Posts

Showing posts from September, 2010

*♥* padat dan penat??? *♥*

betul ke istilah tajuk entry di atas???
iye la kot kan...
sampai hari ni saya belum berkesempatan utk berehat *lps balik dr melaka aritu...huhu
sempat ambil time off half day je kelmarin ...
itupun curi2 masa utk keluar menonton magika dgn tini...
huahua...magika sgt best!...
saya bagi 9 1/2 / 10 la...memang superb...
hehehe...dalam letih2 sempat lg sy panjat tangga JJ utk pergi menonton...
just 4 relaxkan minda dan hati yg sedang bergulana ni huhu...

jadual saya padat hingga minggu depan...
harap2 dapat buang beberapa aktiviti...
sebab rasa tak daya sangat...

esok : mesy. dgn biro pengaduan awam jab.perdana menteri utk aktiviti bln okt-nov ni...
jumaat: jamuan aidilfitri PADSPS
sabtu&ahad:study time!!!
isnin&selasa:exam paper undang kerajaan~paper 1&2 @ dewan seri pinang
rabu:mesy. peg khidmat nasihat di JAIPP
khamis: ~free buat setakat ni~
jumaat-ahad:ada jemputan dr RISDA utk prog.hari keluarga wawasan siri 2
@ merlimau~melaka

ini jadual keje sy setakat 10/10/10 ...
sengal2 badan balik dr m…

*♥* Hari Keluarga Wawasan @ Kg. Seri Tanjung Melaka *♥*

Image
Kepenatan....
baru sampai dr melaka jam 11.30 mlm semalam...
hari ni sperti biasa...tanpa rehat yg panjang...
saya kembali menjejak kaki ke pejabat menjalankan tugas...

otak sarat dengan mcm2 perkara...
alhamdulillah selesai tugas2 di melaka utk program bersama RISDA & JKM...
pd firasat sy...
objektif membawa client sy & seisi keluarganya...
menyertai hari keluarga wawasan di melaka kali ni tercapai...
biar jauh perjalanan...
biar banyak halangan yang mendatang...
alhamdulillah...masih ada ruang yg dipermudahkan ...

saya tak pernah tahu tentang kewujudan prog hari keluarga wawasan ni
hari keluarga wawasan @ HAKAS adalah satu platform ...
untuk menyatukan semula keluarga2 yg bermasalah dari segi sosial...

peserta2 HAKAS kali ni ramai yg terdiri daripada remaja2 yg terlibat dgn jenayah juvana...
dan juga terdiri daripada keluarga2 yang bermasalah (broken family)
alhamdulillah...satu kepuasan menyertai team HAKAS kali ni...
secara tak lansung saya dah melibatkan diri dgn aktiviti kemasyarakatan ..…

*♥* bila ada yang menguji kesabaran saya!!! *♥*

tak tahu nk klasifikasikan entry ni sebagai kategori apa...
marah, benci, tak puas hati...huhu...penghujungnya saya jugak yg sedih sendiri...
sy tak tahu apa puncanya kejadian kelmarin...
tapi bila tiba2 saja ada pihak yg melanggar urusan peribadi saya...
cuba bercakap dan ambil tahu soal gaji dan sumbangan sy pada organisasi ...
saya kira its too much!!!

selama hr ni tak pernah saya senaraikan...
dana pengeluaran yg sy sumbangkan utk organisasi dan client...
sy kira ia milik peribadi dan tak perlukan hebahan...
tapi bila kejadian kelmarin berlaku ia benar2 mendidihkan darah saya!
bercakap ikut suka hati dan mulut tanpa menyiasat...
dan bercakap kasar!...

sy tak merancang utk keluarkan taring "bossy" di dalam pejabat...
sebab sy kira saya mahu belajar dunia baru saya dan mahu dekati semua secara "berkawan"
tapi bila keadaan ni berlaku ...
saya belajar sesuatu yg baru...
jangan terkejut kalau ada perubahan dalam diri sy lps ni...

i think its too much!!!
kalau kita mengharapkan pengho…

*♥* bisik minda pada hati... *♥*

inilah sy...
kalau rajin tu...
sehari boleh menulis 2-3 entry dlm belog ni...huhu...

hati kurang tenang semenjak dua menjak ni...
luaran tampak biasa...normal mcm insan2 lain...
dalaman...
hanya Allah yg tahu ...

ada satu dua perkara yg merunsingkan minda saya ...
tapi yg benar2 menyentap hati & jiwa sy kebelakangan ni
bila ada yg bercerita tentang soal jodoh saya...

sy kira...sy kurang berbicara soal hati...soal jodoh secara terbuka...
tapi tekanan2 yg mendatang sejak kebelakangan ni...
buat sy makin runsing...makin tertekan...

secara peribadi...saya kira...
umur 26 tahun masih belum terlalu banyak utk dihitung...
rasanya...baru je menghela nafas lega...
menamatkan pengajian dua bulan yg lepas...
baru nak menarik nafas lega...dah terdengar
sokseksoksek...bicara tentang kahwin dan soal jodoh...
makin lama makin rancak jadi bualan insan2 di sekeliling saya...
kalau setakat pertanyaan ttg gosip2 liar tu...
sy kira ...saya mampu lagi tepis dengan hati yang terbuka...

tapi... bila en.abah dah mula bersu…

*♥* cerita hari ni *♥*

~hari selasa~
sangka saya taklah sesibuk mana ...
hari kedua ni biasanya client sedang2 saja...

malangnya sangkaan saya meleset...
berat terus kepala ni...
~terasa ibarat senget sebelah...huhu~
macam2 cerita...macam2 ragam...mcam2 kisah ....

kisah 1
~cerai taklik~
datang seorang pakcik berusia lingkungan 60-an bersama isterinya berjumpa saya...
pakcik tersebut bawa bersama 2 pucuk surat yg tlh diberikan kpd isterinya ptg kelmarin...
isi surat yg sama cuma ditulis dalam dua salinan
dan dalam surat tersebut dinyatakan ...
sekiranya isteri melakukan sesuatu yg suami tak izinkan maka jatuh talak satu...
masalahnya sekarang surat tersebut ditulis dalam 2 salinan...
so persoalan pacik tu...
jatuh talak 2 @ masih talak 1...
??????????
hanya mahkamah saja yg mampu memberi keputusannya...

kisah 2
~poligami~
datang si isteri pertama
bercerita ttg kisah suami yang telah berkahwin lagi *berpoligami* tanpa kebenaran...
sejak 2003 dan kini telah miliki 2 org anak dgn isteri kedua ...
awal pertemuan isteri ini tenang t…

*♥* raya vs kenduri kawen *♥*

Image
sedar tak sedar dah masuk hr isnin semula...
hari kejeeeeeeeee............huhu
alhamdulillah raya thn ni...agak meriah walau tak lama di kampung...

thanks pada kawan2 yg sudi hadir ke rumah 16 sept yg lepas...
berbaloi saya memasak smpai kul 2am utk tetamu...
alhamdulillah dah tunaikan hajat beberapa org yg request nk mkn soto ...
nanti thn2 depan sila request makanan yg senang2 sikit ye...
hehe...berhempas pulas jugak la utk siapkan 3 periuk kuah soto...
tp sgt suka+puas hati sebab semua suka ...dan periuk licin!!!
alhamdulillah >_<

18 sept lepas ...
berlansunglah kenduri kawen teman sepermainan sy satu masa dulu...
saya pernah ceritakan tentang akmal di blog ni sebelum ni ...
ibarat jejak kasih ...hehe...
majlis akmal berlansung di lokasi ini...



::majlis bermula jam5.00 petang hingga 11.00 malam::
*tapi pengantin minta saya hadir lepas magrib utk majlis persandingannya...
demi kawan...
ape saje beb...saya turutkan...
tq makcik rozi& pakcik din...*parents akmal...
masih ingat saya walaupun dah…

*♥* syawal 1431H *♥

kenapa la diri ni sangat bermalas-malasan untuk menghapdet!!!
banyak cerita ...banyak kisah...
suka duka sepanjang syawal 1431 H ni...

owhhh sebelum terlebih melalut...
Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin...
untuk semua pengunjung2 penamayamaria ni...:)
maaf kalau2 ada entry sy sblm ni yang pernah menyinggung perasaan mana2 pihak...
niat di hati... coretan yang terpalit di wall ini hanya luahan rasa...
lukisan jiwa rasa sedih, gembira, tawa & hiba sendiri...
tidak ada kena mengena antara hidup dan mati insan2 lain...

syawal thn ni berbeza sama sekali bagi hidup saya...
kebiasaannya saya akan menyambut mlm raya di rumah peninggalan opah...
masak rendang dgn makyang...susun kuih...bertakbir di anjung rumah...
tp tahun ni berbeza sikit suasananya ...
mlm raya... saya & family masih berada di rumah ...di parit buntar...
mengubah sedikit tradisi...
masih menyambut syawal dengan laungan keramat takbir...
cuma bezanya ...
kami jemput kumpulan takbir dr surau untuk dtg ke rumah bagi memeriahkan sua…

*♥* Tribute to Cik Wiwi *♥*

Image
who's cik wiwi???
sila skroll ke bawah ...
v
v
v
v
v
v
v
v




bubbye cik wiwi ...
terima kasih atas segala jasa & kenangan...
kenangan yang akan sy bw hingga jasad bercerai badan...

kenangan study bersama cik wiwi di bawah pokok dekat library PHSII...
kenangan tidur bersama cik wiwi sementara tunggu waktu exam bermula...
kenangan langgar tiang dan tembok...* sowi cik wiwi kalau sakit...
kenangan merempit atas highway melepaskan stress...

cik wiwi...thanks 4 da memory ...
sedih rasanya nk berpisah...
tp lumrah alam kan...
tiap yg bertemu pastikan berpisah...

moga cik wiwi bertemu dengan tuan yang lebih baik...
lebih pandai jaga cik wiwi ya...
gonna miss u cik wiwi...

welcome cik greenish ...:)
welcome to my life ...
buku baru...kehidupan baru...insyaAllah buah hati juga baru...
P**8284 alhamdulillah...
tercapai jugak hasrat utk melakar tarikh lahir pd cik greenish...

hope everything wi…

*♥* My Diary Ramadhan 07 *♥*

Menjejak 10 malam terakhir...
Ya Allah...leka seketika dengan urusan2 dunia...
sejak cuti nuzul Al-Quran yang lepas hingga ke hari ni...
saya belum lagi menjejakkan kaki ke pejabat...
30 hb saya bercuti...selesaikan 2-3 perkara di JPJ dan pihak insurans ...
kelmarin dan hari ni...saya berbengkel di PAD Kepala Batas ...
esok baru ada peluang nak menjenguk teman-teman sepejabat...
adehhh...banyak keje yg pending...

minggu depan 7hb ...saya ada mesyuarat di masjid negeri
mesyuarat unit undang2 & rundingcara keluarga ...
saat2 akhir nak beraya pun masih ada kes yang berbangkit lagi...
pening kejap bila tgk surat pg td...
mood raya dah mula menular...
tapi bila ada tuntutan kerja yang mendatang sebegini...
saya tak mampu untuk menolak...

semalam saya call adik...
cemburu la pulak dengan dia...
si budak kecik tu cuti raya dua minggu ...
dan cutinya bermula seawal isnin minggu depan...
huhu...itu namanya raya sakan...
jeles...jeles...kakak dia yang keje dekat ni...
raya ke4 dah kena keje...huhu nasib badan.…

*♥* Rindu Yang Telah Pergi *♥*

By: Akim, AG & Black

Sekali lagi ku terdengar,
Suara takbir,
Rasa menyelubungi,
Bila ku sendiri

Ku masih bermimpikan,
Hilai tawa itu,
Walaupun hanya sesaat,
Ku merasakannya

Kini yang tinggal hanya,
Pusara sebagai penawar,
Bisa ini,
Agar bercahaya,
Aku mampu berdoa,
Ini takdir yang maha esa
Di hari/pagi raya

Terbayang kenangan indah,
Tika bersama,
Keluhuran di wajahmu,
Ku kenang selalu

Andai ku meniti sebuah,
Cinta sejati,
Aidil fitri jadi saksi
Tulus hati ini

Rindu yang telah pergi,
Membawa satu memori,
Menjadi satu coretan cinta,
Oh woo…
Di pagi syawal ini,
Tertitis airmataku,
Memandang potret wajah dirimu

*nice song ...nice lyrics...
its full of meaning for me...
untuk dengarkan lagu ni...
saya dah sisipkan ia dalam koleksi muzik terkini penamayamaria ni...

hmmm...rindu yang telah pergi...
ia pergi berlalu sepi...
biar kini tinggal sendiri...
rindu itu sentiasa terpahat di hati ...

regards
**adeqya8284**