Thursday, March 29, 2012

terima kasih...

terima kasih kerana beri peluang utk saya lebih mengenali insan yang bernama
'lelaki'
saya tak salahkan awak...
kerana awak saya menangis dan kerana awak juga ...
saya pinjam bahu 'lelaki' untuk berpaut...

terima kasih ayahanda ust humaidi...
nasihat & sokongan ayahanda sangat2 anakanda perlukan ...

maaf ...
saya tak mampu utk lafazkan ungkapan cinta atau rindu
sebelum ada satu ikatan yang halal...

tak mampu dan tak bisa utk diri ini lakukan ...
ada getar ...dan takut untuk beri harapan sebelum ada lafaz sakinah...

ya Allah bimbinglah diri ini...
dan doronglah hati ini ke arah sesuatu yang Engkau redhai...

ingin sendiri
~adeqya8284~

Wednesday, March 21, 2012

* tetamu hujung minggu *

selalu cerita tentang kisah sedih & kisah serabut je kan ...
nak cerita pasal benda2 happy pulak ... ^^,*
cerita hujung minggu yang happening...
thanks untuk kawan2 yang memeriahkan hujung minggu saya ...

alhamdulillah untuk kesekian kalinya
kami berkumpul untuk memeriahkan walimatul urus teman2 sekolah
congrats wani & ijan ...semoga bahagia hingga ke syurga


kami 3 dara yang memeriahkan majlis wani ...
next turn tunggu bulan 6 ni untuk majlis tini pulak ...counting days ^^,*

hari ahad ...
saya terima kunjungan teman sekolah juga merangkap ustaz selebriti
yg sedang hangat di pasaran sekarang...
teman saya don daniyal singgah sebentar di rumah sebelum sesi majlis di smkant
berkumpul balik kami budak2 5 ikhlas ...
he3 ada tini, fizul...yang kebetulan sedang balik bercuti belajar


meriah hujung minggu rumah saya...
thanks don ...tak lupa kawan2 walaupun dah jadi selebriti...

alhamdulillah ...

hujung minggu yang meriah ...
thanks Allah

~regards~
~adeqya8284~

Tuesday, March 20, 2012

*stress bertimpa-timpa*

mohon kekuatan agar diri ini terus mampu untuk menempuhi segalanya ...
pagi ni ...
bos saya collapse selepas mesyuarat tilawah peringkat zon kali kedua di komtar...

bos sy sememangnya punya rekod penyakit jantung ...
kemungkinan selepas beberapa siri kerja yang bersambung2 tanpa henti ...
bos kembali lemah harini

saya telah aturkan 2 mesyuarat untuk qaryah esok hari...
bila keadaan dah jadi begini ...
terpaksa tunda segala mesyuarat sehingga ke satu tarikh
yang selesa untuk semua pihak...


saya juga mohon kekuatan ...
minggu depan siang malam kudrat kami diperlukan untuk 2 majlis yg berasingan
jumaat malam tilawah al-quran peringkat zon diadakan ...
sabtu dan ahad ...
saya & team akan sambung bertugas untuk kursus praperkahwinan ...

selesai tilawah peringkat zon ...
bos dah suarakan untuk mesyuarat karnival masjid peringkat daerah ...
insyaAllah thn ni...karnival akan berlansung pada mei 2012...
dan pada bulan jun program akan disambung
dengan seminar keluarga harmoni
yang bajetnya akan turun pada bila2 masa sahaja dr sekarang....

ya Allah mohon kekuatan fizikal dan juga mental ...
yang tersenarai hanyalah sekelumit dr masalah kehidupan ...
tak termasuk masalah peribadi lagi ...
ya Allah Engkau Maha Mengetahui ...kudrat dan kemampuan yang kumiliki....

~adeqya8284~

Friday, March 16, 2012

nasihat...

penghulu segala hari yang agak tenang...
alhamdulillah indah lelap saya semalam ...
mungkin tak seindah lelap insan2 lain...
tapi cukup bagi saya yang mahu merehatkan minda & badan ...
yang seharian bekerja di pejabat...


pagi ni lepas sesi tazkirah & bacaan Al-Quran ...
sempat jenguk2 blog ni kejap ...
ambil mood nak mulakan kerja ...
sambil update blog sambil2 tu ambil peluang singgah blog2 inspirasi...

terkesan dengan satu entry di blog penulis aina emir ...
(sila klik nama penulis untuk baca entry sepenuhnya)

nasihat yang diselitkan oleh penulis...
*Kepada mereka yang mahu mencari jodoh, pastikanlah anda tahu latar belakang bakal calon yang anda mahu pilih itu. Biarlah mereka tidak kaya asal tahu tanggungjawab. Biarlah mereka tidak berpelajaran tinggi asal tahu hukum-hakam agama. Bagi saya, sangat penting kita tahu latar belakang bakal 'orang' yang mahu kita pilih sebagai suami atau isteri

kepada yang sedang berada dlm situasi yg sama seperti saya..
bacalah... mungkin ianya juga penawar buat anda dalam merencana
sesuatu untuk masa hadapan yang lebih baik...

kadang2 kita letih dan malas untuk berfikir...
tentang hikmah disebalik segala rencana Allah...
sedangkan kita tahu ...kita hanya hambaNya yang serba kekurangan ...
Ya Allah ...tetapkan hati ini dalam merencana kehidupan ...
dorongkan hati ini untuk sesuatu yang boleh memantapkan iman dan amalku kepadaMu...
makin bertambah umur ini...
makin singkat rasanya masa untukku menyiapkan bekalan ke sana nanti...
hati tenanglah...iman teguhlah ...

regards
~adeqya8284~

Thursday, March 15, 2012

fuhhh....

fuhh...
stand for sedikit perasaan lega dengan beberapa 'hutang' kerja yang telah dilangsaikan ...

alhamdulillah
selesai sudah kursus pra-perkahwinan kali pertama anjuran padsps
dengan kerjasama pusat islam usm traskrian....
seriously walaupun letih on call ke sana sini...
saya puas hati dengan performance semua ...

thanks a lot
untuk team padsps & pusat islam usm
terima kasih kepada ustazah rohayati atas kepercayaan yang diberikan ...
and also a lot of thanks to ustaz borhan & team atas kerjasama yang sangat2 superb ...
jazakallahukhairan kashira ...

banyak kejadian yang berlaku disebalik kursus pra perkahwinan ni...
saya selaku penganjur yang bujang ni pulak yg disogok dengan bermacam2 soalan
sampai gagap untuk saya beri jawapan pada persoalan2 yg diberi...
only God knows ...
ya Allah pohon kekuatan untuk segala yang ditakdirkan ...
saya tak mahu mendirikan rumahtangga ...
hanya kerana desakan atau tekanan daripada persekitaran mahupun dari pihak keluarga...
setakat ni masih boleh kawtim dengan family walaupun encik abah dah mula bising...
tertekan??? sedikit mungkin ...
harap ada petunjuk dalam menyelesaikan tekanan & kecelaruan yang muncul akhir2 ni...

sekarang masa untuk update blog dah terhad...
cik lappy saya rosak ...
dulu ada penasihat IT yang selalu ambil berat ttg cik lappy saya ...
sekarang urus sendiri faham2 je la kan ...
usia cik lappy saya pun dah masuk 6 tahun ...
dah masuk usia maksima sebuah laptop untuk digunakan ...
tgk la ...sedang berkira-kira samada nak cari pengganti cik lappy ataupun cik tabby ^^,*

ok la tak boleh nak mengarut banyak ...
keje bersepah2 lagi ni ...
curi2 masa je ni...
tgh buat kertas kerja pecah qaryah dan juga pembinaan masjid ....

* congrats to my dear liena ...hope you happy dengan dunia baru & tempat baru nanti...ada rezeki nanti...kami jengah2 ke universiti Al-Bukhary ya ...^^,*
* my dear fatin...jaga diri ya ...tak sempat nak jumpa si kenit Abqari lagi...aunty rindu qari...ada rezeki kita jumpa nanti ya sayang....

rindu semua

~adeqya8284~

Thursday, March 8, 2012

* u.j.i.a.n *

Allah tak akan menguji
melainkan Dia tahu hambanya itu mampu utk menggalas ujian itu...

dalam perjalanan mencari s.a.b.a.r & t.a.b.a.h. yang hilang ...
moga dapat bertemu kembali ...
dalam pencarian yang singkat ini ...

~adeqya8284~

Monday, March 5, 2012

help me!!!!!!!!!!

mood nak hepi2...
mood nak rehat2...
mood nak bercuti... cuti saya ada 40 hari lagi sape nak angkat tangan! >_<

owh bahagianya kalau dpt rehat2 kan sambil santai2...

malangnya semuanya dalam mimpi je kot ...
minggu ni kena keje keje dan keje lagi ...
saya kena keje direct seminggu sampai hari ahad ...
moga ada kekuatan yg mengiringi ...insyaAllah

mood flashback!
nak hepi2 macam dalam gambar ni ...
kami kembar tak seiras tapi dah satu saiz sekarang ...he3
dah tua2 pun dua beradik ni masih pakai baju kaler sama kan...
he3 saya suka...saya suka ...



chill ya!
motif letak gambar : dah lama tak hapload gambaq sendiri ...he3

~adeqya8284~

Sunday, March 4, 2012

II:. marah .:II

ade je manusia yang nak menguji tahap kesabaran saya hari2 cuti ni ...
hujung minggu yang saya jangkakan tenang tanpa sebarang kerja ...
malangnya segala jangkaan meleset ...

kelmarin dengan bermalas-malas jam 9 pagi masih lepak2 atas katil sambil berangan ...
tiba2 dpt satu panggilan dr seorang staff...
"maria kpp ada kat pejabat chek kelas saudara baru ...tp x dak orang"
terus saya melompat bangun dr katil ...biar betul ...
saya tak tahu apa2 maklumat pun ttg inspection ni ...
selalunya kalau ada apa2 inspection... walaupun tak diberitahu detail tarikhnya ...
at least kita tahu perkembangannya kan ...
masalahnya sekarang saya zero tanpa sebarang maklumat ...

nak tak nak ...
jam 10.30 saya panggil team ukhwah pejabat turun untuk meeting tergempar...

tergempar la sangat ...sebab sy betul2 t'kejut dengan perkara yang dikhabarkan ...
berita ni belum sampai ke telinga bos...
jangan nanti riuh satu jabatan sudah la ...
serius sy agak angin sikit kali ni sampai marah2 ketuk meja ...
kenapa saya marah ...
sbb anak2 buah saya dah dapat berita ttg inspection tu awal2 lagi ...
tapi masing2 buat endah tak endah je ...

saya marah sebab informasi yang mereka dapat tak sampai ke telinga saya
at least kami boleh buat perancangan untuk kemungkinan2 yang bakal berlaku ...
sekarang ...done! nothing to say...

bersedia untuk mengadap bos esok ...
apa2 keadaan pun sy perlu bertenang ...
tggu je la kalau kena makan m**i dr bos pun kan ...

sama2 lah tanggung ...

mudah bila staff bercakap ...
"takpela u assistant bos ...senang ...apa2 hal bos ikut ckp u...bos puji u"
hakikatnya orang tak tahu ...
sy jg tak terkecuali untuk kena marah dengan bos ...
walaupun kdg2 kesalahan tu dibuat oleh staff atau orang lain...
telinga ni dah tebal...hati ni pun dah makin kebal rasanya dengan ayat2 laser bos ...
boleh gugur jantung kadang2 rasanya!

saya tak tahu mcmana lagi nak susun karakter dgn anak2 buah ...
kalau garang ...orang kata saya berlagak ...muda2 nak tunjuk pandai ...
bila tak garang ...ini la akibatnya ....
ya Allah ...buntu kejap memikirkan jalan terbaik untuk semua ...

t.e.n.a.n.g

~adeqya8284~

Thursday, March 1, 2012

* life...*

it's hard to say about life ...
hidup bukan sekadar satu per'judian ...
malah kita perlu berani untuk tanggung segala risiko yang mendatang ...
manusia dan masalah sememangnya tak dapat dipisahkan...
masalah adalah teman dalam kehidupan yang datang dari segenap sudut ...
baik dr sudut keluarga mahupun kerjaya... kita perlu hadapinya dengan hati terbuka...

sukar utk meramal dan mengawal hati ...
kalaulah ada alat yang boleh membersih atau membaca gerak hati...kan mudah
banyak masalah dlm dunia akan selesai tanpa ada iri atau khilaf hati...

tetiba je kan bermadah pujangga dlm entry ni...
bukan apa terkesan dengan beberapa perkara yang berlaku kelmarin dan hari ni...
terlalu menguji hati & perasaan ...
tak mudah untuk berhadapan dengan segala ujian ...
sabar ... memang mudah diungkap...
tapi tak mudah untuk mekarkan sekuntum sabar yg indah tu...
kerana keindahan sabar tak dapat dilihat pada zahirnya...


kalau ditanya pada saya...
saya akan katakan ...yg sy rindukan kerja lama ...
rileks ...buat kerja just ikut arahan ...tak payah nak susah2 fikir ttg client atau org awam...
tak perlu fikir masalah-masalah orang...
mudah kan ...sampai boleh dok berchatting sambil buat kerja ....
*dah insaf ...sekarang dah tak buat lagi keje2 mengelat tu...^^,*

bukan terlalu benci pada kerjaya hari ni...
ada perkara yg buat saya rasa bertuah ...bila ceburi bidang keagamaan ni ...
alhamdulillah ...saya bawa nama baik keluarga ...
sy amat2 tak sangka abah seorang yg modern thinking ...
boleh bercerita sana sini ttg anaknya seorang ustazah ...
it's make me proud! and i know if emak still with us ...she must be a very happy person
salah satu sebab kenapa saya pilih bidang keagamaan ni adalah kerana emak!...
and alhamdulillah ...dengan doa dan restu emak ...i'm here with her dreams...

kalau emak masih ada ...
pasti selalu sy bercerita & berkongsi suka duka sy dengan emak ...
miss her so much ...>_<
no words to describe how much i miss her!

Ya Allah ...
benar ...kadangkala tak termampu bahu ini untuk memikul segala ujian titipan mu ...
dengan kekuatan dariMu ...kugalas jua ...demi bangsa dan agamaku ...
berikanku kekuatan ... berikanku ketenangan ... dan anugerahkanlahku kesabaran ...

*hadiahkan Yassin untuk emak malam ni tak sedar ada air mata menemani ...
rindu??? stress??? ...bercampur baur...Ya Allah ...tenangkan hati kerdil ini Ya Allah ....


amin...

~adeqya8284~

dan