Posts

Showing posts from March, 2009

::....sunyi dan sepi.......::

Kebelakangan ni blog sy agak sunyi dan sepi...
.......??????........
Sebenarnya..sy tak boleh luangkan banyak masa depan pc@laptop...
Tiba2 je..mata sy alami masalah silau yang amat teruk..
tak tahu dmana silapnya...sekarang dpejabat pun saya buat kerja dalam gelap..
Saya tak punya pilihan..bos2 saya pun ada bertanya ...kenapa sy buat keje dlm gelap...
agaknya diaorg pelik dengan saya akhir2 ni..hehe
yang pasti hidup perlu dteruskan..
keje mesti keje...belajar mesti tetap kena belajar..
doakan masalah mata ni tak teruk ya...
environment keje yang baru juga buat diri sy kurang sihat...
ada sikit masalah pernafasan..dan masalah kulit...huhu
mungkin dsebabkan habuk2 halus yang masih ada suasana persekitaran sy...

Nampaknya sy kena lebih rajin bersihkan pejabat lps ni ..huhu...

doakan sy kembali sihat..utk sy lebih aktif berblog selepas ni...=)

regards::adeqya8284::

::Kisah 4 Lilin::

Ada 4 lilin yang menyala, sedikit demi sedikit lilin-lilin tersebut habis meleleh.
Suasana begitu sunyi sehingga terdengarlah percakapan mereka.
Lilin yang pertama berkata : “Aku adalah Damai,manusia tak mampu menjagaku,
maka lebih baik aku mematikan diriku saja!”
demikianlah sedikit demi sedikit sang lilin padam.

Lilin yang kedua berkata : “Aku adalah Iman, sayang aku tak berguna lagi. Manusia tak mau mengenalku,
untuk itu tak ada gunanya aku tetap menyala” seketika kemudian datanglah tiupan angin,
Maka terpadamlah lilin kedua tadi..

Dengan nada yang sedih lilin ketiga berbicara : “Aku adalah Cinta, tak mampu lagi aku untuk tetap menyala. Manusia tidak lagi memandang dan menganggapku berguna. mereka saling membenci, mereka membenci orang yang mencintai mereka, membenci keluarga mereka” tanpa menunggu waktu lama, maka matilah lilin ketiga.

tanpa terduga…. seorang anak saat itu masuk ke dalam kamar dan melihat ketiga lilin telah padam. disebabkan takut dengan kegelapan, anak tersebut berkata …

.::Cerita Seorang Ibu Mithali::.

Mulianya hati ibu ni... terharu.......


For those yang bergelar ibu dan anak yg masih mempunyai ibu..Kasih
dan sayang ibu sentiasa berkekalan..


PENERIMA ketiga berjalan perlahan-lahan turun dari pentas. Di
lehernya, telah terkalung pingat "Ibu Mithali". Tangan kanannya
menggenggam erat satu sampul dan segulung sijil. Tangan kirinya pula
memegang beberapa hadiah iringan. Anaknya setia melangkah di sisi.

"Sekarang ...." suara pengacara majlis bergema kembali, "Tibalah kita
kepada penerima anugerah "Ibu Mithali" yang terakhir. Penerima ini
agak lain daripada yang lain dan sungguh istimewa. Untuk itu,
dipersilakan Puan Afifah Rashid naik ke pentas bersama- sama Cik
Nurul Humairah, untuk tampil memperkenalkan ibunya. Dipersilakan. "

Mataku tercari-cari pasangan ibu dan anak yang bakal mengambil tempat
itu. Di barisan penonton paling hadapan, aku dapati seorang anak
gadis berkulit hitam manis dan…

::Tugas Saya Minggu Ini Ialah.......::

Jadi seorang "PENUNGGU"

Bunyi macam gerun je kan..hehe..nak wat cmner dah itu realitinya...
Takde istilah lain yg lebih sheshuai..=)

di PEJABAT minggu ni....
Kedua2 org pegawai sy bercuti..
kata mereka nk luangkan masa dgn family...sempena cuti sekolah...
So secara automatik..sy jadi PENUNGGU pejabat...

di RUMAH minggu ni...
Abah dan mama saya takde...diaorg bercuti ke Perlis...
Secara automatiknya juga ...sy jadi PENUNGGU rumah..huhu..

Alahai ...
Tuhan je yg tahu betapa bosannya sy minggu ni...
Di pejabat td...
igtkan tggl sorang2 boleh rileks2...
lain pulak jadinya...
tetamu pulak tak putus2 datang...hari ni je sy terima kunjungan 4 org tetamu...
Time bos takde ni la ramai yg dtg ziarah..nk wat cmner...terima aje la...

Dekat rumah ok la...
boleh rileks2 kejap..smbil2 tolong adik siapkan tesis...
masih terikat dengan keje...huhu

Saya nak rileks...nak rehat.....
huhuhu....=(


regards::adeqya8284::

::Doakan saya::

Malam ni sempat online...=) tp skejap je la...malam ke ..dah pukul 2 am la...
mata tak boleh tutup..nk kena study..
esok saya exam PTK!!!...tak tau nk jwb apa....ni br nk buka buku&nota
Sabtu & Ahad..tak sempat ..pack dengan kelas di USM*huhu alasan jer
..doakan saya...dapat ilham esok....hehe...

regards::adeqya8284::


::Konsert AF7 Vs Khidmat Bantu::

Image
Demam AF kembali!...hehe
sy antara pengikut AF yg tak pernah mis utk setiap musim..
dr AF 1 sampai la musim ketujuh sekarang..
Semalam konsert minggu pertama utk musim ketujuh...14Mac2009
Sebagai pengkritik dari jauh..yang mengkritik dr musim pertama..*haha berangan
sy bg kredit pada Hafiz (adik rambut kerinting) utk persembahannya semalam..
Dia amat comel sekali di atas pentas ..=)
1 Persembahan yg berjaya memukau semua penonton..
Hafiz menyanyikan lagu "Lagu Kita"..nyanyian asal Aizat AF5 ..
dengan gaya yg sempoi dan bersahaja...nyanyian Hafiz sampai ke hati sy..
Selain Hafiz saya rasa pujian juga perlu dberi pd si aishah yang telah berjaya membawa lagu Yuna " Dan sebenarnya" dengan baik...
Kalau dalam radio sy tak suka dgr lagu Yuna tu..
tp lepas dgr aishah menyanyi semalam..sy jadi minat pulak=)
Stail aishah yg buat lagu tu menarik...
cute sekali bila si genit ni bergerak slumber atas pentas
Ape pun... saya tak boleh terlalu fanatik utk AF musim ketujuh ni..
minggu2 akan data…

::10 Mac 2009;Dia Ratu Hati Saya::

Image
Hari ni...10 Mac 2009...tarikh lahir emak.....
Kalau arwah mak masih ada...di dah berumur 58 tahun hari ni...
Sayangnya...emak terlebih dahulu meninggalkan sy 11 tahun yg lalu...
Cepatnya masa berjalan..tak sedar.. saya sendiri dah 25 thn..thn ni...
Moga rohnya dicucuri rahmat..dan sentiasa berada bersama org2 yang solehah...

Besar jasa emak dlm mendidik sy dan adik beradik yg lain...
sy masih igt ..masa sekolah rendah..
emak jadi teman saya masa saya siapkan keje sekolah...
tiap2 hari emak kejutkan sy pukul 5 pg...untuk siapkan keje sekolah..
sebabnya sy selalu tido awal dmalam hari sbb letih training netball tiap2 ptg...
walaupun emak tak ajar sy ...tp emak tetap temankan sy...
itu istimewanya emak sy....

istimewanya ratu hati saya...
dia tak pernah tunjuk yg dia sayangkan sy....tp saya tahu...di benak hatinya..
saya anak istimewanya..MARIA...satu2nya...sampai detik ajalnya...
dia banyak kali menyebut2 nama saya...
itu cerita kakak ..sebab sy tak sempat jumpa emak sebelum dia koma ..
sy percaya wal…

::Dedikasi istimewa buat Wani::

Image
08032009
::Tini::Wani::My Budak kecik *Syura & Me::

8 March 2009, kami tiga sekawan berkumpul kembali....but in different situation and mood..
sedih =( bercampur gembira =)..
semalam sy dikejutkan dengan satu berita ....Wani dapat keje!!!congratulation utk Wani...
hujung minggu ni Wani akan berangkat ke Melaka...dan akan memulakan tugas sbg penolong pendaftar di UTEM minggu depan...rasanya mcm baru je lagi kami bertiga keluar pergi lepak dkt kuala sepetang minggu lepas...
Kami *Maria & Tini tumpang happy utk Wani..
selamat memulakan tugas dtempat baru =)...
Banyak juga memori sy dengan Wani...
kalau nak diimbas semula tiga hari tiga malam pun tak akan habis bercerita...

tapi... satu peristiwa yang paling tak akan saya lupa...
Wani adalah salah seorang teman yang banyak membantu saya waktu saya patah kaki masa form5 dulu...
dia antara kawan yang sanggup temani saya selain nur, tini dan ada..
teman saya tika study...waktu sy patah kaki tu kami sedang trial SPM...dan sudah pastinya..
result…

::Saya dan Pejabat Baru::

Sy telah selamat berpindah ke pejabat baru....amat letih sekali.... sekarang dalam proses menyusun dan mengemas semula barang2 dtempat baru...tak boleh concentrate dgn keje2 mengemas & menyusun coz kena settlekan hal2 kewangan terlebih dahulu...Ya Allah moga dpermudahkan segalanya...mcm2 perkara yang saya lalui sehari dua ni..sementara nak biasakan diri dengan keadaan baru..ye la..dari keadaan tpt kerja yang hingar bingar dgn budak2 sekolah...sy berpindah ke tpt yang sunyi.. takde org..kecuali saya , 2 org pegawai dan seorang mak guard...alahai...di tempat baru, sy kena handle 3 bahagian, kaunter, admin and failing...dulu2 tpt terhad..3 bahagian ni dsatukan..tp sekarang...setiap bidang keje ada bahagian2nya sendiri....makin bertambah kerja sy....saya cuba utk decorate tpt baru..aha!..hopefully bos tak marah kalau sy banyak gunakan elemen pink and purple d ofis baru nih..hehe..dah la sorang2 perempuan dsitu...mmg2 sah2 kalau ader kaler pink tu keje sy la..ok la tak mau melalut lg..…

::Penangan Mee Udang Kuala Sepetang::

Image
Kelmarin, Ahad* 1 Mac 2009...saje ronda2 jalan2 cari makan..haha dah mcm ganti Maria Tunku Sabri lak..

Hang out dgn wani and tini kami plan utk pergi cari lokasi mee udang Kuala Sepetang yang disiarkan dalam majalah3 tempohari..hasilnya....tadaaaaa......



Haaa..inilah penambah kolestrol yang sedia ada di dalam badan ni....udang yang amat le banyak...sepinggan ni ada 11 ekor udang...sampai lenguh tangan mengopek kulit udang...Betul la kata org makan mee ni selak udang baru nampak meenya...banyak giler..harga sepinggan RM 10..agak tamak jugak la sebab makan sepinggan sorang...kesannya arini dah rasa mcm nk collapse..agaknya betul kolestrol dlm badan dah meningkat..terkejut agaknya..haha..apepun tak boleh amalkan selalu ke tempat ni..bukan ape..hbs segala diet hancus..hehe..Untuk dapat sepinggan mee ni kena tunggu lebih kurang sejam lima belas minit..faham2 je la customernya tak putus-putus walaupun hujan turun masa lewat ptg kelmarin...pada makhluk2 Allah yang agak kurang sabar tak digalak…