Posts

Showing posts from March, 2011

* cerita ceritit *

Image
selamat pagi ...
salam satu malaysia :))
wahhh!!!...terlajak happy pulak pagi2 hari ni... hi3...

sebenarnya nak masukkan semula cerita2 lepas yg tak sempat dicoretkan di sini...
2-3 hari lepas ...blog ni ting tong kejap...
tak tahu la kenapa... hu3
isnin baru2 ni.. PKJAP *persatuan kebajikan JHEAIPP
ada menganjurkan bowling persahabatan bersama jabatan2 lain :)
mula2 tak berminat pun untuk join game ni...
tiba2 rakan sejawatan k.annur... call & pujuk untuk join sama dalam game ni ... hi3
...sekadar untuk lepaskan tension baling2 bola tu ok la kan ...
so finally ... mcm ni la ropenye manusia yg dah lama tak main bowling ...







ini la k.annur & yg berbaju merah tu yati ... junior waktu sy di SMKANT dulu...
kecik kan dunia...pi mai...pi mai jumpa balik akhirnya :p hi3....

owh ya...
jumaat minggu lepas sempena jom heboh di pulau pinang ...
sy sempat turun padang ...
untuk beri sokongan kepada tuan imam masjid daerah sps ...
yg terpilih sebagai ahli panel Al -Kuliyyah yag bersiaran lansung di TV3...
ban…

stresssss..........

cerita kelmarin yg penuh dengan warna warni ...
entahla...
saya kira ...saya kuat untuk hadapi segalanya ...
tapi akhirnya rebah jua...

penat...terlalu penat untuk menanggung segalanya ...
pg kelmarin...sy ambil kes kaunseling...
sedang saya jalankan kes...
tiba2 sy terima panggilan dr tuan hakim mahkamah berhampiran...
selepas adakan sedikit perbincangan ...saya sambung kembali sesi kaunseling ...
agak berat kes yg diterima...
kes isteri lari mengikut warga asing...
sekali lagi sy perlu berkolaborasi dengan polis...

sesi petang ...
sy jangkakan tenang...
tiba2...muncul kembali indidvidu yg ingin murtad satu masa dahulu...
sy takut...
bila lihat individu terbabit ...tangan saya terus menggeletar...
saya tak boleh handle kes ni ..kalau sy handle...
saya pasti akan sakit...

balik ke rumah...
sy mula gelisah ...tak henti menangis ...
perasaan kacau bilau...mcm2 menghantui diri...
ya Allah ...
sampai satu tahap...
saya tarik beg untuk keluar dr rumah...
sy sendiri separuh sedar dengan apa yg saya lakukan
perkara …

* sibuk sekejap! *

lamanya tak masukkan entry dlm pena maya maria ni ...
sibuk sikit ke hulu kehilir ...hi3...

khamis saya sibuk semak fail dan ke mahkamah utk selesaikan masalah client...
ada special kes yg membawa saya untuk bersemuka dengan tuan hakim...hu3
jumaat saya ada kelas tafaquh dengan dato' mufti ...
sabtu...saya balik kampung ...adik sepupu kahwin ...
dan hari ni hari ahad ...:)
hari mencuci2 sedunia ...
jenuh jugak mengemas ...selalunya hujung minggu ...
hari mencuci tandas, basuh & lipat kain baju je...
hari ni ..kerja bertambah sikit ...
mengemas lambakan buku2...sebab nk make over bilik ...:)
alhamdulillah ...berjaya mengemas ...dah susun semuanya dalam kotak...
tunggu rak buku & tilam baru masuk je...
tak sabar nk tunggu minggu baru...hi3...

lepas keluar masuk kedai perabot ...
akhirnya berjaya jugak beli 2 barang nih...
sesambil meneman tini beli set bilik tidurnya ...tumpang sekaki la ye :p...
hi3 ...jenuh menjawab ...
org beli perabot nih time nak kawen je ke?
adoyai....
mcm2 soalan kena jaw…

* macam-macam rencah! ...*

aduyai...
minggu tenang yg agak pack...
sy cuba atur jadual dgn baik untuk bulan ni...
tp ada jugak yg sangkut di sana sini...

hr ni sangattttttttttttttttttttttttttttttttttt sibuk...hu3...
sampaikan perut ni hanya menjamah dua keping roti waktu sarapan pagi ...
dan menjamah nasi hanya selepas pukul 8.30 mlm td...hu3

alkisahnya ...
pagi td sy terlibat dgn perhimpunan bersama ketua menteri ...
utk majlis angkat sumpah SUKPP yg baru...
usai majlis sy terus balik ke ofis dan uruskan hal2 pentadbiran & NCR...

waktu rehat... sempat rancang ops membeli belah dgn geng2 perempuan ofis...
terlanjur ada masa ...ajak k.nana, k.zah & k.azma p cari langsir untuk surau pejabat...
dah lama k.nana berhajat nk carikan langsir tu...
selesai je urusan membeli langsir ...terus balik ofis...
hi3 takut bos mare balik lmbat...
sampai je di ofis ...tak sempat duduk ...
client dah tunggu depan bilik ...hu3....
alkisahnye.....sambung sesi kaunseling terus... hu3

satu rekod dah berjaya dipecahkan hari ni...
satu sesi kaunse…

* alhamdulillah...hari yang indah ^_^ *

Image
kelmarin balik dr kerja ...saya tak melengahkan lg niat untuk pergi ziarah hero jazi & fatin... sorry sayang...aunty lambat pergi tgk qari... dah seminggu balik umah tok mama br aunty dpt dtg...
biasa la kan hujung2 minggu penuh dgn jadual kenduri...
so bila ada lapang je...tak kira la hari keje pun aunty redah je...:)
hero fatin & jazi * jauzi abqari bin jazi imran *

sorry ye mama atin... aunty maria cilok sat pic dr fb mama... kelmarin nak jugak snap 1@2 gambar si hero kenit ni... tp qari tidur je...sheksi pulak tu...hi3...bedung pun ditolak ketepi ...hi3 sukanya bau baby ...serius... dah lama tak main dgn baby yg kecik2 ni... nanti aunty dtg lg ye...mama cuti 3 bulan kan :)
pergi ziarah si hero kenit ni rupanya aunty pun dpt suprise jugak... ingatkan aunty je nk suprisekan qari ...hi3 sebelum balik...mama atin kirimkan gift yg special ni...
satu untuk konvokesyen yg lepas ...dan satu lagi untuk birthday yg ke 27 yg lps jugak...
kenapa saya katakan ianya istimewa... *sila lihat ukiran dibaw…

* marah *

rutin harian...
awal2 pagi sebelum pergi kerja sy mesti dengar celoteh team MHI di TV3...
pagi ni ...perantara yg bertugas fedtri & juga wardina...
sy memang minat dengan kedua-duanya ...:)

topik yg diketengahkan hr ni juga agk menarik ...
mengawal marah...

marah
sifat manusia yg dipengaruhi oleh unsur lain seperti ketidakpuasan hati mahupun hasad dengki...
dah namanya pun sifat manusia kan ...

sbg manusia ...
sy akui ...sy sendiri tak terlepas dr sifat amarah ni ...
cuma sy rasa sy bersyukur kerana sifat amarah dlm diri sy masih boleh dikawal ...
boleh kawal ke? hi3...
kalau org lain mungkin akan marah dengan kata-kata kesat @ maki hamun ...
insyaAllah saya tidak ...
kalau berada pada tahap marah keterlampauan sekalipun ...
hanya air mata yg akan jadi peneman ...
insyaAllah ...bukan makian @ cacian ...

sy sendiri pelik dgn perubahan diri ni sejak menginjak umur 20-an ...
simptom ni rasanya bukan sejak azali ...
sebab waktu mengemudi kepimpinan sekolah dulu ...
sememangnya sy agak agresif dan garan…

* mampukah??? *

seminggu dua ni ...
berat rasa minda memikirkan bermacam2 cerita yg singgah di minda...

alhamdulillah ...
cerita-cerita sedih yg menyapa diri dah berlalu pergi...
tak mahu toleh ke belakang lg...
rasanya dah mampu senyum untuk bahagiakan org2 di sekeliling dan diri sendiri...

mac & april yg pack!
dan mungkin berlanjutan hingga ke mei dan jun ...hu3 TIDAK!!!

mac saya agak padat dgn mesyuarat2 untuk pelaksanaan program2 sepanjang tahun...
rasanya dalam seminggu hanya 2@3 hari sahaja sy sempat menjenguk pejabat ...hu3
mac juga menemukan sy dengan aktiviti baru unit dakwah JHEAIPP...
iaitu aktiviti dakwah bil hal yg akan diadakan di hosp. sg bakap dan rumah raudatus sakinah...

april...
saya menjadi sebahagian drpd ahli j/kuasa majlis tilawah peringkat daerah & zon...
dan april juga mungkin membawa sy kembali ke pantai timur :)
andai ada rezeki dan permohonan untuk induksi umum sy diterima ...
insyaAllah ...
sy akan ke INTIM, terengganu selama 2 minggu untuk berkursus...
tinggal syarat ini sahaja yg…

* duhai h.a.t.i senyumlah kembali....:) *

Kebaikan yg t'sembunyi disebalik sesuatu yg anda benci...
kdg2 lbh byk drpd yg ada dlm sesuatu yg anda sukai...
kerana anda tidak mengetahui akibat yg akn t'jadi.
Betapa byk kenikmatan yg t'smbunyi dlm kesusahan...
dan betapa byk kebaikan yg t'sembunyi disebalik keburukan ...
* Dr. 'Aid Bin Abdullah Al-Qarni *

Saya dalam proses mendidik hati...
hati...tenanglah ...
buang segala amarah...buanglah segala dendam yang terbuku ...
jangan biar ia lebur jadi debu...

Tak mudah untuk pulihkan semula hati yang kian retak ...
tapi saya yakin ...
fitrah dan takdir kehidupan yg sudah tertulis mampu untuk ubah segala-galanya ...

kelmarin dalam gundah ...
saya masih jalankan sesi kaunseling untuk klien yg datang ...
alhamdulillah ...sedikit terubat ...sedikit terkesan dengan sesi kelmarin ...

*muhasabah seketika...*

Masih dalam proses mendidik hati...
masih mencari ruang untuk memaafkan ...
Alhamdulillah dalam tak sedar...Allah beri saya ruang ...
untuk bertemu dengan insan2 lain yang lebih memerluk…

* k.o.s.o.n.g *

Apa yg lebih baik dari menangis kalau bukan menulis...
Apa yg lebih baik dari menulis kalau bukan berdoa...
pinjam kata-kata semangat kak ayu ...
mummy kepada adik arwah alanna...

saat ini ... hati kosong
hati sakit ...bila mengenangkan perbuatan makhluk yg bernama "LELAKI"

untuk kesekian kalinya saya menulis selepas beberapa lama berehat ...
penat, letih dengan ragam manusia ...

berlaku satu kejadian yg menyakitkan, yg menakutkan dlm hidup baru2 ni...
kenapa terlalu mudah untuk lelaki melakukan penipuan?
bahagiakah hidup dalam kepura-puraan demi untuk membuktikan mereka LELAKI...
sehebat manapun kalian ...matlamat tak akan menghalalkan cara...
kalau dahulu...hati ini pernah disakiti...
kali ni rasanya hati ni bagai disiat2 dengan pisau belati...

bagaimana ya nk gambarkan ...
kalau sebelum2 ni saya yg jd pihak pendamai kepada pasangan2 yg bermasalah ...
yg melibatkan org "ketiga"
tapi kali ni tanpa sedar...sy sendiri yg menjadi org ketiga dlm hubungan org lain...

hati saya kosong b…