdir kehidupan yg sudah tertulis mampu untuk ubah segala-galanya ...

kelmarin dalam gundah ...
saya masih jalankan sesi kaunseling untuk klien yg datang ...
alhamdulillah ...sedikit terubat ...sedikit terkesan dengan sesi kelmarin ...

*muhasabah seketika...*

Masih dalam proses mendidik hati...
masih mencari ruang untuk memaafkan ...
Alhamdulillah dalam tak sedar...Allah beri saya ruang ...
untuk bertemu dengan insan2 lain yang lebih memerlukan...

Rabb indahNya takdirMu ...untuk insan yg kerdil ini ...
tak terjangkau dengan akal fikiran ...
bila mendengar segala masalah yg dikemukakan oleh klien2 yg datang...

saya perlu kuat & tabah untuk mereka...
saya perlu senyum untuk buat hati mereka yg menangis tertawa semula...
saya perlu beri mereka harapan untuk mengurangkan duka yg ada...

kini saya tahu kenapa saya diuji...
ujian ini bukan untuk sy terus mendendami kaum lelaki...
tapi ...ujian ini anugerah...untuk sy selami dan dalami jiwa lelaki ...

satu anugerah terindah yg amat berharga ...

alhamdulillah syukur Ya Allah ...atas segala kurnia

regards
*adeqya8284*

Monday, March 7, 2011

* k.o.s.o.n.g *

Apa yg lebih baik dari menangis kalau bukan menulis...
Apa yg lebih baik dari menulis kalau bukan berdoa...
pinjam kata-kata semangat kak ayu ...
mummy kepada adik arwah alanna...

saat ini ... hati kosong
hati sakit ...bila mengenangkan perbuatan makhluk yg bernama "LELAKI"

untuk kesekian kalinya saya menulis selepas beberapa lama berehat ...
penat, letih dengan ragam manusia ...

berlaku satu kejadian yg menyakitkan, yg menakutkan dlm hidup baru2 ni...
kenapa terlalu mudah untuk lelaki melakukan penipuan?
bahagiakah hidup dalam kepura-puraan demi untuk membuktikan mereka LELAKI...
sehebat manapun kalian ...matlamat tak akan menghalalkan cara...
kalau dahulu...hati ini pernah disakiti...
kali ni rasanya hati ni bagai disiat2 dengan pisau belati...

bagaimana ya nk gambarkan ...
kalau sebelum2 ni saya yg jd pihak pendamai kepada pasangan2 yg bermasalah ...
yg melibatkan org "ketiga"
tapi kali ni tanpa sedar...sy sendiri yg menjadi org ketiga dlm hubungan org lain...

hati saya kosong bila tahu keadaan sebenar...
MARAH!!!!
kenapa perlu berlaku penipuan untuk sebuah persahabatan ...
di mana nilai kejujuran ...
dalam sebuah hubungan yg kononnya untuk membaiki kesalahan silam...

keadaan awal...tak henti menyalahkan diri sendiri...rasa bersalah menghantui...
alhamdulillah ...perlahan2 hati makin tenang ...
awal pg td...
sempat saya jalani satu sesi dengan ayahanda ...
dan satu sesi dengan kekanda sy ...k.zah...
ayat terakhir k.zah...
"tak perlu musnahkan hidup hanya sebab seorang lelaki"
yes!! quote it...

sedang dalam proses membersihkan hati yg selama ini punya dendam dengan lelaki...
makin hari makin parah rasanya ...
saya tahu bukan semua lelaki jahat di muka bumi ini...
saya masih punya teman2 lelaki yg baik...
dan sentiasa ada sebagai sahabat ketika waktu susah dan senang saya ...
tetapi situasi hari ini amat menakutkan, dan amat membimbangkan...
apa yang saya alami dan saya perhati...
landasan untuk melakukan kejahatan lebih banyak dan terbentang luas ...
jika mahu dibandingkan dengan landasan untuk membuat kebaikan...

*syukur dengan ujian ini...
sekurang2nya belum terlewat dan belum pergi jauh dengan hubungan yg tidak sepatutnya ini...
cuma timbul rasa berdosa ...
rasa berdosa pd pihak yang teraniaya ...

Ya Allah kiranya masih ada ruang untuk hambaMu ini bersujud ...
kau anugerahkanlah keampunan dia atas kesalahan & kealpaan yg telah kulakukan...

regards
*adeqya8284*