Monday, June 27, 2016

My Masters Journey : Conference at Krabi

Lama menyepi kali ni...
hampir dua tahun tanpa sebarang entry
mencari kekuatan disamping merawat luka dihati ... cewaahhh
klise sangat bunyinya...

Alhamdulillah...
terima kasih Allah... kerana temukan saya dengan satu suasana baru...
keluarga baru dan satu semangat baru...
pada setiap ujian itu pasti Allah selitkan hikmah
Alhamdulillah... dan moga Allah terus beri saya kekuatan untuk menghadapi hari-hari mendatang...

since feb 2015 lagi sebenarnya saya dah bertemu dengan satu dunia baru...
dunia sebagai pelajar
hasrat yang saya telah tangguhkan selama hampir lima tahun...
dan akhirnya dalam satu tekanan yang amat saya tidak jangkakan
Allah anugerahkan rezeki untuk saya menjadi
sebahagian daripada warga universiti pengurusan terkemuka Malaysia
UUM, Sintok ...

menjadi pelajar sarjana bukanlah semudah menjadi pelajar di peringkat ijazah pertama dulu
banyak dunia baru yang perlu saya terokai...
dan salah satu dunia yang mengujakan saya adalah conference!

secara peribadi saya bukanlah seorang yang mempunyai kemahiran bahasa inggeris yang baik,
tapi demi memenuhi syarat universiti yang meletakkan bahasa inggeris sebagai bahasa utama,
saya turutkan jua...
saya ambil ia sebagai satu cabaran walaupun saya tahu ianya bukan mudah...
Alhamdulillah berkat tunjuk ajar serta sabar dari warga pendidik kami...
banyak kejayaan yang telah kami perolehi secara berkumpulan...
saya sangat teruja dengan pencapaian peribadi saya hari ini...
saya berkongsi bukan untuk mendabik dada...
sekadar mahu memotivasikan rakan-rakan lain...
yang kita juga mampu lakukan perkara-perkara yang kita tidak pernah rancang dalam hidup...

bermula penghujung semester satu,
kalau tak salah saya September 2015,
saya dan rakan-rakan mula berjinak-jinak dengan dunia penerbitan artikel...
menapak dari bawah Alhamdulillah ianya satu rezeki yang saya tidak pernah jangka...
team mok cun memang awesome!

 ini kami team mok cun masa on the way ke krabi... 
owh ada seorang tertinggal tiada dalam pic
kami ikut jalan darat
ianya memakan masa hampir lima jam dari bukit kayu hitam

alhamdulillah selepas lima jam 
kami sampai ke destinasi yang dituju... 
ini bilik yang disediakan oleh pihak penganjur ...
Alhamdulillah dah rasa mcm pergi holiday je kan :) hehe

ok ini team kecil kami
puteri:zahirah:maria:hasanah with Dr Ayu yang jelita

 pic hari conference
ketaq vs nervous tp still boleh maintain bergambaq ...hehe


 Selesai present masing-masing dapat la sorang sekeping sijil 
time ni pun dah happy tak tau nak cerita macamna...
Allah je yang tau perasaan kami time tu
yang tengah-tengah tu session chair kami
Prof I. Ketut Satriawan dari Bali, Indonesia

Malam hari selepas present kami luangkan sedikit masa untuk
berjalan, berfikir dan mentafsir....
dan lokasi yang kami pilih adalah phuket
jauh perjalanannya
dari tidur bangun tidur dan bangun balik pun belum sampai lagi
hehe 
dan dalam perjalanan ke phuket
saya dikejutkan dengan satu berita yang sangat tidak dijangka

 Alhamdulillah rezeki
saya terima anugerah best presenter award untuk kali ni
Alhamdulillah sangat teruja dengan rezeki Allah ini

dan keesokan harinya
kami nikmati keindahan laut di Krabi ...
Island Hoping! aktviti wajib kalau ke Pantai Aonang
Subhanallah .... sangat teruja... 
pantai dan laut yang sangat indah!
pic ni perfect dan saya sangat suka 
Zahirah:Hasanah DrRahim:Puteri:DrAyu:Maria

last but not least 
ini cubaan manusia yang tak berapa reti berenang terjun ke laut
sebelum ni pernah la snorkeling dekat pangkor ...tp cetek je air dia 
laut ni nauzbillah...
cantik tapi dalamnya menakutkan saya...
it was good experience!

TQ Allah 

*InsyaAllah ada rezeki saya sambung story di Ho Chi Minh, Vietnam 




Tuesday, December 16, 2014

*Ujian itu tanda kasih Allah*

Alhamdulillah...
getting better ...
masa untuk serahkan kembali hati ini pada yang hakiki...

*tabah*
saya pujuk hati, 
ujian ini tak akan terjadi tanpa izinNya...
Allah letakkan ujian itu setara pada kemampuan hambaNya..
jangan bersedih 
*La Tahzan!
Wahai pemilik hati..
Engkau yang Maha Mengetahui tiap atas apa jua takdir yang diingini...
Anugerahkan hikmah diatas setiap ketetapan yang terjadi...
Berikan kebaikan diatas ujian ini...
Semoga hati-hati kami bertemu dengan cinta hakiki...
Cinta yang mendekatkan kami kepadaMu ya Rabbi...
Terima kasih Allah atas ujian ini...
Anugerahkan kami kekuatan...
Anugerahkan kami ketenangan...
Anugerahkan kami kebijaksanaan dalam mengendalikan setiap titipan ujian ini...

bingkisan indah...
bersama Ustazah Isfadiah ketika Konvensyen Kepimpinan Dakwah 2014 yang lalu
*tak siapa tahu hujan di hati tika ini
*tak siapa tahu gundah di hati saat ini
*Terima kasih Allah ...atas anugerah yang tak ternilai ini...

A.L.H.A.M.D.U.L.I.L.L.A.H

regards 
*adeqya8284

Friday, December 12, 2014

Pesan Buat Diri dan “Yang Bertanya”

Hidup tak selalu indah kerana disitulah keindahan hidup.
Warna-warni kehidupan dilukis oleh takdir tanpa dijangka dan dipinta.
Namun ketabahan jualah yang akan menyebabkan kita menikmati hidup seadanya.

Dunia ini sementara begitulah jua dengan ujiannya.
Kita dididik agar menghadapi yang sementara dengan sikap sederhana.
Gembira jangan sampai melonjak, nestapa jangan sampai terhenyak.

Pada setiap episod ada syukur dan sabar, ada tangisan dan senyuman.
Tuhan tidak pernah jemu dengan manusia, lalu dia sentiasa mengujinya.

Fahami takdir dan susunlah tadbir.
Dikala tidak berdaya, ketika itulah pertolongan sudah semakin hampir.

Menulislah dengan airmata dan keringat.
Ketika dingin dan hangat.
Kita hanya hamba.

Berdamailah dengan takdir.
Disitu ada ketenangan
Itulah janjiNya Tuhan tidak pernah mungkir!

Tinta,
Hamba yang berdosa. 

*PMJ*

Tuesday, December 2, 2014

gegar vaganza vs gegak gempita

cuti sekolah datang lagiiiiiii!!!!!!!

ok maka dengan itu bermula lah jadual tahunan saya dengan kanak-kanak kenit neh...

selagi saya belum ambil...
selagi tu juga la diaorang menceceh nak balik umah wan...

dah sampai rumah wan...

maka macam-macam la ragam & aktiviti yang timbul ..
ni aktiviti kanak-kanak kenit malam hujung minggu baru ni


 kacau opah yg tgh tgk tv 
*nak tarik perhatian opah dengan pakai helmet terbalik...aduyaiiiii

adoi la adik...
ini ragam dia bila permintaan dia tak ditunaikan
kalau serah tv dekat dia ...
dah comfirm2 la kami kena mengadap kartun 24 jam...
opah dengan wan nk tgk konsert gegar vaganza
* makcik pun tumpang sama sebenarnya ...hi3
bila permintaan dia tak dilayan mcm tu la jdinya
habis satu rumah kena kencah..
dok pujuk opah sebenarnya tu nak pergi pesta...
tapi opah cuba tukar plan ajak pergi tempat lain ... hi3...
ape2 je la dik oiii
yang penting bahagia...

ini lah rutin saya dari diaorang kecik lagi...

masuk je school holiday mesti budak-budak ni kena culik dengan saya ... hi3
alhamdulillah ini pengerat kasih sayang kami sebenarnnya...
gegak gempita macamana pun budak2 ni la penghibur keluarga...

terkenang saya pada  satu kes pagi td...

datang sepasang suami isteri yang telah nekad untuk berpisah...
bila ditanya pada persetujuan kedua-duanya
saya agak terkejut dengan keputusan si ibu...
Si ibu nekad untuk menyerahkan hak penjagaan anak-anaknya kepada suami
bila ditanya kenapa mahu serah anak-anak pada suami
beliau nyatakan beliau mahu suami bertanggungjawab ke atas nafkah anak-anak 
speechless...
selalunya si ibu akan pertahankan haknya untuk memelihara dan menjaga anak-anak
ye la  kan ibu yang melahirkan,
ibu yang menjaga
dan ibu yang tanggung jerit perit selama mengandungkan si anak selama 9 bulan..
masakan si ibu dengan mudahnya mahu melepaskan si anak kpd pihak lain...
hati saya tersentuh
terbit rasa kasihan pada anak...
apalah nasib mereka bila 'diperdagangkan' si ibu atas alasan dendam pd si suami...

sempat saya berpesan pada si ibu...

fikirkan kembali masa depan anak,
fikirkan kembali kebajikan dan perasaan anak,
tiap-tiap anak itu telah tertulis rezekinya ...
sebagai ibu kita bertanggungjawab atas segalanya tentang kebajikan anak...

moga Allah lindungi nasib anak-anak client saya td...

moga ada jalan penyelesaian terbaik ...
untuk keluarga tersebut...

menceceh ober-ober pulak mak jemah hari ni! hikhik


ok happy scholl holiday!


regards

~adeqya8284~

Tuesday, November 25, 2014

Edisi sakit itu datang lagi...

Sejak dua malam lepas...
saya dibelenggu sakit yang agak kronik dari bahagian pinggang ke leher...
sakitnya mcm period pain tapi dua kali ganda lebih sakitnya...

Saya tak tahu daripada mana puncanya sakit ni...
rasa mcm nak tercabut nyawa aja...
semalam usai solat isya'
berpeluh-peluh saya jadinya...
air mata saya tumpah tanpa sedar...
solat 4 rakaat amat menyeksakan... teramat la sakit
saya gagahkan jua setiap pergerakan walaupun perit
pg ni datang pejabat pun gagahkan diri sebab kena buat persiapan meeting untuk bos...

Lately saya akui...
stress saya di tempat kerja bertambah-tambah dengan kehadiran ahli baru di pejabat...
saya tak tahu di mana silapnya...
terlalu banyak aura negatif yang dibawa ke dalam keluarga saya di pejabat 
apa yang saya boleh kongsikan di sini 
bukan saya sahaja yang merasai aura negatif beliau...
satu tahap dia juga beri tekanan kepada rakan-rakan sekerja yang lain
dua minggu lepas
ada staff lelaki yang dtg mengadu masalahnya...
sampai menangis tersesak-esak di hadapan saya...
bila ditanya apa masalahnya...
dia cuma jawab... 'dah tak seronok kerja sekarang ni'
alahai hati sabarlah...
jangan marah-marah... jangan bebai-bebai... stress jadinya nanti
stress dan marah ini sebenarnya mengundang sakit dan perasaan yang sangat tidak best!
saya tak suka datang ke pejabat dengan perasaan begini
tak mampu untuk saya ungkapkan yang saya juga tidak suka dengan kehadiran warga baru ini...
:( :( :( :(:(
nak menangis dah takde airmata
nak komen lebih-lebih pun buat menambah dosa...

Tuhan beri kekuatan pada saya dan rakan-rakan untuk terus bertahan 
Tuhan beri kami ketenangan dan jauhkan kami dari segala tipu daya syaitan.
Tuhan,
saya masih bertahan di sini kerana kakak-kakak dan abang-abang saya
saya sayangkan keluarga ini...
moga Allah lindungi kami dari fitnah dan hasad manusia yg keji :( 

regards,

adeqya8284

Friday, November 14, 2014

Ya Allah permudahkan...

 Sesungguhnya sesudah kesulitan, ada kemudahan ( Al-Insyirah :5)
ayat azimat yang selalu saya sebut untuk pujuk hati... 

satu persatu tugas & tanggungjawab yang dipikul terasa berat...
Allahuakbar...
ada ketika tak tertanggung bahu ini untuk memikulnya...

saya kira dah kering airmata ...
segala yang tinggal hanya untuk Dia...
hanya untuk Dia...tempat mengadu dan memohon 


Ya Allah permudahkan segala urusan kami... 
tabahkan hati kami...
kuatkan jiwa kami dalam mengharungi segala ujian dan mehnahMu
jauhkan kami dari insan-insan keji yang mampu menggugah iman ini 
terasa besar tanggungjawab berada di tempat ini ... Allahuakbar 
bukan mudah bergelar Daie... terasa kerdil dengan ujian ini ...

 Doakan saya...

 regards
adeqya8284 


Monday, November 10, 2014

My Weekend :)

Alhamdulillah weekend yang happening

Hari Sabtu baru ni sy ada janji dengan budak2 kenit...
nak bw diaorang pergi swimming di bukit merah clubhouse.
see betapa excitednya diaorang ...
punya nak mandi manda sampai lupa dunia ...
penangan budak kenit bertiga ni habis semua org kena teman diaorang pergi mandi
sekali dengan wan & opah kena ikut serta ...
layankan ragam cucu-cucu kesayangan
apo nak dikato.. hi3
mak jemah turutkan aje :)


tgk la gelagat budak2 ni
request mintak makcik amik gambaq 
*kami nak lompat dlm kolam... ikut suka la anak-anak oiii 

hari ahad saya bertugas di hospital...
selesai saja kerja di hospital ...
ada pulak acara memeriahkan longkang megalanes di prai...
alhamdulillah done aktiviti untuk semua kawan-kawan pejabat...
yang join 5 orang je... riuh mcm satu pejabat yg turun 
hi3...
alhamdulillah selesai aktiviti riadah 
selesai kerja-kerja minggu ni...

*layankan pic2 di megalanes ...





ini aje cara saya nak happykan ahli keluarga & kawan-kawan
malas nak fikir masalah-masalah  kerja yang datang bertimpa2 akhir-akhir ni..
biarlah org nak buat apa pun kat kita
yang penting kita tahu kita tak buat kerja yang salah ...

InsyaAllah Allah bersama org yang benar kan...
sedang pujuk hati...
untuk terus kuat & tabah lalui segala ujian yg mendatang
hidup ni terlalu indah untuk dihiasi dengan rungutan & bebelan ...
kuat maria...kuat
insyAllah ada hikmah yang lebih indah di sebalik semua ujian ini :) :) :)