Posts

Showing posts from July, 2008

::Ayat-Ayat Cinta Part 2::

Dah lama tak mencoret dalam blog ni..asyik copy paste artikel jer..so hari ni.....my jurnal back!..kelmarin buat kali keduanya kaki ni melangkah pergi interview untuk jawatan S27...utk kesekian kalinya jugak..aku rasa mcm tak layak ...banyak lagi perkara2 yang kurang....yang pasti aku dah mencuba..berusaha pada takat kemampuan yang ada.. selebihnya tawakal pada yang Esa ...itu je yang mampu kulakukan..masa interview tak sangka lak jumpa ramai org2 yang dikenali..kak yani senior KUSZA dulu, pakcik aziz kwn abah pun ada, and ada sorang junior SMKA budak lelaki ...tak kenal sgt ...tp bila dia tegur..br rasa mcm pernah tgk ..hehe keciknya dunia ....hbs interview awal...kul 9.30..maklumla calon ke2..so kelmarin sempat ronda2..and sampai rumah dalam pukul 3 pm..balik sempat selak novel ayat-ayat cinta yang still tak hbs2 kubaca....hmm..novel ni memang layak dapat anugerah terbaik...indahnya bahasa yg digunakan...tak mcm novel2 cinta lain yg pernah kubaca.....indahnya CINTA yg digambarkan ha…

::Why Women ARE So Special::

Mengapa WANITA sangat Istimewa.....????!!! Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air p ana s dalam flusk..takut habis pulak nanti malam ana k nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk ana k nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...s ida i kaian lap je lah...tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...n…

::True L.O.V.E::

Image
::The reason why I love you::


Lady: Why do u like me? Why do u love me? Man : I can't tell the reason... But I really like u...
Lady: U can't even tell me the reason... How can u say u like me? How can u say u love me? Man : I really don't know the reason, but I can prove that I love u.
Lady: Proof ? No! I want u to tell me the reason. My friend's boyfriend can tell her why he loves her, but not u!
Man : OK...OK !!! Erm...because u are beautiful, because your voice is sweet, because u are caring, because u are loving, because u are thoughtful, because of your smile, because of your every movements...

Unfortunately, a few days later, the Lady met with an accident and becamecomma. The Guy then placed a letter by her side, and here is the content :

Dearest,

Because of your sweet voice that I love u...
Now can u talk? No! Therefore I cannot love u.Because of your care and concern then I like u... Now that u cannot show them, therefore I cannot love u.
Because of your smile, because o…

::Kisah Rumput dan Kasih Sayang::

Image
Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini : Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan? Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya. Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat? Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas. Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suru…

::Warna~Warni C.I.N.T.A::

Image
Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta...

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan

Jangan simpan kata-kata c…

::LOVE:: **topik perbualan dengan angah hari ini**

Kita tak sedar ya...kita hidup perlukan kasih sayang, tak kira la ..family ke..sahabat ke..teman istimewa ke..dan yang paling pasti..dgn pencipta kita..Allah swt...baru hari ni kurasa ada yang kurang dalam hidup...bukan sebab tak ada "insan istimewa" tapi sebab kami masing2 tak pandai tunjukkan kasih sayang tu....how to show our love ya....kalau dalam berkawan mungkin aku rasakan situasi ni senang, tapi....dalam family..aku surrender...tak tahu kenapa...mungkin sebab didikan kami dulu.....tak selalu mesra...dengan family sendiri..bila masing2 dah tua ni baru terasa..kami hilang nikmat "mesra" n kasih sayang itu..tuhan...berikan kesempatan padaku utkmengecap nikmat sebenar kasih sayang itu....betul kata angah tadi......"kita dulu nk melawak dgn abah pun takut.......budak2 sekarang dgn ayah sendiri boleh melawak lebih daripada kawan"merujuk pada peel anak2 dia" ^_^...aku rasa ada hikmahnya...mungkin dgn sebab didikan sebegitu....kami lebih hormat pada …

* Wanita Ibarat Epal *

Image
*Klik pada gambar untuk large view*
adeqya::8284::08.07.2008

::SepI:: The Best Love Story::

Image
Fatin, thanks sudi spend time utk movie ni...i think this is the best love story that i have watch...


::About Sepi::

3 kisah cinta yang unik, sukar untuk dluahkan dan sukar untuk dilafazkan...tapi ini realiti kehidupan...SEPI yang digambarkan tlh dterjemahkan dalam pelbagai bentuk..hidup akan sepi tanpa CINTA..cinta yg dtafsirkan dalam bentuk berbeza-beza....its very beautiful...sentuhan Khabir Bahtiar kali ni...boleh dpuji dari plot penceritaan yang menarik dan unik ... terlukis keindahan kisah cinta 3 insan ::ADAM::SUFI::IMAAN::
Ilyana :: Adam :: Suzy Marya :: Sufi :: ZainKhalif :: Imaan :: EanDalam tiga2 kisah ni paling best kisah Ilyana::Adam::Suzy, ada unsur romantik, komedi, n very cute....watak yang betul2 berkesan...and paling best..simbol bunga camelia yang jd penemu kepada cinta Adam n Ilyana very sweet....alamak promote habis-habisan ni!!...hehe whatever la..walaupun plan nk g tgk wayang ni asalnyer cam tak jadi...i think this is the beutiful moment that i have with my lovely …

* Beautiful Roses*

Image
Hidup yang penuh warna - warni....
Arah tuju yg belum pasti..tp sebagai manusia kita perlu merancang dan terus berusaha,
alhamdulillah ...dberi kesempatan untuk masuk sem 3..and I think my result lbh baik dr belajar fulltime masa diploma dulu...maybe sebab dulu2 enjoy time..n tak tahu jerit perih cari income sendiri..hehe...sekarang semuanya ditanggung bahu sendiri...so...Lu pikir la sendiri!!! bak kata nabil RL2 hehe...Minggu ni paling pack...siang & mlm bekerja..nsb baik kelas USM tak mula lagi..siang keje sampai kul 5..malam join alumni..buat kelas komputer sampai 11.30 mlm..kalah robot bekerja..apepun enjoy ..sebab komitmen dari semua amat menggalakkan...thanks..hafiz ali, k.nani, azura n dayah 4 this sweet moment...sambil keje untuk sekolah...aku mengimbau balik kenangan lama..zaman kecik2 dulu...(kecik ke??...hehe)...baru sekarang terasa....semua itu terlalu indah untuk dikenang balik...God thanks 4 the sweet moment....terlalu mahal untuk dbeli...terlalu susah untuk dcari...n…