Posts

Showing posts from November, 2010

*♥* program pemantapan jatidiri JAIPP *♥*

Image
Alhamdulillah...27 Nov 2010 berlalu dgn jayanya ...
saya kira saya akan gagal lagi utk acara jungle tracking kali ni...
tapi alhamdulillah semuanya selamat dan berakhir dgn jayanya :) thanks God ...
dulu masa kursus induksi/BTN 2005 ...
saya tak dibenarkan oleh doc utk jalani acara lasak atas sebab masalah kesihatan...

selepas 5 tahun...
saya cuba ambil risiko untuk sertai acara lasak ini...
asalnya ...encik abah tak bg sebenarnya utk sy sertai prog ini...
huhu...mcm2 perkara yg encik abah bebelkan...
nanti kaki sy yg pernah patah tu sakit la...bengkak la....terseliuh la...dan blablabla lagi...
saya hanya buka telinga dan dengar...
finally ...
encik abah berjaya jg dipujuk...:)
walaupun tak 100% merelakan anakandanya ini pergi ...:)

27 Nov 2010
saya keluar rumah seawal jam 6 pagi ...
sesudah subuh ...utk berkumpul di masjid negeri pada jam 6.45 pg...
alhamdulillah perjalanan pg yg amat mudah...dan menariknya ...
saya menikmati sarapan pagi di sini......



yes...saya bersarapan bersama permandangan yg ind…

*♥* cinta hati saya ... *♥*

Image
alhamdulillah ...selamat sampai ke rumah jam 10 mlm td...
hari ni saya hadiri seminar 1 ummah 1 akidah di dewan millenium kepala batas ...
seminar itu seharian...9 am - 5 pm...

dan hari ni juga sy ada janji dgn cinta2 hati saya :)...
sy dah minta izin dr abg ipar utk bw budak2 kenit sy kuar shopping buku2 mereka...
habis seminar...saya ambil kakak & tentera2 kenit sy ke hasani bookstore sg petani...
habis urusan di hasani ..kami menjejak ke tesco & popular sg petani pulak...
agak letih ...tp alhamdulillah janji dah sy lunaskan...
segala keperluan utk ulangkaji musim cuti sekolah ni saya dah sediakan...

ditambah juga sebakul dua leteran td...
sy warning jugak...
kalau homework / latihan u/kaji tak siap ...
tak leh p tengok wayang dah lps ni...hehe...
kena ugut sikit...kalau tak diaorg main2 je...
school holiday thn ni belum merancang utk bercuti ke mana2 lg...
dgn keadaan cuaca yg tak menentu...
sy tak berani nak merancang...but insyaAllah...
ada angan2 nak p bercuti...nak relaxkan otak...nak …

*♥* mood : sibuk sepanjang minggu....*♥*

huhu....mahu hapdate blog...
tp minggu ni tired sgt...
tiap kali malam menjelang ...
lps isya' terus cari katil dan bantal...* mlm ni je agak b'tahan sikit...huhu
kenapa ya minggu ni terasa pack sangat...dan minda cepat letih :(
nak kata keje banyak di pejabat tu...
banyak la jugak...
banyak kerenah dgn client...
mcm2 permohonan kahwin dtg minggu ni...
mcm2 wajah...mcm2 ceritera...

kalau nak diikutkan...
seboleh mungkin saya cuba untk selesaikan semua kerja2 yg pending ...
tapi rasanya tak terpegang kot...
selesai kerja ncr...datang kes kaunseling...hbs kaunseling datang kerja dakwah...
hbs kerja dakwah...datang kerja admin...aduyai...
sabar lagi selagi mampu...
insyaAllah cuba bertahan dan bertahan lagi...

saya masih mencari2 fokus kerja saya di tpt baru ni...
sedang cuba buat pembahagian tugas...
tapi ada pulak pihak yg berbunyi cakap tak perlu buat pembahagian...
mcmana kerja nak selesai kalau tak fokus pd satu2 kerja kan...

bukan nak tunjuk pandai ...i just want to apply my skill...
penat jer x…

*♥* ceritera penghulu segala hari *♥*

Image
Alhamdulillah...kelmarin penghulu segala hari yg indah...
walau banyak ujian yg datang menerpa...

awal pg kelmarin ...
sebelum menjejak ke office sy siapkan hidangan spagethi untuk teman2 di pejabat...
dah lama berjanji nak masakkan...baru kelmarin ada kelapangan...
dan kebetulan kantin pejabat masih belum buka dan masih beraya...hehe
malang tak berbau...sebahagian sos spagethi tumpah dlm kereta...huhu
kuantiti sos yg saya buat agak banyak...
so maybe bekas sos tu tak balance bila diletakkan dlam kereta...
nasib baik sikit je yg tumpah...huhu
alhamdulillah lepas sesi tazkirah pg kelmarin semua menjamu selera...:)
seronok bila makan ramai2 ni ...yg x best pun boleh jd best kan...
yg mencuit hatinya bila ada yg bertanya...
maria yg masak ke? maria pandai masak ke?
huhu...mahu je saya jawab...
org perempuan kalau tak boleh memasak tu satu kerugian...
setinggi mana belajar pun ke ceruk dapur jugak tempatnya :)

itu cerita pagi hari...
cerita tghari...
saya meneman k.zah pergi menempah kad majlis perkahwinan …

* menghargai erti kehidupan *

alhamdulillah...menyusuri masa yang semakin pantas berlalu...
november bakal ditinggalkan...disember bakal menjelang...
bila kita menyebut ttg disember...pastinya semua manusia akan bersedia...
bersedia untuk menutup buku lama...
dan membuka buku baru dngn azam2 yang lebih membina ...
sebelum menutup buku lama...
pastinya kita akan flashback semula apa yang telah kita lalui dan alami sepanjang tahun ini...
MUHASABAH DIRI...
merenung segala perbuatan lalu...dan cuba untuk memperbaiki diri...

bila merenung kembali tahun 2010...
saya kira ianya adalah salah satu tahun "ujian" buat saya...
suka, duka, tawa& tangis silih berganti...
saya juga HILANG sesuatu dlm diri saya...
hilang kekuatan, hilang CINTA, hilang sebahagian daripada keyakinan diri...

namun Alhamdulillah...
tiap bencana yang tiba pasti akan terselit berita gembira disebaliknya...
dan Alhamdulillah juga...
kini saya semakin kuat untuk berdiri ...dan menerima hakikat...
maksud disebalik 'kebahagiaan dalam perpisahan' itu...

*♥* pantasnya perjalanan waktu... *♥*

sekejap saja kan masa berlalu...
pejam celik pejam celik...
kita dah menghampiri pertengahan november ...
lusa 10 ZulHijjah ...
tarikh sambutan AidilAdha bagi seluruh umat Islam di seluruh dunia ...

rasa mcm baru je habis menyambut AidilFitri...
dah nak sambut raya balik...
AidilAdha kali ni sy kira kurang meriah sikit sambutannya ...
adik saya di Kuantan tak balik...
student2 di kolejnya tgh exam...so lecturernya pun tak boleh bercuti la...
Acu saya sekeluarga masih di UK...
huhu aritu ingatkan raya haji acu dah balik...tiba2 acu extend lagi pengajian...
sayangnya Acu nak tinggalkan Wales ye...huhu...
ape2 pun moga selamat semuanya and acu balik dgn satu gelaran
"Dr. Abd Halim Bin Mohd Naam" :)

sempena AidilAdha ni minda saya dah ada beberapa perancangan prog ...hehe
saya dah tempah sebiji ice-cream cake sempena birthday angah terchenta...hehe
kebetulan pulak birthdaynya jatuh masa hari raya tu...17/11...
so dah order siap2...
thn ni saya tak ambil cuti tambahan...
beraya ala kadar saja...
p…

*owh...penatnya...*

sorry guys...tak sempat nak update blog ni...
hujung minggu haritu ...sibuk mengemas baju2an..
masuk je hari keje ...sampai tak boleh nak angkat kepala jadinya...huhu

minggu ni juruaudio merangkap juruteknik komp saya dh menghilangkan diri...
ke alor setar...
kenape la yg encik ninzam p betapa sampai seminggu...aduyaii...
patah jari jemari saya siapkan kebenaran kahwin minggu ni...
hari ni ...dalam keadaan kelam kelibut key in data untuk client bw ke indonesia...
bos pulak minta khidmat nasihat pasai komp & hrmis...
aduyai...
dah la sistem e-munakahat tu baru je nak serasi dgn sy...
ada pulak gangguan2 luar ...
sabar2...

sekarang jam 8.54 minit malam...
saya masih bersama cik lappy ... siapkan bahan2 ...
untuk program kaunter aduan bergerak bersepadu (KABB)
anjuran biro aduan awam, jabatan perdana menteri...
prog tu hari khamis ni...
dari semalam saya tidur lewat semata2 nak siapkan bahan2 pameran ...

sabar ye wahai badan...
siang td...bertungkus lumus buat kebenaran & makluman kahwin...
malam ..…

*♥* i'm back >_< *♥*

Alhamdulillah sy dah selamat sampai ke rumah tepat jam 7.20pm semalam ...
pertama kali memandu sendiri ke kuala lumpur ...
agak penat + neves jugak la...
thanks cik greenish sebab tak banyak buat hal...
nanti kita g jejalan lagi ye...
rasa mcm mimpi pun ada bila difikir2kan balik...hehe

waktu perjalanan pergi...kesihatan saya agak terganggu...
sakit tekak + period pain ...
tp saya gagahkan jua sebab kereta saya ditumpangi 4 teman2 dr JAIPP...
owhhh ya...sebelum terlupa
a lot of thanks my 2 lil bro...saifullah & jamil from jabatan mufti pulau pinang...:)
thanks sebab jadi pemandu pelancong akak...
nasib baik ada adik2 berdua...
perjalanan & perancangan dipermudahkan...
boleh tahan cerewet adik2 saya ni...
hehe memilih tempat tinggal...sampai kami boleh stuck 2 jam perjalanan...
ape pun dik..thanks...bangi memang best!

exam???
rasa mcm tak yakin...
huhu...saya tak meletakkan harapan yang tinggi ..
andai ada rezeki adalah...
kalau kandas ...saya bersedia untuk reseat lg thn hadapan...
banyak perkara…