Posts

Showing posts from October, 2009

::Penang Port Police::

Image
Alkisah.....
Penang Port Police dan saya memang tak ada kaitan...
tapi semalam saya telah diheret sekali oleh en.abah dan pn.mama utk join .....



mula2 segan jugak nak ikut...
tp dsebabkan en.abah telah booking 3 tpt utk dinner mlm tu...
terpaksa la sy menurut perintah....

Sy tahu serba sedikit sejarah en.abah yg merupakan 1st batch x-penang port police
tp secara total..sejarah en.abah waktu d penang port sy tak arif sgt...
so sy ambil kesempatan ni utk kenal kwn2 en.abah & arwah mak ....
mesti nostalgia kan =)

setibanya di perkarangan Safira Club, Seberang Jaya ...
sy dah dapat rasakan suasana "reunion" yg sebenar...
amat la mengharukan...
bila ada satu sesi perjumpaan teman2 yg dah berpuluh thn tak jmpa
ada yg dtg bertongkat, ada yg berada atas kerusi roda...mcm2 keadaan....
sy sempat snap beberapa reaksi wajah gembira en.abah bila bertemu kwn2 lama.....
jom kt tgk ....



























::en abah berbaju batik kaler hijau pucuk pisang kekuningan...::
*kaler baju dah tak clear sebab lampunya cerah yang am…

::Happy Birthday ::

Image
Video di atas sy siapkan sebelum mata sy sakit...
Khas buat teman2.....kalian inspirasi abadi saya....
special dedication ....
To my best friend Fatin Nadzirah...
Happy birthday dear *28.10.2009*....hope our frienship is never end...
thanks for being a part of my life ....

::with love::

::My Eye::

Image
Kenapa entry ni tajuknya my eye?
kenapa satu mata je?....hmmmmm
ini jawapannya......










::1 mata sihat & 1 lg mata yang bengkak + sengal::

Bangun je pg td...mata sebelah kiri sy dah tak boleh buka...huhu
amat sakit sekali...
bila ada gelembung jernih dlm mata tu....
sepatutnya pg ni sy perlu hadiri kursus aset di BTPN Pulau Pinang,
tapi disebabkan sebelah mata sy tak boleh buka...
tak tentu2lah sy tak boleh nak drive....
so sy ambil keputusan utk pergi hospital dulu buat check up...

di hospital...Dr buat conclusion....
"U ada alergik, and I tak pernah jumpa kes mcm U"
aduihh...alergik ape pulak la....
"so u kena datang semula utk refer dgn pakar"
hmmm...sy angguk je la...
"i will Dr...."

dan kesudahannya...


::sy terima 2 dos injection dari Dr::

sy akan refer dgn pakar nanti...
tp bukan minggu ni sebab jadual sy dah pack....
moga2 tak ada alergik yg merbahaya...huhu

::regards::

::Mixed Marriages::

Image
Alhamdulillah selesai sudah satu beban yg ditanggung....
Saya dah selesai ujian lisan di USM semalam...
walaupun keputusannya agak kurang baik..sy tetap bersyukur...
sy masih tergolong dlm golongan pelajar yg lulus...

nak tahu tajuk oral sy?

"Talk about Mixed Marriages"

Dan dgn tajuk itulah jugak..lidah sy kelu utk berbahasa....
Bayangkan dalam tempoh seminggu sy banyak prepare tentang topik
yg berkaitan dgn education, health, fitness, english language & environment...
tiba2 keluar soalan tentang "KAHWIN CAMPUR"
Allah je yg tahu perasaan sy waktu tu....
memang dah nasib sy agaknya.....insan yg belum kahwin ni...
keadaan ni mengingatkan sy pd pengalaman2 lps

pengalaman sy...
hadiri interview untuk jawatan S27 Pembantu Hal Ehwal Islam...
seingat sy...dah 3 kali sy dipanggil untuk jwtn S27 tu....
dan dalam setiap interview itu jg...
paling sikit 2 soalan tentang nikah kahwin pasti ada...
tahun ni oral sy pulak berjangkit dgn virus "kahwin" ni....
huhu....ser…

::entry pendek::

Image
Sorry tak sempat update blog....
sy terpaksa siapkan semua keje2 penting di pejabat...
sbb minggu dpn kena kursus lg...

esok sy akan hadapi ujian lisan di USM,
24.10.2009 ~6.10 pm @ USM, Penang
doakan ye....
rasa otak kosong...tak sempat study banyak...

sy akan update lepas segalanya selesai ...
i.Allah.....

::regards::

::Kita Ibarat Tempayan Retak::

Image
Artikel dipetik dari laman ; iluvislam.com

Seorang pengangkut air memiliki dua tempayan besar di mana kedua-duanya tergantung pada hujung pengandar di bahunya.
Satu daripada tempayan itu retak, sedangkan yang satu lagi tidak. Jika tempayan yang tidak retak itu selalu dapat membawa air penuh
setelah perjalanan panjang dari mata air ke rumah majikannya,
tempayan yang retak itu hanya dapat membawa air setengah sahaja.

Selama 2 tahun, hal ini terjadi setiap hari.
Si pengangkut air hanya dapat membawa
satu setengah tempayan air ke rumah majikannya.
Tentu sahaja tempayan yang tidak retak merasa bangga di atas prestasinya
kerana dapat menunaikan tugasnya dengan sempurna.
Namun si tempayan retak yang malang itu merasa malu sekali
di atas ketidaksempurnaannya dan merasa sedih
sebab ia hanya dapat memberikan setengah dari kemampuan yang ia miliki.

Setelah 2 tahun tertekan oleh kegagalan pahit ini,
si tempayan retak itu berkata kepada si pengangkut air;

" Saya sungguh malu pada diri saya send…

::Minggu yang meletihkan....::

Image
Lamanya tak post entry....
bukan tak nak menulis dlm blog ni...
masa yang pack buat sy hilang arah kejap...
4 hr sy berbengkel di head office,
pening kepala pun ada bila kena buat kerja yg tak pernah sy buat....

secara peribadi, sy tak kisah utk belajar buat kerja2 yg sy tak pernah buat,
at least sy belajar sesuatu yg baru dlm hidup sy...
malangnya sy rasa otak sy mcm di 'blend' minggu ni...
mungkin sebab bertukar suasana kerja kot...
tak pernah sy rasa tertekan sebegini...
nak kata kerja yg sy buat tu susah ..tak jugak...
sy pernah bekerja dgn team kualiti jabatan...utk persijililan ISO,
bekerja sampai tahap rasa tak jejak tanah....memang teramat sibuk
pukul 1 pagi masih di pejabat siapkan fail2 untuk diaudit...
waktu tu tak timbul rasa tension...sebab setiap pegawai @ staf tahu peranan msg2...
tp kali ni walaupun masalah hanya sebesar kuman,
sy rasa teramat susah utk handle....

susah utk sy describe di sini,
adat la kan ragam manusia pastinya pelbagai...
sy perlukan masa utk terima suasana ker…

::Cerita Hari Minggu::

Image
Cerita yg agak ketinggalan.....
hari Sabtu lepas sy menapak ke USM...
jadi minah buku la kunun...hehe..insaf sekejap coz minggu depan sy ada oral test...
sebenarnya buat syarat je tu...nak menyedapkan hati...
ye la rasa terkejut jugak bila baca syarat2 oral test tu...

1) tak boleh bawa pen / kertas
2) pelajar perlu bercakap dalam tempoh 5 minit mengikut topik yang diberikan
3) oral test ni 20 markah daripada keseluruhan paper english 300 sy thn ni

3 perkara ni buat sy tak tidur lena...tak boleh bw kertas..
maknanya sy kena bercakap secara spontan...
alahai...Dr George..nampaknya oral test Dr ni lebih susah dr MUET...
huhu...takotnye....
ape pun yg bakal jd...sy akan tetap cuba yg terbaik...*cm jawapan budak AF je..hehehe
ok lupakan kejap bab oral test tu...

banyak keje yg sy dpt buat bila menapak dalam USM ni...
pinjam buku, cari bahan assingment,buat discussion projek pengurusan...
dan yg paling best dan aktiviti wajib saya & k.ta adalah...............
bg makan ikan dan kura2 dalam tasik USM...;)

::Bersangka Baiklah Kepada Tuhan::

Dipetik dari laman web iluvislam.com

"While people sleep, we work. While people work, we work ahead,"
Saya tidak akan lupa kata-kata itu.

Ianya terucap kira-kira 15 tahun lalu oleh pengetua kolej,
Mr. PMS Jassal ketika saya menekuni pengajian A-Level,
jurusan undang-undang di Juara Academy College di ibu kota.

Waktu itu, saya adalah pelajar Melayu tunggal dan 'tunggul'
dalam kelas seramai 30 orang itu. Berkecamuk fikiran
pada hari pertama saya mendaftar. Masakan tidak,
sudahlah 'solo' ditambah pula dengan 'sepatah haram'
saya tidak memahami apa yang diajar.
Bukan sehari tetapi berjangkit sehingga lebih sebulan!

Tidak cukup dengan itu, saya sering menjadi bahan ketawa
rakan-rakan sekelas dan pensyarah lantaran kegagalan saya
untuk membuat 'presentation' jauh sekali untuk mendapat
tempat teratas dalam carta kelas.

Lebih menambahkan pedih dan pilu di jiwa,
apabila ada seorang pelajar 'best student' dalam kelas mencabar
sambil menghunuskan jari telunju…

::i'm back::

Image
Hampirseminggu sy tinggalkan blog ni ..tanpa sebarang entry…Bak kata Cu Syikin …dah bersawang..huhuAlhamdulillah ….Senggang masa rehat yang sy ambil tak panjang ..Everything dah kembali tenang... syukur sgt…
Segalanya mula terlerai bila sy dah mohon maaf dgn abah pagi tadi…Sy mengharapkan keadaan akan kembali tenang spt biasa…Org lain dah bermaafan di pagi syawal…Saya ni ketinggalan gerabak keretapi nampak gayanya…Anak bapak…adatla…Pasti ada satu dua perkara yg tak kena …tapi alhamdulillah…Walaupun ada sedikit salah faham ..Sy tak akan meninggikan suara dgn abah ..Atau melawan cakap abah…itu bukan sy..Selalunya kalau ada perkara yg tak memuaskan hati,sy lbh suka diamkan diri …Abah pun tahu…anak dia yg sorang ni ada ketul emas dalam mulut…Walaupun kaki bersembang… pot pet sana pot pet sini…Tapi untuk menjawab atau berbalah dgn org… sy tak suka…Melainkan kalau berada dalam keadaan tekanan yg terlampau …Mungkin sy akn pertimbangkan utk beri feedback, utk pertahankan diri…
Rasa tenang melan…

::Berehat seketika.....::

Image
Cepatnya masa berjalan…dalam tak sedar dah 12 syawal hari ni…Dan dalam tak sedar juga dah mcm2 terjadi dalam tempoh 12 hari beraya….Ada suka.....Ada duka.....Ada pedih.....Ada luka.....
Hati sy dah dicalit dgn pelbagai warna….Dan sy rasa ....sy tak mampu untuk melakarkan warna2 itu di sini….Sy perlukan masa untuk mencari ketenangan…Sy nk berehat …Berehat dr menulis blog ni untuk seketika…Sampai masanya sy akan kembali…Kembali untuk menceriakan sisa-sisa hidup ini..…
Pastinya sy akan rindu untuk bercerita…Bercerita dengan insan2 yg sudi menggembirakan hati sy…Moga kita dapat berjumpa lagi…..i.Allah…
Wahai pemilik nyawaku
Lemahnya diriku ini
Berat ujian dari Mu
Kupasrah semuanya kepadaMu
Tuhan baru kusedar
Indah nikmat cinta & ketenangan itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini yang ku harap hanya cinta dan rahmat dariMu
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doa ku
Duka yang kurasa
Biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Terlihat semua yang Kau beri untukku
Ampu…