Posts

Showing posts from April, 2009

::Aku Hanya Hamba::

Image
Assalamu'alaikum wrh...Kisah insan mulia....Kekasih Allah dalam menjalani kehidupan sehariannya...Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah akan menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual. Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur.
Sayidatina 'Aisyah menceritakan "Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga. Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang." Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda amat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, "Belum ada sarapan ya Khumaira?" (Khumaira adalah panggilan mesra…

::Maaf ya...::

Salam,
maaf buat kawan2 semua...
sy nak balas mesej semua kwn2 ..
tp malangnya kesihatan mata saya tak mengizinkan...
ptg td masa chek mata ..saya dtegur..
mata saya terlalu letih...so hopefully takde yang berkecil hati..
i.Allah lepas ni lepas mata saya ok..sy akan follow balik ya...

Sorry guys....

regards::adeqya8284::


::Alhamdulillah.......Terima kasih Tuhan...::

Alhamdulillah.......
itu ungkapan yang selayaknya saya lafazkan saat ini....
perjuangan pena sy untuk semester ni akhirnya smpai ke penghujungnya...
thank you Dr George...walaupun soalannya susah...
budi dan tunjuk ajar Dr tak akan kami lupakan...

Selepas lama tak menonton tv..mlm ni sy mula mengadakan operasi menonton semula...
hehe..untuk menghiburkan hati..paling happy tgk gelagat kamera "Angelina" dlm diari
cute sangat....kalau la kamera tu betul2 wujud mesti comel kan..

Kebetulan...mlm ni jugak ada slot motivasi faveret saya..Anjakan Paradigma
sebuah rancangan yang dihoskan oleh Dr Fadhilah Kamsah..
hmm...memang kena dgn situasi sy sdg tanggung sekarang...
"Pemaaf , Memaafkan"
tetamu undangan Dr mlm ni Abby Abadi...
Abby nampak tenang walaupun kdg2 wajahnya tak dapat menutup resah dwajahnya...
alhamdulillah sedikit sebanyak..pintu hati saya dah terbuka...
dan harapnya ia akan lebih terbuka luas untuk saya memaafkan sesiapa sahaja ddunia ini..
antara ayat yang menyentuh hati …

::Hampir ke situ...::

Entry kali ni dah macam tajuk lagu mendua lak... dalam crite duyung....
hampir ke mana???....perjuangan sy sudah hampir smpai ke penghujungnya...
hari ni selesai sudah paper yang ketujuh.... JRW 348 peruncitan...
alhamdulillah...nk kata ok tu..tak la sangat ...
yang pasti sy rasa setiap soalan yang dberi sy ada sertakan jawapan..
to En Bad..thanks a lot 4 the tips...
esok paper akhir english JUE 200 ...Dr George i will try my best...
Dalam meniti waktu2 "memerdekakan" diri ni ade je manusia yg tlg rosakkan mood sy...
sy susah utk marah org..tp dah namanya manusia...
tak banyak sikit pasti ada perasaan amarah tu....
biarla amarah ni reda dulu...
dalam otak berkecamuk td..terlintas nk buka blog ni...tiba2 terbaca entry dr blog sis dina
Takziah ye akak....
moga akak terus tabah hadapi segala ujian tuhan....
setiap ujian itu pasti ada hikmahnya...
hanya Dia yang mengetahui sesuatu yg terbaik utk hambaNya...

ok la malas nk melalut.....hope everything will be fine tomorrow...
nak lelapkan mata ni …

:::Kringgggggggggggggggggg................:::::

Bunyi apakah itu?
loceng rehat?loceng balik sekolah?....hehe...no...no
the answer is loceng kecemasan di blok H13 tingkat 8....
Alkisah...semalam dapat jer bantal saya terus tidur lena....
agaknya sebab letih angkat brg ms siang hrnya..heehee..alasan...

tetibe je..jam 4 pg....terdengar satu deringan yg amat panjang dan kuat.......
Kringgggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg..........
yang pasti itu bukan bunyi hp saya...
saya terjaga dan tercari2...mcam bunyi loceng kecemasan kebakaran...
KEBAKARAN????
mula2 mcm mamai jugak..tp saya beranikan diri buka pintu bilik jenguk keluar...
takde org..biar betul!
saya sorang je ke yg dengar...
saya tgk roomate saya sedang lena diulit mimpi...
aduss....ketakutan mula melanda....
sy kejutkan roomate saya....

saya tanya: "akak dgr tak bunyi loceng kecemasan tu?"
roomate saya jawab: "a'ah loceng kebakaran la..." pastu dia tido balik...aiyork!!....

saya pun bangun sekali lagi....buka pintu tunggu kat luar bilik....
lepas 2 minit masih takde y…

::Kembali ke Kampus::

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...
yang tak lancarnye..darah dalam urat2 badan saya ni...
Naik semput jugak mengangkat barang ke tingkat lapan hostel nih...
Ape pun syukur la..sebab tak yah ngadap jammed dekat briged hari2...
Next step....
nak rehat jap sebelum buka buku balik....=)


*sangat best sebab bilik nih ade wireless...
yg tak bestnyer...tak tahu sempat ke tidak utk update blog nih....hehehe

regards::adeqya8284::

:::KeZutaNnnn:::

Konsert ke 4 AF7,
2 org pelajar lagi tersingkir..Zizi dan Rubisa..
Hmm ..ada sedikit kemusykilan sedikit di sini atas penyingkiran Zizi...
rasanya dia konsisten...tp apakan daya rezeki tak memihak kpdnya...
Tentang Rubisa rasanya dia perlu dkeluarkan..
sebabnya walaupun persembahannya bagus..
dalam akademi dia tak byk beri tumpuan..
asyik nangis terkenangkan anaknya je...
so better dia tumpukan perhatian pd anaknya kan...
ape pun ..dah lumrah rancangan realiti..pasti ada yg tersingkir...
best performance? sy bg pd Akem, Aril,Isma dan Hafiz....=)
tp terkezut jgk ..bila lps konsert kedudukan pelajar ketara sangat..
Sidi berada d kedudukan teratas..dgn 36%
Ape dah jadi.....????


*Lepas hampir 5 minggu menonton AF musim ketujuh ni..saya baru perasan...
Senyuman Akem mirip senyuman seseorang ...
hehe..siapa dia??? biarlah rahsia...

regards::adeqya8284:::

::Tag From Kak Muni::

Image
Hopefully it will make u happy Sis....=)

Upload yg anda gemari dan jawab soklan dibawah;




Kenapa anda suke gambar ini?

Istimewanya gambar ni..ini adalah kad besday saya tahun lepas dari seorang teman yang bernama Fatin Nadzirah...=)..it was so cute n this card betul2 menggambarkan friendship kami..
i love it!

Bila kali terakhir mkn pizza?

minggu lepas.....baru sgt lagi..=)

Lagu terakhir yg anda dengar?

Terlanjur Cinta::Rossa feat Pansha (ungu)..alahai best bangat lagu ni....
*sape nak lagu ni bg email..nanti sy send..hehee...

Apa yg anda buat selain selesaikan tag ini?

tgk ulangan konsert AF7 minggu ketiga...minggu lepas tak sempat tgk sebab tertido..hehe cumelnye Akim nyanyi lagu Allahyarham Sudir...

Selain nama sendiri anda suka dipanggil dgn panggilan apa?

Banyak nama panggilan yang sy suka and most of it digunapakai hehe....

Ya@adeqya:Nama manja dalam family..ngeh..ngeh....=)
Maria:Nama panggilan teman2 rapat and family...
Kak Marie:Nama ni cetusan seorang junior yang bernama Sukainah...(sy tak a…

::I'm back!!::

I'm back!!selepas lama tak berblog...
sy kembali utk memeriahkan laman maya ni...
dalam tempoh saya menyepi ...mcm2 terjadi...
Adatkan..hidup kita pasti ada masanya dilambung gelora ...
Ibarat putaran roda..kdg2 kita di atas, dan kdg2 kita dbawah....
Walau ape pun yg jadi...now i know...Allah still love me..
Alhamdulillah...semuanya makin tenang..thanks God..


Angah..thanks sudi pinjamkan bahu tatkala ya perlukannnya....
Atan...sorry..kakak dah buat apa yg termampu tp mungkin tak ada rezeki dsitu...
I.Allah..moga2 ada sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita rancangkan...
Abang..i'm sorry ...i just need my brother back...
kalau arwah mak masih ada.. mesti dia akan sedih dgn keadaan ni...
Abah & mama..ya mohon ampun dan maaf..atas ape saja yg dah jadi...
i just want my family back...

To all bloggers ....
thanks 4 this special friendship..
doakan saya dpermudahkan untuk exam kali ni....
mohon maaf kalau ada entry yang mengguris hati...


singgah sekejap untuk meringankan minda...
regards::adeq…