Wednesday, March 16, 2011

* macam-macam rencah! ...*

aduyai...
minggu tenang yg agak pack...
sy cuba atur jadual dgn baik untuk bulan ni...
tp ada jugak yg sangkut di sana sini...

hr ni sangattttttttttttttttttttttttttttttttttt sibuk...hu3...
sampaikan perut ni hanya menjamah dua keping roti waktu sarapan pagi ...
dan menjamah nasi hanya selepas pukul 8.30 mlm td...hu3

alkisahnya ...
pagi td sy terlibat dgn perhimpunan bersama ketua menteri ...
utk majlis angkat sumpah SUKPP yg baru...
usai majlis sy terus balik ke ofis dan uruskan hal2 pentadbiran & NCR...

waktu rehat... sempat rancang ops membeli belah dgn geng2 perempuan ofis...
terlanjur ada masa ...ajak k.nana, k.zah & k.azma p cari langsir untuk surau pejabat...

dah lama k.nana berhajat nk carikan langsir tu...
selesai je urusan membeli langsir ...terus balik ofis...
hi3 takut bos mare balik lmbat...
sampai je di ofis ...tak sempat duduk ...
client dah tunggu depan bilik ...hu3....
alkisahnye.....sambung sesi kaunseling terus... hu3

satu rekod dah berjaya dipecahkan hari ni...
satu sesi kaunseling berlansung selama 2 jam 15 minit ...
dari jam 2.45 pm sampai 5.00 pm ...non stop! ...hu3

saya bercakap sampai hampir kehabisan suara ...
balik ke rumah td sampai kena makan strepsil la... apakan daya dah tugas kan ...

kena la beri komitmen sepenuhnya...hu3


awalnya client saya ni hanya call shj...
bukan utk arrange temujanji ...
dia call sekadar untuk borak2 & sembang2 kosong ...
mukadimahnya ...dia banyak bertanya tentang hal peribadi sy...
ada satu soalan dia yg memerangkap sy...
soalan cepucemas " maria dah kahwin ke? "
mula2 saya jawab spontan je...jawapan klise ...

" akak agak2 maria dah kahwin ke belum? "
jawabnya " dah kahwin kot..." *dgn nada ragu2 ...
" iye la tu kot " jwb sy dgn penuh slumber....igtkan dah lepas satu azab ...
tup2 dia tanya lg...." owhh ye ke ...dah ada berapa org baby? "
GULP!!! kali ni sy terperangkap...
aduihhh...sy mmg tak pandai nk menipu...hu3...
sekali kantoi la pulak...
sy pulak yg tersipu2 disebalik hp sendiri...
" akak ni org gurau je la....sy single lagi "

ambik ...nk tau sgt kan status sy ...hu3...
sekali dia pertikaikan pulak...
" maria pun single ...mcmana maria nk handle kes rumahtangga org lain? "
pulak dah...penyudahnya sy pulak yg dikaunselingnya ...
malas nk bertikam lidah...sy katakan sy hanya jalankan tugas yg diamanahkan...

so apa juga kes yg datang sy terima dgn hati terbuka...

lps sy beritahu status sy...ingatkan akak tu dah tak nak terima khidmat nasihat dr saya lg ...
tup3 ...tiba2 je muncul depan pintu bilik saya ...hu3...
dlm tempoh 1 jam 15 minit sesi yg pertama...

sy hanya mendengar dan melihat gelagatnya ...
sampai satu tahap...saya rasa diri saya dihenyak ke bawah sedalam2nya ...
dia sgt agresif ...bercakap...non stop....
alhamdulillah 1 jam yg seterusnya...
sy bangkit ...dan saya cuba rungkai masalah sebenar yg menghantui client sy ni ...

alhamdulillah ...
egonya berjaya sy leraikan...
dr manusia yg agresif dan banyak bercakap...
dia terdiam ...

nampak seperti dia berfikir bila mendengar sy bercakap...
matanya nampak merah menakung air mata...
tangannya yg tdnya aktif dihayun kekiri dan kekanan ...
akhirnya ...terpaku dan terletak diatas meja mengampu wajahnya ...

dia termenung ...sambil pandang wajah sy...

alhamdulillah ...
saya jumpa keistimewaan dalam dirinya...
dia agresif hanya untuk memberontak...
hidupnya penuh dendam, benci pada lelaki...
bila dia terikat dengan perkahwinan dia rasa dikongkong ...
apa yg diimpikan semuanya hancur...
perkataan yg keluar dr mulutnya sblm hbs sesi
" ingatkan masuk alam perkahwinan boleh tempah tiket masuk syurga ...
tp lain pulak jdnya... macam nk tempah tiket ke neraka je "

saya cuba bangunkan semula semangatnya ...
beri dia harapan ...beri dia ruang untuk dia nampak nilai kasih sayang dalam dunia ni...
perempuan...sekeras2 kerak nasi...
kalau disimbah air ...pasti akan lembut akhirnya ...
malangnya lelaki hr ni berbeza...
kalau dilihatnya wanita tu kerak nasi...
buka dilembutkannya dengan air...
diambilnya pisau untuk mencungkilnya lg ada la ...

aduyai...
lelaki ...tolonglah buka mata ...gunakan akal dan minda anda sewajarnya...
prihatin ...dan sayangi wanita2 di sekeliling anda ...SELAYAKnya ...
tolonglah bezakan...

wanita mana layak untuk dicintai, disayangi dan yg patut ditolak ketepi!
sy tahu bukan semua lelaki buta hati...
nilailah sebagai seorang juri yg bakal mengimami & mengemudi sebuah pelayaran sepi...
jadilah teman yg sejati...yg bakal menemani sebuah pelayaran hingga ke alam abadi...

~mood separa ok~
*moral of the story...

walaupun saya belum berkahwin ...tak semestinya saya tak tahu rencah alam rumahtangga...
saya belajar dr pengalaman org lain yg berada disekeliling sy...
melihat...merenung ...dan mentafsir ...
ilham akan datang ...kalau kita punya niat untuk membantu ...
alhamdulillah...
terima kasih Allah ...nikmatMu ku hargai...^^,
syukur...alhamdulillah

regards
~adeqya8284~

No comments: