Monday, April 30, 2012

indah!

alhamdulillah kelmarin yang indah...
thanks miss liena...
shopping tour yang sangat happening...7 jam untuk 4 shopping complex...he3...
saya tak shopping sangat ...meneman ajer ^^,*...*kan cik liena kan he3

since khamis lepas saya dah mula jelajah 2-3 shopping complex...
untuk cari hadiah birthday encik abah ...
alhamdulillah finally dapat juga grab satu di jusco bandar perda, 
kebetulan banyak sale pulak minggu ni ...

pagi ni dengan mood yg agak swing ...
terasa sangat la segan nk g keje ...
bangun tgk jam 6.30 baru teringat pagi ni ada meeting karnival masjid ...
hu3 ...sabo je la ...pembuka minggu dah pening dengan meeting ...

menjelang petang bos saya sambung meeting di ibu pejabat ...
tinggalllah saya dengan 4-5 org staff yg lain sebab ramai yang sambung cuti hari ni ...
alkisahnya petang yang penuh aneka ragam ...
dgn kisah kaunseling, kisah ragam orang nak kawin, kisah audit iso ...
macam2 lagi la...

pening sikit bila dah terikat dengan jadual keje yg pack ni ...
minggu ni saya terikat dengan segala dokumen audit iso...
next week sirim akan turun ke pejabat pd 7,8,9hb mei...
10hb saya ada taklimat di komtar then 12 hb saya kena jaga exam...

selesai jaga exam saya ada dengar rumors kena outstation lagi ...
harap ia benar2 rumors sebab lokasinya jauh nun di selatan tanah air...
kalau boleh sangat2 la tak mau pi!
masuk awal bulan jun dah sah2 la kena prepare untuk karnival...
habis karnival sambung dengan seminar keluarga harmoni ...
then continue dengan sambutan bulan2 Al-Quran ...
sampaila ke penutupnya mlm nuzul Al-Quran ...

ya Allah mohon beri kekuatan untuk laksanakan tanggungjawab ini ...
insyaAllah i will try my best! 

chaiyork maria! he3 ^^,*
regards
~adeqya8284~


Thursday, April 26, 2012

* my 2nd anniversary *

Alhamdulillah ...
hari ni genap 2 tahun saya berhijrah dari keluarga pendidikan...
pantas rasanya masa berjalan ...

2 tahun lalu pada tarikh 26 April ini ...
seawal jam 6.30 pagi saya telah menapak ke KOMTAR untuk sesi melapor diri
pergi dengan menaiki bas dari USM ...
waktu tu masih lagi dalam sesi peperiksaan tahun akhir PJJ di USM ...
tak dapat elakkan diri dari kedua-dua tanggungjawab ...
tangunggajawab sebagai penjawat awam dan juga pelajar...
alhamdulillah ...
segalanya berjalan lancar walaupun banyak kezutan yang diterima pd hari pertama...
cerita-ceritit melapor diri ada saya coretkan di sini ...

syukur ...
rasanya saya makin selesa dengan dunia hari ini ...
walaupun setiap hari cabaran datang tanpa diduga ...
saya kira saya & team PADSPS mampu hadapi dengan izinNya ...

thanks God ...
untuk anugerah yang tak ternilai ini ...
apa yang mampu saya gambarkan di sini ...
terlalu banyak transformasi yang saya lalui ...

pengalaman hari pertama bertemu bos yang tak mengalu2kan kehadiran saya ...
sebenarnya telah menjadi pembakar semangat untuk menjadi insan yang lebih cemerlang ...
alhamdulillah...
kalau 2 tahun lepas ...lafaz pertama yang keluar dr mulut seorang pegawai ...
"saya mengharapkan penolong saya adalah lelaki"
dan ayat tersebut diulang sehingga 5-6 kali pada hari pertama saya melapor diri...
waktu tu ... terlalu "down" rasanya ...
seolah-olah kehadiran saya seorang wanita
seperti tak dialu-alukan dalam organisasi ini ...

syukur...
selepas kurang dua tahun saya perform di jabatan baru ini ...
nyata mentaliti pegawai tersebut terhadap hasil kerja peg. wanita tlh banyak berubah...
segalanya saya terima... dan simpan ia kemas dalam ingatan...
only God knows ...suka dan duka yang saya tempuh ...
saya kira untuk tahun pertama banyak perkara duka yang menyapa ...
dan alhamdulillah perlahan-lahan ...berkat doa semua saya mula belajar ...
dan letakkan segalanya di tangan takdir ...
alhamdulillah ...
nyata lakaran takdir itu amat indah awalaupun pahit untuk ditelan...
tak berniat untuk berbangga ... hanya sekadar untuk memotivasi diri...
supaya berusaha dengan lebih gigih
dalam menghasilkan kerja-kerja yang lebih bermutu dan berkualiti...

Thanks Allah ...
bukan pujian yang saya pinta ...
hanya sekadar mahu mengangkat martabat agama di mata masyarakat...
kalau dulu ramai yang mempertikaikan apa peranan pejabat agama utk masyarakat...
hari ni sedikit sebanyak rumors tesebut berjaya kami sangkal ...
banyak tanggungjawab kami sebenarnya ...
bukan hanya sekadar
memberi kebenaran berkahwin, mendaftar pernikahan, perceraian dan ruju', sahaja...
sangat meluas dan kami sepatutnya lebih dekat dan akrab dengan masyarakat ...
moga dipermudahkan segala urusan-urusan kami dalam melaksanakan tugas
disamping melaksanakan fardhu ain secara amnya ...

Alhamdulillah... syukur
walaupun telah lalui beberapa siri perkara yang tidak dijangka ...
saya ambil segalanya sebagai pengalaman walaupun 'sakit' adalah hadiahnya ...
ujian sakit dengan penyakit-penyakit mistik ...
membuatkan saya banyak bermuhasabah...
gangguan ketika saya mengendalikan kes murtad,
sakitnya hanya Allah yang tahu ...
ibarat tidur di atas bara api selama seminggu ...amat menyakitkan
gangguan ketika saya mengendalikan kes kaunseling ...
yang melibatkan saka client dan saka keluarga ...
menjadikan saya sakit hampir setahun...
sakit yang berperang dengan diri sendiri ...
bayangkan malam-malam anda diselubungi dengan ketakutan & kesakitan ...
seluruh badan kebas & sakit ...ibarat seperti ditusuk kaca dan duri yang tajam...
hanya mampu menangis tanpa boleh minta bantuan orang lain ...
tak ada perkataan yang mampu saya ungkapkan ...untuk describe sakitnya ...
syukur segalanya telah berakhir...
dengan bantuan dari seorang staff yang juga pengamal perubatan islam ...
saya kini sembuh sepenuhnya ...
cerita saya sakit sehingga dikafankan ...ada tercoret di sini ...

syukur ya Allah ...
hijrahMu ini sebenarnya amat indah ...
26 April juga adalah tarikh lahir salah seorang sahabat yang pernah mewarnai hidup saya ...
selamat hari lahir buat insan yang berkenaan ...
semoga terus memanfaatkan umur yang diberi ...
dan semoga mejnadi mukmin yang dirahmati dan disayangi Allah selalu ...

* entry ini ditulis 2 hari awal dari tarikh 26 April ...
saya gunakan format auto publish ...
untuk appearkan entry ini pada tarikh yang dah disetup...
harap2 setting saya menjadi kali ni ...
26 April saya ada kuliah fiqh bersama Sahibussamahah Dato' Mufti ...
takut tak berkesempatan nak menulis ... ^^,*
* untuk my dear cousin diba ....
he3 ...ini lah tarikh yang maria tunggu2 tempohari ...
panjang alkisahnya ^^,*

Alhamdulillah ...alhamdulillah ...syukur ya Allah ...

~regards~
adeqya8284

Wednesday, April 25, 2012

.: owhhhh! :.

aduyai pening kejap pagi ni ...
minggu ni assistant2 rundingcara saya banyak tak ada di pejabat ...
ada yang kursus, ada yang bercuti kecemasan sebab kematian ...
nak jadi cerita 3 hari ni macam-macam cerita pulak  yang datang ...

kelmarin datang seorang ibu, serahkan anaknya untuk dikaunselingkan ....
rekod pertama dalam daerah ...ibu hantar anak untuk kaunseling remaja ....
alhamdulillah berjaya apply teknik yang belajar dalam kaunseling kelompok sebelum ni ...
insyaAllah akan ada sesi susulan untuk bantu remaja tersebut...
risau juga dengan cerita2 remaja lari dari rumah sekarang kan ...
kalau tak dirawat takut makin parah jadinya ...

pagi ni ...awal2 lagi saya dah kena ambush dengan seorang perempuan....
suaminya berpoligami dan tak bertanggungjawab...
apa lagi keluar la kata-kata indah dari hati seorang insan yang sedang remuk rendam ...
macam2 kisah ...
Allahuakbar ...
mohon kekuatan untuk teruskan amanah yang dah dipertanggungjawabkan ni ...

saya dalam proses siapkan kertas kertas pembinaan masjid dan penubuhan qaryah sebenarnya...
tapi nampak gayanya kena letak sebelah dulu segalanya ...
dah caca marba dah ni ...

hari ni orang lain happy2 je kan tengok gaji baru ...
saya pun happy jugak ...he3 ...
tapi tu la... spoil segala mood happy saya.... hmmm

sabar maria.... sabar ...
(kunun....pujuk hati sendiri )

Monday, April 23, 2012

.: great weekend :.

alhamdulillah ...
having a great weekend ^^,*
betullah sebaik2 perancang adalah Dia ...
weekend baru ni ... tak ada kerja2 rasmi yang dijadualkan ...
so in my mind ...maybe just having rest time at home
then kalau rajin ...baru nk plan turun ke kelas saudara baru untuk pantau kerja iskandar...

tanpa apa2 planning ...
tiba -tiba sahabat saya ustaz don text...
'saya ada program di nibong tebal & simpang ampat so kalau ada kawan2 yang free dtg la join'
subuh hari saya terima mesej dr dia
sempat la roger beberapa org kawan yang ada di penang minggu ni ...
hasilnya ...sempat plan untuk mini gathering @ route 69 bandar perda ...
maaf ye kawan2 yg lama menunggu ...janji pukul 10 mlm lps kuliah maghrib ...
atas sebab2 yang tak dapat dielakkan ...jam 11.20 mlm baru ustaz selebriti kita ni free...
having heavy supper mlm tu ... lapaq sebab kami menunggu lama...he3


senior & junior ... x-smkant ^^,*
bersurai jam 12.30 jugak la mlm tu nsib baik keluar ramai2 ...
kalau tak seriau jugak balik tgh2 mlm tu...

then next morning ...
sempat breakfast with this handsome boy ...
having chit chat time with mama atin & playing time with her good boy ...^^,*
dah tak kekok dengan abqari sekarang ...
sebelum ni handsome boy jual mahal kan dengan aunty ...he3 :)


good boy abqari & mama ...

alhamdulillah ...
walaupun tak plan apa2 minggu ni...
rasa happy sangat sebab dapat jumpa kawan2...

luv y'all ...^^,*

~adeqya8284~

Tuesday, April 17, 2012

* K.O.R.E.A *

saya bukanlah peminat k-pop ...
apatah lagi nak menggilai hero-hero hensem korea pujaan ramai hari ni ...
kenapa sy tulis tentang korea???
confius sebenarnya ....

Awal bulan april tempohari kami semua staff SUK terima maklumat melalui emel ttg
Program Pembangunan Eksekutif di Central Official Training Institute (COTI)
Republik Korea bagi Tahun 2012
mula-mula saya abaikan saja emel tu ... sbb rasa mcm tak berkaitan ...

sebelum saya ke Bangi minggu lepas
bos ada cadangkan supaya saya ikuti program tersebut ...
memandangkan english saya di matanya nampak ok ...*he3 ok ke ...broken english boleh la
dan bos minta saya isi borang dengan kadar segera untuk disokong ...
saya ingat bos hanya ajak2 ayam ...
bila saya tengok balik tawaran tu ...
tarikh untuk program tu macam tak berapa sesuai ...
9-22 september ...kalau tak salah...tarikh tu dah masuk musim orang pergi tanah suci...

hati berbelah bahagi...
kalau abah & mama pergi haji ...dalam masa yang sama saya pergi korea ...
siapa nak jaga rumah ???
fikir punya fikir...saya buat keputusan untuk beralah kali ni ...
sebab saya rasa haji abah & mama lebih penting dari program ke korea ni ...
balik dari Bangi saya banyak diamkan diri...
tak bagi apa2 feedback pun pada bos...
harap bos faham yg saya tak dapat join program tu ...
bukan tak mahu ...tapi tak mampu dr segi kekangan masa ...

kelmarin sekali lagi bos panggil ...
tanyakan borang yang dah diisi untuk dia sokong dan panjangkan ke pihak SUK ...
sekali lg lutut saya lemah ...
mahu atau tak ...saya ceritakan situasi sebenar ...
bos akur dengan keadaan saya kali ni...
tapi pesan bos ...kalau keluar offer tahun depan jangan lupa isi :p...

tak dapat nak gambarkan mcmana perasaan ni sebnarnya
gembira + terharu ...
sebab bos concern dengan program2 ilmiah untuk kami anak2 buahnya ...

sedih sebab tak dapat apply untuk program tahun ni ...
takde rezeki...maybe ada hikmah di sebaliknya kan ...

~mood bercampur baur~

regards
~adeqya8284~

Monday, April 16, 2012

* a long journey .....*

Alhamdulillah ...
everything done dengan baik sekali minggu lepas ...

perjalanan yang agak meletihkan walaupun tak drive sendiri ...
letih tidur je gamaknya...hi3
Alhamdulillah seronok dapat berkumpul dan berjumpa dengan pegawai2 khidmat nasihat
dari negeri2 lain di seluruh malaysia ...
reunion punya reunion ramai juga teman2 dan senior sekolej yg saya jumpa...

terasa kecil dunia ...
pi mai pi mai ... jumpa balik kan ...alhamdulillah

selamat sampai di rumah jumaat malam ...
then rehat2 sambil mendobi pd hari sabtu ...
ahad saya terlibat pula dengan majlis tautan kasih saudara baru di d'jawi bella hotel ...
non stop keje ...but alhamdulillah i'm really happy ...

hope minggu baru ni tenang dan saya boleh habiskan kerja2 di pejabat dengan aman ...
banyak kerja yang tertangguh ....

mohon Allah beri ketenangan dalam kekalutan yang tiba...
di celah2 saya sibuk dengan kerja datang satu dua masalah keluarga yang tak dijangka ...
Allahuakbar ... mohon dibetulkan segala kekusutan ....
mohon dipermudahkan segala urusan ...

amin ...

regards
~adeqya8284~

Tuesday, April 10, 2012

*outstation again!!!*

just a short notes ...
tgh siapkan bahan untuk 2 meeting hari ni ...
at the same time pagi ni ada audit syariah di pejabat ...
phew... 3 in 1 nampak gayanya ...

sesi audit akan bermula jam 9 pagi ni ...
then 9.30 mesyuarat jawatankuasa dakwah dan seranta bersama yb moktar ...
last sekali sesi petang disambung dengan mesyuarat kewangan dan aset di JHEAIPP ...

esok cuti umum ...
tapi bukan hari yang best untuk saya sebab hari khamis sy perlu bertolak ke bangi pulak...
2 hari di residence hotel bangi, harap ia hari yang menggembirakan buat saya ...
bulan ni banyak bekerja di luar dari bekerja di pejabat ...
banyak kerja2 yang tertangguh ...
Ya Allah mohon dipermudahkan segala urusan harianku ...
amin ...

regards
~adeqya8284~

Friday, April 6, 2012

phew....

Alhamdulillah ...
just finish my 5 days lab at Dewan Sri Pinang...
thanks a lot MAMPU for the great session ...
banyak belajar benda baru bila bangunkan plan kesinambungan perkhidmatan ni ...

thanks jugak untuk team jheaipp yang happening ...
sorry ye puan KPP kalau pening dengan keletah kami anak2 buah yang nakal ni ...
dan selepas 5 hari berbengkel ...
inilah hasilnya



Pelan PKP Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Pulau Pinang ...
alhamdulillah ...everything done
next... minggu depan dengar2 mcm kena outstation lagi ...
wait n see ... hope dapat rehat cuti hujung minggu ni :)

okies ...nak rest dulu

regards
~adeqya 8284~

Sunday, April 1, 2012

* sendiri lagi *

rentetan dari post sebelum ...
terima kasih yang diucapkan bukan atas sebab atau sesuatu yang menggembirakan ...
my dear liena i will update u later ya...

entahlah ...
rasa bersalah masih menyelubungi ...
tapi syukur alhamdulillah ...
dalam kekalutan saya menempuh pelbagai ujian ...
Allah takdirkan banyak perkara yang perlu saya lunaskan ...
minggu lepas saya sibuk dengan urusan Tilawah Al-Quran peringkat zon III ...
alhamdulillah selesai dengan jayanya walaupun sampai satu tahap
saya bekerja sambil heret kaki yang sakit ...

minggu depan ...esok la kan ...hi3
seminggu saya terpaksa berkampung di dewan sri pinang
untuk hadiri bengkel pelaksanaan pengurusan kesinambungan perkhidmatan (PKP)
2-6 April saya tak masuk pejabat ...
then 7-8 April saya akan bertugas pulak untuk Kursus Pra-Perkahwinan ....

hope everything akan ok ...:)
ya Allah kembalikan pelangi indah ...
selepas anugerah hujan yang Engkau kirimkan buatku ...

amin...