Sunday, November 28, 2010

*♥* program pemantapan jatidiri JAIPP *♥*

Alhamdulillah...27 Nov 2010 berlalu dgn jayanya ...
saya kira saya akan gagal lagi utk acara jungle tracking kali ni...
tapi alhamdulillah semuanya selamat dan berakhir dgn jayanya :) thanks God ...
dulu masa kursus induksi/BTN 2005 ...
saya tak dibenarkan oleh doc utk jalani acara lasak atas sebab masalah kesihatan...

selepas 5 tahun...
saya cuba ambil risiko untuk sertai acara lasak ini...
asalnya ...encik abah tak bg sebenarnya utk sy sertai prog ini...
huhu...mcm2 perkara yg encik abah bebelkan...
nanti kaki sy yg pernah patah tu sakit la...bengkak la....terseliuh la...dan blablabla lagi...
saya hanya buka telinga dan dengar...
finally ...
encik abah berjaya jg dipujuk...:)
walaupun tak 100% merelakan anakandanya ini pergi ...:)

27 Nov 2010
saya keluar rumah seawal jam 6 pagi ...
sesudah subuh ...
utk berkumpul di masjid negeri pada jam 6.45 pg...
alhamdulillah perjalanan pg yg amat mudah...dan menariknya ...
saya menikmati sarapan pagi di sini......



yes...saya bersarapan bersama permandangan yg indah ini...:)
di jeti taman negara pulau pinang ...
ianya sangat mengujakan saya...subhanallah :)

selepas beberapa sesi ucapan ...
akhirnya jam 9.45 pagi kami bertolak berjalan masuk meredah hutan belantara...
kami dipecahkan kepada 15 buah kumpulan ....
dan melalui perjalanan sejauh lebih kurang 3-4 kilometer...
meredah bukit ...menaiki tangga ...menuruni lurah...
huhu...sangat mencabar minda saya...
seawal 100 meter pertama ...kaki kanan saya telah beri signal...
sakit berdenyut2...tuhan saja yg tahu...
sy sengaja tidak ambil ubat penahan sakit...
sebab tak mahu manjakan diri dgn ubat...
masuk 1 km pertama ...muka saya dah pucat lesi...
ramai yg tegur dan minta saya bertenang...
saya cuba kuatkan semangat utk teruskan perjalanan ...dan
alhamdulillah...ahli kumpulan saya sgt prihatin...
mereka bekalkan saya dengan sebatang kayu ...
yg dijadikan tongkat utk bertahan
di sepanjang perjalanan...
a lot of thanks utk penolong pengarah saya ...:) ustazah suhaila ...
thanks ustazah...:)
sebab sanggup memimpin tangan saya disepanjang perjalanan...
dan alhamdulillah selepas meredah pelbagai rintangan....
termasuk 5 chekpoint yg sangat menguji minda...
finally kumpulan kami tiba di pantai kerachut pada jam 11.15 pagi...
waktu tu hanya Allah saja yg tahu perasaan ini...
satu kepuasan yg tak mampu sy ungkapkan...
suasana di pantai kerachut ...sebersih dan setenang ini....



bersih ...cantik dan sangat indah :)

utk perjalanan balik kami semua menaiki bot...
dan saya sekali lagi teruja dengan keindahan alam...




~sangat indah lautan ciptaanNya~

tak banyak gambar yg saya sempat rakamkan...
sy terlupa membawa kamera ...hanya sempat snap menggunakan hp sahaja ...
alhamdulillah...syukur semuanya selamat...
mcm mimpi pun ada tapi itulah kenyataan...
segalanya boleh berlaku kalau kita kuatkan semangat untuk menempuh ...
apa jua rintangan yg mendatang :)

wahhh bebel panjang pulak dlm entry kali ni...
ok lah sebelum tutup entry...
thanks utk semua ahli kumpulan 9 ....
ustzah suhaila, nurul, nazirah,
jalil, ust wan, ust talhah, ust jafri, hafiz, azhari,ust che asri dan shahizam...
jazakallah atas kerjasama yg baik sepanjang perjalanan yg pernuh berliku ini...
last but not least....:)





regards
~adeqya8284~

Thursday, November 25, 2010

*♥* cinta hati saya ... *♥*

alhamdulillah ...selamat sampai ke rumah jam 10 mlm td...
hari ni saya hadiri seminar 1 ummah 1 akidah di dewan millenium kepala batas ...
seminar itu seharian...9 am - 5 pm...

dan hari ni juga sy ada janji dgn cinta2 hati saya :)...
sy dah minta izin dr abg ipar utk bw budak2 kenit sy kuar shopping buku2 mereka...
habis seminar...saya ambil kakak & tentera2 kenit sy ke hasani bookstore sg petani...
habis urusan di hasani ..kami menjejak ke tesco & popular sg petani pulak...
agak letih ...tp alhamdulillah janji dah sy lunaskan...
segala keperluan utk ulangkaji musim cuti sekolah ni saya dah sediakan...

ditambah juga sebakul dua leteran td...
sy warning jugak...
kalau homework / latihan u/kaji tak siap ...
tak leh p tengok wayang dah lps ni...hehe...
kena ugut sikit...kalau tak diaorg main2 je...
school holiday thn ni belum merancang utk bercuti ke mana2 lg...
dgn keadaan cuaca yg tak menentu...
sy tak berani nak merancang...but insyaAllah...
ada angan2 nak p bercuti...nak relaxkan otak...nak relaxkan badan...
feel so tired ....

next program...on this saturday...27 nov 2010...
prog jatidiri anjuran JHEAIPP @ taman negara PP / pantai kerachut
huhu panjat bukit & naik bot...thats our activity...

okies mahu titun...nanite:)

*♥* my cinta hati ... *♥*



regards
~adeqya8284~

Wednesday, November 24, 2010

*♥* mood : sibuk sepanjang minggu....*♥*

huhu....mahu hapdate blog...
tp minggu ni tired sgt...
tiap kali malam menjelang ...
lps isya' terus cari katil dan bantal...* mlm ni je agak b'tahan sikit...huhu

kenapa ya minggu ni terasa pack sangat...dan minda cepat letih :(
nak kata keje banyak di pejabat tu...
banyak la jugak...
banyak kerenah dgn client...
mcm2 permohonan kahwin dtg minggu ni...
mcm2 wajah...mcm2 ceritera...

kalau nak diikutkan...
seboleh mungkin saya cuba untk selesaikan semua kerja2 yg pending ...
tapi rasanya tak terpegang kot...
selesai kerja ncr...datang kes kaunseling...hbs kaunseling datang kerja dakwah...
hbs kerja dakwah...datang kerja admin...aduyai...
sabar lagi selagi mampu...
insyaAllah cuba bertahan dan bertahan lagi...

saya masih mencari2 fokus kerja saya di tpt baru ni...
sedang cuba buat pembahagian tugas...
tapi ada pulak pihak yg berbunyi cakap tak perlu buat pembahagian...
mcmana kerja nak selesai kalau tak fokus pd satu2 kerja kan...

bukan nak tunjuk pandai ...i just want to apply my skill...

penat jer x-pensyarah saya Dr. Norziani membebel tentang pengurusan organisasi..
habis jer belajar x apply pun dlm organisasi...mana boleh cmtu kan? huhu...
seboleh mungkin...sy akn cuba untuk mengurus semua kerja sebaik mungkin...
nama pun x-student kos pengurusan...organisasi pulak tu...
ilmu ada tapi x leh nak apply...huhu...cmne tu???


i want to set my step...
insyaAllah i will start my plan next year 2011...
sedang mengatur strategi dan langkah untuk sesuatu yg lbh baik thn hadapan...

moga kesabaran saya nanti membuahkan hasil...
minggu ni adakala emosi saya terusik bila berdepan dgn client2 yg "t'lebih bijak"...
huhu inilah situasinya bila setiap hari berurusan dgn public...
sabar kena jd akar tunjangnya ...
hari2 jumpa manusia yg berbeza2....yg berbagai peelnya ...

ya Allah ...kirimkan sabar itu dalam hati ini...
moga ianya jadi nadi dlm kehidupan...dan penguat diri dlm kesusahan :)

regards
~adeqya8284~

Saturday, November 20, 2010

*♥* ceritera penghulu segala hari *♥*

Alhamdulillah...kelmarin penghulu segala hari yg indah...
walau banyak ujian yg datang menerpa...

awal pg kelmarin ...
sebelum menjejak ke office sy siapkan hidangan spagethi untuk teman2 di pejabat...
dah lama berjanji nak masakkan...baru kelmarin ada kelapangan...
dan kebetulan kantin pejabat masih belum buka dan masih beraya...hehe
malang tak berbau...sebahagian sos spagethi tumpah dlm kereta...huhu
kuantiti sos yg saya buat agak banyak...
so maybe bekas sos tu tak balance bila diletakkan dlam kereta...
nasib baik sikit je yg tumpah...huhu
alhamdulillah lepas sesi tazkirah pg kelmarin semua menjamu selera...:)
seronok bila makan ramai2 ni ...yg x best pun boleh jd best kan...
yg mencuit hatinya bila ada yg bertanya...
maria yg masak ke? maria pandai masak ke?
huhu...mahu je saya jawab...
org perempuan kalau tak boleh memasak tu satu kerugian...
setinggi mana belajar pun ke ceruk dapur jugak tempatnya :)

itu cerita pagi hari...
cerita tghari...
saya meneman k.zah pergi menempah kad majlis perkahwinan adiknya...
keluar dr kedai menempah kad kahwin tu...satu lagi xciden berlaku...
sian cik greenish...biarpun dia kereta baru...dah 3 kali xcident...
aduyai...nak kena mandi bunga lagi jawabnya ni...
nasib baik hanya xcident kecil...takde yg kemek2....huhu
2 kali cik greenish dilanggar...
tp kelmarin cik greenish pulak yg tercium motorsikal org...huhu :(

lps habis keje ...mcm biasa kelmarin hari jumaat ...
sure ada date dgn tini ke p.mlm parit buntar...hehe
bukan beli apa pun saja menjamu mata...
balik dr p.mlm saya dihidangkan dengan satu ciptaan Allah yg sangat indah...
pelangi senja...teruja...sangat cantik..subhanallah...
kebiasaannya pelangi yg kita lihat berbentuk 1/4 bulatan saja kan...
tp kelmarin sy dihidangkan dgn pelangi senja separa bulatan...
nak ambil gambar penuh tak boleh ...pelangi tu terlalu besar...hp saya kecik je...
tp bila 2 gambar dr arah yg berbeza dicantumkan saya kira ia masih boleh kelihatan...
lihatlah....



cantikkan ciptaan Allah...
melihat pelangi senja nan indah hilang duka lara sepanjang hari...
dalam hati mengharap...moga hari2 mendatang jua lebih indah dan lebih baik...

subhanaAllah

regards
~adeqya8284~

Thursday, November 18, 2010

* menghargai erti kehidupan *

alhamdulillah...menyusuri masa yang semakin pantas berlalu...
november bakal ditinggalkan...disember bakal menjelang...
bila kita menyebut ttg disember...pastinya semua manusia akan bersedia...
bersedia untuk menutup buku lama...
dan membuka buku baru dngn azam2 yang lebih membina ...
sebelum menutup buku lama...
pastinya kita akan flashback semula apa yang telah kita lalui dan alami sepanjang tahun ini...
MUHASABAH DIRI...
merenung segala perbuatan lalu...dan cuba untuk memperbaiki diri...

bila merenung kembali tahun 2010...
saya kira ianya adalah salah satu tahun "ujian" buat saya...
suka, duka, tawa& tangis silih berganti...
saya juga HILANG sesuatu dlm diri saya...
hilang kekuatan, hilang CINTA, hilang sebahagian daripada keyakinan diri...

namun Alhamdulillah...
tiap bencana yang tiba pasti akan terselit berita gembira disebaliknya...
dan Alhamdulillah juga...
kini saya semakin kuat untuk berdiri ...dan menerima hakikat...
maksud disebalik 'kebahagiaan dalam perpisahan' itu...
Ya Allah...kekuatan anugerahMu ini terlalu besar nilainya...
diri ini tak akan mampu untuk terus bernafas di muka bumiMu ini...
seandainya tak ada iman yang Engkau bekalkan dalam hati ini...

tahun 2010 melakar situasi...

saya "hilang" seorang teman...
saya tamat belajar dan berjaya menggenggam segulung ijazah sarjana muda pengurusan...
saya "sakit" dan alhamdulillah...beransur pulih dgn cara perubatan Islam...saya menerima kenaikan pangkat dan berhijrah ke organisasi baru...
saya dikejutkan dengan masalah kesihatan encik abah...
saya gantikan cik wiwi dengan cik greenish...^_^ buying new car ...
...........................................................................
menandakan beberapa perkara lg yg mngkin @ bakal menyapa
sblm tirai 2010 berlabuh
besar kan hikmah disebalik segala ujian...
jika direnung kembali...suka dan duka silih berganti...
benarlah janji Allah ...
sebelum sesuatu kebaikan itu diberi...hamba2ku akan terlebih dahulu diuji...

sedang merenung dan muhasabah diri...
bersyukur atas tiap ketetapannya...
sabar + berlapang hati ...adalah kunci kekuatan dalam mencari redhaNya...

syukur padamu Ya Allah...atas anugerah ini...
kekuatan yang Engkau hadiahkan
sukar ku kecapi...andai rahmatMu tidak mendampingi...

regards
~adeqya8284~

Monday, November 15, 2010

*♥* pantasnya perjalanan waktu... *♥*

sekejap saja kan masa berlalu...
pejam celik pejam celik...
kita dah menghampiri pertengahan november ...
lusa 10 ZulHijjah ...
tarikh sambutan AidilAdha bagi seluruh umat Islam di seluruh dunia ...

rasa mcm baru je habis menyambut AidilFitri...
dah nak sambut raya balik...
AidilAdha kali ni sy kira kurang meriah sikit sambutannya ...
adik saya di Kuantan tak balik...
student2 di kolejnya tgh exam...so lecturernya pun tak boleh bercuti la...
Acu saya sekeluarga masih di UK...
huhu aritu ingatkan raya haji acu dah balik...tiba2 acu extend lagi pengajian...
sayangnya Acu nak tinggalkan Wales ye...huhu...
ape2 pun moga selamat semuanya and acu balik dgn satu gelaran
"Dr. Abd Halim Bin Mohd Naam" :)

sempena AidilAdha ni minda saya dah ada beberapa perancangan prog ...hehe
saya dah tempah sebiji ice-cream cake sempena birthday angah terchenta...hehe
kebetulan pulak birthdaynya jatuh masa hari raya tu...17/11...
so dah order siap2...
thn ni saya tak ambil cuti tambahan...
beraya ala kadar saja...
pagi raya balik kampung sekadar untuk ziarah saudara mara terdekat...
dan ziarah pusara mak & opah ...
esok saya akan kerja di pejabat half day...dan half day lg bekerja di dapur rumah...hehe
mama saya tak bercuti...so tanggungjawab di dapur sah2 berpindah milik...
menu dah ada dalam kepala ...so just listing, buying and doing my routine ...:)
hopefully dapat cover everything esok...simple menu je...
nasi impit+kuah kacang+laksa :)

so selamat menyambut AdidilAdha ...
semoga barakahNya bersama kita

regards
~adeqya8284~

Tuesday, November 9, 2010

*owh...penatnya...*

sorry guys...tak sempat nak update blog ni...
hujung minggu haritu ...sibuk mengemas baju2an..
masuk je hari keje ...sampai tak boleh nak angkat kepala jadinya...huhu

minggu ni juruaudio merangkap juruteknik komp saya dh menghilangkan diri...
ke alor setar...
kenape la yg encik ninzam p betapa sampai seminggu...aduyaii...
patah jari jemari saya siapkan kebenaran kahwin minggu ni...
hari ni ...dalam keadaan kelam kelibut key in data untuk client bw ke indonesia...
bos pulak minta khidmat nasihat pasai komp & hrmis...
aduyai...
dah la sistem e-munakahat tu baru je nak serasi dgn sy...
ada pulak gangguan2 luar ...
sabar2...

sekarang jam 8.54 minit malam...
saya masih bersama cik lappy ... siapkan bahan2 ...
untuk program kaunter aduan bergerak bersepadu (KABB)
anjuran biro aduan awam, jabatan perdana menteri...
prog tu hari khamis ni...
dari semalam saya tidur lewat semata2 nak siapkan bahan2 pameran ...

sabar ye wahai badan...
siang td...bertungkus lumus buat kebenaran & makluman kahwin...
malam ...masih lagi mengadap keje ...
semalam saya siapkan bahan unit NCR...
mlm ni nak siapkan bahan untuk unit pendidikan & dakwah pulak...
ape pun thanks pada yg sudi tolong siang td...
iskandar...thanks sebab tolong akak laminate bahan2 tu...
kak zah & k.ayu...thanks sebab sudi p ambil brosur2 di JHEAIPP...
k.nana...thanks sebab bagi semangat ...
walaupun k.nana sendiri sibuk dgn laporan kewangan bulanan... thanks sis...

kadang2 terfikir...
macam mahu je minta tangan dan masa extra...

tapi bayangkan...kalau tangan kita lebih dari 2...
dan sehari kita lebih daripada 24 jam...
huhu tidak...tidakkk....
benarlah segala ketentuan & aturan Allah tu yg terbaik...

thanks God...alhamdulillah...4 this great life :)

regards
~adeqya8284~

Friday, November 5, 2010

*♥* i'm back >_< *♥*

Alhamdulillah sy dah selamat sampai ke rumah tepat jam 7.20pm semalam ...
pertama kali memandu sendiri ke kuala lumpur ...
agak penat + neves jugak la...
thanks cik greenish sebab tak banyak buat hal...
nanti kita g jejalan lagi ye...
rasa mcm mimpi pun ada bila difikir2kan balik...hehe

waktu perjalanan pergi...kesihatan saya agak terganggu...
sakit tekak + period pain ...
tp saya gagahkan jua sebab kereta saya ditumpangi 4 teman2 dr JAIPP...
owhhh ya...sebelum terlupa
a lot of thanks my 2 lil bro...saifullah & jamil from jabatan mufti pulau pinang...:)
thanks sebab jadi pemandu pelancong akak...
nasib baik ada adik2 berdua...
perjalanan & perancangan dipermudahkan...
boleh tahan cerewet adik2 saya ni...
hehe memilih tempat tinggal...sampai kami boleh stuck 2 jam perjalanan...
ape pun dik..thanks...bangi memang best!

exam???
rasa mcm tak yakin...
huhu...saya tak meletakkan harapan yang tinggi ..
andai ada rezeki adalah...
kalau kandas ...saya bersedia untuk reseat lg thn hadapan...
banyak perkara yang sy perlu ambil perhatian...
kena hafal banyak lg hadis2 & ayat2 Al-Quran untuk kuatkan hujah...
sepanjang peperiksaan...
rasanya saya banyak jawab soalan munakahat ja *bab nikah & kahwin
kenapa soalan munakahat???
sebab keje saya sekarang mmg 100% berkaitan munakahat...
huhu...kena lebih banyak beri perhatian pada bab2 lain lagi lps ni...

selesai satu perjuangan...
nexxtttttttttttt assingment...
bos dah bg tugasan sebelum saya ke serdang...
kena buat pantauan keatas semua kelas KAFA & Fardhu Ain dlm daerah...
untuk persiapan sebelum sesi persekolahan thn hadapan...
dan untuk agihan peruntukan bajet thn 2011....
so unit pendidikan...bersiap sedia lah ye...
4 orang ustaz yang bakal dipanggil oleh bos kecik ni minggu depan...

thanks God 4 everything :)
Alhamdulillah ..dipermudahkan segala urusan dan dipertemukan dgn kebaikan ...

regards
~adeqya8284~