Tuesday, November 25, 2014

Edisi sakit itu datang lagi...

Sejak dua malam lepas...
saya dibelenggu sakit yang agak kronik dari bahagian pinggang ke leher...
sakitnya mcm period pain tapi dua kali ganda lebih sakitnya...

Saya tak tahu daripada mana puncanya sakit ni...
rasa mcm nak tercabut nyawa aja...
semalam usai solat isya'
berpeluh-peluh saya jadinya...
air mata saya tumpah tanpa sedar...
solat 4 rakaat amat menyeksakan... teramat la sakit
saya gagahkan jua setiap pergerakan walaupun perit
pg ni datang pejabat pun gagahkan diri sebab kena buat persiapan meeting untuk bos...

Lately saya akui...
stress saya di tempat kerja bertambah-tambah dengan kehadiran ahli baru di pejabat...
saya tak tahu di mana silapnya...
terlalu banyak aura negatif yang dibawa ke dalam keluarga saya di pejabat 
apa yang saya boleh kongsikan di sini 
bukan saya sahaja yang merasai aura negatif beliau...
satu tahap dia juga beri tekanan kepada rakan-rakan sekerja yang lain
dua minggu lepas
ada staff lelaki yang dtg mengadu masalahnya...
sampai menangis tersesak-esak di hadapan saya...
bila ditanya apa masalahnya...
dia cuma jawab... 'dah tak seronok kerja sekarang ni'
alahai hati sabarlah...
jangan marah-marah... jangan bebai-bebai... stress jadinya nanti
stress dan marah ini sebenarnya mengundang sakit dan perasaan yang sangat tidak best!
saya tak suka datang ke pejabat dengan perasaan begini
tak mampu untuk saya ungkapkan yang saya juga tidak suka dengan kehadiran warga baru ini...
:( :( :( :(:(
nak menangis dah takde airmata
nak komen lebih-lebih pun buat menambah dosa...

Tuhan beri kekuatan pada saya dan rakan-rakan untuk terus bertahan 
Tuhan beri kami ketenangan dan jauhkan kami dari segala tipu daya syaitan.
Tuhan,
saya masih bertahan di sini kerana kakak-kakak dan abang-abang saya
saya sayangkan keluarga ini...
moga Allah lindungi kami dari fitnah dan hasad manusia yg keji :( 

regards,

adeqya8284

Friday, November 14, 2014

Ya Allah permudahkan...

 Sesungguhnya sesudah kesulitan, ada kemudahan ( Al-Insyirah :5)
ayat azimat yang selalu saya sebut untuk pujuk hati... 

satu persatu tugas & tanggungjawab yang dipikul terasa berat...
Allahuakbar...
ada ketika tak tertanggung bahu ini untuk memikulnya...

saya kira dah kering airmata ...
segala yang tinggal hanya untuk Dia...
hanya untuk Dia...tempat mengadu dan memohon 


Ya Allah permudahkan segala urusan kami... 
tabahkan hati kami...
kuatkan jiwa kami dalam mengharungi segala ujian dan mehnahMu
jauhkan kami dari insan-insan keji yang mampu menggugah iman ini 
terasa besar tanggungjawab berada di tempat ini ... Allahuakbar 
bukan mudah bergelar Daie... terasa kerdil dengan ujian ini ...

 Doakan saya...

 regards
adeqya8284 


Monday, November 10, 2014

My Weekend :)

Alhamdulillah weekend yang happening

Hari Sabtu baru ni sy ada janji dengan budak2 kenit...
nak bw diaorang pergi swimming di bukit merah clubhouse.
see betapa excitednya diaorang ...
punya nak mandi manda sampai lupa dunia ...
penangan budak kenit bertiga ni habis semua org kena teman diaorang pergi mandi
sekali dengan wan & opah kena ikut serta ...
layankan ragam cucu-cucu kesayangan
apo nak dikato.. hi3
mak jemah turutkan aje :)


tgk la gelagat budak2 ni
request mintak makcik amik gambaq 
*kami nak lompat dlm kolam... ikut suka la anak-anak oiii 

hari ahad saya bertugas di hospital...
selesai saja kerja di hospital ...
ada pulak acara memeriahkan longkang megalanes di prai...
alhamdulillah done aktiviti untuk semua kawan-kawan pejabat...
yang join 5 orang je... riuh mcm satu pejabat yg turun 
hi3...
alhamdulillah selesai aktiviti riadah 
selesai kerja-kerja minggu ni...

*layankan pic2 di megalanes ...





ini aje cara saya nak happykan ahli keluarga & kawan-kawan
malas nak fikir masalah-masalah  kerja yang datang bertimpa2 akhir-akhir ni..
biarlah org nak buat apa pun kat kita
yang penting kita tahu kita tak buat kerja yang salah ...

InsyaAllah Allah bersama org yang benar kan...
sedang pujuk hati...
untuk terus kuat & tabah lalui segala ujian yg mendatang
hidup ni terlalu indah untuk dihiasi dengan rungutan & bebelan ...
kuat maria...kuat
insyAllah ada hikmah yang lebih indah di sebalik semua ujian ini :) :) :)

Thursday, November 6, 2014

I love u encik abah!!!!

Terpanggil untuk berjimba-jimba dengan cik belog malam ni...
Hati meronta-ronta nak meluahkan apa yang terbuku di dada...


Perasaan ni membuak-buak untuk menulis dari siang tadi...
Apakan daya...
waktu kerja yang pack dengan seaneka kerja buatkan saya lupa kejap hasrat yg terbuku di hati...

Siang tadi saya kembali mengendalikan kes khidmat nasihat
setelah sekian lama saya merehatkan minda...
Alhamdulillah saya kira sy masih belum lupa skill rundingcara
Cuma mungkin sedikit kekok dalam tutur bicara memujuk client

Sekitar jam 11 pagi saya terima panggilan telefon dr seorang rakan,
Beliau memaklumkan yg ibu beliau akan hadir ke pejabat untuk sesi khidmat nasihat,

Alhamdulillah ...
Seperti yang dijanjikan ibu rakan saya datang ke pejabat ...
Beliau datang dalam keadaan yg sugul dan mata yg kemerahan...
Saya biarkan beliau bercerita dan meluahkan segala isi hati yang terbuku sekian lama

Alhamdulillah selepas hampir 10 minit beliau kembali tenang
Ada sebak di hati saya walaupun hakikatnya saya tak boleh bersimpati pd klien
Berhadapan dengan seorang wanita cekal
Yang sanggup bertahan selama hampir 30 tahun
Beliau sanggup menerima apa sahaja tekanan drpada suami atas alasan 'sayang '
Beliau seolah2 sudah lali dengan pukulan, cacian, penipuan dari pihak suami...
Allahuakbar...

Tak tergambar dengan minda saya,
Bagaimana rupa seorang bapa yang baran dan kaki pukul kepada anak-anak dan isterinya.

Terus teringatkan encik abah...
Syukur ya Allah...
Tak terhitung nikmat yang Allah beri pada saya...
Hingga hari ini... dah masuk 30 tahun saya bernafas di muka bumi ini...
Saya rasa beruntung, rasa sangat bertuah kerana mempunyai abah yang cukup baik dan penyayang...

Yes... saya anak abah...

Dari kecil... sejak arwah emak ada lagi...
Saya akui saya lebih rapat dengan abah...
Dan sampai sekarang umur saya dah masuk 30 tahun
Bangun pagi nk pergi kerja masih abah yang siapkan breakfast
melampau kan... 
bukan saya tak nak masak sendiri
tapi nanti mentara guru bising sebab tak ikut taste dia!..hihi

Saya tak tahu apa lagi yang saya boleh describe tentang abah...
Abah lelaki paling baik yang saya kenal di dunia ni,
Abah saya bukan seorang kaki gaduh,
Abah saya bukan seorang kaki pukul,
Abah saya bukan seorang kaki leter,
Abah saya seorang yang penyayang,
Abah saya seorang yang pandai memasak, 
Abah saya seorang yang cerewet, (yes i need him sbb saya manusia yg simple)
Dan abah saya segala-galanya... he is perfect for me

saya bersyukur walau belum bertemu pasangan hidup,
tetapi lelaki utama dalam hati saya seorang yang penyayang,
bertanggungjawab dan mampu mendidik saya untuk menjadi insan yang baik untuk masyarakat
Tq abah...
sbb besarkan Ya, angah, abang & adik dengan penuh kasih sayang dan kebahagiaan
seumur hidup 30 tahun ni saya tak pernah tengok abah dan emak bergaduh depan kami anak2...

terima kasih emak... terima kasih abah

I love u both! so much!

*lately kerap rindukan arwah mak...
tidur malam kerap bertemankan air mata...
tak tahu kenapa... mungkin sebab arwah juga rindukan saya...
Al-Fatihah untuk emak... moga emak tenang di sana...

 encik abah bersama anak, menantu dan cucu-cucu kesayangan :)