Monday, February 7, 2011

*hampa hatiku!!!...hu3*

hajat di hati mahu apply cuti esok...
namun segalanya h.a.m.p.a...
saya bukan mahu bercuti dan duduk bersenang-lenang goyang kaki...
*konon2 mahu berehat sambil selebrate besday sendiri...sob2...
saya ada hajat saya sendiri...

kesian cik greenish saya...
terabai sekejap segala kebajikan cik greenish akhir2 ni...
ye la saya sibuk usung dia ke hulu dan ke hilir...
tapi tak bawa pulak dia pergi treatment di proton service...
sy dah book service appoinment untuk pagi esok...
tiba2 tghari td bos panggil...

"maria u ganti saya untuk operasi pagi esok dengan unit dakwah & akidah ye"
huahua...mahu nanges!
pujuk diri sambil termenung seketika...
tghari td juga saya dah dapat jawapan dr ILIM...
sy terpilih untuk kursus tatacara mal mahkamah syariah hujung bulan ni...
kalau saya tak g hantar cik greenish utk servis cmne nak bw cik greenish jejalan nanti...

terpaksa saya ubah appointment cik greenish...
alhamdulillah...
dipermudahkan segalanya untuk esok...
dalam hati konon2 nak duduk rehat2 saja esok...
malangnya hajat tak tercapai...

hari ni...hari yang sangat letih + hari yang sangat sibuk...
sibuk yg tak sibuk...semua org saya tak layan hari ni...
mengadap punya mengadap...
akhirnya siap juga 20 kebenaran kawin 5 sijil nikah...
ni la penangannya bila assistant sy asyik mc je sejak kebelakangan ni...hu...

*mood muhasabah diri...
lagi beberapa menet umur saya mencecah 27 tahun...
omaigot...lagi 3 tahun umur saya dah masuk group 3 series!
cepatkan masa berlalu...
kalau boleh teringin nak sambung master dlm tempoh terdekat...
tp encik abah belum bg greenlight...huhu...

moga dengan pertambahan umur kali ni...
sy lebih matang untuk hadapi ujian2 yang mendatang...amin...

regards
*adeqya8284*

Sunday, February 6, 2011

*a gift from UK*

lama kan tak update cerita-ceritit...hi3...
agak2 je nak mengadap cik lappy kat tempat keje ...
sure akan ada org dtg bertandang dlm bilik...
balik je keje ...
dah terlibat dengan rutin berulang ke hospital...
bila dah sampai umah...
faham walmaklumlah...
sure terjelepuk keletihan ...huhu

20/1 yang lepas ...
acu yang belajar di UK tlh selamat sampai ke tanahair bersama familynya...
2/2 yang lepas ...acu & family datang bertandang ke rumah...
alhamdulillah dapat lepaskan rindu pada adik2 sepupu kesayangan...
adik mardhiyyah, munawwah & ahmad ridha...
masing2 dah besar dan petah bercakap...
hi3 yang agak failnya bila diaorg speaking moking dgn saya...
mula2 tu agak kekok jugak la...
tapi dah lama2 tu biasa la...agak2 yg mana boleh hentam tu...hentam sajalah...hi3^^

plan asal acu & family hanya nk menjenguk abang di hospital...
alang2 dah sampai di sempadan perak, kedah dan penang ni ...
apa lagi...agak panjang la langkah masing2 mengatur rumah yg nak diziarah...
sempat saya luangkan masa dengan adik2 sepupu saya berjalan2 hingga pukul 2 pagi ...
mereka ni petah...sangat petah bercakap...
dalam ramai2 ...munawwarah banyak luangkan masa berbual dengan saya...
sepanjang dalam perjalanan utk berziarah dia mahu duduk diribaan
mahu berbual2...saya layankan saja ...
banyak perkara yg sy belajar tentang adik2 yang sedang membesar ni...
perasaan ingin tahu mereka itu terlalu tinggi...
antara soalan2 munawwarah pada saya...
"k.maria why your mum's die?"
"k.maria why your mom didn't wearing a tudung when she married?"
"k.maria...you know about api neraka? what is api neraka?"
sangat petah budak2 ni bertanya pada saya...
hi3 yang termampu saja lah yang saya jawab...
itu baru soalan dr budak2 8 tahun...rasa ingin tahu mereka meluap2 ...normal kan...
sangat happy luangkan masa dengan diaorng sampai terlupa nak snap sekeping dua gambar...

thanks ya acu & maksu ...
sempat lg bawakan buah tangan untuk kami ...
i got this!
*
*
*



set perfume & body lotion ...^^,

kalau nak ikutkan saya kurang suka dengan wangian yang berasaskan vanilla...
tp lain sikit dengan perfume ni...
wangian vanillanya dicampur dengan wangian bunga ros...
its so sweet!
mula2 sekadar cuba2 sahaja...tapi bia dah cuba2 tu rasa serasi pula...
nice & very sweet...
memandangkan dan masuk february...
dan saya juga sedang menghitung hari untuk hari tua saya...
it's like my birthday present for this year...^^
thanks acu & maksu...

hope we will see again...
saya ada mohon satu kursus ...
kursus tatacara mal untuk mahkamah syariah di ILIM, bangi hujung bulan ni...
insyaAllah kalau berkesempatan ...saya akn buat kunjungan balas ke rumah acu nanti...^^,

okies mahu berhenti merapik...
dah masuk magrib nih...tata

~regards~
**adeqya8284**

Friday, February 4, 2011

*akak keje bank ke??*

lamanya tak update blog...
maaf ya... saya kesuntukan masa...
jadual harian sangat pack...sampaikan waktu rehat pun kdg2 sy abaikan ...
hari ni demam...
tak ke mana sebab tu la yg dapat mengadap cik lappy ni...
kalau tak kehulu ke hilir jg la saya jawabnya...huhu...

wanna to share one story...
ehem...ehem...story yg kelakar suam2 kuku la...hi3...

setiap hari rabu...
sememangnya hari rasmi untuk warga PADSPS berbaju korporat...
fesyen baju korporatnya ala2 begini la ...
hi3 jadi model kejap ya ...




*with k.nana sewaktu hari pertama baju korporat dirasmikan*

alkisahnya sejak awal minggu yg lepas encik abah kurang sihat...
so tanggungjawab untuk melawat abang secara rasminya berpindah kepada saya...
hari rabu minggu ni kan hari terakhir bekerja sebelum bercuti panjang...
apa lagi...tak cukup kaki dan tangan la saya jadinya...
kalau selalunya saya melawat abang waktu lunch hour...
tapi hari rabu yang lepas saya terpaksa melawat abang selepas waktu bekerja ...
disebabkan lambakan kerja di pejabat...
dipendekkan cerita...sah2 la saya pergi ke hospital ...
dengan uniform di atas kan...
mana sempat nak balik salin baju...

hi3...redah je la kan...

alkisah...sampai di satu kawasan di area2 bkt mertajam...
terasa haus pula tekak saya ...
sempat landing di sebuah stesyen minyak untuk dapatkan minuman...
waktu saya nk membayar harga minuman...
adik cashier di kaunter menegur ...
"akak baru balik keje ke?"
berbasa basi sy menjawab "a'ah baru balik keje"
sy tgk2 jugak jam ditangan ...
dah 6 petang...mestilah balik keje dik oiiii...*getus dalam hati je la...hi3
tiba2 adik cashier tu bersuara lagi...
"akak keje bank ke? bank mana kak?"
aduyai...terlebih mesra la pulak...sy pulak pandang diri saya atas bawah...
ada mcm rupa org keje bank ke?
hi3...dengan senyuman yg lebar sy menjawab..."takdelah dik...akak keje pejabat agama"
dalam hati rasa nak menambah je "akak ni ustazah dik"
hu3...boleh ke gitu...

moral of the story...dont judge a book by its cover...^^,
ustazah2 hari ni pun perlu moden jg ...
selagi tak membuka aurat tak salah kan? :)
mungkin bg sesetengah pihak...ustazah ini selayaknya bejubah @ berbaju kurung sahaja ...
pada saya tak jugak...
kdg2 ustazah jugak perlu lebih terbuka utk suaikan diri dengan situasi2 semasa...
untuk lebih dekat dgn masyarakat...
untuk lebih selesa bergaul dengan semua golongan masyarakat...
biarlah apa pun tanggapan org luar...
yang penting ...
saya mahu jalankan tugas sebaik dan semampu yang boleh ...:)

oklah...mahu titun...
mata dah lali kesan ubat td...
hi3 sengaja mahu gagahkan diri mengadap cik lappy...
rindu nak berblogging lagi...

*kdg2 terfikir...betul ke diri ni ustazah?...
kena balik muhasabah diri...tepuk dada ...tanya minda...^^,

~regards~
adeqya8284