Monday, October 12, 2009

::Cerita Hari Minggu::

Cerita yg agak ketinggalan.....
hari Sabtu lepas sy menapak ke USM...

jadi minah buku la kunun...hehe..insaf sekejap coz minggu depan sy ada oral test...
sebenarnya buat syarat je tu...nak menyedapkan hati...
ye la rasa terkejut jugak bila baca syarat2 oral test tu...

1) tak boleh bawa pen / kertas
2) pelajar perlu bercakap dalam tempoh 5 minit mengikut topik yang diberikan
3) oral test ni 20 markah daripada keseluruhan paper english 300 sy thn ni

3 perkara ni buat sy tak tidur lena...tak boleh bw kertas..
maknanya sy kena bercakap secara spontan...
alahai...Dr George..nampaknya oral test Dr ni lebih susah dr MUET...
huhu...takotnye....
ape pun yg bakal jd...sy akan tetap cuba yg terbaik...*cm jawapan budak AF je..hehehe

ok lupakan kejap bab oral test tu...

banyak keje yg sy dpt buat bila menapak dalam USM ni...
pinjam buku, cari bahan assingment,buat discussion projek pengurusan...
dan yg paling best dan aktiviti wajib saya & k.ta adalah...............
bg makan ikan dan kura2 dalam tasik USM...;)
amat best sekali...
tenang sgt rasanya...
waktu cubit2 roti utk ikan & kura2 sy & k.ta selalu ckp.....
"ikan....kura2 doakan kami lulus exam ya..."
(sambil memberi makan ikan2 tasik USM yg sentiasa kelaparan)

hehe....bunyinya cam lucu je....
tp
hakikatnya aktiviti mcm ni la yg rilekskan minda...
tenang...segar....hilang sekejap masalah2 yg dipikul minda....

selesai bg ikan dan kura2 makan sy ambil kptusan utk terus pulang ke rumah...
masa sy melalui jambatan pulau pinang keadaan agak mendung
dan cuaca mcm nk hujan...
ada sesuatu yg sy sempat snap pada kepulan awan yg mendung waktu tu..
awan dilangit seolah2 menurun ke bawah...kelihatan spt asap yg byk...
mula2 sy sangka jerebu..tp kepulan seperti asap @ awan tu makin lama makin jelas...
sy mula rasa tak sedap hati...
dah la berada dtgh2 lautan..kalau apa2 jd...
nauzubillah....
akhirnya segala kegusaran sy terjawab bila sy selamat merentasi jambatan...
rupa2nya kepulan asap @ awan tu adalah hujan yang turun dgn amat lebat sekali ....
di kawasan seberang perai....
Maha Suci Tuhan....dia berkuasa atas segalanya....

di bwh sy sertakan gambar
yg sy curi2 snap smbil bw kereta...*jgn sesekali tiru cara sy...hehehe
mungkin gambar ni tak berapa clear ...
tp sy rasa anda semua boleh nampak kalau perhatikan betul
2



lihat pada awan yg menyerupai asap shj.. sila abaikan tulip yg sdg menari2 itu


fokus pd awan yg gelap dan perhatikan kebawah mengarah ke kanan...
anda akan nmpak seperti kepulan asap yg byk.....


sama2 la kita fikirkan..
mcm2 petunjuk Allah pd kita sekarang...
Sememangnya kita tahu Dia yang Maha Berkuasa atas segalanya...
mungkin fenomena2 sebegini blh sedarkan kita...
insan yg selalu alpa & leka dgn kesenangan sementara anugerahNya....

fikir2kan ......

::regards::


5 comments:

tasha said...

wa..k.maria, sempat lagik amik pic tue...ehehehe
gud luck for oral test....
go!go!chaiyork!!!

Lina^ Chan said...

subhanallah...dasat ya..hujan pun mcm tu yea..waah...tetiba rasa takuut...=(

livb said...

kak maria buat pjj kat usm ke? skg kak maria keje kat mana eh..biha keje kat bayan lepas, dekat je dgn usm. hehehe. slalu gak amik picce sambil drive atas jambatan ngeh3 XD

syahbandar87 said...

ye..muga kte lbh insaf lagi dngn apa yg terjadi di dunia ini..dh macam2 dh Allah nk tnjk tp still rmi lg yg angkuh bwt2 x faham

adeqya84 said...

Salam akak,
hehe..itu candid sesuka hati namanya...huhu k.maria oral 23/10 jam 6.10 petang...parah tu..waktu yg betul2 tak best...

My dear Lina,
a'ah..memang sgt takut...mcm2 yg terlintas dlm kepala ni..nauzubillah..moga kita sama2 ambil iktibar

My cute sis Biha,
a'ah k.maria student pjj usm, i.Allah thn ni thn akhir..k.maria keje kat sg bakap..kalau ada kelas br akak ke usm..best kan bihah snap gambar atas bridge..naknye time tgh jammed:)..blh hilangkan bosan tu...hehe..

Syahbandar87,
sama2 kita jadikan segala petunjuk ni sbg satu peringatan ...moga kita sempat membersihkan hati dan jiwa utk kembali ke pangkal jalan...