Sunday, July 25, 2010

*♥* takdir terindah *♥*

lamanya tak mencoret dalam wall ni...
sibuk sikit minggu ni...
sempat berehat & luangkan masa dgn anak-anak buah saya hari sabtu je...
hari ni hari ahad...
saya terlibat dengan satu program di masjid daerah s.p.t, bandar baru perda...
sebetulnya esok hari isnin saya bercuti...
dah apply pun dalam sistem hrmis...
malangnya...petang jumaat sy dimaklumkan tentang satu kes wali hakim yg masih tertangguh...
so maknanya saya perlu selesaikan juga urusan ini esok...
harapnya kali ni tak tertunda lagi...huhu...

sebenarnya esok saya ada berjanji dengan encik abah...
plan asalnya mahu teman en abah buat fisio terapi di hospital...
tp bila keadaan tak mengizinkan terpaksa la dibatalkan...
huhu nasib baik en abah faham keadaan sy...
tenkiu en abah...
oh ya...bercerita tentang encik abah...
alhamdulillah...keadaan kesihatan en. abah dah semakin pulih...
cuma dalam keadaan semasa en abah masih perlu bergantung dengan ubat...
en abah alami peringkat awal penyakit 3 serangkai...
darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung...

sebab tu en abah perlu banyak berehat & x boleh fikir perkara-perkara berat...
risau juga sehari dua ni...
nampak keadaan en abah letih dan banyak tidur selepas makan ubat...
mungkin kesan ubat yang diambil tersebut menyebabkan en abah mengantuk...

saya akui ...sedikit terkesan dgn keadaan en abah...
tidur mlm saya jarang lelap...
sentiasa bersiap sedia...berpakaian lengkap ...tudung sentiasa dalam tangan ...
takut terjadi perkara-perkara di luar jangkaan...
saya tahu...bukan saya seorang yg terkesan...
seluruh ahli keluarga risaukan en abah...
pn mama sekarang nampaknya juga lebih concern dgn en abah...
pemakanan abah perlu dijaga...perlu diet yg seimbang untuk stabilkan keadaan...
kesannya ...kami sekeluarga ikut en abah berdiet sekali...huhu...
takpe la...tak kisah...secara tak lansung...kami pun jg kesihatan juga kan...

saya tak keseorangan tika melalui waktu-waktu getir ni...
thanks abang, angah & adik...
abang~sepanjang minggu sanggup tidur di rumah abah...
bantu saya dan mama standby untuk hadapi sebarang kemungkinan di malam hari...
angah ~kakak saya sanggup ambil cuti untuk tgu abah...
waktu sy berbengkel selama dua hari di masjid negeri...
adik~tiap hari telefon bertanyakan khabar abah....
thanks God...
mereka kekuatan saya....

dalam kekusutan dan kekalutan yg menerjah....
saya temui satu takdir yang terindah...
rasanya dah hampir 14 tahun saya tak sentuh, dan mengurut badan en abah...
kali terakhir saya urut dan picit picit badan en abah masa umur saya 12 thn rasanya...
dan kini...selepas 14 tahun...
tika saya sentuh badan en abah...utk mengurangkan sakit yg en abah rasa...
ada mutiara yg bergenang...didlm mata saya ...
sebak...

banyak perbezaannya...
kulit en abah semakin dimakan usia...
ada kedutan yg jelas terasa bila memicit abah...
tubuh yang dulu sasa...kini mula lemah dgn pelbagai sakit yg tak dijangka...
tuhan...ampunkan segala dosa-dosanya dan sayanginya...
sepertimana dia menyanyangi kami anak-anaknya.......

*♥*~coretan anak abah~*♥*

3 comments:

ASYIQ said...

Salam...

Bagus anak2 abah jaga dan syg abah.....jgn lupa juga pengorbanan pn mama...kalau tak de dia susah jugak korang semua.

Krim salam kat en abah....moga dia sihat sentiasa. Jaga diri baik2.

Lina^ Chan said...

Alhamdulillah, semoga baik saja semuanya ya ^^

love,
ina

* adeqya8284 * said...

Cu Syikin: I.Allah kita sama2 doakan kesihatan en.abah ya...yup betul...pengorabanan pn mama sangat kami hargai...tanpa pn mama mesti en abah akan lemah lg kan cu...penyakit2 mcmni perlukan sokongan dr keluarga...i.Allah kami sentiasa ada di belakang en abah...
miss liena: i.Allah...kita sama2 doa ya...thanks :)