Posts

Showing posts from 2009

::Menonton wayang dengan budak-budak kenit::

Image
Kebiasaannya selepas kursus intensif
sy pasti akan ambil salah seorang anak2 buah saya...
untuk menghabiskan cuti sekolah dirumah abah...
tahun ni memandangkan banyak kerja sy yg tertangguh ...
so sy cuma sempat luangkan waktu hujung minggu bersama diaorg...
kali ni sy janji utk bw budak2 kenit sy menonton Princess & the Frog...

Kalau diikutkan sy dah menonton cerita ni...
tp disebabkan kanak2 tak boleh menonton selain cerita kartun ...
so sy menonton utk kali kedua la...hehehe

apa yg sy boleh ceritakan...
amat letih....
setengah jam pertama ok lagi ...masih senyap dengan popcorn & minuman ditangan...
setengah jam kedua ..dah mula ada yang gelisah...
dah ada yg berdiri, ada yang cuit org dihadapan...huhu tak terjaga sy...
nasib baik anak2 buah sy yang dah bersekolah (shahib & syura) pandai bw diri
tinggal yg kecil je la tak terpekung....
penyudahnya sy minta dia tidur kalau tak mahu menonton....
bila disuruh tidur tak mahu pulak.....tahu apa jawapannya....
"adik tak boleh tido....kartu…

::Kisah Virus & Result PMR SMKANT::

Image
Salam 1 Malaysia.....
*ayat feveret pen.pengarah unit PKG...hehe

huhu...amat sedih bila cik lappy diserang virus...
rasa mcm nak pengsan ja bila mengenangkan projek paper sy yg tiada backup
*amat serik sekali...lepas ni kena alert selalu dgn kesihatan cik lappy...
alhamdulillah semuanya dapat diselamatkan...
banyak sekali benda2 yg sy sayang dlm cik lappy ni...
sy tak boleh bayangkan...andai semuanya hilang!!!...nauzubillah
apepun sy syukur sebab 2 hr je cik lappy ditahan utk rawatan...
everything dah kembali normal...thanks God!!!

Hmmm...hari ni 24hb Dis 2009,
hari ni jugak result PMR keluar...
td waktu merayau2 di dalam facebook sy terjumpa post ini

Munirah Abdul Rahman: Result PMR 2009....mcm2 perasaan ada...sedih,terkejut,tergamam,kecewa n mcm2 ter lagi...

Munirah Abdul Rahman : xdpt 100% sbb Arab ada fail( 7 org)..

diatas adalah post-post dr cikgu sekolah sy dulu...Cikgu Munirah...
gambaran perasaan warga pendidik atas pencapaian adik2 sy di SMKANT skrg...
hmmmm...sebak pun ada bila cikgu meluah…

::Cerita yang Panjang::

Image
Fuh...fuh....fuh....
dah berhabuk blog ni...akibat lama ditinggalkan...huhu
akibat terlalu leka dgn facebook sy terlupa dgn buah hati sy ini...hehehe

alhamdulillah...
perjuangan sy hampir sampai ke penghujungnya
utk semester ni...
esok paper terakhir sy, JOW 457-keusahawanan
60 soalan objektif *keadaan ini menjadikan sy utk bermalas-malasan..huhu
Walaupun dah hbs exam,
sy masih punya temujanji dgn penyelia kertas projek
pd 19hb Dis nanti,
so maknanya sy masih perlu stay dekat hostel sampai 20hb...
mengikut jadual yg telah ditetapkan...=)

Dalam sy lalui perjalanan kursus intensif thn ni...
banyak perkara2 yg tak dijangka berlaku..
*sy dah ceritakan sedikit sebanyak dalam fb

1) ada coklat yg ditinggalkan di atas kasut depan bilik sy...
sy mengandaikan yg coklat itu jatuh dr plastik tuannya
it means keciciran...tp jiran2 bilik suruh sy & r.mate ambil...
sebab coklat tu katanya utk kami *confius*
sehingga hr ini coklat tu masih ada atas meja study sy

2) selang 2 hr berikutnya wiper kereta sy pulak dis…

::Temuduga...oh Temuduga...::

Image
...Happy Morning...
Hari ni awal sikit sy aktifkan blog kesayangan ni...hehe..
maklum la kan... buku tak baca lagi...
tak boleh lama2 meronggeng di sini...
mlm ni jam 8 mlm, sy ada test untuk paper Industrial Relation...
parah jugak dbuatnya bila kena study segala jenis Akta-akta yang berkaitan dgn industri...
sy bukan org law...memang tak pandai untuk merujuk akta-akta dan seksyen-seksyen ni...
tp apakan daya...dah silibus utk management student...so kena hadap juga la...

Nak cerita sikit tentang interview kelmarin...
sy akui...sblm interview ni..byk konfrontasi berlaku...
tp alhamdulillah...setiap yg sukar itu pasti dipermudahkan jua...
kelmarin bertemankan kak wawai....
sy melangkah ke Masjid Negeri PP....seawal jam 7 am...
agak awal jg ditemuduga...sy adalah calon ketiga yang dipanggil msk...
kali ni agak lama jugak sy disoal siasat...
hampir 40 minit...
mcm2 soalan ditanya...
termasuk sesi bacaan Al-Quran dan terjemahan...
alhamdulillah...sesi kali ni...agak lancar dan tak mendatangkan stress pd s…

::Kursus Intensif & Temuduga PPHEI::

Image
30 Nov 2009-20 Dis 2009....
insyaAllah ...harap2 inilah kursus intensif terakhir sy....
huhuhu..tension giler.. bila mengenangkan jammed dalam kampus siang td...
hari ni untuk semua sesi... pendaftaran, taklimat pengijazahan dan kelas pukul 8 mlm td..
sy dan kwn2 ambil keputusan utk jalan kaki shj...
walaupun terpaksa berjalan hampir 1 km...
kereta dalam kampus amatlah pack!!!
terlalu byk sampai takde tpt parking...kalah tin sardin....
adatlah tu kan..tp yg bestnya thn ni sy dapat desa yg berdepan dgn tasik...
nanti ada masa sy snap gambar pemandangan sekitar bilik sy..=)

esok 1 Dis 2009,
utk kesekian kalinya sy akan pergi temuduga PPHEI S 27,
harap2 sy tabah....(guna words Miss Lina) =)
dan kuat semangat utk berdepan dgn pelbagai jns soalan ....
tawakal je la...sy akan trs melangkah demi abah...
abah yg beria2 minta sy hadiri jg temuduga ni...
kalau ikutkan hati memang la agak kecewa dgn result yg lepas2...
i.Allah..moga Allah beri kekuatan pd sya utk hadapi semua ujian esok..
chaiyok!!

::regards::

::Episod akhir drama bersiri Nur Kasih::

Image
Berakhir sudah drama bersiri Nur Kasih,
ini bermakna berakhir juga penantian sy ...
tentang teka-teki siapa sebenar jodoh Nur dan Adam
(haha...ade masa lak nak fikir jodoh org)
benarlah janji tuhan...
Jodoh, Ajal dan Maut itu di tangan Tuhan...
Walaupun drama ini hanya satu naskah tulisan manusia biasa,
bagi sy ianya amat bererti jika dihayati dgn mata hati anugerahNya...

Segala yang digambarkan dalam drama ni
ibarat perjalanan hidup sebenar
kita sebagai hambaNya yang lemah harus terima dgn redha...
ada 2 perkara yang menarik perhatian sy pd naskah Nur Kasih ni...

1) Segala ketentuan itu ditangan Allah...
walau sehebat mana cinta Sarah pada Aidil,
walau Nur punya peluang utk bersama dgn Aidil,
jodoh masih berpihak pada yang hak...
Aidil dan Aliya bersatu atas ketentuanNya
Adam dan Nur jg bertemu dan bersatu krn takdirNya

2)Ibarat kata pepatah Melayu "Air dicincang tak akan putus"
walaupun Aidil dan Adam berbeza sifat dan sikap,
masing2 punya kelebihan dan kekurangan...
dan tanpa disedari...
dian…

::Happy Birthday Angah::

Image
17 November yang lepas genap umur angah 30 Tahun,
Dah tuo makcik....haha...
sememangnya beza umur saya dan angah amat le jauh...
5 tahun tu...

Untuk Angah,
Selamat Hari Lahir,
Semoga tabah dalam mendidik & melayan kerenah anak-anak...
moga terus dimurahkan rezeki dan bahagia ke akhir hayat...

Kebetulan 17-19hb yang lepas sy berkursus di BTPNPP,
Kursus pemantapan pusat sumber yang amat happening...haha
(sy akan post entry utk kursus ni nanti)
so sempat la saya curi2 masa untuk pergi celebrate dgn angahalhamdulillah...
semua happy....
termasuk si kenit2 yang tak pandai simpan rahsia...huhu

enjoy it!



::2 budak kenit yang noty::

::Angah with her son & daughter::


::Happy Birthday Angah!!!::


::regards::

::C.I.N.T.A Internet Vs C.U.R.A.N.G Internet::.

Image
Hari ni sy terpanggil untuk bercerita tentang sesuatu...
cerita tentang C.I.N.T.A Internet vs C.U.R.A.N.G Internet....
sy bukan seorang yg arif tentang cinta ...
tp dgn anugerahNya...sy pernah lalui...
waktu manis tika bercinta dan waktu derita tika kehilangan cinta..
hehe...dah keluar ayat skema sy....

hari ni...di kiri kanan sy, sarat dengan cerita-cerita cinta dan curang...
pastinya kalau disebut tentang cinta...segala yang indah akan digambarkan
sebaliknya jika kecurangan yg menjadi subjek...
pasti terlintas difikiran kita, stress, derita atau sengsara
sy akui..timbul sedikit rasa takut untuk mencari cinta...
tapi sy percaya ...adanya cinta sejati dalam dunia....
cinta sejati antara hamba dan penciptanya....
cinta diantara ibu bapa dan anak2nya
cinta diantara 'adam' dan 'hawa' yang bersatu untuk mencari redhaNya...

Dengan adanya kemudahan internet di merata2 tempat skarang,
pastinya ada manusia yang "Gila" mencari keseronokan maya...
tak perlu susah2 ke cyber cafe untuk …

::Through My Window::

Image
Saya pasti ramai yang pernah tgk iklan di atas kan?
Iklan TM Streamyx, "through my window"...nice kan...
*AMAT COMEL*
Lagu tema iklan ni sebenarnya lagu bunkface dan iklan ni ada byk versi ...
ada versi bunkface, ada versi dafi,mila,akim dan shila...
dan paling latest ada versi Melayu, nyanyian Tomok...

Yang tu semua tak penting...
sengaja saja masukkan iklan ni sebagai entry...
bukan ape....nak challenge iklan favourite PT & FT lelaki PKG PP...
diaorg suke la sgt dgn iklan P1 WiMAX yg "potong" tu...haha..karut..
sampai boleh buat tayangan perdana lagi waktu kursus aset aritu...
hr ni sy lak nak buat tayangan perdana...dlm blog kesayangan ni...
bukan ape, saje nak tunjuk...
ade iklan yg lagi best, lagi comel dr iklan feveret diaorg tu...
haha en.shahrin selaku presiden..ade nak komen.....?????heeeee=)

wink..wink da abes...

::...Masih DisayangiNya...::

Image
Wah...ala2.....poyo je tajuk entry ni kan...
tapi ini suatu "keajaiban" yang betul2 berlaku....
kisah ni berlaku minggu lepas...
tp saya rasa belum terlambat untuk dikongsi bersama...
sy hidangkan kalian dgn gambar ini...



ini adalah dinding syiling di tandas wanita pejabat saya...
takde makhluk lain yg masuk tandas tu..kecuali saya...
sebabnya saya seorang je "wanita" dalam pejabat tu...hehehe
tapi kesan retakan ini bukan kerja saya...
alkisah....
percaya tak kalau sy katakan ....
kepingan dinding syiling tu jatuh betul2 selepas sy melangkah keluar dari tandas...
mula2 mcm tak percaya..tapi lepas dengar bunyi benda besar jatuh...
dan menoleh kebelakang...itulah realitinya...
Waktu itu baru sy tahu...sayangnya tuhan pada saya...
Dia masih ingin beri peluang pada sy utk nikmati hidup ini mcm insan2 lain....

*T.H.A.N.K.S G.O.D*

sy sendiri masih dalam keadaan antara nak percaya atau tidak...
dan masih fobia untuk melangkah masuk ke dalam tandas tu...
ngeri..bayangkan kalau serpihan d…

::...OnE WeeK...::

Image
Genap seminggu sy bercuti dr menulis entry....
rindu sangat.....

sebenarnya byk perkara yg nak dikongsikan...
tp masa terlalu padat dgn aktiviti lain...
minggu lepas sy dan team PKGSB adakan 3 bengkel ...
2 bengkel utk setiausaha NILAM dan 1 bengkel utk juruteknik komputer...
kalau dah berbengkel tu faham2 je la...
byk benda nk difikirkan...
persiapan tempat, persiapan makanan, pembayaran LO etc...
pening kejap..balik keje pun pukul 5 keatas...smpai rumah lps maghrib trs pengsan...hehe

dlm masa yg sama ...
sy sedang siapkan beberapa assingment yg perlu dihantar dlm tempoh terdekat
dan sebelum segalanya terus berserabut
Nak buat checklist la....hehehe
*idea ini tercetus bila membaca blog Miss Lina td...hehe...rajin btol cik Lina ...=)
Hr Sabtu dan Ahad ni perlu buat 3 ass - at least kena add onn serba sikit
(1) Projek Pengurusan(1st Draf) - (DueDate 25 Nov)
(2) Industrial Relation (2nd Ass) - (DueDate 2 Dec)
(3) Keusahawanan (DueDate 15 Dec)Mgu depan sy perlu touch up ass Falsafah Politik - dah siap …

::Penang Port Police::

Image
Alkisah.....
Penang Port Police dan saya memang tak ada kaitan...
tapi semalam saya telah diheret sekali oleh en.abah dan pn.mama utk join .....



mula2 segan jugak nak ikut...
tp dsebabkan en.abah telah booking 3 tpt utk dinner mlm tu...
terpaksa la sy menurut perintah....

Sy tahu serba sedikit sejarah en.abah yg merupakan 1st batch x-penang port police
tp secara total..sejarah en.abah waktu d penang port sy tak arif sgt...
so sy ambil kesempatan ni utk kenal kwn2 en.abah & arwah mak ....
mesti nostalgia kan =)

setibanya di perkarangan Safira Club, Seberang Jaya ...
sy dah dapat rasakan suasana "reunion" yg sebenar...
amat la mengharukan...
bila ada satu sesi perjumpaan teman2 yg dah berpuluh thn tak jmpa
ada yg dtg bertongkat, ada yg berada atas kerusi roda...mcm2 keadaan....
sy sempat snap beberapa reaksi wajah gembira en.abah bila bertemu kwn2 lama.....
jom kt tgk ....



























::en abah berbaju batik kaler hijau pucuk pisang kekuningan...::
*kaler baju dah tak clear sebab lampunya cerah yang am…

::Happy Birthday ::

Image
Video di atas sy siapkan sebelum mata sy sakit...
Khas buat teman2.....kalian inspirasi abadi saya....
special dedication ....
To my best friend Fatin Nadzirah...
Happy birthday dear *28.10.2009*....hope our frienship is never end...
thanks for being a part of my life ....

::with love::

::My Eye::

Image
Kenapa entry ni tajuknya my eye?
kenapa satu mata je?....hmmmmm
ini jawapannya......










::1 mata sihat & 1 lg mata yang bengkak + sengal::

Bangun je pg td...mata sebelah kiri sy dah tak boleh buka...huhu
amat sakit sekali...
bila ada gelembung jernih dlm mata tu....
sepatutnya pg ni sy perlu hadiri kursus aset di BTPN Pulau Pinang,
tapi disebabkan sebelah mata sy tak boleh buka...
tak tentu2lah sy tak boleh nak drive....
so sy ambil keputusan utk pergi hospital dulu buat check up...

di hospital...Dr buat conclusion....
"U ada alergik, and I tak pernah jumpa kes mcm U"
aduihh...alergik ape pulak la....
"so u kena datang semula utk refer dgn pakar"
hmmm...sy angguk je la...
"i will Dr...."

dan kesudahannya...


::sy terima 2 dos injection dari Dr::

sy akan refer dgn pakar nanti...
tp bukan minggu ni sebab jadual sy dah pack....
moga2 tak ada alergik yg merbahaya...huhu

::regards::

::Mixed Marriages::

Image
Alhamdulillah selesai sudah satu beban yg ditanggung....
Saya dah selesai ujian lisan di USM semalam...
walaupun keputusannya agak kurang baik..sy tetap bersyukur...
sy masih tergolong dlm golongan pelajar yg lulus...

nak tahu tajuk oral sy?

"Talk about Mixed Marriages"

Dan dgn tajuk itulah jugak..lidah sy kelu utk berbahasa....
Bayangkan dalam tempoh seminggu sy banyak prepare tentang topik
yg berkaitan dgn education, health, fitness, english language & environment...
tiba2 keluar soalan tentang "KAHWIN CAMPUR"
Allah je yg tahu perasaan sy waktu tu....
memang dah nasib sy agaknya.....insan yg belum kahwin ni...
keadaan ni mengingatkan sy pd pengalaman2 lps

pengalaman sy...
hadiri interview untuk jawatan S27 Pembantu Hal Ehwal Islam...
seingat sy...dah 3 kali sy dipanggil untuk jwtn S27 tu....
dan dalam setiap interview itu jg...
paling sikit 2 soalan tentang nikah kahwin pasti ada...
tahun ni oral sy pulak berjangkit dgn virus "kahwin" ni....
huhu....ser…

::entry pendek::

Image
Sorry tak sempat update blog....
sy terpaksa siapkan semua keje2 penting di pejabat...
sbb minggu dpn kena kursus lg...

esok sy akan hadapi ujian lisan di USM,
24.10.2009 ~6.10 pm @ USM, Penang
doakan ye....
rasa otak kosong...tak sempat study banyak...

sy akan update lepas segalanya selesai ...
i.Allah.....

::regards::

::Kita Ibarat Tempayan Retak::

Image
Artikel dipetik dari laman ; iluvislam.com

Seorang pengangkut air memiliki dua tempayan besar di mana kedua-duanya tergantung pada hujung pengandar di bahunya.
Satu daripada tempayan itu retak, sedangkan yang satu lagi tidak. Jika tempayan yang tidak retak itu selalu dapat membawa air penuh
setelah perjalanan panjang dari mata air ke rumah majikannya,
tempayan yang retak itu hanya dapat membawa air setengah sahaja.

Selama 2 tahun, hal ini terjadi setiap hari.
Si pengangkut air hanya dapat membawa
satu setengah tempayan air ke rumah majikannya.
Tentu sahaja tempayan yang tidak retak merasa bangga di atas prestasinya
kerana dapat menunaikan tugasnya dengan sempurna.
Namun si tempayan retak yang malang itu merasa malu sekali
di atas ketidaksempurnaannya dan merasa sedih
sebab ia hanya dapat memberikan setengah dari kemampuan yang ia miliki.

Setelah 2 tahun tertekan oleh kegagalan pahit ini,
si tempayan retak itu berkata kepada si pengangkut air;

" Saya sungguh malu pada diri saya send…

::Minggu yang meletihkan....::

Image
Lamanya tak post entry....
bukan tak nak menulis dlm blog ni...
masa yang pack buat sy hilang arah kejap...
4 hr sy berbengkel di head office,
pening kepala pun ada bila kena buat kerja yg tak pernah sy buat....

secara peribadi, sy tak kisah utk belajar buat kerja2 yg sy tak pernah buat,
at least sy belajar sesuatu yg baru dlm hidup sy...
malangnya sy rasa otak sy mcm di 'blend' minggu ni...
mungkin sebab bertukar suasana kerja kot...
tak pernah sy rasa tertekan sebegini...
nak kata kerja yg sy buat tu susah ..tak jugak...
sy pernah bekerja dgn team kualiti jabatan...utk persijililan ISO,
bekerja sampai tahap rasa tak jejak tanah....memang teramat sibuk
pukul 1 pagi masih di pejabat siapkan fail2 untuk diaudit...
waktu tu tak timbul rasa tension...sebab setiap pegawai @ staf tahu peranan msg2...
tp kali ni walaupun masalah hanya sebesar kuman,
sy rasa teramat susah utk handle....

susah utk sy describe di sini,
adat la kan ragam manusia pastinya pelbagai...
sy perlukan masa utk terima suasana ker…