Tuesday, January 31, 2012

*dunia...dunia...*

saya baru lepas menelan sebiji actifast akibat laporan2 yang melambak diatas meja hari ni ...
pagi td lbh kurang jam 9...
saya keluar dr bilik dengan senyuman lepas siapkan laporan akidah utk dihantar ke unit dakwah
belum sempat saya menghela nafas ...
iskandar masuk ke bilik saya dengan muka pucat lesi...
"kak ...masalah... pemohon dah ada 'isi' "
saya cuba bertenang ... "panggil dia masuk jumpa akak"
berhadapan dengan kes2 keterlanjuran bukanlah satu perkara yg mudah ...
alhamdulillah selesai dengan baik dan majlis perkahwinan akan cuba diuruskan secepat mungkin...

selang 5 minit ...tn hj shidi ...cc pejabat masuk ke bilik bw 2 pucuk surat ...
'makluman kes rogol'
termenung 5 minit ...kemudian terus cr ninzam assistant saya utk cr idea selesaikan kes ni ...
selepas berbincang ...kami sepakat utk panjangkan kes tersebut ke bahagian pnguatkuasaan ...

Ya Allah sehari yang punya pelbagai cerita ...
takut ...terkejut...terkesima ...
ya Allah peliharalah hati ini ...
lindunginlah kami dan ahli keluarga kami dr ujian-ujian yang berat sebegini...

amin...
regards
~adeqya8284~

Monday, January 30, 2012

* i.s.n.i.n *

ada apa dengan isnin???
one word to describe ... *busy*
gitulah kan...minggu lepas membawa ke minggu ni ...
bermulalah episod baru dalam hidup untuk bekerja 7 hari seminggu ...

unbelieveble...
letih...sangat2 letih ...
saya cuba kuatkan semangat demi rakan2 setugas...
memandang kesibukan farha & kak annur yang dtg kerja bersama baby...
melihat yasmin yang datang kerja bersama se'bundle' buku...
saya cuba kuatkan semangat ...
walaupun hakikatnya saya letih ...
utk berulang setiap hari ke bandar perda bg mengatur p'jalanan kursus

Ya Allah kuatkan semangat kami ...berikan kami kekuatan untuk terus berbakti
*bangun pagi td terasa mcm nk amik MC jer...hu3...
alhamdulillah perlahan2 dlm susah saya melangkah jua ...
teringat 2-3 kes yg belum dibuat laporan ...risau jdnya ...

pg td...seawal jam 8.30 ...saya didatangi seorang rakan ...
kami kenal sejak umur 7 thn lagi ...hinggalah ke sekolah menengah ...
selepas spm masing2 bw haluan ...
rakan saya ni bijak orgnya ...jd rezekinya lebih dr saya ...
beliau ke matrik dan habiskan pengajian di peringkat ijazah lebih awal drpada saya ...
rezeki masing2 kan...^^,*

di awal pertemuan td...nampaknya dia agak kekok utk sesi rundingcara ...
saya akui agak susah untuk handle kes2 yang melibatkan kenalan sendiri...
saya sendiri ada offer utk serahkan kesnya kpd pembantu saya namun beliau menolak ...
selepas 10 minit alhamdulillah sesi berjaya juga dimulakan ...

bercakap soal takdir ...
dan memujuk hati yang sedang remuk rendam sememangnya susah utk digambarkan...
seperti selalunya ...ayat yang sering diucapkan kepada saya sebelum2 ni ...sama sahaja
"susah maria ...maria belum kahwin ...
maria tak tahu macamana terseksanya hati ni ...susahnya hidup ni ..."
*itu antara ayat2 klise yang selalu ditempiaskan kpd saya ...

betul hakikatnya begitu ...
tapi beliau perlu terima hakikat ini adalah tugas saya ...dan saya perlu bertanggungjawab
keatas setiap kes yang bakal dipanjangkan ke mahkamah ...
ikut hati mahu je saya jawab dengan kata-kata yg sinis juga ...
tp itu bukan etika kaunseling dan rundingcara ...
saya sedar ...
beliau masih tidak percaya...
yang beliau sedang berhadapan dgn kwn lama yg tidak sehebat dirinya...
*siapalah saya kalau hendak dibandingkan dgn dirinya
yang hebat menggondol 7-8 A satu masa dulu kan ...

Allah itu adil ...
Dia akan beri pada yang berusaha ...
dan Dia tarik sedikit demi sedikit anugerahNya pada yang dah mula lalai & melupakannya ...

alhamdulillah ...dalam tenang ..berjaya juga saya merobek benteng egonya ...
bukan mahu cari salah siapa...
tapi sebagai hamba ...selayaknya kita muhasabah ...dan perbaiki diri ...
sebab tiada yang sempurna ...

bukan mudah untuk melepaskan insan yang kita sayang ...
dan tidak mudah juga untuk memegang status 'janda' dalam usia sementah ini ...
tapi saya percaya dirinya dan anak-anak akan lebih bahagia ...
sekiranya melepaskan "kebahagiaan" sementara ini...demi untuk
kebahagiaan masa depan ...
sebagai salah seorang fasi kaunseling kelompok ibu tunggal...
saya sedia membantu beliau dan 2-3 rakan2 lain yang masih dalam dilema ...
dan masih melalui fasa kemurungan selepas perceraian ...

ingatlah ...
selepas turunnya hujan ...pasti Allah akan kurniakan pelangi yang indah ...^^,*
positif untuk masa depan ...insyaAllah bahagia jg akan bersemi indah :)

~regards~
adeqya8284

Thursday, January 26, 2012

* celaru *

kes baru yg agak rumit ...
tghari td saya dihubungi sebuah sekolah ...
dengan tak diceritakan hujung pangkal kes ...
ayat dr si pemanggil berbunyi begini ...
" maria boleh dtg ke sekolah x? segera? kalau x blh wktu sekarang tlg dtg waktu rehat nnti boleh?"

memandangkan sy ada kerja waktu rehat td...
makanya selepas letak telefon sy terus ke sekolah berkenaan...
sampai di sekolah ...terkezut eden jadinya ...
bila lihat timb ppd dan peg kaunseling ppd sedia menunggu...
cerita punya cerita ...selidik punya selidik...
nyatalah murid sekolah tersebut bercelaru dgn agama anutannya ...
* tak perlu cerita panjang rasanya sbb kes masih dlm siasatan ...

lps 1 jam ...
sy keluar dr bilik GB bersama 2 set maklumat penting berkenaan kanak2 malang tersebut...
insyaallah tindakan yg sewajarnya akan diambil...
dan mungkin dalam masa terdekat ...
akan diadakan ziarah ke rumah yg dimaksudkan ...
ya Allah mudahkanlah urusan kami ...untuk kami kembalikan nur Din-Mu...

*mood* rasa takut bila dgr kes pelik2 begini...ya Allah peliharalah kami dr kemurkaanMu*

Wednesday, January 25, 2012

* serabut!!!*

owhh tidak...
sabar maria sabar...
hari ni baru masuk keje lepas cuti panjang since khamis lepas ...
19 januari sy terpaksa EL disebabkan kaki yang amat sakit dan bengkak ...
20 januari sy sambung cuti sebab dah plan nk g jejalan...he3...
alhamdulillah dalam sakit2 tu kugagahkan jua kaki ni melangkah ...
lepas jugak berjalan sekitar ibu kota & beberapa tempat yg dah dirancang ...
insyaAllah maybe akan ceritakan ttg holiday tu dlm next entry nanti ...

kenapa serabut?!!!
masuk je keje hari ni banyak juga la keje yang tertunggak...
lps audit dokumen 16 januari lepas ..
kami dapat maklumat ...audit pematuhan akan berlansung sekitar hujung bulan mac...
mula2 agak lega dengan berita yang disampaikan ...
tadi lepas perbincangan isu-isu syariah untuk syariah complience ...
dikhabarkan pulak ttg audit dalam untuk syariah complience ...
audit dalaman terpaksa di'repeat' semula bulan februari ni ...sebab...
audit dalaman sebelum ni terbatal krn tak menepati syarat sirim ...
hu3...apo nak dikato...
jadual eden dah makin pack la jadinya ...
februari ni juga kami team dakwah kena prepare utk tilawah peringkat saringan...
masuk bulan mac dah kena lansungkan pulak tilawah peringkat zon ...
hujung mac - awal april saya juga telah di booking...
untuk satu aktiviti kaunseling kelompok di pendang ...
sedang menghitung mencari waktu2 senggang untuk saya melepaskan lelah ...
dan mulai minggu ni juga ...
saya mula bekerja 7 hari seminggu ...
hu3 ...bertugas untuk kursus praperkahwinan ...*harap2 dapat la cuti ganti nanti...
masuk 2012 ...semakin banyak cabaran rupanya ...
minggu lepas sengaja saya chek cuti tahunan ...
cuti saya untuk tahun ni dan ditambah dengan baki tahun lepas ...
ada lebih kurang 40 hari...*_*

sape2 nak cuti saya....sila angkat tangan! ^^,*

* sedang fikir plan utk karnival masjid + karnival tv Al-Hijrah (insyaAllah kalau ada rezeki)
doakan ya ...misi untuk bawa TV Al-Hijrah ke SPS menjadi ...
baru2 ni masa bersolat di masjid negara
sempat lihat bangunan tv al-Hijrah yg tersergam indah disebelahnya...
insyaAllah moga harapan boleh jadi realiti suatu hari nanti :)

Wednesday, January 18, 2012

* untuk orang-orang nibong tebal dan seangkatan dengannya ^^,*

Opppsss...

Takde apa2...^^,*
cuma nak khabarkan ...
kepada peminat-peminat kuliah ustaz Don yang berada di sekitar Nibong Tebal ...
atau yang lebih hampir ke kawasan Permatang Tok Mahat ...
anda dijemput dengan segala hormatnya untuk menghadiri
kuliah subuh bersama ustaz don ...
di Masjid Permatang Tok Mahat,
pada 21hb Januari ini ...

next program ustaz Don di Pulau Pinang
kalau tak salah beliau akan terlibat dengan sebuah program anjuran JHEAIPP
yang mana Ustaz Don akan tampil bersama Mawi dan Ramli Sarip ...
keterangan lanjut mengenai program ini ...
akan saya update bila saya balik dr Seri Pentas nanti ...

jemput hadir beramai-ramai ya...

*Mohon maaf ustaz Don ya...time2 don balik penang... k.marie pulak p KL ...
insyaAllah K.Marie akan usahakan untuk mini reunion kita Ramadhan @ Syawal nanti ya ^^,*

Sunday, January 15, 2012

*phew.....!!!*

Alhamdulillah ...
only God knows my feel now ...
>__________________<...boleh senyum sampai telinga *wink3*
lega sangat2 ...
finally dapat juga siapkan fail meja untuk PPHEI unit rundingcara & PHEI unit rundingcara ...
saya diberi tugasan untuk buat fail meja tu 2 minggu lepas oleh Pen. Pengarah ...
kekangan kerja di pejabat & kerja-kerja luar buat saya hilang arah kejap...
mana nk layan client yg dtg di pejabat, nk turun padang untuk keje2 luar lagi ...
tak cukup kakitangan jadinya ...
kelmarin ...tanpa gangguan dr mana2 pihak ...
alhamdulillah berjaya juga siapkan 2 dokumen penting tu ...
now sedia diaudit ...insyaAllah ...hope everything akan ok ...sebab auditinya kali ni adalah bos...
*selamat makcik!....he3....

bercerita ttg rundingcara & khidmat nasihat ...
lately sy banyak terima feedback dr kawan2 ...dr saudara mara ttg kerjaya sy ni ...
*even dah 2 thn kan saya berhijrah ...^^,*
ada yg terkejut ...ada yg ok2 jer...ada jugak yg mcm tak puas hati...
tak ketinggalan ramai jg yg support *thanks a lot^^,*
ayat2 klise yg selalu keluar dr mulut diaorg...owh ...
buat keje kaunseling ye? u pun belum kahwin mcmana u nak kaunseling org?
dulu2 makcik sentap jugak ...he3 ...sekarang dah lali ...
alhamdulillah saya rasa...
saya dan rakan2 unit rndingcara ...
dah menyumbang sesuatu kpd perkembangan keluarga negeri/negara...
baru2 ni dlm mesyuarat bersama ketua pendaftar negeri ...
kami terima feedback yg baik & positif ...
walaupun jumlah perceraian dikhabarkan semakin meningkat di seluruh negara ...
pulau pinang adalah antara pemegang ranking % terendah ...
alhamdulillah ...masing2 boleh menarik nafas lega setakat ni ...
tp kadangkala ...saya susah hati juga ... bila mengenangkan kes2 yg berat ...
sy & team ...harus punya mentaliti yg tinggi untuk tanggung 1-2 risiko yg tak dijangka...

Alhamdulillah saya semakin sayangkan kerjaya ni ^^,*
saya semakin dekat dengan client2...
saya semakin dekat dengan anak-anak qaryah & masyarakat...
alhamdulillah terima kasih Allah ...
Engkau jauhkan ku dr sifat2 riak, angkuh dan bongkak...
* kadang2 terasa juga diri ni macam dah banyak berubah je...

to all my dear friends ...kalau agak2 nampak saya dah berubah tu ...sila2 la tegur ya ...
saya terbuka dan sedia ditegur ...tak ada manusia yg sempurnakan kan??? ^^,*

Alhamdulillah syukur ya Allah ....

Tuesday, January 10, 2012

* letih + penat *

sedang berteleku depan cik pc melepaskan penat ...
minggu-minggu yg memenatkan bg saya ...
sekali lagi saya mengeluh kan ..hu3 ...
pening kejap bila memikirkan audit SIRIM minggu depan 16/1/2012
saya dihimpit pelbagai pihak...
nak dokumen itu la nak dokumen ini la...
dari sistem manual ditukar pulak guna sistem e-munakahat untuk data kauseling negeri ...
pening kejap jadinya bila kes2 tahun lepas perlu di key in semula thn ni ...
dah la keje2 ni tak boleh bw balik rumah ...
sistem e-munakahat hanya boleh diakses dengan talian pej shj ...
maknanya byk la keje2 yg kena siapkan sebelum audit ni ...

duduk depan cik pc ni pun sy terpaksa akses 3 kerja dlm 1 masa ...
buat laporan pemindahan tapak kubur kelmarin, laporan baik pulih masjid batu kawan
dan juga sedang buat fail meja utk pembantu hal ehwal islam kaunseling ...
nk mengelat kejap ...penat mengarang dah ...

layan sekejap senario pemindahan tapak kubur lama kelmarin


dato' mufti bersama tuan peg tadbir agama memantau kaw setempat untuk tentukan lokasi yg hendak dipindahkan


encik shaiful wakil pusat arkeologi yang tekun mencari bahan bukti untuk kajian


keranda yg ditemui dan dipindahkan sepenuhnya ke tapak perkuburan baru

*mood penat dengar bos membebel *_*

Monday, January 9, 2012

*perginya ...takkan kembali *

permulaan minggu yang benar2 mengejutkan bg saya...
dalam kesibukan saya menguruskan pemindahan tapak perkuburan pg td...
sy terima panggilan dr hasnul...teman di JPN Pulau Pinang ...
dalam keriuhan sayup2 sy menangkap butir bicaranya...
"maria...nk bgtau ni ...abang syahar dah takde ..."
Ya Allah bagai nak gugur jantung rasanya bila nama tu disebut ...
abang syahar ...

terkedu seketika ...
bila dikenangkan ...arwah seorang yg sangat baik ...sangat-sangat baik...
seorang abang yg penyayang ...dan sangat prihatin ...
serius saya anggap dia mcm abang kandung sendiri ...
nasihat2 arwah masih terngiang2 rasanya ...

Ya Allah tempatkan arwah bersama para solehin dan insan-insan yang Engkau kasihi...
terima kasih ya Allah ...di sebalik perginya dia insan yang berhati mulia ini...
Engkau bukakan ruang untukku kembali dekat dengan teman-teman ku...
baru kusedar ya Allah erti persahabatan & nilai kasih sayang yang Engkau ciptakan buat kami...
tak ada satu pun insan atau perkara yang boleh menghalang silaturrahim ini...
kecuali takdirMu ya Allah ...

Rahmati dia...Sayangi dia ...
kerana kami amat2 menyayanginya...

Al-Fatihah buat Abang Syahar Ahmad ~09.01.2012~

**pening kepala balik dr kubur + ziarah jenazah belum hilang ...
sampai je saya di pejabat ada pulak client pelik hari ni ...
ada seorang hamba Allah ni ...
minta saya carikan calon isteri kedua untuk suaminya (calon madu utk dirinya sendiri)
ya Allah rasa mcm nk terbalik dah dunia ni...
kes madu 3 belum selesai ...dtg pula yg mencari madu ... pening3.....

Thursday, January 5, 2012

* buku baru ...dunia baru *

Alhamdulillah...

hari ni genap 5 hari kita melangkah ke tahun baru 2012
sekejap je rasanya masa berjalan ...
pejam celik pejam celik ...dah nak habis seminggu

minggu ni kelam kabut sikit...
banyak perkara yang kena setup sempena tahun baru...
agak jammed jugak bila time tahun baru ni juga la bos nk bercuti ...adoyai...
tp alhamdulillah dlm masa yang sama sy syukur ...
sebab assistant baru dah mula lapor diri ...
welcome to PADSPS ust rahim ...
hope kita dapat bekerjasama dgn baik dlm menguruskan pejabat ...

minggu lepas sy terima tugas baru dr bah. undang2 keluarga islam
untuk pikul amanah sebagai setiausaha j/kuasa pelaksana kursus kahwin
peringkat daerah sps ... berpeluh jugak kejap bila fikirkan hal tu...
everything kita yang kena setup di peringkat daerah...
sebb lesen dr syarikat yg mengendalikan kursus dah ditarik balik atas beberapa alasan
maka dgn rasminya kerja kami di pej agama pun makin bertambah ...
no more weekend ...sbb sy juga perlu bertugas pd sabtu dan ahad...
* hu3 dah clash dgn jadual memantau kelas saudara baru
harap saya mampu untuk pikul amanah yg dah diberi
sebab saya dah terasa bahangnya ...
sangat2 letih sebab otak non stop berfikir masa ofis hour...
rutin baru ...balik keje jam 6 - 6.30 keatas ...saya akan berehat sepenuhnya ...
no more tv...no more music ...otak dah tak mampu untuk cr hiburan untuk berehat ...hu3

minggu depan ...
sy akan lalui satu lagi pengalaman baru...
iaitu proses pemindahan kubur yang terbiar...
alhamdulillah kami dapat feedback yang sgt baik dr j/kuasa qaryah sg setar ...
terima kasih kpd prof madya dr mokhtar, pengarah pusat arkeologi usm
yg sudi turun padang hingga ke nibong tebal untuk proses pemindahan ini ...
sedang berkira2 untuk turun padang bersama atau tidak sebab ...
kalau saya pergi ...sy seorang je perempuan ...
dan risau ...sebab saya baru sahaja pulih ...
harap dapat buat keputusan terbaik untuk tugas ini ...

2012 membawa umur saya ke angka 28 ....
omg!... adakah kini masanya???
pusing keliling kejap dgn satu dua perkara yang berlaku awal thn ni ...
doakan yang terbaik untuk saya ...dunia & akhirat...
tak mudah kan untuk kita buat keputusan ...
untuk satu perkongsian ... terutamanya bila melibatkan hidup dan mati ...
cinta & kasih sayang ...tuhan je yang tahu segalanya ...
terima kasih kepada pihak yang memahami kekurangan diri ni ...
bukan mahu menolak takdir ...
tp beri saya peluang untuk mekarkan dulu cinta yang hampir mati dlm dlm diri ini ...
thanks to ayahanda2 saya yang bantu bantu saya polish kembali minda ni ...
sy pegang pada takdir...kalau jodoh tak kemana kan?

insyaAllah kita sama2 doa ...
moga ada pengakhiran yang manis dalam pencarian ...
pemilik takhta cinta ke-4 saya ...

regards
~adeqya8284~