Monday, December 31, 2012

berlabuhnya tirai 2012

esok sehari lagi kita akan berada dalam tahun 2012 ...
insyaAllah andai dipanjangkan umur oleh Allah
makin bertambah umur kita ...
makin singkat perjalanan hidup di dunia ...

terima kasih Allah atas anugerah 28 tahun kehidupan di muka bumi ni...
seperti tahun-tahun terdahulu ...
tahun ini juga punya momen istimewa buat diri saya ...
one of the best momen...
majlis meraikan bff  merangkap ustaz selebriti kesayangan ramai ...
@ mini gathering batch 97-01 SMKANT
walaupun majlis tu jauh nun di bangi sana
alhamdulillah ramai juga yang datang memeriahkan majlis ...
don & husna ...
kami sentiasa doakan kebahagiaan kalian ...
selamat bercinta hingga ke syurga bro ^^,*


okt- nov 2012 jg adalah antara waktu2 indah dalam hidup sy
bilamana abah & mama telah dijemput sebagai tetamu Allah ...
Alhamdulillah syukur Ya Allah ...
indahnya takdirMu buat abah & mama
selepas beberapa ujian & rintangan yang menyapa setahun dua ni
tahun ini adalah rezeki & rahmat buat abah & mama
and I wish ...
saya juga mengimpikan perkara yang sama
mahu jadi tetamu Allah satu hari nanti ...


di penghujung 2012 ini juga saya terima satu perkhabaran gembira 
my bff 
fatin & husband dah dapat transfer balik ke penang ...
dan alhamdulillah specific location untuk my bff ni adalah SPS
syukur my friend is back ...^^,* 
gumbira rasa hati bila makin ramai kembali ke penang 

2012 banyak mencoretkan suka duka dalam kerjaya saya ...
banyak pengalaman yang saya timba...
dari pengalaman turun site ke pemindahan tapak perkuburan 
sehinggalah pengalaman mengutip sisa tulang mayat yang dibakar...
Alhamdulillah 2012 juga adalah satu sejarah juga dalam diri saya 
bilamana jabatan kami telah berjaya 
mendapat pengiktirafan dari pihak SIRIM 
untuk persijilan Syariah Compliance ...
nice experience walaupun ianya menuntut pengorbanan yang besar ...

tentang diri 
saya kira tak banyak perkara yang berubah 
untuk 2013, 
saya masih berkira-kira 
untuk memilih universiti yang mahu menerima saya 
utk pengajian di peringkat sarjana 
insyaAllah doakan segalanya berjalan lancar :) 

tentang kehidupan ...
saya akan terus berdoa ...
untuk minta Allah bukakan hati saya menerima insan lain selain 'dia'
adakala rasa mahu rebah ...
dan adakala jg saya selalu menyalahkan diri sendiri 
bila berbicara soal hati
"mencintai itu tak bermaksud kita memiliki" ...
itu ayat yang saya selalu ungkapkan bila mahu memujuk hati...
saya masih mampu bertahan andai tak bertemu 4 mata dengan 'dia' 
yang lemahnya kalau ada satu pertemuan... Allahuakbar
tak mampu untuk kaki ini berdiri rasanya ...

Ya Allah titipkan sesuatu yang baik untukku dan dirinya ...
bahagiakan diriku dan Engkau bahagiakan dirinya ...
hapuskan rasa cinta ini ...
seandainya diri ini bukan miliknya ...
Ya Allah bahagiakan kami pada jalan yang Engkau redhai...
kerana hanya doa yang mampu ku titipkan untuknya
Ya Allah tak mampu untuk pegang hatinya untuk jadi milikku ...
cuma satu yang kupinta ...
titipkan segala kebaikan untuk dirinya ...
kerana dia pernah menjadi sahabat baikku walau seketika cuma ...

penat menjawab soalan keluarga tahun ni ...
paling penat bila menjawab soalan tentera2 kenit saya ...
dulu2 hanya usik2 ..."bila makcik nak kawin? 
sekarang dah pandai guna ayat bunga-bunga...
"makcik... adik teringin la nak ada pakcik"... ha3 adoyai
sometimes their words make me smile ...
tapi kadangkala hati ni kalah juga ...

entahlah... 
moga 2013 lebih baik untuk saya ...
mencari cinta insan...
syaratNya saya perlu dekat untuk mencintai Dia...
doakan saya kuat untuk menempuh segala ujianNya 
saya yakin dengan ketetapanNya ...
Ya Allah lindungiku dari fitnah duniawi...
dan Engkau lindungi juga seluruh ahli keluargaku 
dari sebarang bencana mahupun musibah yg merbahaya ...
murahkan rezeki kami ...
dan Engkau jadikan kami sebahagian daripada hamba2Mu 
yang soleh dan solehah 
amin ...

* terlajak panjang coretan mlm ni 
nak buang perkara-perkara yang negatif dalam minda 
mahu mencari perkara positif dalam tiap ciptaanNya di muka bumi ini ...
amin....

regards
~adeqya8284~

Saturday, December 22, 2012

* alahai cik squirrell *

penghulu segala hari yang agak ribut minggu ni ...
ribut hanya kerana seekor haiwan comel yang bernama cik squirrel

alkisahnya minggu ni kak zah bercuti ...
so takde la kawan yang nak meronggeng2 bershopping dengan saya kan 
disebabkan banyak kertas kerja yang nak disiapkan 
saya ambil keputusan untuk duduk ofis jer ...

sangat buang tebiat tau dok sorang2 dlm ofis ...ha3
ikut hati nak je pi buang masa menyopping sorang3 
ditambah pulak bonus baru masuk kan
hi3 gatal je tangan kiri ni...
alhamdulillah nafsu menyopping tu masih mampu dikawal lg ...hi3

berbalik kepada cerita dok sorang2 ...
tengah2 saya buat kerja ...
terdengar bunyi yang sayup2 dalam pejabat tu
dum...dumm...dummm...
alahai benda alah apa lah kan yang nak mengusik 
saya jenguk luar bilik tak nampak apa2 ...
selang 5 minit bunyi lagi 
kali ni nampak kelibat benda hitam lalu bawah meja ...
apa lagi meloncat la kan ...
dah la saya pakai jubah kalau la benda alah tu masuk dalam kain 
mau pengsan saya jadinya kot ...
nampak dari jauh benda alah yang berlari tu adalah cik squirrell 
@ tupai comel yang kembang ekornya ...
ha3 kembang juga tengkuk saya bila tengok ekor dia yg kembang
geli kot ... hik3

dalam takut2 tu beranikan juga diri halau cik tupai tu keluar dr bilik sy ...
tak lama lepas tu sekitar jam 2.30 ptg juruaudio saya masuk pejabat
ha3 apa lagi mengadu la dgn en.ninzam...
tau apa dia buat ...
dia halau tupai tu masuk dalam bilik saya ...
then dia tawaf sebilik untuk tangkap tupai tu ...
hasilnya ...

nah!!!!!!


inilah si penjenayah cilik yang cuba ganggu saya kelmarin
hik3 
rasakan kena dok bawah bakul sampah ...
kacau org lagi kan...

time nak balik 
waktu ninzam nak ambil cik tupai ni masuk dalam kotak 
saya dengan tak takutnya dok dalam bilik siapkan saki baki kerja ...
nak tau apa yang jadi...
lepas ninzam angkat bakul tu 
cik tupai gigit tangan ninzam dan dia terus terlepas cik tupai tu keluar ...
wuaaaarggggghhhhhhhh 

hilang kot suara saya sekejap menjerit kelmarin 
tindakan refleks 
saya terus melompat angkat kaki ke atas laci pedastel ...
ampun.... putus nyawa dengan budak kecik sekor ni ...
ninzam pecah perut tengok aksi saya ...
hampes betul!!!
siap perli lagi ...
melompat tu mesti lupa kaki patah yang sakit tu kan???
adoyaiii

itu la alkisah jumaat kami kelmarin 
alahai cik squirrel jgn datang dah ye ...
rasa mcm nk putus nyawa kot menjerit kelmarin  
wuaaaaaaaaaaaa


regards 
~adeqya8284~

Thursday, December 20, 2012

tabahlah duhai hati...

minggu yang agak kelam kabut ...
mood masih bercampur baur

saya perlu ambil masa untuk suaikan diri 
dengan suasana kerja yang semakin stuck!
Allahuakbar ...

minggu ni bermula minggu baru
saya perlu handle semula unit qaryah sendirian ...
pening kejap dengan beberapa isu yang timbul 
untuk pemilihan j/kuasa qaryah ...
sangkanya dah reda 
rupanya masih ada perbincangan & siasatan yang dijalankan...

saya cuba jaga emosi minggu ni...
tak nak marah2 orang lagi 
sebab 2 ubat penenang saya dah takde ...
penyudahnya ...
bila terlalu menyimpan amarah...
air mata juga yg keluar ...
Ya Allah mohon perlindungan hati ini dari terus mencari salah org lain ...
penat rasanya bila bercakap soal kerja ni...

balik umah pun rasa serabut je ...
cannot maria ...cannot maria 
tak boleh marah...marah ...

kelmarin saya terima panggilan dari hospital sungai bakap
ada laporan kelahiran dari 'single parent'
menziarahi baby yang baru lahir sangat mengujakan saya...
I love the smell of baby...
sangat menenangkan ...
tp bila mengenangkan nasib baby girl yang tak ber'ayah' tu 
sebak pulak rasanya ...
berbual dengan ibu baby tersebut 
menjadikan saya takut dengan ujian & peringatan dariNya ...
makin ramai baby tak sah taraf yang lahir hari ni...
bila saya tanya tentang ayah baby 
si ibu muda tadi menjawab ...
"ayah baby tu tahu baby dah lahir ...tapi dia tak nak kawin dengan saya ..."

i have no words for that statement
kadang-kadang keadaan2 beginilah 
yang boleh menimbulkan rasa benci saya pada kaum adam  ...

Ya Allah 
makin pupus golongan Adam yg layak bergelar "imam" kepada hawa...
belum hilang trauma saya pada 'lelaki' 
dengan apa yang pernah terjadi dulu...
sekarang saya diuji lagi dengan keadaan2 begini ...
harap hati mampu bertenang dan tabah lalui segalanya ...

regards 
~adeqya8284~

Sunday, December 16, 2012

::cerita kenyir part 1::

sunday blues ...
harini baru berkesempatan 
nak upload gambar-gambar di kenyir tempohari
baru lepas meng'edit' gambar-gambar tersebut...
jom ...biar gambar berbicara ...
let me tell one by one pic :) ...

  
trio comel acu ...
munawwarah:mardhiyyah:ahmad
3 hari dikenyir ...
 mereka teman saya untuk setiap aktiviti rekreasi


saya suka pic ni 
even nampak macam pic mak dengan anak-anak kan
 ...ha3
great moment with 3 little angle...thanks Allah!

trio tripple M
Mardhiyyah:Mariyyah Munawwah:Maria
3 sepupu yang berbeza umur tapi satu kepala...
thanks kakak & kak nyah ...
kalian selalu buat akak happy :)


pic layan blues ...
tasik kenyir yang indah & tenang ...
tak putus memuji keindahan tuhan bila kita meng'explore' alamnya kan 
tenang dan sangat mendamaikan 

opppssss...he3
agenda makan harus tak ditinggalkan ...
ini antara aktiviti  lepas kami tinggalkan tasik kenyir 
jalan-jalan ke kuala terengganu 
acu bawa kami melewati taman ilmu saya dahulu
jalan-jalan ke gong badak 
melewati universiti sultan zainal abidin UniSZA
atau lebih dikenali sebagai KUSZA dahulu 
membawa kami kepada juadah tepi pantai ini 
....yummyyyy seefood again ...

sempat melewati gigi pantai tok jembal ...
seriously rindu teman-teman KUSZA...
berada disini bukanlah satu perkara yang mudah 
kerana secara automatiknya 
ia mengingatkan saya kepada teman-teman yang telah pergi ...
allahyarhamah maisarah : ruzana : zahidatulakmam
moga kalian tenang di sana ...
kenangan bersama kalian di KUSZA 
tak akan terpadam dari ingatan ini hingga akhir hayat ...
Ya Allah tempatkan mereka bersama golongan para solehin...
Al-Fatihah...

regards 
~adeqya8284~

* nota untuk daud *

entry pertama selepas balik dari bercuti di kenyir...
dah seminggu saya balik ...
baru hari ni sempat mengarang entry baru di sini ...
melalui minggu yang mencabar, 
bukanlah satu perkara yang mudah
suka & duka yang mendatang itu sebenarnya ujian kan...
apa yang penting kita redha dengan setiap ketetapan yang tertulis ... 

entry ini ditulis khas ...
untuk salah seorang adik saya dari keluarga PADSPS
yg telah berjaya menapak ke satu tahap yg lebih baik 
untuk masa depannya...
tahniah daud, 
moga terus berjaya bersama kerjaya baru, di negeri di bawah bayu...

saya yakin...
berat hati seluruh keluarga PADSPS 
untuk melepaskan adinda seorang ni 
apakan daya demi kejayaan & masa depan yang lebih baik...
doa kami sentiasa mengiringi perjuanganmu dik...

terasa kehilangan... 
bila seorang ahli keluarga yang baik & periang ni pergi...
lepas ni takde dah orang yang nak usik2 kami di pejabat lagi ....
terima kasih dik...
kerana sudi menceriakan hari-hari kami di PADSPS...
walau hakikatnya daud sempat bersama kami lebih kurang
5 bulan ja...
harap daud akan kenang segala pengalaman bersama kami di sini

akak harap ...
pengalaman singkat di PADSPS selama 5 bulan ni
sedikit sebanyak dapat membantu daud 
dalam menempuh dunia yang lebih mencabar di sabah nanti...
dua karier yang berbeza...
tapi method perjuangannya masih sama....
akak percaya 
orang yang baik macam daud akan dipermudahkan segala urusan
walau dalam apa jua keadaan sekalipun...
kami tumpang gembira atas kejayaan daud...
jadi guru & role model yang terbaik untuk anak-anak murid ya...
tak boleh nakal-nakal sangat dah ...kena matured sikit ... :) hi3

last but not least ...
akak nak berterima kasih juga pada daud kerana selama ni 
banyak bantu akak dalam mengendalikan urusan-urusan qaryah di daerah...
lepas daud pergi akak rasa hilang sebelah tangan ...
bukan sekadar hilang pembantu...
tapi ada sedikit rasa hilang semangat dalam diri utk teruskan perjuangan ni...
harapnya semangat ni akan kembali pulih
walaupun dah takde orang yang nak tenangkan akak di pejabat nanti :)

selamat maju jaya di tempat baru ya dik...
moga Allah permudahkan urusan daud di perantauan nanti...
doa kami sentiasa ada 
mengiringi kejayaan, keselamatan dan kebahagiaan daud di sana ...

May Allah Bless u bro...

regards
ur sis
~adeqya8284~