Thursday, December 8, 2011

*moga mereka tenang disana ...*

satu masa dahulu ...tanggal 22 jun 2009 ...
saya pernah coretkan tentang pemergian salah seorang teman sekuliah waktu di KUSZA...
maisarah masruro atau arwah lebih senang disapa dgn nama sara ...
saya link kan kembali entry 2 thn lalu pada entry ini ....klik sini

tanggal 4 disember 2011...penghulu segala hari yang mulia...
menggamit satu lagi memori duka buat saya ...dan teman2 PERINTIS, KUSZA batch 02-05
bila kami menerima berita pemergian sahabat baik arwah sara ....
ruzana abd rahman atau lebih dikenali dengan nama ezan ...

saya terkejut sebenarnya waktu terima berita pemergian ezan...
pagi jumaat 4 disember itu ...saya ditugaskan ke hospital bersama team unit ukhwah...
untuk menuntut mayat seorang saudara baru mualaf cina ...yang memiliki nama islam ...
separuh hari saya & kwn2 di bilik mayat ...mencari bukti2 untuk kami putuskan samaada
mayat itu harus diselesaikan dgn cara islam @ buddha ...
memandangkan arwah miliki 2 nama tanpa status agama...
kami buntu ...hampir2 kami menyerah kalah ...namun syukur di penghujung waktu ...
walau kami diasak oleh pihak keluarga simati...
alhamdulillah kami berjaya kuatkan hujah dan dengan sokongan jab. mufti...
akhirnya jenazah tersebut disempurnakan dengan cara islam ...
selesai sesi dialog bersama keluarga simati saya balik ke pejabat utk berehat ...

jam 3.30 petang saya terima panggilan dari has...teman baik sekuliah dulu ...
macam mimpi je rasanya bila has sebut ...
" maria, ezan dah takde ...dia kena denggi berdarah "
ya Allah ...mcm baru je rasanya saya terima panggilan ttg pemergian sara ...
seperti tak percaya ....menyusul pula teman baiknya ezan ....
Ya Allah tempatkan mereka bersama para solehin ...
sesungguhnya mereka teman2 yang baik ...rahmati mereka ya Allah ...



arwah ezan adalah rakan sejawatan saya ...
bezanya ezan ditempatkan di penjara wanita kajang ...
dan saya ditempatkan di pentadbiran agama daerah
dari segi bidang tugas ...kami punya persamaan ...
ezan mengetui team kaunseling penjara...dan saya juga mengetuai team kaunseling daerah ...
saya dan ezan banyak berkongsi suka-duka perjalanan karier kami ...
jika mahu dinilai ezan lebih menonjol ...:) saya bangga sebenarnya bila ezan diketengahkan
di dalam sebuah rancangan di tv-alhijrah ....
ezan yg sy kenali masih seperti dulu ...tidak banyak berubah ...
yang berubah ...kematangan arwah selepas bergelar ibu kepada sepasang cahayamata...
wafa & wafi ... semoga kalian tabah sayang ...
doakan ibumu bahagia di sana ...

moga Allah menyayangi mereka sahabat2 ku ...
seperti mana kami menyayangi antara satu sama lain ...ketika di duniamu ni Rabbi...

* masih teringat keletah 2 sahabat ini...ketika di dalam kelas
tiap kali menjelang aidilfitri @ aidiladha ...2 sahabat ini tak akan pernah lupa
untuk titipkan kami ...nota2 comel sbg ingatan ...
hari ini ...nota itu akan terus menjadi teman kami ...dan akan terus terpahat ...sebagai memori

Al-Fatihah buat sahabat2ku ...
maisarah & ruzana ....

regards
~adeqya8284~

No comments: