Posts

Showing posts from August, 2010

*♥* ku ada kamu *♥*

koleksi gambar2 sepanjang konvokesyen ...
*pic bersama en.abah & pn mama in another version insyaAllah...
dedikasi untuk teman2 seperjuangan ...

**regards**
adeqya8284

*♥* My Diary Ramadhan 06 *♥*

Alhamdulillah...
finally terlaksana juga plan2 saya sepanjang 3 hari bercuti...
3 hari berulang alik ke kepala batas -parit buntar...
spend time dgn budak2 kecik saya...
untuk persiapan aidilfitri yang menjelang tiba...

agak letih + kurang sihat...itu keadaan saya sekarang...
batuk tanpa henti + sakit tekak*adakalanya beserta darah...
badan rasa lemah2 + sakit kepala disebabkan power silau cermin mata yg bertambah...
huhu...mcm2 hal...

esok saya sambung cuti...:)
untuk sesuatu yang saya nantikan sebelum ini insyaAllah...
sebelum lebih ramai yang tersalah anggap...
saya rasa saya perlu jelaskan dahulu di sini...
perkara gembira yg saya nantikan ini...
tidak ada kaitan dengan pertunangan @ perkahwinan...

hehe...lucu pun ada...
mula2 teman2 di PKG yg giat bertanya...itu dan ini...
dikejutkan pula dengan panggilan my dear liena...
hehe ...ina minta kepastian tentang suprise yg sy simpan...
dan semalam...
sewaktu majlis berbuka puasa JAST *jalinan ukwah SMKANT...
saya disoal selidik oleh beberapa org guru dan …

*♥* My Diary Ramadhan 05 *♥*

Alhamdulillah...
dah menjejak ke malam 15 Ramadhan pun mlm ni...
sekejap je kita dah menghampiri setengah bulan Ramadhan...
rasa mcm baru semalam lalui sahur pertama...
Ramadhan kali ni benar2 memberi suasana baru pd saya...
kalau dulu Ramadhan jadi bulan untuk saya banyak berehat dari kerja2 di pejabat ...
tapi berbeza dgn tahun ni...
Ramadhan yang mendatang ...
lebih meriah dan menjadikan lebih banyak aktiviti luar yang saya perlu jalankan...

untuk minggu ni ...
baru hari ni saya berkesempatan untuk duduk diatas kerusi pejabat...
hari isnin saya bermesyuarat di butterworth...
hari selasa sy hadiri diskusi isu2 akidah peringkat negeri di masjid daerah SPT, bandar perda...
pg tadi... saya ke JHEAIPP untuk urusan pentadbiran dan urusan program esok...
dan esok saya perlu uruskan majlis berbuka puasa di masjid seri ampangan, nbg tebal...

letih...sangat letih...
tapi tuntutan kerja saya akur untuk lakukan segalanya...
thanks pada yang membantu...
kerja saya tak akan siap tanpa bantuan, sokongan dan tunju…

*♥* My Diary Ramadhan 04 *♥*

ceritera semalam ...
21082010...

saya, encik abah & pn mama...
telah balik menjenguk kampung di kuala kangsar...
rindu nak berbuka dgn suasana kampung...
saya rindu nak balik jumpa makyang ...
rindu nk jumpa bonda...
dan saya rindu nak ziarah pusara emak...

alhamdulillah...sebahagian hajat saya tercapai...
agak meriah balik kali ni...
sempat memasak dengan makyang...
sempat jumpa & berborak dengan bonda ...adik2 sepupu
tasha, aizat and ramai lagi...tak tersebut sorang2 hehe...
cuma keadaan tak mengizinkan untuk saya ziarah pusara emak...
insyaAllah pagi Aidilfitri nanti sy akan lakukan ziarah wajib tahunan ini...
rindu sangat rindu...

semalam...sempat lalui sekejap suasana malam di kampung...
tenang...nyaman...dan mendamaikan...
teringat kenangan masa sy jaga arwah opah dahulu...
opah & acik jah akan tidur awal...
tinggal la saya sorang2 yg akan duduk termenung di bahagian ruang tamu rumah...
di situ la saya akan melepaskan rindu...
termenung sambil tengok gambar2 ...
dan mengungkapkan surah ya…

*♥* My Diary Ramadhan 03 *♥*

Rindunyaaaaaaaa.....
lama tak menatap cik lappy & laman maya ni...
huhu...ni semua gara2 cik BB maxis saya telah menghilangkan diri...
dua hari juga mood sedih saya terbawa2...
terpaksa buang segala perasaan sedih bila berhadapan dgn client ...
di belakang client ...saya pulak yg emo lebih2...
kata hati saya cik BB maxis tak hilang...mungkin hanya kesesatan di dalam handbag saya...

alhamdulillah slps 3 hari mencari ...akhirnya bertemu jugak saya dgn cik BB maxis...
nyaris2 mencari BB yang baru...
nasib baik baru merancang sahaja...alhamdulillah...jodoh masih panjang dgn cik BB maxis...
thanks God :)

banyak cerita yang nk dikongsi di sini...
tp saya dahulukan mana yang meg'happy'kan saje dulu ye...
hehe...bukan apa...Ramadhan kan bulan RAHMAT...
Bulan IBADAH dan KASIH SAYANG...
jadi mahu terapkan cerita2 yang happy & menggembirakan sahaja utk tatapan semua :)

petang td...
10 minit sebelum berbuka puasa...
saya terima panggilan drpd Nur...teman saya yang kini menetap di Damansara...
Nur …

*♥* My Diary Ramadhan 02 *♥*

Alhamdulillah ...
dah selamat 7 hari kita berpuasa...
banyak perkara yang mengujakan saya thn ni...
alhamdulillah dr awal ramadhan hinggalah kelmarin...
saya banyak habiskan masa dengan ahli keluarga ...
semalam adik dah selamat bertolak balik ke kuantan...
slps 3 hari balik berbuka & bersahur dgn keluarga di sini...

sedang menunggu sesuatu ???
insyaAllah dalam tempoh seminggu lagi atau lebih awal...:)

hmmm....x boleh xcited sangat...
nanti tak dpt pulak apa yg diimpikan...
tuhan ...permudahkan segala urusan ...insyaAllah...

*alhamdulillah bertemu kembali...
dengan rahmat ramadhan tahun ni...:)

regards
**adeqya8284**

*♥* Kenapa ada "CINTA" *♥*

"kenapa ada CINTA?"

byk isu yg diketengahkan bila kita menyebut soal "CINTA"

CINTA kepada Allah
CINTA kepada keluarga
CINTA kepada pasangan
CINTA kepada diri sendiri
CINTA kepada harta
CINTA kepada dunia...

ada berbagai2 jenis CINTA

hari ni sebagai salah seorang pegawai rundingcara kekeluargaan
di unit undang2 kekeluargaan JHEAIPP...
yang telah ditugaskan di sebuah daerah...
saya kira saya mampu untuk berbicara serba sedikit tentang CINTA
isu CINTA yang menjadi bualan manusia dan sering bertemu dengan konflik ...
CINTA kepada pasangan...

dua minggu lepas saya didatangi oleh sepasang suami isteri...
tenang saya lihat wajah kedua2nya...
tidak nampak bayangan masalah yang besar untuk diketengahkan ...
tapi siapa yang tahu kan...
bicara hati...hanya Allah sahaja yang maha mengetahui...
kisah cinta 3 segi...
antara CINTA kepada isteri...
dan juga CINTA yang tiba2 wujud untuk seorang adik angkat ...
utk memudahkan pemahaman semua pihak...
biar sy gelarkan si suami dgn nama en F dan si isteri dg…

*♥* My Diary Ramadhan 01 *♥*

Image
Pejam celik...pejam celik hari ni dah masuk 3 Ramadhan...
cepatnya masa berlalu...
alhamdulillah ...setakat ini masih diberi kelapangan dan kekuatan ...
untuk meneruskan ibadah ini...
seribu kesyukuran saya panjatkan...
alhamdulillah gastrik saya tidak menyerang dalam Ramadhan tahun ni...
alhamdulillah...sgt2 syukur...
petuanya...kena makan buah tamar (kurma) lebih drpada 5 biji 1 hari...:)

hari ni...
saya bercuti ...
ambil cuti kecemasan...
ptg kelmarin terima call dr k.ziyana...
katanya kena ambil skroll dan transkrip dalam tempoh minggu ni...
kalau tidak next week kena ambil di pejabat canselori...
huhu...antara mahu dengan tidak terpaksa juga selesaikan semuanya hr ni...
ptg kelmarin waktu roger k.liza...
dia tak berani janji untuk bersama2 kami untuk ambil skroll & transkrip hr ni...
waktu bercakap dgn k.ta...katanya dia tak boleh cuti...
huhu...niat dihati nk berkumpul sekali lagi...
mungkin ini kali terakhir...
sebab secara rasminya kami tak akan hadiri lagi sebarang kelas, kursus intensif...
m…

*♥* My Convocation::08082010 *♥*

Image
Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...
hanya perkataan itu saja yg mampu saya tuturkan kini...
finally ...its done...
dalam payah saya meredah...
dalam susah saya cuba merubah...
alhamdulillah...sabar & yakin...
ini ganjarannya...

Buat semua insan yang sentiasa & pernah mendoakan saya...
thanks a lot...
hanya Allah sahaja yg mampu membalas jasa baik kalian...
kepada insan2 yang pernah membantu saya ...
yang sama2 bersusah payah menggembeling minda dan keringat...
a million thanks!!!...
saya tak akan mampu capai apa yg saya ada hari ni
tanpa kalian...


:: nadi dan buah hati saya :: thanks abah , thanks mama ::


::tini & wani ...thanks 4 the great moment::


::Teman-teman seperjuangan:: saya akan rindu kamuuuuu::






sedikit halwa mata untuk tatapan...
God...alhamdulillah :)

regards
*adeqya8284*

*♥* ceritera malam hari...*♥*

jam menunjukkan tepat pukul 00.45 pg...
hehe...jam 11.30 mlm td baru sampai ke rumah...
mlm ni kena keje untuk persiapan tpt sempena majlis hari ahad ni...
kejenya td sampai kul 10.00 je...hehe...
hbs keje di dewan td...
sy ambil kesempatan untuk "supper" dgn pembantu2 saya...
k.zah & iskandar... :) thanks guys 4 da great job...
ada agenda sebenarnya dlm aktiviti supper mlm ni...

1st...
sy nk spend lbh masa dgn k.zah...
yang bakal naik pangkat sebagai pen.pengarah di DBP sept ni...
*sob...sob...saya bakal hilang pembantu di unit khidmat nasihat kekeluargaan...

2nd...
saya juga dlm proses utk memujuk mak mertua iskandar, mak limah...
untuk mengisi kekosongan perjawatan k.zah nanti...

alhamdulillah perbincangan mlm ni lebih santai & rileks...
tak mahu timbulkan 'gap'...
saya lebih senang bekerja sebagai kawan dgn pembantu2 sy...
kdg2 terfikir juga...
hehe sy ni 'bos kecik' yg terlampau jugak...
ape taknya...sy selalu curi waktu2 luar pejabat pembantu2 saya...
kebiasaannya s…

*♥* baru ku tahu...*♥*

3 minggu yg padat dgn aktiviti...
saya dah tak kenal hari cuti ...hari keje...mahupun hari untuk berehat...
kesian dekat 'badan' sendiri...huhu
tapi apakan daya ...
aktiviti datang tanpa dijangka...
demi amanah saya pikul juga segalanya...:)

minggu ni...3 hari saya tak masuk pejabat...
jadual penuh dengan bengkel dan mesyuarat...
kelam kabut juga jadinya...
sebab kena tangguhkan semua temujanji untuk khidmat nasihat di pejabat...
hr selasa yg lps...waktu sdg bermesyuarat di kepala batas bos saya call...
"maria hr sabtu & ahad ni kita kena kerja...
ada program Ehya' Ramadhan peringkat negeri di dewan jawi ....KM dgn pengarah turun"
wuaaaa...rasa mahu nangessss...
hr ahad tu hari konvo saya...hari bahagia saya...
masakan saya kena kerja...
pelan2 saya pujuk bos...
" ustaz...hr ahad tu saya konvo...kalau boleh saya keje hari sabtu je boleh tak?
kalau hr sabtu tu ustaz suruh sy cover satu hari pun saya sanggup..."
*dlm hati rasa mahu nanges!!!
jawapan dr bos saya...
" …

*♥* my pre-convocation day *♥*

Image
nak menulis...
tp mata rasa mahu tutup...sangat2 letih...
hr ni sy cuti...seharian menghabiskan masa dengan...
my beloved colleagues...

k.wawai, k.nita, k.ziyana & k.liza





alhamdulillah dah selesai urusan pengambilan jubah konvo...
tgu masanya sahajalah...
08082010...
insyaAllah...we'll be graduate ...




Dewan Tuanku Syed Putra...
pernah menjadi saksi ketika saya mengangkat ikrar sbg pelajar USM...
dan juga bakal menjadi saksi ketika penyampaian skroll ijazah sy nanti...
InsyaAllah...tak sabar rasanya untuk menyarung jubah ni




*k.wawai, k.nita, k.ziyana & k.liza*

gonna miss u all...miss our time...miss our moment...

regards
~adeqya8284~