Saturday, March 30, 2013

* biar waktu berbicara *

phewwww...

Alhamdulillah 
finally selesai juga Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Zon III semalam
dalam kepayahan & keperitan ...
finally we did it!
secara peribadi 
saya berpuas hati dengan komitmen seluruh ahli keluarga PADSPS
thanks a lot guys...
from A to Z ...saya bangga dengan komitmen kerja kalian ...

selesai prog penutup bulan mac...
alhamdulillah ...alhamdulillah... alhamdulillah
next week andai tak ada aral
saya & kakak ada merancang satu percutian singkat utk family...
harap segalanya berjalan lancar ...

apa yang dah berlaku 
biarkan berlaku...
ambil pengajaran dari segala kesilapan yang terjadi ...
dan...
maafkan insan2 sekeliling kita...
Ya Allah anugerahkan ketenangan & kebahagiaan itu 
buat insan2 yang Engkau uji tahap kesabaran mereka...

amin...

regards
~adeqya8284~

Sunday, March 24, 2013

# 30 minit yang bermakna ...

oppsss ...
maaf saya tak sempat update condition saya lps sampai di bangi tempohari 

kalau mengikut jadual 
saya & rakan2 perlu berkursus di ILIM selama 3 hari

alhamdulillah...
sesi kursus asas kaunseling syarie untuk hari pertama...
berjaya kami lalui dgn jayanya ...

19hb mac 2013 ...
lbh kurang jam 7.30 mlm 
kami mendapat berita tentang kematian KPP Bah. Pendidikan JHEAIPP
Ustaz Redzuan Bin Abd Wahab ...
dari teman2 yang berada di P.Pinang...
terkesima sekejap...rasanya baru lagi saya bergurau senda dengan arwah...
waktu majlis hafazan peringkat kebangsaan yg lalu...
Al-Fatihah...moga rohnya ditempatkan bersama para solehin...

saya tak pernah bekerja direct dengan arwah ...
sekadar menegur sapa & berbual kosong saja...
arwah seorang yg happy go lucky dan sangat disenangi oleh ramai pihak ...
Allah sayangkan insan2 yang baik ...
saya percaya...
pemergian beliau memberi kesan yang agak besar pada seluruh warga JHEAIPP

berbalik pada keadaan kami di bangi...
ada seorang dua dikalangan kami yang mula tak senang duduk...
masing2 dah bising dan mohon untuk tarik diri dr kursus 
dan mereka ingin balik utk menziarahi arwah ...
saya serba salah ...
selepas berbicang dengan beberapa pihak ...
akhirnya kami peserta kursus dr pulau pinang dibenarkan balik 
untuk menziarahi arwah ....

jam 11 mlm 19 mac kami bertolak dari bangi 
dan alhamdulillah kami tiba di pulau pinang jam 5 pagi 20 mac ...
kami tak tidur sepanjang perjalanan sbb kami terpaksa temankan driver memandu 
so sesampainya saya di rumah ...
alhamdulillah sempat lelapkan mata lbh kurang 2 jam ...
then saya terus ke pejabat dan ke rumah arwah utk penghormatan terakhir ...

20, 21 & 22 mac ...
padat dgn segala macam jadual & kerja ...
nama ja tak pi kursus ...
waktu kerja saya tetap sama ...
saya tetap kena balik lewat sebab ada function mgu ni...
bayangkan dr hari rabu tempohari hinggalah hari sabtu kelmarin...
hanya 30 minit yg saya sempat luangkan masa dengan mama untuk berbual...
kasihan mama & abah ...
mama jarang ganggu saya kalau dia nampak saya letih ...
tp abah saya tak...
letih ke...tak boleh buka mata ke ...
setiap soalan dia perlu ada jawapan dr saya ...
hik3 ...
mcm tulah hidup...
kelmarin walaupun hanya 30 minit saya sempat sembang dengan mama 
sebelum saya pergi bertugas ke hospital ...
saya dapat rasakan...
ianya 30 minit yang amat bermakna dalam hidup...

itulah lumrah manusia kan...
kita jarang bersyukur & hargai dengan apa yang kita ada...
so sementara insan2 yang kita sayang ni masih ada depan mata kita 
hargailah ...sayangilah mereka...
selagi hayat mereka masih ada...
adakala saya rasa bersalah pada abah & mama...
tapi saya tahu abah & mama faham dgn keadaan saya...

syukur ya Allah ...
kasih sayang mereka tak akan saya persiakan...
sayangi mereka ya Allah sepertimana mereka mengasihiku sedari waktu kecilku...

amin...

regards 
adeqya8284

Monday, March 18, 2013

#alhamdulillah safely arrived ...

penat dowh ...
perjalanan ke bangi yg mengambil masa 4 jam 
tetiba bertukar jadi 9 jam hari ni
gara2 ada sesi "shopping" di jlnn TAR ptg td
wua3 ...

ape2 je la kan 
saya tak kisah janji selamat tiba ke destinasi....

Alhamdulillah demam saya dah makin ok 
dan insyaAllah akan berkampung di ILIM, Bangi 
untuk sesi 4 hari 3 malam 
Kursus Kaunseling Syarie bermula hari ni sampai la 21hb insyaAllah 

permudahkan urusan kami Ya Allah :)

tired & nantok ...

tata ^^,*

regards
adeqya8284 

Thursday, March 14, 2013

* senggang yang panjang *

agak lama tak mencoret disini ...
sy cuba mencari senggang waktu yang bersisa sebenarnya,,,
tapi hakikatnya ia masih tidak mampu utk saya miliki 
kerana kepadatan jadual seminggu dua ni ...

saya selalu merenung diri 
sibuk sangatkah saya?
rasanya saya bukan sesiapa pun 
hanya penjawat awam biasa 
tapi kerapkali saya kekurangan masa 
untuk keluarga & rakan2 yg sentiasa mengingati saya...

untuk family & teman2 maafkan saya ...
kesibukan ini bukan satu pilihan ...
tp ianya tanggungjawab yg harus dipikul dan harus sy galas ...

kalau diberi pilihan 
saya mahu kembali ke jabatan lama, kerjaya yang lama 
rileks ...
tak banyak tekanan ...
apakan daya ...bila sekali saya memilih untuk melangkah ke hadapan 
sudah pasti saya tak akan menoleh ke belakang lagi ...

minggu lepas ...
bermula 3 mac (ahad)
saya bertugas untuk 2 kerja serentak dalam satu masa 
bermula ahad saya menghadiri mesy agung qaryah waktu pg
usai mesy agung saya terus bergegas ke kompleks tabung haji bayan lepas 
utk sesi taklimat sebagai LO 
bagi majlis hafazan Al-Quran peringkat kebangsaan...
selesai taklimat saya & rakan2 terus memulakan tugas ...
sehinggalah 9 mac...
diantara tarikh 4-9 tu ...
2 hari saya terpaksa runshing balik untuk siapkan tugas2 di pejabat
dan persiapan kursus pra-perkahwinan di USM transkrian (9 & 10 mac)
bayangkan siang hari saya bertugas di pejabat 
dan malam harinya saya stay sehingga jam 11 malam sehingga majlis selesai
usai bertugas di komp tabung haji pada 9 mac lepas saya terus bergegas balik 
untuk kursus praperkahwinan di USM 
sehinggalah semuanya selesai pada 10 mac 

serabutkan???
apa yang mampu saya ungkapkan 
teramat la letih ...
namun saya tak punya pilihan ...


di celah2 kesibukan majlis hafazan tersebut
saya dikejutkan pulak dengan jadual kerja minggu depan 
asalnya 19-21 mac saya terlibat dengan prog gerak remaja peringkat negeri 
di pantai kerachut...
dalam masa yang sama ...
sampai pulak surat dari ILIM...
untuk tawaran kursus kaunseling syarie pada tarikh yg sama 
confius kan???
selepas mengambil kira condition diri yang amat kepenatan minggu lepas
saya lepaskan aktiviti lasak di pantai kerachut 
dan insyaAllah akan ke ILIM, bangi minggu depan ...
ya Allah mohon kekuatan untukku pikul segala amanah ini ...

minggu ni ...
disebabkan overloaded dgn kerja2 minggu lepas 
saya collapes
demam kot kelmarin sampai terpaksa mc...
asalnya malas nak melayan sakit2 di badan ni 
tp bila terhoyong hayang je di pejabat kelmarin 
saya surrender 
pergi je klinik doc terkejut 
suhu dah nak menjangkau 39' c kot 
"awak demam ye ...saya bg mc & jangan lupa berehat ..."
symp doc 
esok dan lusa saya ambil cuti ...
konon2 je ya ...sebab malas nak masuk ofis on time ...hik3 
nama je cuti tp ada je keje yg menunggu atas meja di pejabat tu 

ada kala saya rasa saya hilang kehidupan 
tapi saya syukur 
saya masih punya keluarga & teman2 yang memahami ...
terima kasih semua ...
terima kasih kerana terus menyokong & menyayangi saya 
walaupun adakala diri ini terpaksa memungkiri janji dgn kalian 

maafkan saya ...

regards 
~adeqya8284~