Posts

Showing posts from January, 2012

*dunia...dunia...*

saya baru lepas menelan sebiji actifast akibat laporan2 yang melambak diatas meja hari ni ...
pagi td lbh kurang jam 9...
saya keluar dr bilik dengan senyuman lepas siapkan laporan akidah utk dihantar ke unit dakwah
belum sempat saya menghela nafas ...
iskandar masuk ke bilik saya dengan muka pucat lesi...
"kak ...masalah... pemohon dah ada 'isi' "
saya cuba bertenang ... "panggil dia masuk jumpa akak"
berhadapan dengan kes2 keterlanjuran bukanlah satu perkara yg mudah ...
alhamdulillah selesai dengan baik dan majlis perkahwinan akan cuba diuruskan secepat mungkin...

selang 5 minit ...tn hj shidi ...cc pejabat masuk ke bilik bw 2 pucuk surat ...
'makluman kes rogol'
termenung 5 minit ...kemudian terus cr ninzam assistant saya utk cr idea selesaikan kes ni ...
selepas berbincang ...kami sepakat utk panjangkan kes tersebut ke bahagian pnguatkuasaan ...

Ya Allah sehari yang punya pelbagai cerita ...
takut ...terkejut...terkesima ...
ya Allah peliharalah hati ini ..…

* i.s.n.i.n *

ada apa dengan isnin???
one word to describe ... *busy*
gitulah kan...minggu lepas membawa ke minggu ni ...
bermulalah episod baru dalam hidup untuk bekerja 7 hari seminggu ...

unbelieveble...
letih...sangat2 letih ...
saya cuba kuatkan semangat demi rakan2 setugas...
memandang kesibukan farha & kak annur yang dtg kerja bersama baby...
melihat yasmin yang datang kerja bersama se'bundle' buku...
saya cuba kuatkan semangat ...
walaupun hakikatnya saya letih ...
utk berulang setiap hari ke bandar perda bg mengatur p'jalanan kursus

Ya Allah kuatkan semangat kami ...berikan kami kekuatan untuk terus berbakti
*bangun pagi td terasa mcm nk amik MC jer...hu3...
alhamdulillah perlahan2 dlm susah saya melangkah jua ...
teringat 2-3 kes yg belum dibuat laporan ...risau jdnya ...

pg td...seawal jam 8.30 ...saya didatangi seorang rakan ...
kami kenal sejak umur 7 thn lagi ...hinggalah ke sekolah menengah ...
selepas spm masing2 bw haluan ...
rakan saya ni bijak orgnya ...jd rezekinya lebih dr saya…

* celaru *

kes baru yg agak rumit ...
tghari td saya dihubungi sebuah sekolah ...
dengan tak diceritakan hujung pangkal kes ...
ayat dr si pemanggil berbunyi begini ...
" maria boleh dtg ke sekolah x? segera? kalau x blh wktu sekarang tlg dtg waktu rehat nnti boleh?"

memandangkan sy ada kerja waktu rehat td...
makanya selepas letak telefon sy terus ke sekolah berkenaan...
sampai di sekolah ...terkezut eden jadinya ...
bila lihat timb ppd dan peg kaunseling ppd sedia menunggu...
cerita punya cerita ...selidik punya selidik...
nyatalah murid sekolah tersebut bercelaru dgn agama anutannya ...
* tak perlu cerita panjang rasanya sbb kes masih dlm siasatan ...

lps 1 jam ...
sy keluar dr bilik GB bersama 2 set maklumat penting berkenaan kanak2 malang tersebut...
insyaallah tindakan yg sewajarnya akan diambil...
dan mungkin dalam masa terdekat ...
akan diadakan ziarah ke rumah yg dimaksudkan ...
ya Allah mudahkanlah urusan kami ...untuk kami kembalikan nur Din-Mu...

*mood* rasa takut bila dgr kes pelik2 begini.…

* serabut!!!*

owhh tidak...
sabar maria sabar...
hari ni baru masuk keje lepas cuti panjang since khamis lepas ...
19 januari sy terpaksa EL disebabkan kaki yang amat sakit dan bengkak ...
20 januari sy sambung cuti sebab dah plan nk g jejalan...he3...
alhamdulillah dalam sakit2 tu kugagahkan jua kaki ni melangkah ...
lepas jugak berjalan sekitar ibu kota & beberapa tempat yg dah dirancang ...
insyaAllah maybe akan ceritakan ttg holiday tu dlm next entry nanti ...

kenapa serabut?!!!
masuk je keje hari ni banyak juga la keje yang tertunggak...
lps audit dokumen 16 januari lepas ..
kami dapat maklumat ...audit pematuhan akan berlansung sekitar hujung bulan mac...
mula2 agak lega dengan berita yang disampaikan ...
tadi lepas perbincangan isu-isu syariah untuk syariah complience ...
dikhabarkan pulak ttg audit dalam untuk syariah complience ...
audit dalaman terpaksa di'repeat' semula bulan februari ni ...sebab...
audit dalaman sebelum ni terbatal krn tak menepati syarat sirim ...
hu3...apo nak dikato...
jad…

* untuk orang-orang nibong tebal dan seangkatan dengannya ^^,*

Opppsss...

Takde apa2...^^,*
cuma nak khabarkan ...
kepada peminat-peminat kuliah ustaz Don yang berada di sekitar Nibong Tebal ...
atau yang lebih hampir ke kawasan Permatang Tok Mahat ...
anda dijemput dengan segala hormatnya untuk menghadiri
kuliah subuh bersama ustaz don ...
di Masjid Permatang Tok Mahat,
pada 21hb Januari ini ...

next program ustaz Don di Pulau Pinang
kalau tak salah beliau akan terlibat dengan sebuah program anjuran JHEAIPP
yang mana Ustaz Don akan tampil bersama Mawi dan Ramli Sarip ...
keterangan lanjut mengenai program ini ...
akan saya update bila saya balik dr Seri Pentas nanti ...

jemput hadir beramai-ramai ya...

*Mohon maaf ustaz Don ya...time2 don balik penang... k.marie pulak p KL ...
insyaAllah K.Marie akan usahakan untuk mini reunion kita Ramadhan @ Syawal nanti ya ^^,*

*phew.....!!!*

Alhamdulillah ...
only God knows my feel now ...
>__________________<...boleh senyum sampai telinga *wink3*
lega sangat2 ...
finally dapat juga siapkan fail meja untuk PPHEI unit rundingcara & PHEI unit rundingcara ...
saya diberi tugasan untuk buat fail meja tu 2 minggu lepas oleh Pen. Pengarah ...
kekangan kerja di pejabat & kerja-kerja luar buat saya hilang arah kejap...
mana nk layan client yg dtg di pejabat, nk turun padang untuk keje2 luar lagi ...
tak cukup kakitangan jadinya ...
kelmarin ...tanpa gangguan dr mana2 pihak ...
alhamdulillah berjaya juga siapkan 2 dokumen penting tu ...
now sedia diaudit ...insyaAllah ...hope everything akan ok ...sebab auditinya kali ni adalah bos...
*selamat makcik!....he3....

bercerita ttg rundingcara & khidmat nasihat ...
lately sy banyak terima feedback dr kawan2 ...dr saudara mara ttg kerjaya sy ni ...
*even dah 2 thn kan saya berhijrah ...^^,*
ada yg terkejut ...ada yg ok2 jer...ada jugak yg mcm tak puas hati...
tak ketinggalan ramai jg y…

* letih + penat *

Image
sedang berteleku depan cik pc melepaskan penat ...
minggu-minggu yg memenatkan bg saya ...
sekali lagi saya mengeluh kan ..hu3 ...
pening kejap bila memikirkan audit SIRIM minggu depan 16/1/2012
saya dihimpit pelbagai pihak...
nak dokumen itu la nak dokumen ini la...
dari sistem manual ditukar pulak guna sistem e-munakahat untuk data kauseling negeri ...
pening kejap jadinya bila kes2 tahun lepas perlu di key in semula thn ni ...
dah la keje2 ni tak boleh bw balik rumah ...
sistem e-munakahat hanya boleh diakses dengan talian pej shj ...
maknanya byk la keje2 yg kena siapkan sebelum audit ni ...

duduk depan cik pc ni pun sy terpaksa akses 3 kerja dlm 1 masa ...
buat laporan pemindahan tapak kubur kelmarin, laporan baik pulih masjid batu kawan
dan juga sedang buat fail meja utk pembantu hal ehwal islam kaunseling ...
nk mengelat kejap ...penat mengarang dah ...

layan sekejap senario pemindahan tapak kubur lama kelmarin


dato' mufti bersama tuan peg tadbir agama memantau kaw setempat untuk tentukan …

*perginya ...takkan kembali *

permulaan minggu yang benar2 mengejutkan bg saya...
dalam kesibukan saya menguruskan pemindahan tapak perkuburan pg td...
sy terima panggilan dr hasnul...teman di JPN Pulau Pinang ...
dalam keriuhan sayup2 sy menangkap butir bicaranya...
"maria...nk bgtau ni ...abang syahar dah takde ..."
Ya Allah bagai nak gugur jantung rasanya bila nama tu disebut ...
abang syahar ...

terkedu seketika ...
bila dikenangkan ...arwah seorang yg sangat baik ...sangat-sangat baik...
seorang abang yg penyayang ...dan sangat prihatin ...
serius saya anggap dia mcm abang kandung sendiri ...
nasihat2 arwah masih terngiang2 rasanya ...

Ya Allah tempatkan arwah bersama para solehin dan insan-insan yang Engkau kasihi...
terima kasih ya Allah ...di sebalik perginya dia insan yang berhati mulia ini...
Engkau bukakan ruang untukku kembali dekat dengan teman-teman ku...
baru kusedar ya Allah erti persahabatan & nilai kasih sayang yang Engkau ciptakan buat kami...
tak ada satu pun insan atau perkara yang boleh menghal…

* buku baru ...dunia baru *

Alhamdulillah...

hari ni genap 5 hari kita melangkah ke tahun baru 2012
sekejap je rasanya masa berjalan ...
pejam celik pejam celik ...dah nak habis seminggu

minggu ni kelam kabut sikit...
banyak perkara yang kena setup sempena tahun baru...
agak jammed jugak bila time tahun baru ni juga la bos nk bercuti ...adoyai...
tp alhamdulillah dlm masa yang sama sy syukur ...
sebab assistant baru dah mula lapor diri ...
welcome to PADSPS ust rahim ...
hope kita dapat bekerjasama dgn baik dlm menguruskan pejabat ...

minggu lepas sy terima tugas baru dr bah. undang2 keluarga islam
untuk pikul amanah sebagai setiausaha j/kuasa pelaksana kursus kahwin
peringkat daerah sps ... berpeluh jugak kejap bila fikirkan hal tu...
everything kita yang kena setup di peringkat daerah...
sebb lesen dr syarikat yg mengendalikan kursus dah ditarik balik atas beberapa alasan
maka dgn rasminya kerja kami di pej agama pun makin bertambah ...
no more weekend ...sbb sy juga perlu bertugas pd sabtu dan ahad...
* hu3 dah clash dgn jadua…