Posts

Showing posts from March, 2012

terima kasih...

terima kasih kerana beri peluang utk saya lebih mengenali insan yang bernama
'lelaki'
saya tak salahkan awak...
kerana awak saya menangis dan kerana awak juga ...
saya pinjam bahu 'lelaki' untuk berpaut...

terima kasih ayahanda ust humaidi...
nasihat & sokongan ayahanda sangat2 anakanda perlukan ...

maaf ...
saya tak mampu utk lafazkan ungkapan cinta atau rindu
sebelum ada satu ikatan yang halal...

tak mampu dan tak bisa utk diri ini lakukan ...
ada getar ...dan takut untuk beri harapan sebelum ada lafaz sakinah...

ya Allah bimbinglah diri ini...
dan doronglah hati ini ke arah sesuatu yang Engkau redhai...

ingin sendiri
~adeqya8284~

* tetamu hujung minggu *

Image
selalu cerita tentang kisah sedih & kisah serabut je kan ...
nak cerita pasal benda2 happy pulak ... ^^,*
cerita hujung minggu yang happening...
thanks untuk kawan2 yang memeriahkan hujung minggu saya ...

alhamdulillah untuk kesekian kalinya
kami berkumpul untuk memeriahkan walimatul urus teman2 sekolah
congrats wani & ijan ...semoga bahagia hingga ke syurga


kami 3 dara yang memeriahkan majlis wani ...
next turn tunggu bulan 6 ni untuk majlis tini pulak ...counting days ^^,*

hari ahad ...
saya terima kunjungan teman sekolah juga merangkap ustaz selebriti
yg sedang hangat di pasaran sekarang...
teman saya don daniyal singgah sebentar di rumah sebelum sesi majlis di smkant
berkumpul balik kami budak2 5 ikhlas ...
he3 ada tini, fizul...yang kebetulan sedang balik bercuti belajar


meriah hujung minggu rumah saya...
thanks don ...tak lupa kawan2 walaupun dah jadi selebriti...

alhamdulillah ...

hujung minggu yang meriah ...
thanks Allah

~regards~
~adeqya8284~

*stress bertimpa-timpa*

mohon kekuatan agar diri ini terus mampu untuk menempuhi segalanya ...
pagi ni ...
bos saya collapse selepas mesyuarat tilawah peringkat zon kali kedua di komtar...
bos sy sememangnya punya rekod penyakit jantung ...
kemungkinan selepas beberapa siri kerja yang bersambung2 tanpa henti ...
bos kembali lemah harini

saya telah aturkan 2 mesyuarat untuk qaryah esok hari...
bila keadaan dah jadi begini ...
terpaksa tunda segala mesyuarat sehingga ke satu tarikh
yang selesa untuk semua pihak...

saya juga mohon kekuatan ...
minggu depan siang malam kudrat kami diperlukan untuk 2 majlis yg berasingan
jumaat malam tilawah al-quran peringkat zon diadakan ...
sabtu dan ahad ...
saya & team akan sambung bertugas untuk kursus praperkahwinan ...

selesai tilawah peringkat zon ...
bos dah suarakan untuk mesyuarat karnival masjid peringkat daerah ...
insyaAllah thn ni...karnival akan berlansung pada mei 2012...
dan pada bulan jun program akan disambung
dengan seminar keluarga harmoni
yang bajetnya akan turun pada…

nasihat...

penghulu segala hari yang agak tenang...
alhamdulillah indah lelap saya semalam ...
mungkin tak seindah lelap insan2 lain...
tapi cukup bagi saya yang mahu merehatkan minda & badan ...
yang seharian bekerja di pejabat...

pagi ni lepas sesi tazkirah & bacaan Al-Quran ...
sempat jenguk2 blog ni kejap ...
ambil mood nak mulakan kerja ...
sambil update blog sambil2 tu ambil peluang singgah blog2 inspirasi...

terkesan dengan satu entry di blog penulis aina emir ...
(sila klik nama penulis untuk baca entry sepenuhnya)

nasihat yang diselitkan oleh penulis...
*Kepada mereka yang mahu mencari jodoh, pastikanlah anda tahu latar belakang bakal calon yang anda mahu pilih itu. Biarlah mereka tidak kaya asal tahu tanggungjawab. Biarlah mereka tidak berpelajaran tinggi asal tahu hukum-hakam agama. Bagi saya, sangat penting kita tahu latar belakang bakal 'orang' yang mahu kita pilih sebagai suami atau isteri

kepada yang sedang berada dlm situasi yg sama seperti saya..
bacalah... mungkin ianya …

fuhhh....

fuhh...
stand for sedikit perasaan lega dengan beberapa 'hutang' kerja yang telah dilangsaikan ...

alhamdulillah
selesai sudah kursus pra-perkahwinan kali pertama anjuran padsps
dengan kerjasama pusat islam usm traskrian....
seriously walaupun letih on call ke sana sini...
saya puas hati dengan performance semua ...

thanks a lot
untuk team padsps & pusat islam usm
terima kasih kepada ustazah rohayati atas kepercayaan yang diberikan ...
and also a lot of thanks to ustaz borhan & team atas kerjasama yang sangat2 superb ...
jazakallahukhairan kashira ...

banyak kejadian yang berlaku disebalik kursus pra perkahwinan ni...
saya selaku penganjur yang bujang ni pulak yg disogok dengan bermacam2 soalan
sampai gagap untuk saya beri jawapan pada persoalan2 yg diberi...
only God knows ...
ya Allah pohon kekuatan untuk segala yang ditakdirkan ...
saya tak mahu mendirikan rumahtangga ...
hanya kerana desakan atau tekanan daripada persekitaran mahupun dari pihak keluarga...
setakat ni masih bole…

* u.j.i.a.n *

Allah tak akan menguji
melainkan Dia tahu hambanya itu mampu utk menggalas ujian itu...

dalam perjalanan mencari s.a.b.a.r & t.a.b.a.h. yang hilang ...
moga dapat bertemu kembali ...
dalam pencarian yang singkat ini ...

~adeqya8284~

help me!!!!!!!!!!

Image
mood nak hepi2...
mood nak rehat2...
mood nak bercuti... cuti saya ada 40 hari lagi sape nak angkat tangan! >_<

owh bahagianya kalau dpt rehat2 kan sambil santai2...

malangnya semuanya dalam mimpi je kot ...
minggu ni kena keje keje dan keje lagi ...
saya kena keje direct seminggu sampai hari ahad ...
moga ada kekuatan yg mengiringi ...insyaAllah

mood flashback!
nak hepi2 macam dalam gambar ni ...
kami kembar tak seiras tapi dah satu saiz sekarang ...he3
dah tua2 pun dua beradik ni masih pakai baju kaler sama kan...
he3 saya suka...saya suka ...



chill ya!
motif letak gambar : dah lama tak hapload gambaq sendiri ...he3

~adeqya8284~

II:. marah .:II

ade je manusia yang nak menguji tahap kesabaran saya hari2 cuti ni ...
hujung minggu yang saya jangkakan tenang tanpa sebarang kerja ...
malangnya segala jangkaan meleset ...

kelmarin dengan bermalas-malas jam 9 pagi masih lepak2 atas katil sambil berangan ...
tiba2 dpt satu panggilan dr seorang staff...
"maria kpp ada kat pejabat chek kelas saudara baru ...tp x dak orang"
terus saya melompat bangun dr katil ...biar betul ...
saya tak tahu apa2 maklumat pun ttg inspection ni ...
selalunya kalau ada apa2 inspection... walaupun tak diberitahu detail tarikhnya ...
at least kita tahu perkembangannya kan ...
masalahnya sekarang saya zero tanpa sebarang maklumat ...

nak tak nak ...
jam 10.30 saya panggil team ukhwah pejabat turun untuk meeting tergempar...
tergempar la sangat ...sebab sy betul2 t'kejut dengan perkara yang dikhabarkan ...
berita ni belum sampai ke telinga bos...
jangan nanti riuh satu jabatan sudah la ...
serius sy agak angin sikit kali ni sampai marah2 ketuk meja ...
kenapa s…

* life...*

it's hard to say about life ...
hidup bukan sekadar satu per'judian ...
malah kita perlu berani untuk tanggung segala risiko yang mendatang ...
manusia dan masalah sememangnya tak dapat dipisahkan...
masalah adalah teman dalam kehidupan yang datang dari segenap sudut ...
baik dr sudut keluarga mahupun kerjaya... kita perlu hadapinya dengan hati terbuka...

sukar utk meramal dan mengawal hati ...
kalaulah ada alat yang boleh membersih atau membaca gerak hati...kan mudah
banyak masalah dlm dunia akan selesai tanpa ada iri atau khilaf hati...

tetiba je kan bermadah pujangga dlm entry ni...
bukan apa terkesan dengan beberapa perkara yang berlaku kelmarin dan hari ni...
terlalu menguji hati & perasaan ...
tak mudah untuk berhadapan dengan segala ujian ...
sabar ... memang mudah diungkap...
tapi tak mudah untuk mekarkan sekuntum sabar yg indah tu...
kerana keindahan sabar tak dapat dilihat pada zahirnya...

kalau ditanya pada saya...
saya akan katakan ...yg sy rindukan kerja lama ...
rileks ..…