Wednesday, April 28, 2010

.:New Life???:.

Alhamdulillah...selesai segalanya...
selesai peperiksaan untuk semester akhir pppjj usm s.a 2009/2010,
juga selesai urusan melapor diri ke tempat baru pd 26 April yang lalu...
alhamdulillah...semuanya berjalan lancar walau timbul banyak perkara di luar jangkaan ...

sehari sebelum kertas terakhir,
sy diserang senggugut & migrain yg amat teruk...
rasanya separuh pengsan ...sbb dr pukul 4-6 petang mcm tak sedar je...
nsb baik ada roomate yg prihatin dan tahu keadaan sy...
keadaan ni jrg berlaku...malangnya kali ni berlaku waktu peperiksaan...
terpaksa juga gagahkan diri menelan ubat ...
utk mengulangkaji serba sedikit tips2 dr pensyarah...
alhamdulillah...yg termampu sahaja sy lakukan utk paper ini...
selebihnya dr Dia yg memberi...

melapor diri ke tempat br juga banyak kejutan...
dlm minda sy...terdetik..biarlah persekitaran kerja kali ni ramai kwn2 perempuan...
sbb sebelum ini organisasi sy dipelopori oleh "kaum adam"
sangkaan saya amat meleset...dan amat mengejutkan...
sy tiba di bilik melapor diri seawal 7.40 pagi...
tiada org lain di depan bilik Mutiara 1 tgkt 29, komtar itu melainkan sy...
selepas 15 minit dtg seorang lelaki menyapa...
dia memperkenalkan diri dan dsitu sy tahu yg dia juga hadir utk melapor diri
utk jwtn yg sama dgn saya...
slps berkenalan br sy tahu...lelaki tersebut bukan anak jati p.pinang...
dia dtg jauh dr seremban...
waktu itu terdetik rasa syukur dlm hati ...
kerana sy masih dtempatkan di dalam negeri kelahiran sendiri
sehingga jam 8.10 pg..hanya kami berdua yg ada...
kami dipanggil masuk ke dalam bilik mutiara 1 oleh staff yg bertugas...
selepas setengah jam ...
br sy sedar...seramai 8 orang di dalam bilik Mutiara 1...
hanya saya SEORANG perempuan...masyaAllah...
amat tidak selesa...tak tahu kenapa...
mereka ok sebenarnya....menegur dan bertanya khabar secara baik...
bahasa yg digunakan mereka juga amat baik sehingga sy amat terkejut ...
apabila mereka membahasakan diri saya "ustazah"
adehhh...terasa sengal seluruh badan bila mendengar panggilan itu...
sy perlu terima ...dan terbuka...

Sesi melapor diri berjalan lancar...
dan selepas membuat permohonan penangguhan...
dan menyerahkan surat pelepasan utk peperiksaan
sy dibenarkan balik...
hehe..hari pertama melapor diri dah dpt keistimewaan...
alhamdulillah pihak SUK PP faham keadaan sy yg akn menghadapi peperiksaan
keesokan harinya ...
apepun sy perlu tunggu 10 mei ini utk tahu penempatan sebenar...
tp sy dah dimaklumkan...
kekosongan jawatan semua di sekitar pulau sahaja...
*mahu nangis bila mendengar berita ini...
terus sy menelefon encik abah...
nsb baik encik abah faham...he said...
"takpe kita tgk keadaan nanti...samada berulang dr seberang jaya, atau menyewa dkt daerah pulau" huhu...
sy terima ...inilah cabaran kan...

sy benci dgn keadaan ini...
8 tahun di asrama menyebabkan sy rasa terpinggir...
tiba2 sy perlu berasingan dgn family lagi...huhu
amat tidak happy...
segalanya msih dlm proses...sy harap sesuatu yg terbaik menanti...
kalau terpaksa tggl berasingan pun sy terima walau dgn hati yg berat..
tuhan tahu kan yg terbaik utk hambaNya...
moga segala urusan sy dpermudahkan Dia...

*saat sy menaip entry ini..sy masih dlm keadaan kurang sihat...
demam, selsema, batuk..meloya...semuanya ada..huhu
doakan sy cepat sembuh!

regards
-adeqya8284-

3 comments:

Lina^ Chan said...

maria dear,

ina doakan agar semuanya akan dipermudahkan buat maria ya..mudah-mudahan, insyaAllah..kalau menyewa pun maria still boleh balik p. buntar pada hujung minggu utk menziarah en. abah...kan? =)


inilah yg dikatakan asam garam kehidupan. sebenarya, perkara2 seperti inilah yg mematangkan kita dalam kehidupan..wallahu a'lam.

missing u, xoxoxo.

Lina^ Chan said...

and oh...sorry to hear that u had period pain during examination...get well soon darl..

utk renungan:

ina dapat tahu melalui pembacaan ina yg bila Allah menguji kita dgn kesakitan atau musibah, dosa-dosa kita dihapuskan selagi mana kesakitan/musibah itu terjadi kepada kita..dari seringan-ringan tertusuk duri halus kepada seberat-berat sakit menghadapi sakaratul maut...

Masha Allah....

maria sakit + demam + dugaan tugasan = dosa-dosa diampunkan...Subhanallah!

DIA maha PENYAYANG...

adeqya84 said...

Dear lina,
ya...berat rasanya ujian kali ni..sakit ms exam...maria pun msh bingung samaada sakit tu period pain or sakit lain...coz sakitnya msh berterusan hingga sekarang...kebas separuh badan dr pinggang ke bawah smpai x boleh bangun...i think bukan sakit sebarangan...semalam demam panas yg amat teruk...smpai doc terpaksa ambil darah...ya Allah moga tak ada apa2 yg merbahaya ...ina doakan ya...thanks 4 ur support dear...