Saturday, October 17, 2009

::Minggu yang meletihkan....::

Lamanya tak post entry....
bukan tak nak menulis dlm blog ni...
masa yang pack buat sy hilang arah kejap...
4 hr sy berbengkel di head office,
pening kepala pun ada bila kena buat kerja yg tak pernah sy buat....

secara peribadi, sy tak kisah utk belajar buat kerja2 yg sy tak pernah buat,
at least sy belajar sesuatu yg baru dlm hidup sy...
malangnya sy rasa otak sy mcm di 'blend' minggu ni...
mungkin sebab bertukar suasana kerja kot...
tak pernah sy rasa tertekan sebegini...
nak kata kerja yg sy buat tu susah ..tak jugak...
sy pernah bekerja dgn team kualiti jabatan...utk persijililan ISO,
bekerja sampai tahap rasa tak jejak tanah....memang teramat sibuk
pukul 1 pagi masih di pejabat siapkan fail2 untuk diaudit...
waktu tu tak timbul rasa tension...sebab setiap pegawai @ staf tahu peranan msg2...
tp kali ni walaupun masalah hanya sebesar kuman,
sy rasa teramat susah utk handle....

susah utk sy describe di sini,
adat la kan ragam manusia pastinya pelbagai...
sy perlukan masa utk terima suasana kerja yg dah berubah 100%
sy cuba kawal diri, tp adakalanya sbr sy tercabar....
sy tak suka bertikam lidah dgn org...tp bila keadaan terdesak..sy perlu lakukan ...
penyudahnya sy sendiri yg menangis....

Ketenangan dan Kebahagiaan itu adalah hembusan bayu dari langit…

ditiupkan ia ke dalam hati orang yang beriman...

mereka tetap teguh di kala orang lain hanyut,

mereka tetap yakin di kala orang lain penuh keraguan,

mereka tetap bersabar di kala orang lain merungut ;

dan mereka tetap tenang di kala orang lain runsing...

Yakinlah sesuangguhnya...

Allah Maha Pengasih, Maha Pengampun lagi Maha Penyayang


Tuhan,
berikan sy ketenangan itu........

::regards::

2 comments:

Lina^ Chan said...

hebatnya maria boleh sabar. hebatnya maria ada pendirian teguh..pendirian yg bukan mudah utk bertikam lidah. kalau ina mmg cepat je nk bertikam lidah kalau dah marah. langsung x leh sabar..

syabas utk maria. kagum. ina tau dgn prinsip ni, maria boleh bertahan dan selamat di tempat kerja. besalah, adat org melayu kita ni. kalo kita tegur balik, terus bermusuh sekian lama dengan kita..

akhirnya, kita la yg menelan sakit hati kita sendiri...

tapi takpa, Allah sayang dgn org yg sabar. Dia lebih tahu sapa yg benar, sapa yg tidak.=)

hugs, ina.

adeqya84 said...

My dear Lina,

tekadang sabar dlm diri ni tercabar jugak...amarah dalam diri adakalanya boleh dikawal...ada masanya kita terlupa...as a human kita tak dapat lari dr perasaan tu...biasanya waktu rasa nak marah tu semua terkeluar dr mulut..tp bila suasana kembali tenang..mula la rasa kesal melayan amarah...kita sama2 belajar utk didik hati ya...i.Allah moga Allah permudahkan segala urusan kita...

love & hugs
maria