Saturday, July 31, 2010

* gosip @ fitnah ??? *

ceritera kelmarin...
kisah hari jumaat...
mcm2 berlaku...
suka duka...sedih pilu...*wahhh!!! dah mcm bait lagu pulak...huhu...

alkisah...
selepas 3 hari tak masuk pejabat...
saya kira saya mampu untuk melepaskan lelah...
dan kembali menguruskan hal2 pentadbiran di pejabat...
malangnya...
keadaan semakin tenat dan kacau bilau...
kelmarin dalam tenang...
ada perkhabaran yang kurang enak datang menyapa telinga saya...

sebelum2 ni pun saya ada dengar satu dua gosip ttg kisah peribadi sy..
kebanyakannya saya letak tepi...
malas untuk ambil kisah...
gosip yg bercerita ttg saya dah bertunang la...
gosip ttg saya akn berkahwin tak lama lg la..
macam2 versi dan macam cerita...
bagi saya...org ada mulut...
mereka nk bercerita...ikut suka hati masing2 la...
pada sesiapa yg nk tahu kisah sebenarnya...
mereka boleh datang berjumpa dgn saya

untuk tahu sejauh mana kesahihan cerita yg mereka dgr...

kelmarin ...
tiba2 muncul satu lagi versi gosip ttg diri saya ...
cerita yang sangat2 karut dan ianya benar2 gosip liar...
cerita yg disebarkan konon2nya ...
saya kerap menghadiri mesyuarat dan bengkel...
bersama salah seorang teman sepejabat ...
yg berlainan jantina ...dan telah berkeluarga...
saya kira kalian fahamkan status org yg dimaksudkan...
pastinya dia seorang lelaki ... telah berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri...
apa motif gosip ini saya tidak pasti...
seingat saya...
sepanjang sy berkhidmat... samada di tpt lama @ di tpt baru...
tak pernah saya ikut mana2 lelaki utk pergi
bermesyuarat @ berbengkel @ berkursus bersama...
saya masih tahu batas2 saya sebagai seorang anak gadis...
sesusah manapun jalan yg perlu sy harungi...
saya akan redah sendiri...SEORANG DIRI...
selama ini...pernahkah org yg bercerita tu tahu...
jerit perit perih ...susah payah saya
travel seorang diri menggunakan navigator di hp...
memandu tanpa arah dan hanya berbekalkan peta dari google maps...
pernah hampir2 terlanggar tiang lampu isyarat gara2 memandang hp yg memberi arah...
semua itu sy simpan demi tugas & amanah yg tlh diberikan ...

terkilan ...sangat2 terkilan dengan gosip yang disebarkan...
sy ambil keputusan utk off petang kelmarin...
saya cuba untuk ambil masa dan ruang untuk tenangkan fikiran
kusut rasanya...tak mampu utk berlama2 di pejabat...
takut2 sy hilang sabar...
saya menghabiskan waktu petang saya bersama teman akrab saya tini...
yang kebetulan sama2 dapat off ptg kelmarin...
dalam saya cuba mencari ketenangan...
mcm2 pulak perkara yg tak diduga muncul tanpa henti...

dan kejadian klimaksnya...
*
*
*
*
*
selepas bersolat maghrib di salah sebuah masjid di daerah spt...
berlaku satu kejadian yg tidak saya sangka...
kereta yang saya pandu...terbabas...dan sebahagiannya masuk ke dalam longkang besar
di kawasan pintu pagar hadapan masjid...
takut...gementar...segalanya wujud ketika itu...
alhamdulillah nasib kami baik...
ramai jemaah yang telah selesai solat maghrib datang membantu...
alhamdulillah...saya dan tini selamat...
kereta saya juga selamat tanpa sebarang kerosakan...

entahlah...
ingin lari dari kekusutan sedia ada...
kekusutan lain pula yang datang menerpa...

Tuhan,
moga ditunjukkan jalan...
untukku meleraikan segala kekusutan...
dari ujian yang hebat ini...
amin....

regards
**adeqya8284**

5 comments:

kosen4 said...

Kata org nak naik kenderaan kena ikut sunnah Nabi jugak walaupun Nabi cuma naik kereta kuda jer.....
Nabi naik kuda lagi rempit dari mat rempit semasa dlm perang....
Tak dak pulak dengar dia accident noo......
SEKADAR RENUNGAN...

Lina^ Chan said...

Maria dear,

Agaknya kalo masih single mcm tu la agaknya buah mulut orang kat kita kan..lagi lagi kalo dah bekerja tapi masih single...adoi...dugaan...


Ini semua dugaan Tuhan buat Maria.

Ina terbaca dalam satu buku, setiap musibah yang menimpa, dari seringan-ringan tertusuk duri hinggalah ke sakaratul maut, adalah rahmat dari Allah di mana Dia telah mengampunkan dosa-dosa kita yg telah lalu...yg datang dalam bentuk musibah...

Subhanallah! Hebatnya setiap aturan Tuhan untuk kita.=)

* adeqya8284 * said...

pakcik kosen : terima kasih atas nasihat...
miss liena :kdg2 terfikir...berdosakan kalau kita msh 'single'...kita tak kacau org pun kan...dalam hidup ni ada je makhluk yg nk tgk sesama makhluknya susah dan derita...entahla...biarlah ...manusia boleh bercakap apa saja yg diaorg fikirkan ..tanpa memikirkan kesan yg ditanggung olh insan lain...moga kita tak melakukan kesalahan yg sama pd sesama saudara sendiri...

luv * hugs

jura hj hamid said...

My dear,

Syukur...SELAMAT....
Sori akak JEM 2 minggu ni ..sampai 10 OGOS...

Take care....ingat, org yg gossipkan kita"Nak bg kita PAHALA tambahan"...so terima dgn tgan terbuka....

Luv u.....

* adeqya8284 * said...

my dearest sis jura,

alhamdulillah...everything fine...perkara ni di luar pengetahuan encik abah...huhu kalau encik abah tahu mahu kena ceramah 4 hari 4 malam...entah la kak...org lbh suka dgr cerita tipu dr cerita sebenar kot...sy dah explain tp masih ada sangsi pd riak muka org2 yg bercakap tu...kesudahannya saya diam je la...mls nk ambil port...biarla Allah tahu siapa yg benar ...siapa yg salah...

luv u sis